Betilthatják a Samsung egyes telefonjait az USA-ban

Betilthatják a Samsung egyes telefonjait az USA-ban

2013. augusztus 13. 12:39, Kedd
Az Apple újabb győzelmet aratott a dél-koreai rivális ellen évek óta zajló bírósági hercehurcában, ám ezen győzelem jelentősége egyesek szerint minimális, még akkor is, ha a Samsung egyes termékeit most valóban betilthatják az Egyesült Államokban. A vita lezárása még a mostani döntéstől sem várható, ez a jelek szerint még évekig folytatódni fog, bár komoly értesülésként merült fel, hogy a felek a háttérben szeretnének megegyezni egymással. Mivel azonban a piac továbbra is kettejük vetélkedéséről szól, ennek esélye kicsinynek látszik.

Az Egyesült Államokban az International Trade Commission (ITC) múlt heti döntésében arról olvashatunk, hogy a Samsung valóban megsértette, illetéktelenül használta fel az Apple két szabadalmát. Ezek egyike a hordozható eszközökön használt érintőképernyők több ujjal történő kezelésére, a másik pedig a csatlakoztatott fejhallgató, avagy mikrofon beazonosítására vonatkozik, míg néhány további technológia esetében nem találtak visszaélésre utaló nyomot.

Az eredetileg még 2011-re visszanyúló döntés azt jelenti, hogy az USA-ban betilthatják a Samsung néhány termékének importját, a két éve húzódó ügy révén viszont itt bizonyos régebbi, már kevésbé használt megoldásról lenne szó. Példaként említhető a Continuum, a Transform, valamint a Galaxy S II, márpedig ezek a telefonok már egyre kevésbé, vagy egyáltalán nem megtalálhatók a boltok polcain. Mégis, az Apple számára egyértelmű győzelem a döntés meghozatala (pontosabban az eredeti ítélet helybenhagyása), bár ez a győzelem ezúttal sem teljes.


A Samsung rögtön ki is emelte saját reagálásában, hogy a vetélytárs nem tudta levédetni a szögletes és lekerekített dizájnra vonatkozó megoldását, így a legtöbb esetben továbbra is lehetőség van a fair és szabad versenyre. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy Obama elnöknek 60 nap áll rendelkezésére, ez alatt kell dönteniük az ítélet megerősítéséről, illetve annak elvetéséről - mindkettőre volt már példa a két gyártó jogi küzdelmében, legutóbb például eltörölték az Apple egyes termékeire vonatkozó importtilalmat, amely egy hasonló ITC-döntés eredményeként jött létre. Ez utóbbi eset is csak a háború egy újabb állomását jelentette, így a mostani bejelentés is ily módon értékelhető.

Az évek óta tartó bírósági hercehurca ráadásul egyszerre több fronton zajlik, az európai fejleményekről mi is több alkalommal beszámoltunk. A legfontosabb állomásnak talán a tavaly augusztusi, éppen egy évvel ezelőtt meghozott ítélet tekinthető, amelyben 1 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték a dél-koreai gyártót, miután bűnösnek találták őket a szabadalmi jogok megsértésében. Egészen pontosan az iPhone telefonok és iPad táblákban alkalmazott technológiák engedély nélküli átvételéről volt szó, és bár a Samsung szerint éppen ugyanilyen tolvajlásra került sor az Apple részéről, ez utóbbi beadványt a bíróság végül elutasította. A látszólag vesztes fél nem nyugodott bele a per alakulásába, rögtön fellebbeztek az ítélet ellen, így az érintett technológiák alkalmazását illetően továbbra is kérdések merülnek fel, miközben a piaci helyzet szép lassan átalakulóban van - erről még a cikk végén szólunk néhány szót.

Az amerikai gyártó nem sokkal ezt követően 26 különböző Samsung-termék betiltását szerette volna elérni az Egyesült Államokban, ám erre végül nem került sor - mi több, a tavaly augusztusi ítéletben meghatározott kártérítési összeg csökkentése is felmerült. Európában is elcsattant néhány pofon, az Egyesült Királyságban például az Apple hiába próbálta betiltatni a Samsung tábla PC-it, idén pedig Németországban az iPad és iPhone képernyőzárral kapcsolatosan született hasonló, számukra kedvezőtlen döntés, a bíróság ugyanis megsemmisítette az almás cég erre vonatkozó szabadalmát.

A fentiek fényében nem túl meglepő, hogy ez utóbbi vállalat most igyekszik megszabadulni beszállítójától, amely nem más, mint legnagyobb riválisa a piacon. A Samsung által legyártott chipeket a tajvani TSMC gyártósorain előállított példányokra cserélték le, ám nem sokkal ezt követően újabb szerződést kötöttek a dél-koreai vetélytárssal, amelynek eredményeként a 14 nanométeren készülő A9 chipek leszállítását 2015-től kezdik meg - már amennyiben az új gyártástechnológia addigra valóban kiforrottnak lesz tekinthető.

Júliusban az is felmerült, hogy a két vetélytárs szeretne megállapodni egymással. Kiszivárgott, hogy folyamatosan egyeztetnek ennek érdekében, tavaly például már találkoztak Szöulban, ám a februárban végre közelinek látszó megállapodás végül elmaradt. A Samsung ugyanis kikötötte, hogy szeretne szabad kezet kapni a szabadalmak felhasználása területén, ebbe azonban az Apple nem hajlandó belemenni, így a jelek szerint marad a vita, a bírósági küzdelem pedig folytatódik.

A mostani döntés egyes vélemények szerint szintén elbukik majd az elnöki vétón, mivel legutóbb is azzal indokolták a nemleges választ, hogy az ítélet kedvezőtlenül befolyásolná az amerikai piacot és az amerikai vásárlókat. Mivel azonban az ügy elindulása óta a Samsung már számos olyan új terméket is bemutatott, amelyek nem sértik a szóban forgó szabadalmakat, könnyen előfordulhat, hogy az adminisztráció végül helybenhagyja a bíróság által kimondottakat.

A legújabb piaci adatok szerint a szegmens változatlanul ezen két gyártó versenyéről szól, ebbe a többiek nem nagyon tudnak beavatkozni. Hat évvel ezelőtt az Apple még nem volt jelen ezen a területen, a Samsung pedig éppen első tapogatózó mozdulataira szánta el magát, a mostanra már többé-kevésbé érett piacon azonban a dél-koreai cég minden kategóriában vezet, az Apple pedig egyedül a csúcskategóriában jelent számára kihívást, igaz, messze megelőzve a többi indulót. Az Androidra támaszkodó egyéb gyártóknak nem sok levegő jut, és bár egyes szolgáltatók igyekeznek több alternatívát biztosítani, jelen pillanatban a legtöbb vásárló az Apple saját, illetve a Samsung androidos termékei közül választ magának tetsző példányt.

Az elkövetkező években - legalábbis a jelenlegi várakozások szerint - itt nem kerül sor jelentős változásra, marad tehát a két nagy rivális küzdelme, ami egyben azt is előrevetíti, hogy egy harmadik szereplőnek nem lesz esélye a megkapaszkodásra. A Microsofton is múlik majd, hogy ez a jóslat mennyire igazolódik be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások