Prada űrruhában fognak sétálni a Holdon a NASA űrhajósai

Prada űrruhában fognak sétálni a Holdon a NASA űrhajósai

2023. október 5. 13:02, Csütörtök
A NASA az Apollo 17 1972-es útja óta az első legénységgel végrehajtott Hold-küldetést tervezi, és ezt stílusosan fogják lebonyolítani. A NASA által az űrruhák megtervezésére tavaly kiválasztott Axiom Space bejelentette, hogy a Prada olasz luxusmárkával együttműködve tervezi azokat.

A tervek szerint 2025-ben indul az amerikai űrügynökség Artemis III missziója, mely nem csak az Apollo 17 óta eltelt öt évtized miatt egyedülálló, hanem azért is, mert ez lesz az első alkalom, hogy egy nő és egy színesbőrű ember, Christina Koch és Victor Glover asztronauták a Holdra szállnak. Az Elon Musk vezette SpaceX, a Lockheed Martin és az Airbus is részt vesz a küldetés szempontjából kritikus projektekben, mint a kilövő rendszer, a meghajtási technológiák és az Orion személyszállító jármű tervezésében, megépítésében és irányításában. Most azonban az is kiderült, hogy a Prada olasz luxusdivatház a texasi Axiom Space céggel együttműködve tervezi meg az űrruhát a NASA személyzete számára. Ez a partnerség finoman szólva is meglepő, azonban remélhetőleg biztosítja a Holdra leszálló űrhajósok első csoportjának kényelmét.

Az Axiom Space ez év elején mutatta be a következő generációs űrruha első prototípusát. Az AxEMU-t, vagyis az Axiom Extravehicular Mobility Unitot a NASA űrruháinak örökségét szem előtt tartva fejlesztették ki, miközben új technológiát, nagyobb mobilitást és a holdi környezettől való védelmet is tartalmaz. Az űrruhák modernebb, elegánsabb megjelenésűnek tűntek, és úgy tervezték őket, hogy az űrhajósoknak nagyobb rugalmasságot biztosítsanak a holdfelszínen. Kialakítását egy 228,5 millió dolláros Exploration Extravehicular Activity Services (xEVAS) szerződés részeként fejlesztették ki, bár az Axiom Space megtartja a ruha tulajdonjogát, és kereskedelmi megrendelőket kereshet annak használatára.

A közlemény szerint a Prada mérnökei a tervezési folyamat során az Axiom Space rendszercsapatával együtt fognak dolgozni, és olyan megoldásokat dolgoznak ki az anyagokra és a tervezési jellemzőkre vonatkozóan, amelyek védelmet nyújtanak az űr és a holdi környezet kihívásaival szemben. "A Prada nyersanyagokkal, gyártási technikákkal és innovatív tervezési koncepciókkal kapcsolatos műszaki szakértelme olyan fejlett technológiákat hoz majd, amelyek nemcsak az űrhajósok kényelmét biztosítják a holdfelszínen, hanem a nagyon fontos emberi tényezőkre vonatkozó megfontolásokat is, amelyek hiányoznak a hagyományos űrruhákból" - mondta Michael Suffredini, az Axiom Space vezérigazgatója.


Az új űrruha kialakítása nagyobb rugalmasságot, a zord környezetnek való ellenállás érdekében nagyobb védelmet, valamint a felfedezéshez és más tudományos lehetőségekhez szükséges speciális eszközöket tartalmaz - közölték a vállalatok. Lorenzo Bertelli, a Prada csoport marketingigazgatója hozzátette: "Ez egy igazi ünnepe az emberi kreativitás és innováció erejének, amely a civilizáció fejlődését szolgálja". A vállalat a partnerség elnyerését részben a Luna Rossa vitorláscsapatával szerzett több évtizedes tapasztalatának tulajdonítja. "Több évtizedes kísérletezésünk, csúcstechnológiánk és tervezési tudásunk - amely még a '90-es években kezdődött az Amerika Kupáért küzdő Luna Rossával - most az Artemis-korszak űrruhájának tervezésénél fogjuk alkalmazni" - mondta Lorenzo Bertelli.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások