Csak játékszerek az olcsó 3D-nyomtatók

Csak játékszerek az olcsó 3D-nyomtatók

2013. június 17. 18:25, Hétfő
Az elmúlt hónapokban egyre inkább előtérbe kerültek a 3D-nyomtatók, különösen azért, mert bizonyos modellek néhány száz euróért megvásárolhatók. A piac meghatározó szereplői nem aggódnak a konkurencia miatt.

Az olcsó 3D-nyomtatók hátránya, hogy gyakran lassúak, a velük készített modellek sem tökéletesek és nem elég tartósak. További problémát jelent, hogy a fel nem használt anyagokat általában manuálisan kell eltávolítani. "Ezek az eszközök - és ezt nem lekicsinylően mondom - játékszerek, éppúgy, mint azok a termékek, amiket a segítségükkel készítenek el. A barkácsolóknak például érdekesek lehetnek, akiket érdekel a technológia, de a háztartások esetében nem látom, hogy igény lenne 3D-nyomtatókra" - jelentette ki Kai Schwinghammer, az alphacam nevű cég munkatársa.

Már most is vannak olyan szoftverek, amelyek lehetővé teszik a 3D-modellek elkészítését akár a laikusok számára is. Amennyiben viszont egy bizonyos dologra van szükség, például egy mosogatógép alkatrészére, akkor gyorsan kiderül, hogy ezt nehéz elkészíteni és a felhasznált műanyagok ára is viszonylag magas.


A 3D nyomtatók legfontosabb jellemzője a rétegvastagság, a nagyon precízek nagyon drágák

"Az általunk kínált egyetlen FDM-nyomtató, amit a végfelhasználóknak ajánlunk, 7800 euróba kerül és alapvetően iskolákban használják. Ritkán, de vannak modellépítő egyesületek vagy magánszemélyek, akiknek van ilyen berendezésük. A magas ár az alkalmazott technológiának köszönhető. Mi a gyártótermünket 80 Celsius-fokosra fűtjük fel, azért, hogy állandó körülmények között tudjunk nyomtatni, ami garantálja a precíz reprodukálhatóságot és a termékek megbízhatóságát. Mindez ugyanakkor növeli az elektronikával és az alapanyagokkal kapcsolatos elvárásokat" - tette hozzá Schwinghammer.

A szakember közölte: a prototípusok területe gyakorlatilag már elképzelhetetlen a 3D-nyomtatók nélkül, ugyanakkor vannak más folyamatok is, ahol nélkülözhetetlen. Az autóipari modellkészítők szakmája teljesen eltűnik, és máshol is egyre gyakrabban valósul meg a kis mennyiségben történő gyártás. Az otthoni célra szánt modellekkel szemben az ipari nyomtatók teljesen más árkategóriába tartoznak és sokkal régebb óta jelen vannak. Egy-egy ilyen berendezés ára akár az 500 000 eurót is elérheti és ezen a területen nem is várható változás. Ezek a készülékek nem lesz olcsóbbak és nem várható nagy előrelépés sem, mert a technológia már eléggé kiforrott. (Tíz év múlva már lehetővé válik akár egy kanapé kinyomtatása. Azt viszont a piac fogja eldönteni, hogy ez a megoldás elterjed-e majd.)

A háztartások számára ugyanakkor nem éri meg egy ilyen eszköz beszerzése. A Star Trek sorozatban megismert replikátorok a mai emberek életében aligha fognak megjelenni. Dave Evans, a Cisco szakértője februárban azt nyilatkozta, hogy a 3D-nyomtatás megváltoztatja majd az életünket. A Pirate3D szingapúri cég május közepén jelentette be a Buccaneer nevű készülékét, aminek a bevezető ára 350 dollár. A hadseregben href="/cikkek/97426">drasztikusan megváltoztathatják a fegyveres erők logisztikai rendszerét és a bevetéseket, könnyebbé válhat az utánpótlás biztosítása és a sérült eszközök javítása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások