A brit kormánynak nem elég biztonságos a BlackBerry 10

A brit kormánynak nem elég biztonságos a BlackBerry 10

2013. március 21. 19:23, Csütörtök
A Communications-Electronics Security Group (CESG) tesztjei után megállapították, hogy a BlackBerry 10 (BB10) operációs rendszer még nem elég biztonságos.

A brit kormány egyelőre nem engedélyezte tagjainak a BlackBerry Z10 típusú okostelefonok használatát. A BB10-ben helyet kapott a Balance nevű funkció, amely lehetővé teszi a személyes és munkahelyi alkalmazások, folyamatok és beállítások szétválasztását, azonban a jelenlegi biztonsági intézkedések nem elegendőek a CESG számára, ezért a BlackBerry Z10 nem kapott zöld utat. A BlackBerry 7.1 operációs rendszer tavaly decemberben csupán a korlátozott (Restricted) titkosítási szintnek felelt meg. Ez a negyedik biztonsági szint, amelyet megelőz a Top Secret, a Secret és a Cofidential fokozat.

A BlackBerry ugyan megerősítette a hírt, azonban visszautasította a CESG azon állítását, hogy az új operációs rendszer ne lenne elég biztonságos. Az amerikai kormány FIPS 140-2 minősítéssel látta a BB10-et, miként a német BSI is engedélyezte a szoftvert futtató készülékek beszerzését a német minisztériumok és hatóságok titokgazdái, valamint felső politikai vezetők, köztük Angela Merkel kancellár számára. Mindez a vállalat álláspontja szerint azt jelenti, hogy a platform megfelel a biztonsági szabványoknak.

A CESG felel Nagy-Britanniában a hivatalos kommunikációs csatornák biztosításáért. A hivatal sem a Q10-es, sem pedig a Z10-es okostelefon használatát nem engedélyezte. Mindkét készülék, illetve a BlackBerry 10 operációs rendszer is elbukott a belső teszteken, a BB10 nem tudta megakadályozni az adatok átmásolását. A The Verge amerikai oldalnak a vállalat illetékese úgy nyilatkozott, hogy nem biztonsági hiányosság miatt bukott el a szoftver és a két hardver, hanem azért, mert a CESG megváltoztatta az engedélyezési eljárást, ezért a megfelelően módosított változatot újra tesztelésre fogják küldeni. A brit kormány és a szigetországi egészségügyi hatóság (NHS) több tízezer ügyfelet jelentene a kanadai társaság számára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások