Kék bolygó üvegesővel

Kék bolygó üvegesővel

2013. július 12. 05:08, Péntek
Csillagászok látható fényű észleléseket végeztek a Hubble Űrtávcső alkalmazásával a Földhöz legközelebb eső exobolygón, melyből sikerült megállapítani az egzotikus világ tényleges színét.

A HD 189733b jelű Naprendszeren kívüli bolygó 63 fényévnyire található, színe mély kobaltkék, ami a Földre emlékeztet, a hasonlóságok azonban ezzel ki is merültek, ez a kék bolygó ugyanis egy hatalmas gázóriás, ami nagyon közel kering szülőcsillagához. Perzselő légkörét 1100 Celsius fokos hőség és több mint 7000 km/h sebességű szelek jellemzik. A kék színt a csillagászok véleménye szerint üvegrészecskékből álló heves záporok eredményezik.

A HD 189733b mindössze 4,6 millió kilométerre kering szülőcsillagától, ami annyira közeli, hogy gravitációsan kötött, vagyis az egyik oldala folyamatosan a csillag felé néz, míg a másikra mindig sötétség borul. A csillagászok szerint ez idézi elő a hatalmas sebességű szeleket, melyek a nappali oldalról kiindulva végig süvítenek az éjszakai oldalon.

Az exobolygó egzotikus légköre, amit kiemelten tanulmányoznak a Hubble, a Spitzer és több más távcsövekkel, az eddigi észlelések szerint rendkívül szélsőséges változásokat mutat. A korábbi észlelések esetében a kék fény szóródására utaló jelekről számoltak be. A Hubble legutóbbi megfigyelései megerősítik ezeket a korábbi bizonyítékokat.


Az új megfigyelések mögött álló tudósok szerint a kobaltkék szín valószínűleg szilikát részekékkel tarkított nagy magasságú felhőkből ered. A hatalmas hőben összesűrűsödő szilikátok nagyon kis üvegcseppekké alakulhatnak, ami jobban szórja kék fényt, mint a vöröset. "Még naprendszerünk esetében is nehéz pontosan megmondani, mi okozza egy bolygó légkörének a színét" - nyilatkozott a Hubble megfigyelési programot vezető Frederic Pont, a brit Exeter Egyetem tudósa. "Ezek az új észlelések azonban egy újabb darabbal szolgálnak a HD 189733b természetének és légkörének kirakós játékához. Lassan egyre teljesebb képet kapunk erről az egzotikus bolygóról"

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások