Ultrabook bemutatót tartott az Intel Budapesten

Ultrabook bemutatót tartott az Intel Budapesten

2012. június 14. 06:47, Csütörtök
Az Intel az Ivy Bridge kódnéven ismert processzorok megjelenésével útjára indította az ultrabook kategória második hullámát, így próbálják felvenni a harcot a táblagépek terjedésével és kihasználni a Windows 8 érintésvezérlésben rejlő lehetőségeket.

Az Erzsébet téri Design Terminálban megtartott eseményen több notebookgyártó - Acer, ASUS, Fujitsu, Lenovo, Toshiba - képviselőinek társaságában mutatták be az új termékeket. Horváth Richárd, a cég marketing menedzsere egy eléggé értelmezhetetlen adatokat tartalmazó prezentáció során - ahol például megtudhattuk hogy 247 milliárd emailt küldenek az emberek naponta vagy hogy két és fél milliárd képet töltenek fel a Facebookra havonta - ismertette az Intel elképzeléseit notebook fronton. A cég által mesterségesen kreált kategória egy vékony, nagy teljesítményű notebookot jelent. Specifikációja szerint a 14 hüvelyknél kisebb kijelzővel rendelkező ultrabookoknak 18 mm-nél vékonyabbnak kell lenniük, a 14 hüvelyknél nagyobb kijelzővel rendelkező modelleknek pedig 21 mm-nél vékonyabbnak. Szintén követelmény az USB 3.0 vagy Thunderbolt csatlakozás, továbbá minimum 5 órás üzemidővel kell rendelkezniük.


Horváth Richárd elmondta, hogy vállalata chipjeire épülő hordozható eszközök második generációja már sokkal jobb felhasználói élményt nyújt, bővebb stílusválasztékkal és érdekesebb dizájnnal érkeznek, miközben gyorsabb lett a válaszidejük, energiatakarékosabbak, biztonságosabbak, és az előző generációhoz képest akár kétszer gyorsabbak a grafikai alkalmazások területén. Láthattunk egy 9 HD felbontású videót egyszerre futtató terméket és megtudhattuk, hogy chipszintű lopásgátló technológiájuk gyors térnyerésére számítanak. (A számítógép hardvere helyi védelmet biztosít, így ha a gépet eltulajdonítják, a tolvajok nem tudnak hozzáférni az azon tárolt információkhoz. Amennyiben a gép visszakerül a tulajdonosához, könnyedén újra működőképessé tehető.)

Jelenleg 30 érintésvezérelt ultrabook kialakítása van folyamatban, ezek közül 10 különböző módokon átalakítható formában érkezik. Utóbbiak között vannak lecsatolható képernyős, visszahajtható és egyéb koncepciók, de hogy ezek közül melyik lesz sikeres az már nem a 22 nanométeres gyártási eljárással készülő processzoruktól függ. Így is messzemenően elégedettek, hiszen a 2012-re tervezett 60 dizájn helyett már 100 felett járnak, azaz a választék biztosított a vásárlók számára.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A sajtótájékoztató alatt végig az a csúnya érzés motoszkált bennem, hogy összességében az Intel rengeteg fejlesztés és erős gyártói ráhatás segítségével - köztük az Intel Capital 300 millió dolláros, a gyártók fejlesztéseit segítő alap támogatásával - kis túlzással eljutott oda, ahova az Apple négy és fél évvel ezelőtt. A Macbook Airt 2008 januárjában mutatták be, olvasóink emlékezhetnek arra a pillanatra, amikor Steve Jobs egy A4-es borítékból húzott elő egy számítógépet. Dizájn terén sincs új a nap alatt, hiszen teljesen kihajtható notebookokat már 15 évvel ezelőtt is láthattunk, persze össze sem hasonlíthatóan kisebb teljesítménnyel.

Az ultrabookok harmadik hulláma 2013-ban érkezik meg, amikor várhatóan a piac nagy része átáll a következő generációs, Haswell kódnevű processzorok használatára. Ezek a cég tervei szerint még hosszabb, egyes esetekben akár 10 napos készenléti üzemidővel rendelkeznek majd, aminek elérését a Haswell processzor különlegesen alacsony készenléti fogyasztásától remélik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások