Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

qetuol
állítsd át radiánból fokokba a számológépet. ^^

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Sziasztok.

Problémám a következõ, arcsin függvény gyakorlati alkalmazásakor kapott értékek "torzultak". Valaki találkozott már ezzel a problémával?
Milyen korrekciós lehetõségek lehetenek használhatóak?
Az is egy levezetés, ha leírod formálisan a lépéseket, ahogy fejben eljutottál a megoldásig, hiszen mindvégig logikusan gondolkodtál.
De úgy is csinálhatod, hogy veszed mindkét oldal logaritmusát, majd a logaritmus-azonosságokat felhasználva rendezed az egyenletet.

nonicks
látszik rajta, hogy 2 a megoldás, de hogy lehet ezt levezetni..

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

ez fejben megoldható

nonicks

erre vmi ötlet?

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

-3db ábrám lett volna, amibõl még jónéhány jel is (a feltöltési hiba (?) miatt is lemaradt:
Kérdésem tehát a; Pi. --- azaz, pontosabban;
"P.I." ex-nejének, jelenlegi "EU-suskája/hó" ?!?

Sajna, a mértani-sor, fõképp a "KamatosKamat" számításhoz (sem!) értek.
-lásd: Gáspár; Mûszaki matematika-I./263.oldal,"Daru gémjének rácsszerkezete (IV.7. ábra.) -1973."

-kinagyítva:(már nem tudtam még a 3. nekifutásra sem feltölteni.

ottan írtam választ

Tehát te úgy gondolod, hogy az ember tanuljon otthon, és ne legyenek órák, hanem helyette csak konzultációk, ahol megbeszélik a tanulók, azt, amit nem értenek. Viszont ha jársz valamilyen felsõoktatási intézménybe, és már voltál valamilyen konzultáción, akkor te is tudod, hogy ez abból áll, hogy vannak olyanok, akik tényleg kérdeznek valamit (a 2-300 fõs évfolyamból max 2 ilyen ember van), vannak olyanok, akik nem tanultak semmit és a "Mi az anyag?" szintû kérdésekkel jönnek, és vannak azok, akik nem tanultak semmit, de még annyira sincs semmi közük a témához, hogy fel tudjanak egyáltalán tenni kérdéseket és csak azért jöttek be, hátha valaki kérdez valamit, azt lehet belõle tanulni. Tehát én úgy gondolom, hogy a te taktikáddal, hogy kiadnak egy rendes jegyzetet, csak azt érik el, hogy az emberek vizsga elõtti este átnyálazzák, és sikeres (ponthatárral 2-es) vizsga után meg teljesen efelejtik azt, amit néhány nappal azelõtt tanultak. Viszont (sajnos?) a felsõoktatásnak nem ez a célja. Jó, jó, tudjuk, hogy az "ilyen emberekbõl úgyse lesz mérnök."

Jó, nyiss egy topikot, ahol lehet szidni a felsõoktatási rendszert, az oktatókat és a hallgatókat. Lassan már nekem is elegem van abból ami itt az egyetemen folyik. Majd ott rendesen kivesézzük a tárgyat.
Jim Morrison
:D

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Okay; Így kell(kellene mindenkinek) az elõnyöket, és a hátrányokat is figyelembe vennie!
-sajna, a nagykutyáknak már nem mindig ez az érdeke.

(Elég cikinek tartom, hogy az egykori; Laricsev traktorost, újabban "agrár-menedzsernek" fordítják, és ezt a hatalmas újítást, már a "legújabb szerzõi jogok is" több évtizedre megvédik!)

-attól meg má' piti gutaütéseket is kapok, amikor:
1 oldalon 2 írott sor (sem) található, de még azt is; megfûszerezték egy bazinagy, semmitmondó képpel.
(jah, és mindezt: 15Ft/oldalanként)

És ha ez szerkeszthetõ, elektronikus formában lenne, akkor néhány év alatt annyi olvasó nyálazza át, h nem nagyon maradna benne hiba (gépelési sem) és hibajegyzékre sem lenne szükség. Ehelyett marad az, h pdf-ben áthúzogatom szép pirossal, ami nem stimmel.

Miután letelt amaz néhány év már nyomtathatja is kinek ingere vagyon rá és korrekt vázlat szerkesztésére is lehetõsége nyílna, amelyet szintén kinyomtathat magának, mely által a fontos és még el nem sajátított anyagot gyakran és gyorsan újraolvashatja. S ezt még évszázadok távlatából is könnyen és vírusmentesen. Hisz' ha minden évben használja azt több ezer ember, akkor mivel az infó nem vész el ezért semmi akadálya sem lészen újabb formátumra való áttérésre ill, nem szerkeszthetõ formátumok létrehozására. Sõt még ott vannak a nyomtatott verziók is. A vírust meg biztosan a makrókat használó tanár dugja bele, h a diákokat szívassa. Csak arra nem vigyáznak, mit nem találnak fontosnak.

Így aztán, h amaz offolás végére pontot tegyek:
Én azt tartom oktatásnak, ami az autodidakta módszerhez képest gyorsabb tanulást tesz lehetõvé. Emiatt pl. én azt sem tartom oktatásnak - sõt inkább akadálynak - amikor azért kell beülni egy órára, h meglegyen a jegyzet. Ennél még az is többet segítene, ha ideadnának egy tisztességes jegyzetet és aztán az órán azért ülnék be, h megbeszéljük a nem világos részeket és kérdezni lehessen. Így aztán gyorsabban haladnék.
Tehát engem (és másokat is) az zavar, h a szememet kiszúrja a sok kihasználatlan lehetõség, amik által hatékonyabban lehetne tanulni. És nem annyit érne az oktatás, h felsorolják mely témaköröknek érdemes utánanézni és foglalkozni velük, mivel a számonkérésen azok lesznek.
Ezen véleményemet pedig nem csak a felsõoktatásra értem, hanem a gyakorlatilag gyermekmegõrzési szerepkört ellátó alsóbb szintekre is.
Másik topikban esetleg csacsoghatunk még errõl, de nem offolom tovább ezt a topikot.

ZilogR
Látom, összekapcsoltad a gondolatkísérletemet a megtörtént eseményekkel :)
Dicséretes a jó fantázia! :)

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

- vitatkoznék egy picit:
1957-tõl, olyan komolyan vették az alapmûvek szakmai lektorálását, hogy
kötelezõen tartalmaztak még egy "Hibajegyzéket", amely ilyeneket is közölt;
"a sor elmosódott része" ...
-lásd pl.: Obádovics; Matematika, 6.kiadás, 1966. Mûbõr kötésben,62Ft.
(A 808.oldalt követõ 4 beragasztott oldal.)
Ez a jó gyakorlat, sajna csak a 80-as évek elejéig élt!

Legnagyobb elõnyük pedig az, hogy a; Tényleg ingyenes_"bioEnergia" mellett, még bõ 40év távlatából is könnyen (jah, és vírusmentesen is) olvasható.
(-a szemüveg áremelkedésétõl most tekintsünk el! )

A te kezedbõl bárki csak úgy kiveszi a könyvet és elviszi? Össze is vertek vagy téged csak úgy figyelmen kívül szoktak hagyni?

Egyébként azoknál az ált és középisk TK-kra jellemzõ leginkább, h ki sem nyitják õket és év végén kidobják a kukába. Akár az állam fizeti ki akár nem.
Jah, hát szokott is menni a reklám, h aki teheti az menjen nyugatra tanulni, mert minden tekintetben jobban jár ott. A hazai legjobb tanulók alapból odamennek felsõoktatásban vagy az elsõ 1-2 év után. Itthon meg semmi sem változik.

A rossz hír pedig az, h ezt az utóbbi néhány évben kezdték és nem vitték túlzásba (amit onnan is láthatsz, h nem egy kötelezõ darab nincsen fenn).
Vmint megjegyzem a pdf nem egy könnyen szerkeszthetõ formátum.

Ezt a könyvet, sajna nem ismerem:

(-bocsi, de a kézírásom pedig nem is kívánom közkinccsé tenni.)

ZilogR
:D

Jaja, volt egy ilyen kalandom, amit az "eszmei érték semmibe vétele" jelzõvel lehetne jellemezni: volt egy kézzel írt kidolgozott példatáram, amibe elég sok "szív és lélek" szorult, na, azt kérték kölcsön fénymásolni a tavaszi vizsgaidõszakban (május-június) és õsszel rákérdeztem a kollégánál, h ugyan vissza kaphatnám-e esetleg, mire felajánlotta, hogy egy fénymásolatot kaphatok belõle. És ezt egyenesen szembe. Nem egy halivúdi sztori, de ha az lenne, most mutatná a kamera az eredetit az asztalomon - mert vissza tudtam szerezni. Ma is használom.

:)

De ugye nem te voltál ?!?! ;)

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

(Igen; Ismerõs a szitud Mister_"ZilogR" !)
A "2/b" integrálásához is adjunk azért némi (általam "plagizált") segítséget:

ZilogR
Ingyen könyv:

A helyzet úgy modellezhetõ, hogy mindenki értse, hogy:

1.) végiggondolod, milyen értékes könyved van otthon, ami hasznos is, drága is és te magad vetted meg
2.) bekopognak az ajtódon és kiveszik a kezedbõl és elviszik fénymásolni
3.) persze nem hozzák vissza, hanem odaszól telefonon aki elvitte, hogy odaadta másvalakinek lemásolni és a számodat is megadta neki, hogy vissza tudja adni a könyvet
4.) ez a másik ember is felhív, hogy õ is kölcsönadta a könyvet fénymásolni, de nyugodj meg, akinek odaadta, õ fog neked jelezni, hogy mikor hozhatja a könyvet
5.) és ezt eljátssza veled több száz ember

Lényegében a saját tulajdonodat, ami neked pénzedbe került, most ingyen terjesztik és téged leszarnak.

A fenti modell nem annyira pontos, de az érzés, amit elõidéz, az a lényeg!

ZilogR

Az a helyzet a szomorú, amikor vmi nem érthetõ órán, az ajánlott könyvek végigolvasására nincsen idõ (nemhogy értelmezésére), aztán az ember végül talál egy angol nyelvû összefoglalót vagy egy komplett elõadást youtube-on és abból érti meg az anyagot. Vagyis a lényeg, h ha az oktatásért fizet az ember, akkor elvárható volna sztem, h nyújtsanak mindent tálcán és ne kelljen már mindenfelõl összekaparni egy jól érthetõ tananyagot (külföldrõl és ingyen). Egyszerûen a számítástechnika nyújtotta lehetõségeket nem használják ki a tanárok (nem is akarják, mert számukra ez idegen világ).
Erre legtöbbször azt mondják néhányan, h õk szeretik a könyvet a kezükben fogni. Nah, de én egy szóval sem mondtam, h ami a gépükön megvan azt ne nyomtathatnák ki.

Ha valami olyasmirõl álmodozol, hogy egyetemi oktatók valamilyen uniós pénzbõl komplett tankönyveket ingyen raknak fel egy internetes könyvtárakba, akkor azt hiszem van egy jó hírem: http://tankonyvtar.ttk.bme.hu/index.jsp
Igen, de úgy van vele az állam, hogy elsõsorban az alap- és középfokú oktatásra koncentrál. Pl. az általános és középiskolákban sokan kapnak ingyentankönyveket. A felsõoktatásnak viszont már megvan a maga autonómiája, ahhoz már máshogy viszonyulnak, meg alapból van olyan berögzõdés sokaknál, hogy "egyetemen tanulni luxus, és majd jó nagy fizetéseket tudsz leakasztani... így vegyél fel hitelt a könyvekre, hiszen ez neked egy befektetés".

Persze, ha költségtérítéses képzésen vagy, akkor már más a dolog... de amit szeretnél, vagyis hogy modern szemlélettel, modern eszközökkel folyjon az oktatás, az szerintem csak a drága NY-Európai és amerikai egyetemeken érhetõ el...

én az államtól várnám el, mert (ha jól emléxem) alkotmányos kötelezettsége az oktatás megszervezése

van sg cikkem? :o

Ma már inkább arra van szükség, h az ember a problémát jól le tudja programozni pl. a Mathematica progiban.
Amely könyvek meg nincsenek benne az oktatási díjban, pedig ahogyan mondod szükségesek, mert ami jegyzet produkálható a tanár nyomán az xart sem ér hozzájuk képest. Ha meg nem akarod megvenni õket, akkor mehetsz a könyvtárba és õk vámolnak meg mindig mindenkit. Ahelyett, h 1szerûen a tanár a tantárgyához szükséges könyveket lepasszolná (megj.: szerencsére van, aki így csinálja; ill. a korábbi diákok 1más közt is megosztanak ilyen szkennelt könyveket, amik nem a tanártól eredeztethetõek).

Arról még nem is beszéltünk, h mennyi lehetõség rejlik abban, ha egy-egy ilyen könyvet szerkeszthetõ formátumban kapna az ember kézhez. Lehetõség nyílna arra, h könnyen (ízlésesen és nem margóra, meg beragasztott cetlikkel) egészítse ki plussz infókkal. Illetve a számára fölösleges szószaporításokat törölje, külsõ/belsõ hivatkozások...
Egyébként ezen anyagok, amik 1-1 könyvben vannak a neten is elérhetõk (akár wikiken), csak szétszórtan és általában angolul.

Az a helyzet a szomorú, amikor vmi nem érthetõ órán, az ajánlott könyvek végigolvasására nincsen idõ (nemhogy értelmezésére), aztán az ember végül talál egy angol nyelvû összefoglalót vagy egy komplett elõadást youtube-on és abból érti meg az anyagot. Vagyis a lényeg, h ha az oktatásért fizet az ember, akkor elvárható volna sztem, h nyújtsanak mindent tálcán és ne kelljen már mindenfelõl összekaparni egy jól érthetõ tananyagot (külföldrõl és ingyen). Egyszerûen a számítástechnika nyújtotta lehetõségeket nem használják ki a tanárok (nem is akarják, mert számukra ez idegen világ).
Erre legtöbbször azt mondják néhányan, h õk szeretik a könyvet a kezükben fogni. Nah, de én egy szóval sem mondtam, h ami a gépükön megvan azt ne nyomtathatnák ki.

Ha az áraknál tartunk, akkor a bolyai diff1enleteket 1680-ért, a Bronstejnt majd' 10ezerért vettem és akkor nem említettem az 1ik ajánlott irodalmat aminek nincs is magyar fordítása és csak 128$ lenne.

Nem az a problémám, h amúgy suttyomban utánajárással nem lehet beszerezni minden könyvet (mert mindig vannak kiskapuk, amik által a nemegyenes emberek jól járnak). Az a bajom, h ezt suttyomban kell tenni és szkennelt szarokkal, amikor egy rendesen digitalizált könyvvel jóval többet lehetne kezdeni. És hogy mellesleg én úgy tudom, h TK írásra az állam még támogatást is nyújt mégsem élnek az új lehetõségekkel, úgy tesznek, mintha ma is 1980 volna. Most, h õszinte legyek én úgy látom, h az oktatástól annyit kaptam, h utat mutatott mely témákkal ismerkedjek, de autodidakta módon úgyis mindent máshonnan tanultam meg (én ezt nem nevezném oktatásnak).

A Mûszaki Könyvkiadó, amihez tartoznak a Bolyai-könyvek is, többségi magán-(holland) tulajdonban van. Egy profitorientált vállalkozástól ne várd, h ingyen elérhetõvé tegye a könyveit! :)

-szinte, az összes "sg"-cikked olvastam, s a zömével egyet is értek.
De; A "Differenciálszámítás" ötödik kiadása, pl.: 27Ft volt, még 1980-ban.
(.pdf, és még .jpg -ben is odaadtam õket néhány mûegyetemistának. -de: minek ?!?)

Egy mérnök (orvos; ...) aspiránsnak legalább 20-25db Matek_Könyvre(!) van otthon szüksége.
-röhejesnek tûnik, de a Logarlécet idõnként még elõ is veszem, és még "tologatom" is.

Bolyai-könyvek sorozat
Bárczy Barnabás: Integrálszámítás

Azt nem értem ezzel kapcsolatban és a többi TK-val sem, h pénzbe kerül, mert nyomtatni kellett. Nah, de ha én nekem bõven elég, h pdf-ben legyen meg, akkor miért nem tölthetem le ingyen, legálisan vhonnan? Csak nem azért mert vkiknek nagyon kéne a pénzem? Az elkészítésének munkadíja ennyi év alatt már biztosan megtérült (ráadásul, azt az állam is kifizethetné egyben, aztán a pdf-et az nyomtatja ki, aki akarja).
Arról nem is beszélve, h minden évben kötelezõen 10ezreket költenek új TK-kra a diákok (amik közt van bõven, amelyikhez hozzá sem nyúlnak), ahelyett, h a tavalyi jóminõségûeket megtartanák. Az új évfolyamra kerülõk meg a régieket rendszeresen kidobják.

-2/c; -akkor, most itt már egy kissé bõvebb magyarázattal:

A "2/a" annyira egyszerû, hogy azt szinte fejbõl is meg lehet mondani.
-csak; szedd "szét" õket, és a nevezõt mindenütt alakítsd át számlálós szorzattá!

megoldásaidat ellenõrizheted wolframalphán
csupán a logaritmus definícióját és ezen azonosságokat kell felhasználd és véges lépéssel megvagy.

Konkrétabban hol akadtál el?

PrisonMan
Sziasztok! Tudnátok segíteni ezekben a feladatokban? <#help>

<#worship><#worship>

2.b) alapján az integrálokat már tudod hogyan add meg. Határozott integrálnál a végére odaírod, h "from a to b", így a 3. is megvan.

1-nél a részfeladatoknál z helyére 1+i -ket írsz w helyére meg szintén ilyen a+bi alakra átírva és elvégzi a mûveleteket.

Elõfordulhat, h a show steps-nél nem a legcélravezetõbb eljárást írja le. Továbbá, van ahol nem lehet nyomon követni, h hogyan számolt, így abból sokat nem tanulsz, legfeljebb ellenõrizheted az eredményed.

-folyt.köv.

A "2/c" feladatod segítem megoldani
(kézzel gyorsabban menne, de; ide kínkeserves azt begépelni).

Polarka!

Köszi szépen a választ, nem ismertem eddig ezt az oldalt, de nagyon jó. Megnéztem és az 5. feladatot meg tudom vele oldani. A többit (1-4) nem tudom hogyan kellene beírni.

Köszi
jogos.... akkor az egyik megoldás az az enyém :D követezõ képért versenyezzetek a másik megoldással :D
pl azért volna értelme, mert az új facsemetéket még ugyanazon évben nem tudják számolni, mert még nem bújtak ki a föld alól, így csak az eredeti mennyiség látható

Ezt te se gondoltad komolyan -.- Most akkor légyszi ezt mutasd meg neki is XD
Figy nem mind1 hogy hogy veszed az 5% kivágást... Ha az eredeti mennyiséget nézed( én nemezt tettem, és szerintem nincs is értelme ), akkor igen, a képletem nem jó... Amennyiben úgy veszed h év végén vágod ki akkor a megoldásom jó....
Persze, hol akadtál el? Mit nem tudsz? wolframalphaval kb az egészet meg lehet csinálni, így ránézésre.

Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni a lenti linken található feladatsor 1-5 feladatának megoldásában? Nagyon fontos lenne. Elõre is köszönöm a segítséget.

http://portal.zmne.hu/download/bjkmk/vti/matfiztsz/szg/m2n10tpbzh.pdf

Üdv
ZilogR
én sokkal többet írtam neked egy másik topikba így nekem nagy felbontású fürdõruhás kép jár vagy egy HD film...!

Ha 5% lenne a favágás is,akkor a képleted szerint 1,05*0,95=0.9975 az évenkénti gyarapodás,aminek pedig azt hiszem ebben esetben 1-nek illene leni, az 1+(5-x)/100 képlet az évenkénti gyarapodásra nekem szimpatikusabb. (a te képletedben az év végi famennyiség x%-át vágják ki, nálam az év eleji famennyiség x%-át, az 5 százalék öt százaléka a kettõ között a különbség)
REPS0L
köszöni szépen :)

i5-2500K; GTX560Ti; 8GB DDR3 http://bofox.hu

Na megértem az indittatásodat: Szóval... alapból 100%, évente 1,05 szörösére nõ az erdõ, de ha X százaléket kivágunk, akkor 100*1,05*(1-X/100) erdõd marad, ha ezzel végigmész 10 évig: 100*1,05^10*(1-X/100)^10=125... Ha ezt megoldod ebbõl X=2,61... Ennyi a megoldás. Ajánlom hogy jól nézzen ki :P
REPS0L
küldök arról lányról egy képet akinek ez a feladat kell annak aki megoldja! <#wave>

i5-2500K; GTX560Ti; 8GB DDR3 http://bofox.hu