Nem koncepciósak az Apple elleni támadások

Nem koncepciósak az Apple elleni támadások

2012. február 2. 00:26, Csütörtök
Az elmúlt hónapokban egyre több cikk jelent meg a kaliforniai cég beszállítóival kapcsolatban. A felhasználókban az a kép alakulhatott ki, hogy a sajtó igyekszik pellengérre állítani a társaságot, azonban ehelyett inkább arról van szó, hogy bizonyos témák most nagyobb nyilvánosságot kapnak.

Az Apple-t és termékeit lehet szeretni vagy gyűlölni, de a vállalatról és annak készülékeiről nem tudomást venni elég nehéz. A társaság talán pont az ismertsége miatt kerül gyakran olyan témák kapcsán is a rivaldafénybe, amelyek nem túl pozitív képet festenek róla. Az elmúlt hónapokban gyakran érték támadások a társaságot azért, mert nem törődik a beszállítóinál tapasztalható körülményekkel, érzéketlennek tűnő módon viselkedik, nem változtat a meglévő gyakorlatain. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek a körülmények nem csak az almás vállalat partnereinél fordulnak elő, ráadásul az érintett cégek más nagy IT-konszernek beszállítói is.

A legújabb botrányt a Foxconn egyik korábbi menedzsere robbantotta ki. Li Mingqi tavaly áprilisig dolgozott az Apple egyik legfontosabb beszállítójának számító óriáscég chengdui üzeménél, ahol a menedzsment egyik tagja volt. A vezető a tapasztalatai alapján azt állította, hogy az Apple-t kizárólag a termékeinek minősége és a gyártási költségek alacsonyan tartása érdekli. Az, hogy a dolgozóknak jó sora legyen egész egyszerűen nem lényeges a vállalatnak, ennek a gyakorlatnak pedig egyenes következményei a munkahelyi balesetek, egészségkárosodás és sérültek.


Li Mingqi a The New York Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a magatartása miatt az Apple ugyanúgy felelős az embertelen munkakörülményekért és a sorozatos halálos kimenetelű munkahelyi balesetekért, mint a kínai partnerei. A chengdui üzemben történt tavaly májusban az a robbanás, ahol 3 ember meghalt és 15 megsebesült.

Li Mingqui szavait az Apple egyik volt menedzsere is megerősítette. "Több mint négy éve tudunk a munkahelyi körülményekkel kapcsolatos visszaélésekről és ezek a dolgok ugyanúgy megfigyelhetők ma is. S hogy miért? Mert ez a rendszer számunkra kifizetődő. A megbízást adó gyártók már holnap változtatnának mindenen, ha az Apple azt mondaná nekik, hogy erre van szükség. Nem tehetnének mást. Amennyiben a termékek minőségét veszélyeztetnék ezek a dolgok, akkor is azonnal intézkedne az Apple. Azt hiszik, hogy ha az iPhone készülékek fele rossz lenne, akkor a társaság több mint négy éven át szótlanul hagyta volna ezeket a dolgokat?"

A kaliforniai vállalat korábbi munkatársai közül több is megerősítette, hogy a konfliktus feszültséget generál az Apple menedzsmentjében. Ugyanakkor nagyon komoly erőfeszítések történtek azért, hogy javuljanak a beszállítóknál dolgozók munkakörülményei, de ez a folyamat mindig megakad, ha a fontos kapcsolatok vagy az új termékek gyors kiszállítása kerül szóba. "Tényleg megpróbálunk intenzíven javítani a helyzeten, de a legtöbb ember még mindig nagyon zavartan reagálna, ha megtudnák, hogy valójában honnan kerül ki az iPhone készülékük" - jegyezte meg az egyik volt Apple-menedzser.


Az iPad 2-t készítő chengdui üzemben bekövetkezett robbanás a felgyülemlett alumíniumpornak volt köszönhető. Az esemény előtt néhány héttel a Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM) nevű csoport tagjai jelentésükben felhívták a figyelmet a problémára és az Apple, illetve a Foxconn pontosan ismerte is a dokumentumot, amelynek egyik mondata így hangzott: "A chengdui három Foxconn-gyárban a munka- és az egészségvédelmi problémák riasztó mértékűek." Tavaly februárban mi is beszámoltunk arról, amikor 137 kínai munkás jelezte, hogy várják Steve Jobs bocsánatkérését azért, mert az érintőképernyők gyártása közben ki voltak téve az N-hexán nevű vegyi anyag káros hatásainak.

Tim Cook, az Apple első embere nem hagyta szó nélkül a legújabb cikket és közölte: igazságtalanul vádolják őket. A 9 to 5 Mac nevű blog megszerezte azt a levelet, amit a konszern alkalmazottainak írt és Cook ebben kifejtette: "Az olyan célzások, miszerint minket ezek a dolgok nem érdekelnek, teljesen hamisak és sértőek ránk nézve. Mindenkinél jobban tudjátok, hogy ezek az állítások szemben állnak az értékeinkkel. Mi nem vagyunk ilyenek." A vezető hozzátette: ezek a felvetések különösen annak a több száz munkatársnak lehetnek sokkolóak, akik közvetlenül a beszállítóiknál dolgoznak.


Utalt a nemrég nyilvánosságra hozott két jelentésre, amelyek közül az egyik megnevezi az összes beszállítót, míg a másik a munkakörülményekkel foglalkozik és leírja, hogy az adott társaságok mit tettek a munkakörülmények javításáért és milyen szabálytalanságokat találtak náluk. Az utóbbi dokumentum készítői megállapították, hogy az Apple beszállítóinál előfordul gyerekmunka, rendkívül alacsonyak a fizetések és túl hosszúak a munkaidők. A kaliforniai cég saját közlése szerint az elmúlt évben 200 ellenőrzést hajtott végre a partnereinél és ezek tapasztalatait foglalta össze az átfogó anyagban. Tim Cook leszögezte: a meghozott intézkedéseknek köszönhetően több százezer munkás élet- és munkakörülményei javultak. "Nem ismerünk más olyan piaci szereplőt, aki ezeken a helyeken ennyit tenne, mint mi és ennyi embernek segítene" - írta levelében a cégvezető.

A Foxconn egyébként nem csak az Apple beszállítója, számos megbízást kap az Amazontól, a Delltől, a Nintendótól, a Hewlett-Packardtól, a Samsungtól, az IBM-től, a Lenovótól, a Motorolától, a Nokiától, a Sonytól, a Toshibától és más IT-óriásoktól. A társaság Kína legnagyobb exportvállalata és 1,2 millió embert foglalkoztat, akik a világszerte eladott szórakoztató elektronikai termékek 40 százalékát készítik.

Miközben az Apple egyre értékesebb márkának számít és nemrég kirobbanó profitot könyvelhetett el, számos botrány árnyékolja be a kimagasló eredményeket. Január közepén tömeges öngyilkossággal fenyegetőztek egy kínai Xbox-gyár munkásai, ami a Foxconn tulajdonában van. Ugyanakkor néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy nem csak az alacsony bérköltségek miatt gyártatnak az IT-cégek Kínában. Nyomós érv a távol-keleti beszállítók foglalkoztatása mellett, hogy az ottani cégek rendkívül rugalmasak és nagyon gyorsan reagálnak a megbízók különböző kéréseire, változtatási szándékaira.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások