Mégsem ér véget a Google-EU vita?

Mégsem ér véget a Google-EU vita?

2013. július 23. 15:59, Kedd
A Google igyekszik elkerülni az Európai Unióval kapcsolatos vitát, azonban az eddig benyújtott anyagok nem igazán győzték meg Joaquín Almuniát, az EU versenyügyi biztosát.

A Google elleni vizsgálatot még 2010-ben a Microsoft és más riválisok, a TripAdvisor és az Expedia bejelentései alapján indította el az Európai Bizottság. Áprilisban úgy tűnt, hogy a vita közös megegyezéssel zárulhat, azonban Almunia mostani szavai szertefoszlatták ezt. Az Európai Unió versenyügyi biztosa, aki egyben az Európai Bizottság alelnöke, ugyanis közölte, hogy a társaság által eddig benyújtott dokumentumok és ajánlatok nem elegendőek ahhoz, hogy az EU leállítsa az eljárást.

Az Európai Unió mindenekelőtt azt a kérdést akarta tisztázni, hogy a Google miként integrálja a webes keresésbe a különböző szolgáltatásait és mindez hogyan hat a vetélytársaira. Amennyiben például a felhasználók egy bizonyos üzletre keresnek rá, akkor annak pozíciója a Google térképszolgáltatásának keretében jelenik meg és - érthetően - más online térképszolgáltatók úgy érzik, a háttérbe szorítják őket. Ugyan a társaság azt ígérte, hogy javít a helyzeten, de az általa eddig tett erőfeszítések nem arattak osztatlan sikert. Almunia kijelentette: arra a következtetésre jutott, hogy a Google által tett javaslatok nem oszlatják el maradéktalanul az aggodalmakat.

Arra lehetett számítani, hogy a vita akár az év végéig lezárulhat, azonban Almunia bejelentése mindezt felülírhatja. Minden attól függ, hogy az óriáscég milyen további javaslatokat tesz. Az eddigi felvetések között volt, hogy a vállalat a saját szolgáltatásait az internetezők számára világosabban fogja megjelölni és a konkurensei ajánlatai közül is megjelenít hármat. A fő követelés az volt, hogy a konszern a keresések során az eddiginél jobban különítse el a találati listákban megjelenő eredményeket a vetélytársai hivatkozásaitól. A Google helyzetét nehezíti, hogy a Fairsearch.org nevű szervezet Brüsszelben panaszt nyújtott be a cég ellen, mondván az visszaél az Android piaci helyzetével és ezért az Európai Bizottság vizsgálja meg a kérdést. A Fairsearch tagja a Tripadvisor és az Expedia mellett a Microsoft, a Nokia és az Oracle is. Az EU tervezi az Android üzleti modelljének vizsgálatát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások