Okos órán dolgozik a Microsoft is

Okos órán dolgozik a Microsoft is

2013. április 16. 23:09, Kedd
Az Apple, a Samsung, a Google és számos más cég után a Microsoft kapcsán is kiderült, hogy érintőképernyővel felszerelt karórát készít.

Több ázsiai beszállítótól is az az információ szivárgott ki, hogy a tengerentúli óriás már meg is rendelte az új termék néhány alkatrészét. Az egyik menedzser közölte: Redmondban találkozott a Microsoft kutatási és fejlesztési csapatával, de ők azt mondták neki, hogy egyelőre még kérdéses, hogy valóban megépítik-e az órát vagy sem. Az amerikai társaság mindenesetre eddig még nem kommentálta a hírt.

Az elmúlt hónapokban több befektető és technológiai vállalkozás kapcsán is ismertté vált, hogy hasonló készüléket akar kifejleszteni, majd piacra dobni. Az Apple iWatch még az idén jöhet. A Samsung is jelezte, hogy ilyen projekten dolgozik, eszközük pedig szintén átvenné az okostelefonok bizonyos funkcióit, hajlékony kijelzővel érve el a kompromisszumot a nagyobb kijelző és a kényelem között. Már van hasonló termék, hiszen a Pebble elkészítette saját megoldását, míg a Plastic Logic is saját e-ink kijelzővel ellátott prototípusa is elérhetővé vált. A sorból a Google, a Sony Mobile és az LG Electronics sem maradhatott ki.

A karon viselhető óraszerű miniatűr számítógépek elterjedését segítheti, hogy egyre kisebb méretű, ugyanakkor egyre nagyobb teljesítményű szenzorok építésére nyílik lehetőség. Ezek az érzékelők mérik a test hőmérsékletét vagy akár a tartózkodási helyzetünket is, s akár beszéddel is vezérelhetők. Lehetővé válhat a fizikai aktivitás mérése, rövid szöveges üzenetek fogadása, fotók készítése, időjárási információk megjelenítése. Ezzel párhuzamosan az érintőképernyők is fejlődnek, egyre kevesebbet fogyasztanak. "Növekvő igény van a hordozható eszközök iránt, az okostelefonok túl nagyok lettek ahhoz, hogy állandóan magunkkal vigyük őket. Egy okos óra, amely az okostelefonokkal és más készülékekkel kompatibilis, azonban vonzó lehet a felhasználók számára" - jelentette ki Wanli Wang, az RBS elemzője.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások