Dishonored

Dishonored

2012. október 23. 21:30, Kedd


Kiadó: Bethesda Softworks
Fejlesztő: Arkane Studios
Honlap

Platformok: PC, Xbox360, PS3, Mac
Rendszerkövetelmények:
Minimum: 3 GHz-es Intel Core 2 Duo processzor, 3 GB RAM, Nvidia GeForce 315 vagy ATI Radeon HD 4350 grafikus kártya, 9 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: 2,4 GHz-es Intel Core 2 Quad processzor, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460 vagy ATI Radeon HD 5850 grafikus kártya, 9 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Deus Ex: Human Revolution, Thief-sorozat
Kategória: FPS

A franciaországi Arkane Studios nevét feltehetően csak egy nagyon szűk játékosréteg ismeri, hiszen a rendkívül kreatív ötletekkel rendelkező csapat ugyan nem ontja magából a videojátékokat, de a múltban az Arx Fatalis szerepjáték mellett elkészítették nekünk a nagyszerűen sikerült Dark Messiah of Might and Magic-et, amiért mind a mai napig rengetegen foglalják imába a nevüket. Habár az utóbbi hat esztendőben a stúdió nem adott életet újabb önálló címnek, de besegítettek többek között a BioShock 2 fejlesztésébe, mindemellett pedig arra készültek, hogy mielőbb megjelentethessék Dishonored címre keresztelt saját alkotásukat, amivel évekkel korábban is komolyabb babérokra szerettek volna törni.

Mivel az Arkane Studios a múltban már bizonyított számunkra néhány alkalommal, ezért el is hittük nekik a nagy ígéreteket, amelyek többnyire a lopakodós akciójátékok megreformálásáról szóltak. Tény ugyan, hogy mindehhez a reformértékű elemeket többnyire mellőzték a készítők, de kreatív ötletekből újfent nem szenvedtek hiányt, ezt bizonyítja legalábbis a kiválóan sikerült Dishonored.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az alkotás története Dunwall városába repít minket, ami leginkább az 1800-as évek végének vagy 1900-as évek elejének Londonjához hasonlítható. Az általunk ismert történelmi múlt helyett azonban a játék egy alternatív univerzumban és idősíkon játszódik, amiben számtalan érzésvilág, hangulat és művészeti forma keveredik egymással, pl. a steampunk és a retrofuturizmus, de helyenként neoviktoriánus vonásokat is felfedezhetünk a pályákon, természetesen a nyilvánvaló sci-fi elemek mellett.

Ez a sokszínűség alapjaiban meghatározza a játék által lefestett világot és hangulatot, így az gyakorlatilag szinte csak nyomokban emlékeztet az általunk megszokott környezethez vagy értékrendekhez. Ez a különlegesség már alapból megadja a Dishonored egyedi, leginkább a BioShock-sorozattal rokonítható ízét – órákig lehetne sorolni a lefestett világ jellegzetességeit –, amit egy kissé klisés, de annál könnyebben átérezhető és rendkívül izgalmas fordulatokkal kecsegtető cselekmény sző át.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Főhősünk egy Corvo Attani nevű testőr lesz, aki Dunwall császárnőjének személyi védelmezőjeként legendás titulust, ezáltal pedig rengeteg haragost vívott ki magának a birodalomban. Egy hatalomellenes érdekcsoport éppen ezért úgy határoz, hogy egyszerre takarítja el az útból Corvót és a császárnőt is, amihez aljas módszerekhez folyamodnak. A palotába történő teleportálásukat követően ugyanis természetfeletti erővel hatástalanítják hősünket, az úrnőt az örök vadászmezőkre küldik, a trónörököst pedig elrabolják.

Amikor az őrség többi tagja felfigyel a nagy zajra, már csak a halott uralkodónőt és minket találnak, aminek köszönhetően gyilkosság vádjával és halálbüntetés terhe mellett rács mögé zárnak. Nem kell azonban túl sokáig élveznünk a börtönkosztot, egy, a császárnőhöz hűséges érdekcsoport ugyanis csakhamar a segítségünkre siet, és szó szerint a kezünkbe adja a kijutás kulcsát, aminek köszönhetően tisztára moshatjuk nevünket és megmenthetjük a jogos trónörököst az emberrablóktól.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások