Csak az IE-t fogja támogatni a Windows RT

Csak az IE-t fogja támogatni a Windows RT

2012. május 11. 01:45, Péntek
A Mozilla Alapítvány és a Google is támadta a Microsoftot amiatt, mert következő operációs rendszerének ARM processzoros táblagépekkel kompatibilis változata kizárólag az Internet Explorert támogatja majd.

Úgy tűnik, hogy a közeljövőben újabb fejezet íródik a böngészőháború nagykönyvébe. Az elmúlt években viszonylagos nyugalom volt ezen a területen, a fejlesztők sorra hozták ki az új verziókat és nem igazán voltak komolyabb viták. A nyugalomnak azonban vége, mert Harvey Anderson, a Mozilla jogásza blogbejegyzésében támadta a Microsoftot, mert a négy változatban érkező Windows 8 ARM processzoros tábla PC-ken futtatható verziója, a Windows RT kizárólag az IE használatát fogja támogatni. A szakember ezt a 2004-es időszakhoz hasonlította, amikor a Microsoft monopolhelyzetbe került a böngészők területén.

Anderson attól tart, hogy mivel az ARM processzorok fokozatosan elterjednek, nem csak a táblagépekben, hanem a PC-kben is, így ez a korlátozás komolyan befolyásolhatja a böngészőpiac jövőjét. A Mozilla két böngészőváltozaton is dolgozik, mindkettő kompatibilis az új operációs rendszerrel. Az ott használt API-t azonban nem lehet ARM platformon használni, így a Windows Classic módban az IE mellett aligha lehet majd más böngészőt futtatni. Anderson szerint mindez visszatérés ahhoz a sötét korszakhoz, amikor az emberek nem választhattak a böngészők között. Ezzel a lépéssel a cég akadályozza a szabad versenyt és az innovációt, hiszen a Firefox, a Chrome és a többi program kizárólag a Metro felületen fog működni, de ott is hátrányba kerülhetnek az IE-vel szemben.

A Mozilla jogásza azt írta, hogy ugyan próbálta felvenni a kapcsolatot a Microsoft fejlesztőivel és vezetőivel, de erőfeszítéseik nem vezettek eredményre. A szervezethez időközben csatlakozott a Google is, amely szintén értetlenül áll a korlátozások előtt és amely bírálta a szoftverfejlesztő céget. A Microsoft könnyen bajba kerülhet, hiszen 2010-ben hasonló helyzetben a piaci verseny megsértésével vádolta meg az Európai Bizottság, és akkor a vállalat kénytelen volt bevezetni a böngészőválasztást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások