Pc tuning
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Játszottam a pasziansszal amikor hirtelen pukkadt egyet a gépezet és megállt a képernyõ.
Elkezdtem nyomogatni a gombokat, de nem akart beindulni...
Aztán szétszereltem a berendezést, mivel füstszagot éreztem, de nem tudtam mi adta meg magát, ezért kikaptam mindent, és elkezdtem egyenként szagolgatni az alkatrészeket hogy melyiknek van füstölt szaga.
A tápgenerátornak ami az áramot szolgáltassa a gépnek, az lesz a rudas.
EGyépként felhívtam a szaküzletet mondtam hogy van egy kis hárdvár problémám, de azt mondta, még garanciás a tápgenerátora.
BSOD jelenség nem volt esetleg?
Trubi15:Memóriát nézték ? attól fagyhat még a gép gyakran bill. egyéb perifériáktól nem igazán gyakori a fagyás.
Mi az a számítógép és internet ??mindenki csak ezekrõl ugat
Tudsz rá vmi szoftvert? Kipróbálom, ha melegszik visszaállítom és kész.
" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "
Van egy nem túl erõs notebookom és szeretném tudni, hogy lehet e többet kihozni belõle.
Asus a gép, egy amd c60 apu 1000 mhz pöfög benne. A grafikáért egy radeon hd 6290 felel, 2 giga ddr3 ram.
A kérdés, hogy lehet e a processzor órajelét emelni, illetve érdemes e?
Hiába hd a kártya, hd videoknál laggol.
" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "
Athlon II X3 460 proci unlockolva Phenom II B60 lett. Aida, Prime95, LinX tesztekkel 2 órát ment hibamentesen, játékok hiba nélkül futnak. Véletlenszerûen kékhalál jön elõ (14 nap alatt kb 4), és kb hetente 1-5 hardverhiba javítás(processzormag 2). Uefi Biosban a feloldáson kívül mem vezérlõ kapott 1,2,processzor kapott fix 1.45öt.Mást nem állítottam.
Kérdéseim a következõk lennének.
1 Szerintetek ez az unlock menthetõ valahogy?
Visszább venném a CPU órajelét, hátha az stabilizálja, de nem tudom mit írjak be a cpu ratioba.Csak annyit, hogy hányas szorzót szeretnék? Vagy írjam be, hogy pl 15*200?Vagy hogy?
Illetve elképzelhetõ, hogy ez már nem is hardveres hiba? Elsõ körben csak a magfeloldást csináltam meg, feszt nem állítottam, csak kb a 2. kékhalál után.Lehet, hogy a hetes lett hadirokkant, és már az hibázik, nem is a proci?
Ha lehet, minél konkrétabban írjátok le, hogy még mit próbáljak meg állítani. Így, hogy csak néha hibázik, idegesítõbb, mintha nem is lehetett volna feloldani.Abba belenyugodnék...
Elõre is köszi!
Ha emelés után elindul, az jó. Ezután komoly stabilitási teszteket kell csinálni, mert ugye az AMD azért tiltotta le ezekben a modellekben azt a 2 magot, mert instabil az architektúra - tehát nem kicseszésbõl:) - és egyszerûbb volt így, mint újra legyártani mindet. Ha elhasal a teszten, emelgethetsz még pár századot a feszültségen, de 1,43 fölé ne nagyon menj. Ha így sem bírja a dolgot akkor vagy pont "rossz" procit sikerült venni, vagy az alaplapod nem bírja a megcsalást.
[merlinw.org]
Üdv
Olyan kérdésem lenne, hogy ASROCK 970 Extreme4 alaplapban lévõ Phenom II x2 555 Black Edition processzoromat unlockolni szeretném.
Ha a 3. magot engedélyezem, minden ok, a gép megy tökéletesen. Ha a 4. magot is engedélyezem akkor mindig indulásnál visszadobál a BIOSba, és ha Save and Exittel lépek ki, továbbra is visszadob mindig. Ha viszont Discard changes and Exitet választom, akkor elindul a windows és AIDA szerint 4 magosnak látja a processzort. Azonban minden indításnál visszadob BIOSba és csak ezzel a Discard changes kilépéssel indul el. A windows azonban semmiféle hibát nem ír.
Lehet ezzel valamit kezdeni, hogy normálisan induljon 4 maggal, vagy azért dobál vissza, mert egyszerûen nem stabil a 4. mag? Mit kellene állítanom?
Köszönöm!
Igen, valahogy sejtettem. Nem tudom pontosan milyen winchesterem van, de a Windows élményindexem is a winchester miatt 5,8 :/ Sajnos az SSD még drága. Na de ennyit az off ról :) köszi.
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
Nem, a Windows indulásához minimális köze van a CPU-nak. HDD a leggyengébb hardveres láncszem, de általában szoftveres gond okozza a problémát (felesleges szervizek, automatikusan induló programok, fragmentáltság, szeméttel teli registry, stb. Az eseménynapló is ír sok hibáról ami szintén lassíthatja a betöltést).
[merlinw.org]
kép
CPU Clock Ratio: 36 X
Turbo Ratio(1-Core) 39
Turbo Ratio(2-Core) 38
Turbo Ratio(3-Core) 37
Turbo Ratio(4-Core) 36
és ennyi? (szerintem láttad már más topikban is hogy szeretek biztosra menni ilyen dolgokban.. :D)
Biosban éppen 44fokos volt a proci, ezek szerint akkor nem fog nagyon melegedni tõle (bár most 37)
kicsi off:
Az amúgy miért van hogy mikor belépek a windowsba minden kicsit lassúbb? Mert ahogy nézem ilyenkor oldalsávban a cpu figyelõt általában ilyen 10 - 20 % ra szokott felugrani egy-egy mag, ezért ha jól gondolom ilyenkor a windows még telepszik a memóriában vagy nem? nem is annyira proci függõ?
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
Ezáltal ha egy magot használ egy program, akkor 3,9Ghz-en fog menni a CPU, ha 2 magot akkor 3,8 és így tovább. Mindezt feszültségemelés nélkül, gyári intel hûtõvel 40-50fok terhelve (vettem jobbat, csak még lusta voltam beszerelni).
Márkásabb hûtõvel 1-2 tized feszemeléssel 4-4,5Ghz-en is vidáman fut. Ezért jó a K sorozat. Megjegyzem, ez inkább érdekes, mert egyelõre teljesen felesleges, hiszen - most átlagfelhasználásról beszélek, mint játék, stb - nem nagyon létezik alkalmazás ami az i5-2500 alap 3,3Ghz-ét meg tudná enni. Viszont a fesz.emelés nélküli emelés ingyen van, így azt érdemes megtenni:)
[merlinw.org]
Tudna valaki on-line segítséget nyújtani processzortuningoláshoz?
intel E6420 dual core processzort szeretném meghajtani a gyári 2,13GHz-rõl 3,2-re.
Asus P5K alaplapom van, 4GB memória is áll a rendelkezésemre.
Elsõ körben fórumokról szedett tippek alapján 400-as FSB-t állítottam be 8-szoros szorzóval (CPU-Z szerint csak 6-on volt), a PCI-E frekvenciát 100-ra állítottam, és az FSB:DRAM arányt is 1:1-re raktam (bár nem tudom pontosan hogyan.. :)).
El is indult, látszólag stabilan, a hûtõ sem pörgött a szokásosnál jobban, viszont kb 10 perc után kikapcsolt a gép.
Ez után nem akartam tovább küszködni, így visszaállítottam a gyári beállításokat bios-ban.
Ezek után milyen lépést javasolnátok?
A BIOS-ban való állítgatásoknál meg, hogy õszinte legyek, nem mindig tudtam, hogy pontosan mit kéne mire állítani.
Köszi elõre is a segítséget!
ui: ha egy 6 és 1/4 perces videót valamivel több mint 3 óra volt kirenderelni a fentebb írt konfiggal, ez az órajelnövelés kb hány százalékos javulást eredményezhet?
Programokkal nem megy. Próbáltam a Core Centert (elméletileg MSI-hez lett kitalálva, semmi eredmény, meg még egy tucat programot. (már amit google kidobott...)
http://adf.ly/1T5Je
Van egy adott Msi ms-6513 (Medion OEM) alaplap, ami az FSB (és minden egyéb Overclock) beállításokat nem engedi (látni látom a jelenlegi beállítást csak nem férek hozzá). Próbáltam már rengeteg mindent (sajnos a papírjai nincsenek meg) és nem tudom hogy lehetne ehez hozzáférni.
Adott raja egy 2.0Ghzs 478pines Intel CPU (amin most az FSB 100x20MHz) egy kicsit bikább bordával (a gyáritól kb 2x nagyobb... a venti is) és ezt szeretném tesztelgetni mint kezdõ tuningos, csak hogy ne egy komolyabb cuccot süssek le elsõnek.
Köszi a segítséget elõre is.
http://adf.ly/1T5Je
De elõtte lásd el egy komolyabb hûtõvel a procit, mert elfüstölhet.
Annak az árából, meg inkább lecserélnéd egy újabb, erõsebb procira a mostanit, amit viszont a hozzá kapott gyári hûtõ is tökéletesen "üzemhõmérsékleten" tart.
Szeretném húzni kicsit a pocimat csak az a probléma hogy a bios beállítás nem engedélyezi valamint az AMD overclock sem mûködik valami oknál fogva....
egy amd athlon 64 x2 4000+ -os prociról és egy MSI k9n6pgm2-v alaplapról lenne szó.
esetleg valakinek valami ötlete? vagy más sem képes megbirkózni ezzel a feladattal?
PSN:Tatyla1974 | http://www.twitch.tv/tatyla74 https://www.youtube.com/channel/UCogzoZ5ODf0hReYKB7p16AA
amd_k10_k10_5_tulhajtasi_utmutato
Vedd vissza 200-ra az "FSB"-t, 17x200 a szorzó, és a memória idõzítéseket és feszültséget lõdd be! 9-9-9-24 1.65V??? asszem (nézz utána)
De nem te kérdezted ezt már másik topic-ban is? Mi van??? Nem megy?
PSN:Tatyla1974 | http://www.twitch.tv/tatyla74 https://www.youtube.com/channel/UCogzoZ5ODf0hReYKB7p16AA
Mert ha még plexi oldallapos lenne, akkor ok. De így nem látom értelmét.
Vagy akkor már miért nem plexiset vettél?
Ha fényezõbe viszed, annyiért fújja le neked, hogy veszel belõle 2 TT Soprano házat is. Ha te fújod, eléggé macerás lesz. A legolcsóbb ha veszel vagy 2 flakon alapozót + vagy 2 flakon Akril feketét meg 1 lap min. 200-as csiszolópapírt (ha szükséges).
Jó minõségû a Dupli-Color ami kicsit drágább 1.500 körüli, vagy a Maestro ami olcsóbb max 1k. Zsírtalanítod, alapozod (csiszolod, kijavítod ahol nem fedte rendesn pl szennyezõdés miatt stb..), majd színre fújod. Sok sikert!
Most vettem egy Thermaltake Element T házat és a belseje szürke. Feketére szeretném festeni a belsejét, mivel javasoljátok a festést?
http://logout.hu/cikk/thermaltake_element_t/teljes.html
Alaplap:Gigabyte GA-P35-DS3 | proc:Intel(R) Core(TM)2Duo E4500 @ 2,2GHz - 2,75GHz-ig húzva,gyári hûtés | Mem:2x1024Mb 800MHz+1x2048Mb 800Mhz RAM | vid.kari.:MSI HD5850 Twin-Frozr II 1Gb
Alaplap:Gigabyte GA-P35-DS3 | proc:Intel(R) Core(TM)2Duo E4500 @ 2,2GHz - 2,75GHz-ig húzva,gyári hûtés | Mem:2x1024Mb 800MHz+1x2048Mb 800Mhz RAM | vid.kari.:MSI HD5850 Twin-Frozr II 1Gb
Húztam még annó a procimat gyári hûtéssel,feszültséggel 2,9ig...kaptam ajándékba egy ramot,aminek kisebb a hertz száma,ugye visszacsapja a többit is...most az istenért nem tudok még egy stabil 2,7-8 GHz-t sem kihozni a vasból...és valami tök más ír ki a 2048Mb ramomról is a CPU-Z...tudna egy overclock mágus segíteni valamit?:D
- egyforma cpu-k közt is lehet nagyobb eltérés
- alaplaptól is függ, hogy mekkora a vdrop
- sose volt ilyen procihoz szerencsém, a normal értékbõl következtettem, E8400 és Q9550 tuning tapasztalat alapján
cpu host freki:: 400
pci express frekvenciát fixáld 100-ra
system meory multipler: úgy állítsd, hogy lehetõleg 800 legyen a memoria freki alatta, ez összefüggésben van a cpu host frenkvenciával. ha azt 400-ra rakod, akkor 1-es osztó kell neked.
A következõ 2 beállításhoz ötletem sincs :D
Az összes overvoltage controllt tedd manualra
Majd az utolsót kivéve állítsd be azt a feszültséget arra, ami a normál. (vagy itt a normal nem egyenlõ az autó beállítással? Igazából mindegy, ilyenkor semmit nem szabad hagyni, hogy a gép állítson...)
Elõször próbálhatod a cpu alapfeszen. Ha nem stabil 1.37 környékén.
Ha nem stabil kicsit feljebb, kis lépésekkel.
Ha még mindig nem akkor mhc és fsb is mehet feljebb (2-3 lépcsõfokkal, bár nemtudom mekkorák a fokozatok :D)
Ha elindul a gép, az jó jel, ha a win bejön mégjobb, játszogassál kicsit, és ha nincs fagyás, akkor nem kell több fesz semminek. prime95-el is tesztelhetsz, bár nekem eddig a legjobb teszt a cs:s volt a source enginjével, az kifagyott idõnként, mikor primne 95 gond nélkül ment órákat. Kis feszemelés megoldotta.
CPU hûtõd legyen jó, vagy ha gyári van, akkor kevesebb fsb, és ne emelj feszt!
Ha nem indul a gép/folyamat újraindul, akkor cmos reset. Ami vagy jumpereléssel (lap függõ), vagy van ahol gombal megoldott.
Vagy áramtalanítod a géped, kiszeded az elemet, és úgy kapcsolod be, megvárod amég bejön a bios, kikapcsolod, vissza az elem és kezdheted elölrõl :)
(egyébként emlékszem akartam írni korábban is már, csak telóról olvastam, mire hazaértem meg elfelejtettem :))
Kep
\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"
\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"
Adott a lenti konfig. A ramok most 1333-on mennek. Mit kell átálítsak a BIOSba hogy normálisan menjenek 1600 Mhz-en?
Gigabyte Z170-HD3P, I5 6600K@4Ghz@1,17V, 2x8 DDR4 Corsair Vengeance 2666Mhz, NZTX Kraken X61, EVGA Supernova G2 750W, Samsung 850 evo 128Gb, WD Blue 1TB, Phantes Enthoo Pro M Acrylic
Gigabyte EP43-DS3L
C2D E7300
3Gb ram
Sapphire HD 5770 1Gb
Gigabyte Superb 460W
3 db HDD
ha szereznék egy Cooler Master Hyper TX3 hûtõt akkor kb mennyire tudnám felhúzni a procit, hogy még biztonságos legyen?
--PC--PS3 Slim - PSN:LEVi-o_0
[merlinw.org]
3 lépés:
1. Memória lecserélése kit-re (2x2GB bõven elég. Ha 4GB-ot veszel bárhol azt többnyire 2x2-ben fogod megkapni.) Lehetõleg bordázottat, pl Ilyet
2. FSB 400-ra emelése
3. DRAM szorzó átállítása 2x-re (800Mhz-es memóriák esetén), 2,6x 1066MHz-es esetén.
Ennyi.
[merlinw.org]
Hûtõ?: Katt
Mit ajánlotok ebbõl? És akkor kanyarodjunk egy kicsit ki,már attól is jobb lehet valamivel ha kicserélem a ramokat?
Ja és lemaradt: 800-as ramok vannak csak éppen 2x2gb+1gb és hát mindet külön külön vettem...fokozatosan elõször volt 2 majd +1 majd nemrég +2 <#vigyor>#vigyor>
Mégegyszer köszi a segitséget!