Komoly pert kapott a nyakába a ChatGPT fejlesztője

Komoly pert kapott a nyakába a ChatGPT fejlesztője

2023. június 29. 10:32, Csütörtök
A Microsoftot és az OpenAI-t tizenhat álnevesített magánszemély perelte be, akik azt állítják, hogy a vállalatok ChatGPT-n alapuló MI-termékei megfelelő értesítés vagy beleegyezés nélkül gyűjtötték és használták fel személyes adataikat.

A kaliforniai San Francisco szövetségi bíróságán benyújtott kereset szerint a két vállalat figyelmen kívül hagyta az MI-modellekhez szükséges adatok megszerzésének legális módszereit. "A személyes adatok megvásárlására és felhasználására vonatkozó bevett protokollok ellenére az alperesek más megközelítést alkalmaztak: a lopást" - áll a panaszban. "Szisztematikusan letöltöttek 300 milliárd szót az internetről, könyvekből, cikkekből, weboldalakról és posztokból - beleértve a hozzájárulás nélkül megszerzett személyes adatokat is. Az OpenAI mindezt titokban tette, és anélkül, hogy adatközlőként regisztrálták volna magukat, ahogyan azt a vonatkozó jogszabályok megkövetelik".

A kereset szerint a két vállalat a mesterséges intelligencia termékeiken keresztül "emberek millióinak személyes adatait gyűjti, tárolja, követi, megosztja és nyilvánosságra hozza", beleértve a termékadatokat, számlainformációkat, neveket, elérhetőségi adatokat, bejelentkezési adatokat, e-maileket, fizetési adatokat, tranzakciós nyilvántartásokat, böngészési adatokat, közösségi médiaadatokat, csevegési naplókat, használati adatokat, elemzési adatokat, sütiket, kereséseket és egyéb online tevékenységeket. A panasz szerint a Microsoft és az OpenAI emberek millióinak személyes adatait ágyazta be mesterséges intelligencia termékeibe, amelyek a hobbikat, vallási meggyőződéseket, politikai nézeteket, szavazási adatokat, társadalmi és támogatói csoportokhoz való tartozást, szexuális irányultságot és nemi identitást, munkatörténetet, családi fotókat, barátokat és egyéb, online interakciókból származó adatokat tükröznek.

Az OpenAI a szöveggeneráló nagy nyelvi modellek családját, GPT-ket fejlesztett ki. A Microsoft nemcsak, hogy vezetője a technológiának, de birodalmának minden szegletébe a Windowstól az Azure-ig bezsúfolja azt. "Az alperesek nem szűrik ki kellőképpen a személyazonosításra alkalmas információkat a képzési modellekből, így milliókat tesznek ki annak a veszélynek, hogy ezeket az információkat azonnali vagy egyéb módon a világ minden táján idegenek számára nyilvánosságra hozzák" - áll a panaszban. A 157 dokumentum rengeteg újságcikket és tudományos szakcikket tartalmaz, amelyek a mesterséges intelligencia-modellekkel és az etikus felhasználással kapcsolatos riadalmat fejeznek ki, de kevés konkrét káresetet említenek.

A 16 felperes panaszában az szerepel, hogy a ChatGPT-t, valamint más internetes szolgáltatásokat, például a Redditet használták, és arra számítottak, hogy digitális interakcióikat nem fogják beépíteni egy MI-modellbe. A perben 3 milliárd dolláros kártérítést jelöltek meg, de ez csak egy feltételezett érték, a tényleges kártérítés a bíróság megállapításai alapján kerülne meghatározásra.

A kereset szerint a Microsoft és az OpenAI megsértette az amerikai elektronikus hírközlési adatvédelmi törvényt azáltal, hogy magánjellegű információkat szerzett meg és használt fel, valamint a ChatGPT és hasonló termékekkel való integrációkon keresztül jogellenesen lehallgatta a felhasználók és harmadik fél szolgáltatásai közötti kommunikációt. A keresetlevél továbbá azt állítja, hogy az alperesek megsértették a számítógépes csalásról és visszaélésről szóló törvényt azáltal, hogy a pluginokon keresztül interakciós adatokat rögzítettek. A felperes emellett a kaliforniai magánélet megsértéséről szóló törvény és a tisztességtelen versenyre vonatkozó törvény, az illinois-i biometrikus adatok védelméről szóló törvény és a fogyasztói csalásról és megtévesztő üzleti gyakorlatról szóló törvény, valamint a New York-i üzleti törvény megsértését is állítja, különböző általános károkozásokkal (deliktumokkal), mint például a gondatlanság és a jogalap nélküli gazdagodás.

A Microsoft és az OpenAI nem kívánt nyilatkozni. Ez valószínűleg nem az utolsó per: a Microsoftot, annak GitHub leányvállalatát és az OpenAI-t tavaly novemberben már beperelték, mert állítólag a GitHub által kínált, OpenAI-modellen alapuló Copilot szolgáltatáson keresztül szoftverfejlesztők millióinak kódját reprodukálták a licenckövetelmények megsértésével. Az ügy jelenleg is folyamatban van.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások