A piac háromnegyede már az Androidé

A piac háromnegyede már az Androidé

2012. november 5. 07:31, Hétfő
Az idei harmadik negyedévben minden négy eladott okostelefon közül három Android operációs rendszeren futott - közölte az International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker elemzésére hivatkozva.

A harmadik negyedévben piacra vitt 181,1 millió okostelefon 75,0 százaléka, 136,0 millió darab Android operációs rendszerrel működött. Az Android okostelefonok értékesítése a második negyedévben lépte át a 100 milliós küszöböt. Az idei harmadik negyedévi közel kétszeres, 91,5 százalékos növekedés a 2011-es harmadik negyedévi 71,0 millióhoz képest lényegesen felülmúlja az okostelefon piac 46,4 százalékos növekedésének mértékét. A tavalyi harmadik negyedévben 123,7 millió okostelefon kelt el a világpiacon. Az Android operációs rendszere ezen belül 57,5 százalékos részesedéssel rendelkezett.

Az idei harmadik negyedévben több Android okostelefon került piacra, mint amennyi okostelefont az Android projekt bejelentésének évében, 2007-ben a világpiacon összesen értékesítettek. Az Androidot értékesítők listáját változatlanul a Samsung vezeti nagy előnnyel a többi gyártó előtt, de részesedése valamelyest csökkent. "Az okostelefon piac egyik legerőteljesebb növekedési motorja a 2008-ban bemutatott Android operációs rendszer" - mondta Ramon Llamas, az IDC mobiltelefon üzletági kutatási igazgatója. "Az Android azóta minden évben a piac bővülésének mértékét meghaladó ütemben terjedt és piaci részesedést vett el a konkurenciától" - hangsúlyozta.


A hat vezető gyártó által leszállított termékek száma millióban és piaci részesedésük az idei és a tavalyi harmadik negyedévben

Az okostelefonok operációs rendszerének ranglistáján a második helyen messze az Android mögött az Apple iOS áll 14,9 százalékos részesedéssel. Az idei harmadik negyedévben 26,9 millió darab iOS operációs rendszerrel működő okostelefon kelt el. A tavalyi harmadik negyedévben 17,1 millió iOS rendszerű okostelefont értékesített az Apple, ami 13,8 százalékos részesedésnek felelt meg. Az eladások az idei harmadik negyedévben a tavalyihoz képest 57,3 százalékkal növekedtek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások