Csillagászat

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Crokin
Kocsis Antal képe a spaceweather fõoldalán teliholdról, grat!

Repatarurgyán

Crokin
Napfóliát szerintem ne fabrikálj házilag, megéri azt a 2400ft-ot.

Repatarurgyán

sanzik
Ezek a nagy nagyítások ritkán használhatóak,úgy hogy ne ez legyen a szempont.
Egy évben csak pár alkalom van mikor olyan az idõ és a légkör is,hogy ilyen nagyításnál tiszta képet kapj.
Azon kívül kérdés,hogy mire szeretnéd használni,a rövidebb fókuszú távcsõ talán jobb mélyegezéshez. Ahhoz meg ritkán kell 100x nagyítás fölé menni.
A nagy nagyítás jó lehet a Holdhoz például,de ha nincs stabil mechanika alatta óragéppel akkor pikk-pakk kiúszik a látómezõbõl az objektum, ha meg követni próbálod kézzel akkor nagyon remegõs lesz a kép.
Ha esetleg még nem néztél ilyen távcsövekbe akkor ajánlom,hogy elõtte mindenképp tedd meg,hogy tud mire számíthatsz és utána vásárolj.
Igen, a 3x barlow lencsével 3*900/6 lesz a nagyítás, de nem biztos hogy érdemes ilyen nagy nagyítást használni. Ilyenkor már jobban elõjönnek az objektív lencse színhibái, a kép is remegõsebb, a látómezõn másodpercek alatt keresztülmegy a mefigyelt csillag, ezért drágább, de stabilabb óragépes ekvatorális álvány kellhet hozzá
SirAlo
Vagy ezt ugy kell kiszamolni hogy veszek pl. egy 6 mm-es okkulart meg egy 3x-os barlow lencset akkor 900/6=150x nagyitas es ezt kell megszorozni 3-al (3x nagyitasu lencse) ami egyenlo 450x nagyitas?

Intel Pentium E5200 2,5Ghz | Geil Ultra 4GB DDR2 800MHz Ram | SAPPHIRE HD 4830 | WD 320GB 7200 RPM |

SirAlo
Hi, egy tavcsovet szeretnek vasarolni es kettot neztem ki de nem tudom meiket lenne jobb megvenni, az egyik SkyWatcher 130/900 a masik 130/650, ahogy olvastam a nagyobb fokusz jobb mert ugy nagyobb nagyitast lehet elerni pl. 900/10mm= 90x nagyitas mig ugyanez a 650el csak 65x nagyitas, megis a 650-es a dragabb , es egy masik kerdes, ahoz hogy elerjem a maximalis 260x nagyitast ahoz tobb lencset is bele lehet rakni vagy csak egyet kell venni ami nagyobb nagyitast ad ? Es az utolso kerdes, napszurot lehet hazilag is kesziteni vagy jobb keszen megvenni (eleg draga) ha lehet akkor milyen anyagbol kell (alufolianak nez ki a kepeken:D)?

Intel Pentium E5200 2,5Ghz | Geil Ultra 4GB DDR2 800MHz Ram | SAPPHIRE HD 4830 | WD 320GB 7200 RPM |

Mert úgy tom, h a méretet jelenleg az limitálja, h mennyire deformálódik a saját súlyától.

Ha nagyobb a rugalmassági modulusa az eddigieknél, akkor lehet.

Helioviewer
A Nap vizsgálható vele, eredeti NASA képek alapján.
Itt egy kis ismertetõ a NOVA-tól.

ZilogR
...és mire csináltam magamnak némi szendvicset és visszamentem az ég alá, már be is borult... Talán majd hajnalban...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
Perseidákat néziteke?
Eddig nem túl nagy aktivitás mellett olyan 5-6 percenként egy-egy fényesebb, de nem a Himalájáról nézem...
Nem túl tudományosan: olyan Göncölszekér fényesebb csillagainál valamivel fényesebbek, kb. 1-2 tenyérszélességû "csíkhúzás", fényesebbek talán sárgásfehérek. Mondjuk eléggé horizonthoz közel, É-Ny-i irányba sasoltunk, Budapesttõl ráadásul délre, ami eleve nem szerencsés...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ESOcast 46: Catching Light -- Special 50th anniversary episode #6
Lényegében az ESO mûszereirõl szóló összefoglaló.

Sztem technológiailag is kihívás lenne kint összeszerelni egy ekkora távcsövet. Bizonyára még az ISS mostani méreteinél is nagyobb lenne és költségesebb. Most erre kaptak forrásokat, ez tûnt reális ötletnek.

Pluskast
Nem lett volna célszerûbb ha ezt a távcsövet kiviszik a világûrbe?

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Nekem ennyi infóból ne várjál jó választ. Lehet a látásod sérült, úgy hogy azon a ponton képtelen akkora ingerületet létrehozni és ezért sötétebbnek néz ki a környezeténél.

Viszont ki tudhatja... Én is észleltem már életemben érdekes fizikai jelenséget a metróban utazva, többször is és ugyanazt. De mivel jó ideje nem sikerült reprodukálni és miattam nem is fognak a metróval külön teszteket végezni, h hátha reprodukálható még mindig. Ezért úgyis az emlékezetem homályába vész, mivel annyi infó, h mit láttam még ötletelésre is kevés (nem csak nekem). Lefényképezni, filmezni meg nem próbáltam meg (nem is nagyon lett volna mivel) és furcsán is néznének, h mit próbálok fényképezni az alagútban menet közben a sötétben, amikor mások ugyanott leszálláshoz készülnének. Pláne, ha még sikertelenül is.
Azt nyugodtan kizárhatjuk, h behaluztam.

gothmog
SDO adatok erre
Beállítod a dátumokat, a „telescopes”-nél válaszd az AIA 4500 (yellow) -t, hacsak a napfoltok érdekelnek, kiválasztod, hogy képek (images), vagy video(movie) legyen, beállítod a felbontást, aztán a sárga „submit” gomb.
Ennyi.

2012.07.14. 9:40. Változott a pozíciója kb. a jobb felsõ sarokban.
ZilogR
Mivel a Nap is forog a saját tengelye körül, ezért látnod kellene az elmozdulását, ha napfolt. Ráadásul ilyen hosszú ideig nem szokik ott maradni. A napszakkal (a Nap forgástengelyének iránya a horizonthoz képest) már nem emlékszem, mennyire változna, de talán az is változik. Javaslom távcsõ használatát (kivetíted a Nap képét, nehogy belenézz a Napba!!!!!! mert az lesz az utolsó napészlelésed! <#hawaii> )

Töröld le a piszkot a hegesztõ szemüvegrõl.

ASROCK Z170 - I5 6600 - 4*4 Gb Corsair 3200 - 500 Gb Samsung 850 Evo SSD - Asus Gtx 1070 Strix OC

Sziasztok! Bocs a zavarásért! Csak érdeklõdnék van e valakinek valamilyen magyarázata a következõ jelenségre: Dupla hegesztõ üvegen keresztül nézve a napot, a "jobb alsó sarkában" már ha lehet így fogalmazni egy kör esetében, egy nagyon pici fekete pontot lehet észlelni. Ezt kb. egy fél éve látom ha megnézem a napot a hegesztõ üvegen keresztül. Teljesen mindegy milyen pozícióban van a nap, reggel, vagy délben ,vagy télen ,vagy nyáron a kis pont mindig ott van. Lehet egy a nap pályával azonos mûhold, vagy a napban levõ valami? Várom a reagálásaitokat.Köszi rokonfajta
ZilogR
Vénusz átvonulás 2012 jún. 6.: MCsE link

Én úgy tudom, hogy 156 milliárd fényév az átmérõje.. cirka.
És úgy lett ekkora, hogy a bumm után a tágulása gyorsabb volt a fénynél, mert akkor még nem tartalmazott tömeggel rendelkezõ hmm.. "anyagot". Ezzel magyarázzák azt is, hogy miért homogén a hõmérséklet eloszlás.

Hubblecast 54: 22 years in images
http://www.youtube.com/v/cy-TvBXRNN4&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Ha van a háznál távcsõ és kilátás nyugat felé, most nézz rá a Vénuszra.
A Fiastyúkhoz áll közel, együtt úgy néznek ki, mint egy apró Göncöl-szekér országúti fényszóróval :)

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Ide tartozik: a Világegyetem átmérõje kb 90 milliárd fényév. A fény a kezdet óta 14 milliárd fényévet tett meg. Akkor hogy lehet akkora az átmérõ??

Walk the Talk.

Nem igazán értem:

1." A galaxisok közötti távolságok változásának alapos megfigyelése bebizonyította, hogy a tér tágulása – ami 5 és 6 milliárd éve kezdõdhetett"

2. Univerzum életkora kb 14 millárd év

Nem a Nagy bumm kezdete volt a tágulás kezdete is??

Walk the Talk.

spacetelescope.org: Hubble's Hidden Treasures
Versenykiírás amatõr csillagászoknak és bárkinek Ipod és Ipad is nyerhetõ és közben meg lehet ismerkedni a képfeldolgozással.

Már rég olvastam nem emlékeztem hogy belül van hogy belül van. De nem tök mindegy hogy 50 vagy 100 ezer a kérdésed szempontjából?
Csak azért kezdtem kötekedni, mert úgy tûnt mintha rövidke életed során bármiféle változásra számítanál.
Az a cikkbõl is kiderül, hogy ez jelenleg is zajlik. "A tanulmány szerint a táplálkozás 2 milliárd éve tart és kritikus fázisba jutott."
Nem a homo sapienshez viszonyítva kérdeztem, ezt csak te gondolod. Egyébként a 97 800 az átmérõje a tejútnak, de a sagittarius jelenleg közelebb van: A Sagittarius elliptikus törpegalaxis (Sag DEG) a Tejútrendszer egy nyújtott, elliptikus, hurok alakú pályán mozgó kísérõje, törpe szferoidális galaxis. Hozzávetõleg 10 000 fényév átmérõjû és jelenleg körülbelül 70 000 fényévre van a Földtõl. Sarki pályán kering a Tejútrendszer magja körül, nagyjából 50 000 fényévre

Tehát a tippem, hogy a jeles esemény most éppen zajlik, hogy meddig?... (Ha tudnám, nem kérdezném, hanem kijelenteném, de semmiképpen nem kötekednék)

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

97 800 fényév nagy távolság. Na most ez a dolog a tejútrendszer körül van, tehát ennél nagyobb.
Ha valami fénysebességgel halad akkor is több idõ átérnie egyik oldalról a másikra mint amennyi ideje a homo sapiens létezik.
Szerinted akkor mégis mikor várható a jeles esemény? Tippelj már egyet!
Úgy nagyjából van. Igy figyelj >>>> igaz lehet? És mikor, mettõl meddig kb?

<#wave>

Van fogalmad róla mekkora egy galaxis?
Hogy lehet ilyet kérdezni... LOL
Igen, érdekes, lenyûgözõ az a végtelenség, az óriási ismeretlen :)

sáláláláláááá

SCITEK
Ma, mikor felneztem az egre, a holdat es a venuszt vagtam. Orulok, hogy megtudtam, hogy a harmadik fenyes "csillag" az a jupiter.

Erdekes dolog ez a csillagaszat, csak draga a megfelelo muszer hozza. Pedig szivesen fotozgatnek tavcsovon keresztul.
Egyelore be kell erjem a fantaziammal, es a masok altal keszitett kepekkel.

Valaki aki látja a Vénusz Hold Jupitert.. csináljon valami jó képet :D
Pest, lakótelep :( Esélyem sincs látni ezeket.. bár a múltkor nem tudom mi volt már együtt, de akkor is valami vénusz, mars hold :D és Baromi jól nézett ki

sáláláláláááá

Üdv urak!

Ez igaz lehet?

"Naprendszerünk áthalad a Sagittarius törmelék mezején " - mondta Majewski. "A Sagittarius csillagai most a mi jelenlegi pozíciónkra záporoznak, így egy idegen galaxis csillagai viszonylag közel kerülnek hozzánk." Az idegen invázió segíthet a csillagászoknak többet megtudni a rejtélyes sötét anyagról, arról a láthatatlan valamirõl, ami uralja a világegyetemet.
"A Sagittarius törmelék alakja megmutatja, hogy a Tejút láthatatlan sötét anyaga gömb alakú eloszlásban helyezkedik el, ami meglehetõsen váratlan eredmény" - tette hozzá Weinberg.

Ha igen, akkor idõben mikor történt/történik?

norbre
köszi :)

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

sanzik
sanzik
norbre
üdv emberek,

szinte teljesen amatõr vagyok csillagászati témában, és volna egy kérdésem amire talán itt tudjátok a választ..

hogyan állapítják meg egy távoli csillag körül keringõ bolygókról azok paramétereit?

amit olvasok általában az annyi hogy a csillag apró fényességváltozásait figyelik évekig, és abból következtetnek a bolygó paramétereire..

Csak annyi a "gondom", hogy szerintem ezzel maximum egy "fordulatszámot" lehet meghatározni amivel az adott égitest kering a csillaga körül..
A bolygó méretére is lehetne a fényességváltozásból következtetni, de ahhoz megint csak tudni kellene mondjuk a távolságát a csillagtól..

Valahogy az az érzésem hogy pusztán ezzel a módszerrel egy sok ismeretlenes egyenletbõl sehogy nem lehet meg minden összetevõ ahhoz hogy egyértelmûen kimondhassák: X csillag körül R távolságra kering egy D átmérõjû, M tömegû bolygó

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Köszi, ez biztató. Ennyit nekem megérne a dolog ha valóban ekkora felbontással mûködhetne, mint a linkemen.

300 ezer forintba szerintem bõven beleférne,annyira nem tûnik részletgazdagnak az a video.
Például ez kb 100ezer: http://www.makszutov.hu/termek/sw_150np
plusz egy webkamera 25ezer: http://www.makszutov.hu/termek/scopium_ssi
A távcsövek,ccd kamerák adatlapján levõ galériában megnézheted hogy milyen képeket csináltak velük
Értem, köszi.

zvaragabor
Hát lehet olcsóbban is összejön, de 300 sztem kevés.

Chaos Anno Domini