Aliens: Colonial Marines

Aliens: Colonial Marines

2013. február 23. 23:15, Szombat


Kiadó: Sega
Fejlesztő: Gearbox Software
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Dual Core 2 GHz-es processzor, 2 GB RAM, Nvidia GeForce 8500 vagy ATI Radeon HD 2600 grafikus kártya, 7 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Quad Core 2,3 GHz-es processzor, 2 GB RAM, Nvidia GeForce GTX560 vagy ATI Radeon HD 5850 grafikus kártya, 7 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Aliens vs. Predator
Kategória: FPS

Medal of Honor: Warfighter Amikor 2006 magasságában a Sega bejelentette, hogy hivatalosan is megvásárolták az Aliens-jogokat, így a jövőben ők fogják majd gondozni a franchise alapján készülő videojátékokat, a legtöbb rajongó fellélegzett, hiszen ezáltal fel sem merült, hogy egy évenként érkező, összecsapott sorozat válhat kedvenc savköpőink történetéből. A mosoly tovább szélesedett a fanatikusok arcán, amikor kiderült, hogy az első Aliens-játék fejlesztését a Gearbox végzi majd el, ám legközelebb ennek ellenére is csak két év múlva hallhattunk a kérdéses alkotásról. Ekkor a Sega már Aliens: Colonial Marines néven emlegette a projektet, és úgy hittük, hogy hamarosan meg is jelenhet.

Azt azonban álmunkban sem gondoltuk volna – még a sok-sok huzavona ellenére sem –, hogy 2013-ig kell várnunk a premierre. Az évek óta húzódó történet végére ugyanis csak néhány nappal ezelőtt kerülhetett pont, és sokak nagy megdöbbenésére a hosszú fejlesztési idő ellenére is kritikán aluli lett a végeredmény. Hogy mi történhetett, azt senki sem tudja – a Sega és a Gearbox egymásra mutogatnak –, az viszont biztos, hogy az Aliens: Colonial Marines olyan, mintha a kétezres évek közepén, vagy még korábban jelent volna meg, tehát több éves lemaradásban van a kurrens videojátékok legtöbbjéhez képest.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mielőtt azonban alaposabban belevágnánk a játékmenet és ezzel együtt a negatívumok ismertetésébe, lássuk azt a részét a műnek, ami kifejezetten jóra sikeredett. Ez nem más, mint a történet, valamint a lefestett hangulat, ami nyilván nem teljes egészében a készítők érdeme, de Winters tizedes oldalán így is egy nagyon kellemes sztorit göngyölíthetünk majd fel, ami leginkább az első három Aliens-mozifilmhez kötődik – de a konkrét jelenetek átemelése helyett önálló életet él a cselekmény, ami természetesen hemzseg az átfedésektől, de sajnos a homályos részletektől is.

A történet a USS Sulaco fedélzetén indul, ahol valamiféle ismeretlen életforma – nyilván mi már tudjuk, hogy mi – tizedelte meg a legénységet, főhősünk feladata pedig, hogy túlélők után kutatva megmentse, ami még menthető. A betanító részként is felfogható első percek után a játék csakhamar elrepít majd minket az LV-426-ra is, de számtalan egyéb ismerős helyszínt is felfedezhetünk magunknak a kampány során, amelyek többsége meglepő hasonlóságot fog mutatni a mozifilmekben látottakkal. Az állandó átfedések és utalások miatt az Aliens: Colonial Marines sztorijának kellemes bája és elragadó hangulata is lesz, ami talán nem olyan horrorisztikus, mint az elvárható lenne, de emiatt minden rajongó számára megérhet legalább egy végigjátszást.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Sajnos azonban ehhez az egy végigjátszáshoz kötélidegek kellenek majd, mert a Gearbox alkotása – ahogyan azt már fentebb is kiemeltük – a játékmenetet tekintve kritikán alulira sikeredett. A játék stílusa a belső nézetes akciók táborát erősíti, amiben a Borderlands-sorozattal már sikerült nagyot alkotniuk a készítőknek, de itt valamiért sem izgalmas harcok, sem kiemelkedő pillanatok nem várnak ránk. Az összecsapások például rendkívül egysíkúra, mi több, unalmasra sikeredtek, és hiába találkozunk a kampányban többféle ellenféllel, sem fedezékrendszer, sem taktikai lehetőségeink nem lesznek, így a becsületes fegyverarzenálból válogatva a kampány kilencven százalékában az lesz a feladatunk, hogy befogjuk a célkeresztbe a kis szörnyeket, majd addig tüzeljünk, ameddig az ólom-túladagolástól fel nem robbannak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások