A roamingdíj eltörlésekor visszavágnak a mobil szolgáltatók?

A roamingdíj eltörlésekor visszavágnak a mobil szolgáltatók?

2013. szeptember 11. 22:26, Szerda
A BITKOM német szakmai szervezet óva intette az Európai Bizottságot attól, hogy felszámolja a roamingdíjakat, ilyen döntés esetén ugyanis komoly válaszlépések várhatók a mobil cégek részéről.

Az európai távközlési piac egységesítését célzó reformtervezetet ismertetett ma az Európai Bizottság. Az indítványok között szerepel a mobiltelefonálás "barangolási" (roaming) díjának eltörlése, az EU-n belüli nemzetközi vezetékes hívások díjának a hazai interurbán hívásdíjakkal azonos szintre hozása, illetve a szélessávú internet elterjesztésébe történő jelentős beruházások célkitűzése. A várhatóan még nagy vitákat kiváltó javaslatcsomag értelmében jövő év július elsejével az unión belül eltörölnék a bejövő hívások mobil eszközön történő fogadásának díjait. A szolgáltatóknak vagy olyan előfizetési csomagot kellene felajánlaniuk, amely az EU-n belül bárhol azonos feltételeket kínál, vagy pedig lehetővé kellene tenniük, hogy az ügyfél átszerződjön az olcsóbb díjszabást kínáló roaming szolgáltatóhoz.

Dr. Bernhard Rohleder, a BITKOM ügyvezetője szerint a roamingdíjak eltörlésével az Európai Bizottság komoly károkat okozna a fogyasztóknak, ugyanis ez az intézkedés ahhoz vezetne, hogy nőnének a belföldi telefonbeszélgetések és a mobil internethasználat árai. Továbbá a jövőben csökkennének az okostelefonok, a tábla PC-k és a mobiltelefonok után a szolgáltatók részéről fizetett támogatások.

Rohleder szerint a roamingdíjak felszámolása a mobil kommunikáció teljes árképzését megváltoztathatja. Ennek árát leginkább a kis bevétellel rendelkező lakossági csoportok fizetnék meg, pont azok, akik keveset utaznak és akik az alacsony belföldi beszélgetési díjakból a leginkább profitálnak. A roamingdíjak jelenleg elsősorban a sokat utazó üzletembereket terhelik. A szolgáltatóknak kellenek ezek a bevételek, ugyanis valamiből finanszírozniuk kell a több milliárd eurós hálózatépítési projekteket.

A BITKOM vezetője azért is bírálta az EU-t, mert az elképzelésük nem számol a hosszú távú hatásokkal és következményekkel. A mobil szolgáltatók számára már most is több millió euróba kerül, hogy eleget tegyenek a korábbi roamingdíj-csökkentéseknek, az új tervezet pedig teljesen váratlanul érte őket. A telekommunikációs társaságok erős lobbitevékenységgel próbálták elérni, hogy az Európai Bizottság tegyen le a roamingdíjak eltörléséről. A roamingdíjak jövőre tűnhetnek el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások