Angliában tiltott lesz vezetés közben a Google Glass használata

Angliában tiltott lesz vezetés közben a Google Glass használata

2013. augusztus 1. 13:57, Csütörtök
Ugyan hivatalosan még nem is kapható az IT-óriáscég különleges szemüvege, azonban a brit közlekedési minisztérium semmit sem akar a véletlenre bízni és minimálisra csökkentené a lehetséges vészhelyzetek számát.

A szaktárca egyik szóvivője kijelentette: tisztában vannak azzal, hogy a Google Glass hamarosan megjelenhet a piacon és ezért már egyeztetéseket folytatnak a helyi rendőrséggel, ugyanis biztosítani akarják, hogy senki se használhassa majd a technológiát, illetve az azon alapuló szemüveget vezetés közben. Biztosítanák, hogy az autósok teljes mértékben az útra tudjanak figyelni és ne olyan módon viselkedjenek, ami miatt nem tudják felmérni, hogy mi zajlik a közlekedésben.

Az új szabályozás azt jelentené, hogy a Google Glass használata vezetés közben gyakorlatilag ugyanúgy tiltólistára kerülne, mint az SMS-küldés vagy a mobiltelefonálás. Ez utóbbi Nagy-Britanniában 2003 óta van betiltva. A minisztérium igyekszik hasznosítani a korábbi tiltások tapasztalatait és szeretné megelőzni, hogy a különleges szemüveg megjelenése és tömeges elterjedése után potenciális veszélyhelyzetek alakuljanak ki. A tilalom ellen vétkezők akár 60 fontos büntetésre és három büntetőpontra is számíthatnak. (A vezetés közbeni mobiltelefonálást egyébként ugyanígy büntetik.)

A bejelentés rossz hír azon fejlesztők és felhasználók számára, akik azt remélték, hogy a Google Glass bevonásával új navigációs megoldások hozhatók létre. A szemüveg egyelőre kizárólag fejlesztők számára érhető el, potom 1500 dollárt kóstál, cserébe viszont lehetővé teszi a különböző tartalmak megjelenítését a lencsén, amelyet kissé felfelé pillantva vehetünk szemügyre. Az eszköz megbirkózik a beszédfelismeréssel, sőt a beépített gyorsulásmérő és giroszkóp révén fejmozdulatainkat is értelmezi.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások