Fontos szabadalmakhoz jut az ARM és az Intel

Fontos szabadalmakhoz jut az ARM és az Intel

2012. november 11. 07:23, Vasárnap
Az 1984 óta létező MIPS Technologies a feldarabolás sorsára jutott, szabadalmi portfóliójának jelentős részét megvette egy IT-óriások által létrehozott konzorcium.

A Bridge Crossing LLC ipari konzorcium felvásárolta a MIPS Technologies szabadalmi portfóliójának jelentős részét. A jogokat az ARM és az Intel egyaránt jól hasznosíthatja. A MIPS Technologies szabadalomcsomagja összesen 580 bejegyzést tartalmaz, ezek közül 498 darabot vásárolt meg 350 millió dollárért a Bridge Crossing, amely mögött a 2008-ban alapított Allied Security Trust áll. Ez utóbbinak 26 globális technológiai konszern a tagja, köztük van az ARM, az Avaya, a Hewlett-Packard, az IBM, az Intel, a Motorola, az Oracle, a Philips és a Research In Motion. Az üzletről a MIPS és az ARM egyaránt közleményben számolt be.

A megvásárolt szabadalmakhoz az Allied Security Trust összes tagja szabadon hozzáférhet és azokat licencelheti, továbbá kívülálló cégeknek licencdíjért cserébe elérhetővé tehetők. Az ARM közleményében hangsúlyozta, hogy a jogoknak köszönhetően számos vitát lehet majd elkerülni. A brit chiptervező társaság a 350 millió dollárból 167,5 millió dollárt biztosított, az összeget készpénztartalékaiból fedezte.

A MIPS új tulajdonosa az Imagination Technologies brit cég lett, amely elsősorban a PowerVR sorozatú grafikus chipjeiről ismert. A vételár 60 millió dollár. A felvásárló birtokába került 82 szabadalom is, amelyekkel kapcsolatban közelebbi információ nem szivárgott ki. Mind a két tranzakciót várhatóan 2013 első negyedévéig lezárják. Az 1984 óta létező MIPS nem kerülheti el a feldarabolást.

Warren East, az ARM vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy még évekig nem lesznek az Intel riválisai. Később kiderült, hogy a brit vállalat nem csak a személyi számítógépek és a szerverek szegmensében szeretne megjelenni, hanem 2014-2015 körül már a mobil PC-k piacának 10-20 százalékát kaparintaná meg. Ezután ismertté vált, hogy a brit vállalkozás két új partnerrel büszkélkedhet, az egyik az AMD, a másik a Globalfoundries, s egyáltalán nem tart az Inteltől.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások