Fénysebességû gravitáció

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Pont azért pikkelek a fizikára, mert csak a te általad idézett, együgyû képlettel és erõtannal foglalkozik az árapály címén!
Emiatt a geofizika és a csillagászat is kénytelenek maguk kitalálgatni a nekik fontos árapályt!
Csakhogy amíg a Geofizika ezt igen magas szinten, a tárgyköréhez méltón adja elõ, addig a csillagászat felületesen, korlátozottan vizsgálja csak. Ezért nem látja pld. a Hubble törvény kapcsolatát!
Ez a lényege a megfigyelésemnek.
Meg annak megértése, hogy te is a csõlátásodról nem tehetsz- azt a fizikától örökölted.
És sajnos, az egész tudomány szegényebb miatta egy csodaszép fejezettel, és gazdagabb rengeteg "salátával".
Ilyen esetben egyszerûen kötelességemnek érzem, hogy mint akár kivülálló mérnök, de MEGSZÓLALJAK!

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Az elõzõ qetuolnak szólt.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Vedd már elõ a Wikit. "Hale-Bopp" üstökös
A nátrium (sodium) alig látható, csak speciális eszközökkel.
De ott van a kék gáz, és a sárga por között!
Majd folytatom...

Jaj-uwu. Hát még nem látod, hogy én nem erõ egyetlenletet irtam fel?
A potenciál az nem gyorsulás- sõt- még csaK NEM IS VEKTOR!
Miért kevered a kettõt!
Olvasdd el Dr. Völgyesi László (BME) Geofizika jegyzetét. Kiváló mû.

Az árapály potenciál =k*G*m*R^2/r^3 m^2/s^2!

(a k-t mindig elfelejtem, az egy sor összeg, adott feltételekre állandó)
Nézd- a végtelenségig nem gyõzködhetlek, hamar feladom!

Ami azt illeti, a saját elméletem kifejtése nekem öröm, és nem megterhelõ.
Másfelõl nem iszugyit védem, hanem csak azt, ami összecseng az én gondolataimmal.
Mert nekem is van egy olyan elméletem, hogy a tömegeknek nemcsak "külsõ", hanem "belsõ" ellenállása is van, amikor különbözõ potenciálokat metsz áthaladásakor.
Nekem ehhez kapóra jött iszugyi mérése.
Azzal persze nem értek egyet vele, hogy ez a tehetetlen tömeg megváltozása miatt van így. Sõt, én elvileg tartom azonosnak a súlyos és tehetetlen tömegeket- pont errõl vitáztunk itt!
Így valamivel egyetértek, valamivel nem. Az építõ kritikát elfogadom, a csõlátót meg nem.
Ilyen duális a lelkem.

Bocsi, igazad van. Hivatkozom majd rá.
Van olyan, hogy "tudomány esztétika"? Kellene hogy legyen, mert sokan kényesek rá, és mert filozófiai kapcsolata van.

Tényleg nem jó kifejezés. Meghaladni gondoltam.

Nem reklámozom, de elküldöm privát.
Egyébként itt szó volt róla.
Mellesleg ajánlom a mûvészettörténeti részét is, mert talán érdekes.

qetuol
nagyon szépen kikerülted egy kérdésemet... és elkezdtél szokásodhoz híven másról beszélni... keverni a dolgokat.
de térjünk csak vissza:
a #954-ben azt írtad nem látod a harmadik farkát, majd a #955-ben belinkeltél egy képet, amiben állítólag 3 farka van, holott ott ugyancsak 2 farok van.. szóval milyen 3. farokról hablatyolsz?

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

A kereszturányú hatást szilárd testeknél haránkontrakciónak hívják. Folyadékoknál meg kontnuitásnak. Nem feledkeztek ám meg róla a buta kis tudósok, csak te nem tudod amit õk:)

Te felírtál egy függvényt az árapály potenciálra. Nézdd meg, hogy függ a végeredmény a változóktól! Lehetetlen, hogy igaz legyen amit írsz, ez nagyságrendekkel nagyobb az árapály erõnél. Kilóméteres hullámoknak kéne csapkodniuk ha jön a dagály. Hol vannak aezek a hullámok? Amit a buta fizikusok használnak, azzal érdekes módon jól modellezhetõ a jelenség.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Nem elég neked a saját elméleted, még Szászét is felvállalod?
Jó lenne ha elõtte elolvasnád a kritikai megjegyzéseket amit tettek a hozzászólók!

Az alap tévedése az volt, hogy különbözõ anyagok más sebességgel esnek a gravitációs térben.
Tehát a súlyos és tehetetlen tömegük aránya szerinte eltér, s ezért különbözõ képpen gyorsulnak a gravitációs térben.
A tehetetlen tömeg arányos a tömeggel, a gravitációs tér kölcsönhatása szintén arányos a tömeggel, tehát egy logikai hibát vitt bele már az elején.
Ezért jó eredményt nem kaphatott.

aki kételkedik, az gondolkodik

Jó lenne, ha a "válasz erre" gombra kattintva válaszolnál, mert akkor sejteni lehetne, mikor kinek, melyik hozzászólására válaszolsz.

"A szabadesés egyetemlegessége: NEM IGAZ!"
Így van. Léteznek a gravitáción kívül más erõk is.

kifli
"hághatták meg iszugyi pontosságát"

Nem flame keltés, de meghágni iszugyi pontosságát nem szépdolog :D
Fõleg ha többen csinálják XD
Annyiszor emlegetted már a site-odat. Melyik az?
A szabadesés egyetemlegessége: NEM IGAZ!

Ne feledjétek: Eötvös és a többi "tehetetlen tömeg mérõ kísérlet" ekvipotenciális térben, közel állandó gyorsulás mellett történt.
Ejtõkísérletet változó potenciálú térben legelõbb Galillei végzett, majd utána Dr Szász Gyula, ha jól tudom.
Galillei mérései azonban nem hághatták meg iszugyi pontosságát.
Így hát az üsztökösökre kell, hogy hagyatkozzunk.
Amelyek jó nagyot zuhannak a "vákuumban"!

Tudós, és zseni barátaim.
Az üstökösök forognak, vagyis a kifúvások sebessége és iránya végül is elhanyagolható. Sõt- a legtöbb kifúvás odafelé menet valszeg a naptól sütött oldalon, távozáskor meg nem mondom meg melyik képes felén történhet. (persze forog).
Ha a kifúvások sebessége nagy lenne, akkor az üstökös pályája is elhajolna, és hamarosan a Csendes óceánba parkolna. Ilyenrõl azonban még nem hallottam.
Vagyis a kifúvások iránya kétséges, hogy alakíthatná a csóvák pályáját, amelyek azért mégis csak furcsák...
Se kifúvás, se napszél, se gravitáció, se ion- akkor mi a csuda?

qetuol
Ha a szabadesés tényleg egyetemleges, miért nem mennek egy irányba mind?
Hol van a napszél, meg a többi fontos tényezõ, ami közrejátszik?

Be kell lássam, te vagy az ügyeletes zseni, hiszen éppen ellentétét mondod, mint az angolnyelvû WIKI
"+A Hale-Bopp nátrium-farka semleges atomokból (nem ionokból) állt, és ki mintegy 50 millió kilométer hosszú volt.<31>"

A nátriumcsóváról irják, hogy az semleges, ionmentes volt. Kizárható az elektromos indíttatás. Nézd meg az angol wikin.

Vagyis a gáz és a por csóva nagyjából követi a pályát, és kezdetben szét, késõbb összetartani látszódik. (két csóva)
A nátrium csóva viszont alaposan oldalirányú, ~50 mkm hosszú.
Ha pusztán csak kis sebességû (~1 km/s) oldalkifúvás lenne, (ahogyan magyarázzák) akkor egy év alatt se távolodhatott volna olyan messze a nátrium részecske. A napszél és a gravitáció sem segíthette ebben, sõt- inkább gátolta az! Akkor pedig mi hajtotta másfelé?

Amúgy minél közelebb megyünk a Naphoz, a fénye egyre kevésbé lesz egy irányú.
Ez gondolom a napszélre is vonatkozik, amit a mágneses terek is eltérítenek.

Mi van ha mágneses tere van az üstökösnek?
(ha van olyan üstökös?)
Vaspor lehet benne.

qetuol
milyen harmadik? hol látsz a te ábrádon 3.ik csóvát?

qetuol
ez már egy megint más jelenség, itt 2 (azaz KETTÕ) csóva látható, nem pedig egy legyezõs, tudniillik

"Often a comet will show two tails. One is very straight and is caused by electrically charged particles, and the other is made of dust, curving away from the nucleus."

forrás: link
magyarul: a kék csóva ionok, a nagy fehér meg por az üstökösbõl, aminek nagyobb tehetelensége révén nem nyílegynesen jön ki az üstökösbõl, mint az ionok, hanem elhajlik, ahogy az ütökös mozog.

remélem eléggé egyszerûen fogalmaztam, ha ezt sem értik az itt levõ "zsenik", akkor <#wilting>

Az üstökösök por + kõ törmelék, fagyott gáz.
Amikor felmelegszik a felhevülõ gáz kitör (az iránya(i) az üstökös szerkezetétõl függ).
A felszálló gázt és port viszont a Nap szél egy irányba fújja, a Naptól elfelé.
Bár egy közbe jövõ Napkitörés még ezt az irányt is megkavarhatja.

Itt nem látom a harmadik farkát...
De ugyan. mitõl áll ez a kettõ is úgy szét? Hiszen a Napszél és a gravitáció össze kéne terelje õket!
Az is tény, hogy különbözõ anyagúak (valami szódium, és nátrium is volt).- Még tovább keresek.

qetuol
így van, de ezek azt állítják, hogy a csóvák párhuzamosak különbözõ pozíciókban...
holott ha ránézünk az ábrára, akkor látjuk, h a Nap-üstökös egyenes a mozgásiránnyal nem zár be mindig ugyanakkora szöget, ezért más-más pozícióban a napszél más-más irányban fújja a csóvát... ha pedig csak egy kicsit mozdul el az üstökös, akkor a csóva legyezõszerûen szétterül, be is rajzoltam :

az 1.-es és a 2.-es a pozíció az üstökös kicsi elmozdulása, látjuk a legyezõt? én látom

Remélem bejön a kép: a Hale- Bopp üstökösé

http://cas.sdss.org/dr7/hu/proj/basic/asteroids/findingasteroids1.asp
Az oldalon többek között ismerteti az SDSS kameráját. A színszûrõk mûködését.
Az animációval lehet kísérletezni és a képen NEM LÉTEZÕ színes objektumok keletkeznek.
Ami természetesen egy továbbított képen már megjelenik, ráadásul ezeket még át is színezik.

Tehát én nem mérget, de egy c vitamint se vennék be az "idegen bolygók" ügyében.

Nehéz lesz megtalálnom, de kell.
Három elem, hármas szétálló csóvája...
Olyan fura fotó volt, de valahová régen eldugtam.

Mert párhuzamos kéne legyen a sugárnyaláb. De nem ezt teszi!

Csak az a furcsa, hogy miért nyilik szét, mint a kecske karfa?
Bocsi: mint a kecske farka! Jaj-de undok vagyok: mint a fecske farka!
(Így- ez most jó!)

"szerinted a üstökös-Nap egyenes hány fokos szöget zár be az mozgásirány egyenesével?"
Az üstökös a csóváját nem a pálya mentén húzza. Az mindig (amikor létezik) a Naptól elfelé mutat, mint az árnyék.

Ez már tetszik, hogy aktivizálódsz, ábrát teszel be, ami igazán szimpi.
Legbelül azért úgy érzem, hogy ezt én értem el nálad, és nagyon örvendezek.
Valóban, hasznos kép, mert eddig úgy gondoltam, hogy minden üstökös, a Halley is, elõbb belezuhan a Napba, hogy utána évfordulóra megint azt tegye.
Most próbálom megkresni azt a fotót, amire én gondolok.
Köszi.

Megnézve pl a "15 A Hairou obszervatórium egy jellemzõ képe." címût:
vagy valami röngen csillagok fénye át megy a Napon, eleve az érzékelõ sérült.

Az idegen bolygók megjelenésének feltételezés olyan kis valószínûségû, hogy elég hátul van a sorban.

qetuol
jobban mondva 0°-t soha nem is zárnak be, hanem van egy minimális szög..

qetuol
mivel fogalakoztok itt? gondolom nem iszugyival... akkormeg? csak rávilágítottam egy egyszerû dologra, amit forrai nem értett. és te sem, mert az üstökös nem a Nap középpontja felé zuhan, akkor sem ha pontszerûnek veszzük. Nézzed már meg ezt az ábrát, szerinted a üstökös-Nap egyenes hány fokos szöget zár be az mozgásirány egyenesével? a pálya minden pontján más és más szöget...egészen 0-tól 180°-ig..

Nem jajgattam, mert csak egyszer mondtam azt, a jajgatás meg gyakorító forma!
De abban igazad van, hogy ezt tényleg nehéz kifejezni egyszeri jajként! Hogyan is lehetne jobban? Segítsz kitalálni? Mert a tárgyi részét tekintve nem számíthatók a segítségedre.

Te mondtad, hogy zseni!
Õ csak azt tudja magáról, hogy önjelölt a megalapozott véleményét kimondani. Ahogyan én is gondolom magamról.
Egyébként nem titok: Dr Szász Gyula

Azok a legyezõk egyidejüleg indulnak belõle, pályája azonos pontján, és az üstökös kicsinysége miatt párhuzamosak kellene, hogy legyenek!
Oké, persze lehetne pld. azonos elektrostatikus töltésük, hogy szétnyissa õket.
De akkor a zuhanás szöge miért függ a minõségüktõl?

Ha nem érdekel, hogy itt mi mivel foglalkozunk, akkor miért vagy itt? Topikot rombolni?

http://beszelgetes.com/

http://www.magtudin.org/Gravitacio%201.htm

qetuol
a "mindegy is .." vonatkozott arra, hogy nem érdekel annyira ki az az iszugyi, annyit kitaláltam, h valószínûleg egy önjelölt zseni..

http://www.youtube.com/watch?v=iXHhfFa1Cgw

Itt egy link iszugyi dolgairól:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9173849&la=96171649

qetuol
mit jajjgatsz forrai ?

Jáj!

Lehet, hogy a részecskék hiányoznak, de a gravitációjuk pld. mindenütt jelen van, és kész kölcsönhatásba lépni bárkivel, és bármivel.
Nem voltál jelen, amikor a gravitáció természetét vizsgáltuk.
Például én kifogásoltam, hogy csak egy skaláris képletünk van a gyorsulásra, a DISZKRÉT tömeggel. (m)

a= G*m/r^2 m/s^2 (ebben mi a vektor?)

Bemutattam egy vektoriális képletet:

a=4(PI)/3*G* (ró) *r m/s^2

Ebben egyetlen r helyvektor van csak, a többi mind skalár, beleértve a (ró) kg/m3), ami meghatározott térrész "FOLYTONOS" tömegsûrüsége.
A teret ez a tömegsûrüség folytonosan tölti be.

Pusztán eddig a gravitációt csak "diszkrét" szemlélettel vizsgáltuk. Talán a piaci logika öröksége ez: "kérek egy kilo tonhalat".
A folytonos szemléletbeb nincs osztás miatti szingularitás, lineáris, mi kellene még?
Eredménye meg ugyanaz.
A folytonos szemléletben nincs vákum, persze büdös tonhal sincs.
Ja és vákuum sincs!

qetuol
iszugyi az valami csillagász-fizikus? mindegy is..
az üstököscsóva annál jobban terül szét, minél közelebb jár a Naphoz, tudniillik az üstökös NEM a középpontja felé zuhan, hanem körbejárja, naná hogy mindig más és más iránybólfújja ki belõle a cuccost. sztem ez tök logikus, nem is kell ehhez tudósnak lenni