Bassgitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Metalmilitiakid
igen de hol rakom rá a kezem a húrra ? mert sajnos eléggé nem mindegy, hogy hol képzel ghost note ot(én ezt hívom tompításnak mivel ujjal pengetek így nálam nem létezik tenyér tompítás), mert más a hangja ha máshol fogod le, és ezért szeretném azt megtudni, hogy ezek hogy csinálnak 0 ból ghostnote ot 😄

[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417

hát 0-át úgy tompítasz, hogy rárakod a kezed a húrra...
de az x meg ezeket a ghost noteokat jelölik, amik hangtól függetlenek, szóval tök mind1 hova rakod a bal kezed a nyakadon, lényeg hogy egy lukas hangot képezz

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx

Metalmilitiakid
az a lényeg hogy sok tabban látom azt, hogy valahol x van, és megnézem milyen hang és pl éppen 0 a mély E húron amit nemtok máshol lefogni, és mivel a nullát nem fogod le így nem is tudod tompítani és ezt nem értem, hogy õk hogy csinálják

[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417

Így viszont már nem értem a kérdést... tessék egy videó, hátha segít😊
klikk

Metalmilitiakid
az oké ezzel teljes mértékben tisztában vagyok, DE A 0 ÁT ??? azt hogy a mély E húron ? mert ugye azt nem fogom le

rárakod az ujjad, de nem fogod le, majd megpengeted, ezáltal az úgynevezett "ghost note" fog megszólalni, azaz magyarul "lukas hang"
Szóval a húrt üresen pengeted úgy, hogy ráteszed gyengén a kezed😊

Metalmilitiakid
Köszi. Szeressük a Tool t. 😄

Szintén ehhez a gyorskérdéshez, szintén 0 kérdés, hogy ha mély E húron írja azt hogy tompítsam a 0 tehát gp ben X el van jelölve ami az újjal tompítás, azt hogy hajtsam végre ?

xy21
bocs de buta vagyok😄 Hogy hogy fogjam le egy húrral lejjebb? a 0-t nem fogjuk le. az üresen szól akkor mit fogjak le?

Arnold Layne
a hangoló kulccsal😛
fogd le a hangot egy húrral lejjebb, és úgy már simán menni fog

---Battlestar Galactica---

xy21
egy gyors kérdés😄 Hogy lehet a nullát nyújtani? (tabra gondolok) amikor 0-át pengetek és nyújtani vagy vibratozni vagy nem tom miaz de értitek biztos😄

Jó az új logod😄

nem is, mert 'H' :-P

az amerikai rendszer szerint A-Aisz-B a hangok sorrendje, az európai szerint A-B-H. Mivel a basszusgitár húrjai között tiszta kvart a hangköz, az E hang a H kvartja lesz, tehát H húr a legalsó. :-)

Bár ez érdekes vitatéma lehet, mert a basszusgitár eredendõen 4 húros.

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

tigeroo
de az a húrok neve is<#idiota>

pont azért
xy21
de az csak a hangolása nem?

Metalmilitiakid
nem is mert B E A D G <#hehe>

vastagság szerint csökkenõ sorrend E A D G 😊

xy21
Nem tudom mi a neve sorry <#miaz> Én ilyen zeneileg alulmûvelt vagyok bocsi.<#szomoru1>
De elárulhatod nyugodtan 😄

gitár-pickup függõ... nekem is így van... egyébként ha jól tudom ennek így is kell valamilyen szinten lennie... bánj vele óvatosabban, vagy használj compressort

Btw: Azért illene tudni, hogy a "legvastagabb" húrnak mi a neve😄

tigeroo
erõteljesebben pengeted meg sztem. vagy a potikon a mély fel van húzva
xy21
Szerintetek az miért van hogy az elsõ húrom( a legvastagabb 😄) hangosabban szól a többinél? Vagy ennek így kell lennie?(cort jazz bass gittyó)

Mert a laikus közönség nagy része gitárbuzi.

most voltam Depresszió koncerten és meglepõen kevés ember éljenzett a basszus kiállásnál ez miért van?
ettõl eltekintve fantasztikus volt az elsõ sorból 😄

Metalmilitiakid
Nem akarok gonosz lenni, de sztem bõven többe volt a cuccot mint 45k , mert nekem annyiba volt az erõsítõm és még láda se kell mellé, bár igaz használtan, de sztem újban sem sokkal több 60-70 lehet. Szóval nem kell 100k kat költeni jobb minõségre, az enyém is csak egy jobb középkategória (ha egyáltalán jobb és nem sima közép 😄)

Kazuma92
Természetesen ha lenne rá keret, jobbminõségû erõsítõnk lenne😊 Nem az enyém, a lényeg, hogy nemszabad maxra tolni, mert kicsi a láda a fejhez képest ezért tönkremehet. Amit leírtam hangerõ állásokat, azon lehet normálisan hallani dob mellett. Csak attólfélünk, hogy még így is elszállhat

Metalmilitiakid
Nekem egy 110 W os Stagg erõsítõvel és egy 100 W os ládával volt dolgom, majdnem maxra volt tekerve minden, de nem adta igazán pont az EQ miatt. A saját 65 W os Laney HCM65B m simán leszólta azt. Szóval egy jobb minõségû cuccal kíméletesebben lehet tolni. Nemtom te mit akarsz elnyomni azzal a 200 v 100 W al, de nekem egy hiperaktív dobos mellé elég a 65W ott felhúzni 6/10 re, úgy hogy a 2. hangerõ a compressor-é az 0/10 en volt. Nem a hangerõ a lényeg, inkább a tisztaság, kis hangerõvel is simán lehet jól próbálni. Ajánlom inkább, hogy játszatok kicsit halkabban vagy vegyél jobb fajta erõsítõbõl egy gyengébbet és akkor kíméletesebb lesz.

Kazuma92
Van lennt a próbatermünkben egy Harley Benton basszuserõsítõ. Kombó, a fej 200 W, a láda pedig 100 W (igen, ilyen létezik)
Szeretnénk kímélve használni, valakinek van ilyen tipusú kombókkal tapasztalata? A Hangerõ 10-bõl 6-7-esen megy, a Hangszínek kb középen, és a Master "másodhangerõ" maxon.
A Világító zöld pötty, ritkábban átvált fél másodpercre pirosra játék közben.
Remélem érthetõen írtam le 😊

Kazuma92
Köszönöm a segítségeket!
cscsiga!
Igen. Pont úgy fogtam mintha szólógitároznék.
csak kérdés a képhez kapcsolódóan: a mutatóujjat teljesen bekell hajlítani, vagy csak ameddig jólesik?

Szerintem szereld ki a döglött potit, és vidd el egy elektronikai szaküzletbe, hogy "ilyen kell". Szétszerelés: gitár hátoldala felöli mûanyag fedõt leszeded, drótokat kiforrasztod/csípõfogóval elvágod (elõtte érdemes megjegyezni, melyiket hova kell kötni), majd a gitár elõlapján az adott poti tekerõjét/kupakját leszeded, ekkor már látod azt az anyát, ami a potit a testhez rögzíti, kicsavarod, és már mehetsz is a potival a boltba.
#kazuma92

Ne ugy fogd meg a pengetõt, hogy a mutató és a hüvejk ujjad összefogja a pengetõt. A vastag húrokon úgy nagyon mozog és kifordul.Próbáld ugy hogy a hüvejk belsõ feléve hozzászorítod a pengetõt a behajlított mutatóujjhoz.
Így stabilan fogod a pengetõt. Én háromszög alakú pengetõt használok, azokat szeretem,de természetesen a hagyományos alakút is megelhet igy fogni. Lefotoztam. Kicsit homályos lett..Nem vagyok VIP ezért ilyen kicsin tudom csak föltölteni. De szerintem látszik, hogy mit irtam le.
hát ha az van elkopva, akkor csak azt... de nem tudom te most tekerõ alatt a kupakot érted? Mert ha igen, akkor nem csak azt kell venned, hanem azt is, amivel azt tekered... kinyitod a gitár hátulját és meglátod a 3/4/5/26 (gitárfüggõXD) potit... egyúttal ki is tudod venni és kicserélni (forrasztást igényel)

Kazuma92
Igen 😄 És hogy lehet ezt orvosolni? Nem értek az elektronikájához, konkrétan milyen alkatrészt kellene vennem? ( gondolom nemcsak a potméter tekerõ vackát)

az az elektronikai szar maga a potméter😄

Kazuma92
Az itteni hangszerész nem foglalkozik elektromos gitárokkal ( nem egy pesti hatalmas hangszerüzletrõl van szó) és elektromûszerészhez küldött. Ott aztmondták hogy totál kivan kopva az egész, nemtudja megcsinálni, csak ha veszek hozzá egy új potmétert azzal az elektronikai szarral együtt ami irányítja az egészet.

Arnold Layne
magát a tekerõt fölösleges kicserélni, mert attól nem lesz jobb. Szedd szét, és forraszd újra az elektronikát, ha így se jó, vidd el hangszerészhez, szerintem.

Kazuma92
Pontosabban az a kérdésem, hogy ilyen helyzetben, elég egy poti"tekerõt" szerezni, vagy kell hozzá valami plusz dolog is?

Kazuma92
Na már megint haldoklik a gitárom -.-
A Pickup váltó potméter alig szól... Van hogy egyáltalán nincs hang.
Valami elkopott benne, sajnos nemértek hozzá.
Üzembe csak annyit mondtak, hogy szerezzek be egy újat, és azt belehet szerelni.
Hol lehet potmétert szerezni? (Harley Benton)

Arnold Layne
Köszi, ez faszán mûködik!

audacity

Arnold Layne
Ti milyen programmal vesztek fel zenét? Olyan kéne, aminél lehet úgy sávokat felvenni, hogy közben szól a többi sáv is. Ami nekem van program, az elsõ sávot simán felveszi, de ugye értelemszerûen úgy szeretném felvenni a többi sávot, hogy a többi szóljon közben. De itt van a baj. Ha szólnak a már korábban felvett sávok, azokat is felveszi még egyszer a program, és így gyakorlatilag a 3.-4. sáv k***a torz lesz. Szóval tudnátok ajánlani egy jó programot?

mogy éri meg
JAVÍTVA: hogy éri meg

mekkora erõsítõt érdemes venni két gitár, énekes és egy dob mellé?
és mogy éri meg jobban a kombó vagy a fej és láda külön külön?
márkát már kérdeztem majd visszaolvasok 😄

A muziker az simán megbízható

kakaoskalacs
Hali hatha tud valaki választ adni

Orange CR20B ilyen erõsitöre pályázok csak nemtudom honnan lehetne megrendelni Magyarországon belül egy helyet találtam de nem tudom mennyire megbizhato Itt ha valaki tudna más helyet megköszönném Üdv!

You See My Cross Yeah it Never Falls. You Know It\'s On Till The Break Of Dawn.

Kazuma92
hát az lenne a legjobb, de egyenlõre fingom nincs hogykell (a hüvelykujjam abnormális módon hajlik, ezért kissé talán más tartanom)
ezért pengetõvel játszok egyenlõre.

Metalmilitiakid
basszusgitárnál újjal pengetés wins

Kazuma92
valakivel esett már meg, hogy egy rohadt pengetõ nem esett a kezére?
Sajnos nemtudom számszerint hogy hanyas, de az " átlag " basszuspengetõ nekem túl kemény, néha kifordul a kezembõl, a lágyabb leginkább akusztikus gitárhoz való pengetõ pedig kattog, és halk.
Goddamn

Metalmilitiakid
megkérdezem itt is , itt hátha értelmesebb választ kapok, van valakinek valamilyen tapasztalata vagy hallott vmit errõl a gitárról

Én a 45-105-ös ernie ball hybrid-re gondoltam hogy veszem. Mert igazábol én többször játszok mélyebb hangolásba. Arra meg elég jó az.
De netrõl rendelem mert olcsóbb, mint az én városomba.
pár ismerõsöm azt javasolta, hogy 50-es méret felett már célszerû állíttatni a nyakon is.
a 40-45 amolyan standard méret, a 35 csak akkor, ha nem bírja az ujjad.

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

tigeroo
netrõl akarsz rendelni? (amit kétlek)

menj el sztem a boltba és kérdezd meg...😊