Apple: Rossz a Windows 8 stratégiája

Apple: Rossz a Windows 8 stratégiája

2012. április 26. 00:56, Csütörtök
Tim Cook, az Apple első embere a legújabb üzleti eredmények ismertetése mellett kitért a Microsoft új operációs rendszerére is és közölte: nem ért egyet a vetélytárs által választott úttal.

Cookot az aktuális negyedév üzleti eredményeinek ismertetése közben kérdezte meg néhány újságíró arról, hogy mit gondol a Windows 8-ról és a redmondi cég stratégiájáról. Az üzletember elhibázottnak nevezte azt a koncepciót, amit a Microsoft vezetői választottak a Windows 8 kapcsán, vagyis, hogy az operációs rendszer egyaránt támogatni fogja az asztali számítógépeket, a notebookokat és a tábla PC-ket. Az Apple vezetője szerint bármely eszköz összeolvasztható, de a termékeknél kompromisszumot kell kötni. Aki viszont elkezd kompromisszumokat kötni, az előbb vagy utóbb eljut arra a pontra, amikor a végeredmény már senkinek sem fog tetszeni. Lehet egyesíteni például egy kenyérpirítót és egy hűtőszekrényt, de egy ilyen termék semmiképpen sem fogja kielégíteni a felhasználókat - vélte.

Cook leszögezte, hogy az Apple pontosan ezért ragaszkodik a jelenlegi termékstratégiájához, amelynek lényege, hogy a táblagépeket és a laptopokat szétválasztja. Az Apple ugyanis nem akar kompromisszumot kötni csak azért, hogy konvergenciát érjen el. Más gyártók - a defenzív piaci pozíciók miatt - talán hajlandók lennének erre, de az Apple mind a két területet ki akarja szolgálni.

A konszern egyébként nem tervezi az iPad-eladások korlátozását, mivel továbbra is nagyszerű termékeket akar kínálni. A MacBook Airben is hatalmas lehetőségek rejlenek még. Mind a két termék más célközönségnek szól és ennek a két csoportnak eltérőek az igényei, éppen ezért nem lennének elégedettek az emberek a kompromisszumokkal. A táblagépek piacán szerinte nagy lehetőségek vannak, már csak azért is, mert néhány éven belül lehagyhatja a PC-üzletet.

A Microsoft új operációs rendszere nyárra készülhet el és négy változatban érkezik: az x86/x64 PC-kre és notebookokra a Windows 8 és a Windows 8 Pro kiadást lehet majd telepíteni, ezenkívül lesz egy Windows RT nevű verzió is, amit az ARM processzorokkal ellátott készülékekhez adnak ki. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban Windows 8 Enterprise néven érkezik a kifejezetten cégeknek szánt változat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások