Máris elfogytak az első Surface-szállítmányok

Máris elfogytak az első Surface-szállítmányok

2012. október 25. 01:36, Csütörtök
A Microsoft teljesítette az első Surface-előrendeléseket, azonban a felhasználóknak jelentős részének várnia kell a készülékére. A tengerentúli óriáscég aligha számított ekkora rohamra.

Bár hivatalosan csak október 26-tól lehet megvásárolni a Surface táblagépeket, azonban néhány napja már le lehetett adni előrendeléseket az eszközre. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel és ennek köszönhető, hogy számos országban már elfogytak az első szállítmányok. Voltak, akik csak a tábla PC-t kapták meg, annak ellenére, hogy a billentyűzetet is tartalmazó védőfóliával, a Touch Cover kiegészítővel rendelték meg.

Franciaországban minimum 1-2 hetet kell várniuk a vásárlóknak, a hiány gyakorlatilag az összes modellt érinti. Hasonló a helyzet Németországban is, ahol szintén legalább 1-2 hét az átfutási idő. Nagy-Britanniában csak a 32 gigabájtos változatok fogytak el, itt a várakozási idő minimum 2 hét. A 64 gigabájtos modell gond nélkül megvehető. A Microsoft egyelőre nem közölt hivatalos eladási adatokat a Surface kapcsán, így egyelőre kérdéses, hogy azért alakult ki hiány a készülékből, mert a vártnál magasabb a kereslet, vagy a társaság eleve kevés táblát készített el.


Néhány amerikai IT-portál egyébként bepillantást nyerhetett annak a részlegnek a munkájába, ahol a Microsoft táblagépe megszületett. A lehetőséget az Ars Technica, a The Verge és az Engadget munkatársainak ajánlotta fel a cég, s természetesen ők éltek is vele. A júniusban bemutatott Surface tervei és végül maga a készülék is az úgynevezett Studio B-ben született meg. Az erősen biztosított részlegben Steven Sinofsky, a Microsoft Windows és Windows Live üzletágának elnöke, valamint Panos Panay, a Surface főfejlesztője volt az útikalauz.


Sinofsky elmondta, hogy a tábla PC tervezése már 2009 nyarán, vagyis jóval az iPad megjelenése előtt elkezdődött. A dátum nem véletlen: akkor készült el ugyanis a Windows 7. A Microsoft már akkor is tisztában volt azzal, hogy szüksége lesz egy saját táblára ahhoz, hogy az érintésvezérlésre optimalizált új operációs rendszere sikeres lehessen. A Surface fejlesztése közben több mint 300 prototípust építettek, amelyek mind a minőséget, mind a felszereltséget és az építési módot tekintve különböztek egymástól. Eleinte csak a ragasztók által összetartott műanyag prototípusok voltak, amiket belső prezentációkhoz használtak, majd később az egyes részletek kidolgozása miatt újabb és újabb prototípusokat készítettek.

A gyártási folyamathoz többek között 3D nyomtatókat és más berendezéseket is beszereztek. Ilyen eszközöket használnak most is a Surface kínai sorozatgyártásánál. A készülék megalkotását a legapróbb részletekig átgondolták. A cél az volt, hogy a Windows 8-hoz használható legjobb hardvert alkossák meg. 200 alkatrészt a részleg fejlesztett ki.


Eredetileg 10,1 collos kijelzőt akartak beépíteni, mivel ezek viszonylag olcsók és nagyobb mennyiségben is elérhetők voltak, ugyanakkor később kiderült, hogy ez túl kicsi lenne, mert a felbontás nem lenne optimális a multitasking kezeléshez Ezután gondolkoztak el azon, hogy 11,1 collos kijelzőt használjanak, az viszont túl nagynak bizonyult, ezt követően döntöttek végül az arany középutat jelentő, 1366 x 768 képpontos felbontású 10,6 collos képernyő mellett, hiszen figyelembe kellett venniük a fogyasztás alacsonyabban tartását is. Sinofsky ennek ellenére biztos abban, hogy a Surface jobb képminőséggel rendelkezik, mint az iPad, legalábbis azzal egyenrangúnak tartja.

A Touch Cover mindössze 3 mm vékony és az első tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszabb szöveg begépelésénél is kényelmes marad. Az alsó részén elhelyezett mágneseket úgy alakították ki, hogy elég erősek legyenek a teljes táblagép megtartásához. Mint ismeretes, az amerikai vállalat június közepén mutatta be a táblagépet, amelynek a különböző változatai 10,6 hüvelykes ClearType Full HD kijelzővel érkeznek, ugyanakkor eltérő fizikai mérettel, súllyal és hardverrel rendelkeznek. Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy a Surface 32 gigabájtos modelljét 599, a 64 gigabájtosat pedig 699 dollárért lehet megvásárolni. Az árak tartalmazzák a Touch Cover nevű kiegészítőt is, mely védi a kijelzőt, egyben billentyűzet is. A Touch Cover nélküli 32 gigabájtos Surface 499 dollárba kerül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások