Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

REPS0L
Ha esetleg tudna valaki segíteni, és levezetné ezt nekem azt nagyon megköszönném!

"Egy erdõ faállománya évente 5%-kal gyarapodik. Évente hány százalékot lehet kivágni, ha azt akarjuk hogy 10 év alatt 25%-kal gyarapodjon?"

i5-2500K; GTX560Ti; 8GB DDR3 http://bofox.hu

Lehet úgy is gondolkodni, hogy mindhárom típusból egész számú gyerek kell. Ha elfogadom a szopránra és az altra vonatkozó állításokat, akkor azokból az következik, hogy a teljes énekkar tagjainak száma osztható kell legyen 60-nal. Így a mezzoszopránt éneklõk száma osztható kell legyen 16-tal. Szóval, ha a két állítás igaz, akkor a 14 biztosan hamis.

nálam is
én is úgy gondolkodtam, h 1 gyerek 1 hangfajt énekel
mert ha metszetek is lennének, akkor a szita formula megoldásához több adat is kéne

mindenesetre érdekelne, h az 52-nek mi az indoklása

nálam 52,5

talán 52 gyerek az jött ki hosszas fejtörés után.
Nekem nem egész szám jön ki, gondolom neked se.
Lehet, h a szopránt éneklõ gyerekek között van egy buzi, aki "egyenlõbb" mint a többi? <#fejvakaras>

sztem el van írva a feladat vagy vmit még tudni kéne a kórusról

KÖsz.
Még suliban csináltunk 1-2 iet.(akkor se nagyon tudtam 😊
Ez egyszeri eset volt most (vagyis remélem:😊
gondolom nem kellett még sok ilyen átalakítást végezz

Nem tudok megoldani egy példát, ha valaki tud segítsen!!!
a példa:
Az iskolai énekkarban a gyerekek 40%-a énekli a szopránt, egyharmada az altot, 14 gyerek pedig a mezzoszopránt. Hány tagú az iskolai énekkar??
Ne csak az eredményt írjátok. hanem végig a számolást is.
Mert már 1 órája nem tudom megoldani a feladatot!!
Hát haljak meg,h nem tudom megcsinálni.😊 De már az ideg szétbassza az agyam.

Azért kösz😊
Hát igen, én nem akartam sok idõt elbaxni vele, ezért lustaságból itten megnéztem az alternatív alakokat, így nem mentem tévútra.

De intuitívan is összehozható, hiszen cos(a+b)-t mindenképpen fel kell bontsad, h cosa-val kezdhess vmit. Ha azt cosa(1+cosb) szerint rendezed - mert végülis pont ezért csináltad a felbontást - akkor az az 1-es nagyon szúrja az ember szemét, h ide kéne egy pitagorasz, amivel nem vagy elõrébb, ha cosb nincsen felbontva (egyébként sin^2 vagy cos^2 linearizálása fontos, gyakran elõkerülõ átalakítás). De utána meg megint nem tudnál összevonni, ha sinb-t nem bontod fel. Itt meg meglátható, h 2cos(b/2) kiemelhetõ és a másik tag meg egy cos felbontása.

Tehát anélkül, h látnád a végéig és csupán bízol benne, h vmi jó dolog jön ki ezen összefüggésekkel megoldható. Sztem itt ezt érdemes megjegyezni, ez a tanulság. Csak azért írtam ezt, h ne csak a végeredmény maradjon itt meg, mert abból nem lehet tanulni semmit.

Köszi a segítséget.

Próbálkoztam már korábban ezekkel, de mindig csak bonyolultabbat sikerlüt csinálni. 😊
A bal oldalt kell átalakítgassad az ismert trigonometrikus azonosságokkal.
pl az addíciós tételek és a pitagorasz tétel elég egy kedvezõ alak kihozásához.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
2cos(b/2)cos(a+b/2) alakú lesz a vége, ebbõl meg arccos-szal megvan a

Sziasztok,

lenne egy teladat amiben a segítségeteket szeretném kérni (én megbuktam vele), a következõ lenne:

cos(a+b)+cos(a)=x/27,5

Az "a" kifejezésére lenne szükségem, remélem valaki tud segíteni.
Köszönöm elölre is.

Üdv:KA
oh köszi, ez nagyon fasza 😊

AoPS wiki
Alcumus online learning system-mel

mondjuk ez nem válasz a hogyanra

persze aki már érti mirõl van szó az a trivi (-2;0) mo-t forgatja +-120°-kal vagy 120° és 240°-kal a komplex síkon és a megoldásokon kívül nem nagyon ír le mást
de eleinte csak jobb, ha látja az ember teljesen kiírva

http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E3%3D-8
what?

Írd fel a -8-at komplex számként, és úgy vonj belõle 3. gyököt!

3__
/-8

konkrétabban itt a második

3 __
/-8

na ez lenne a feladat, remélem nem esik szét.
3. gyök -8. komplex gyök kéne, az összes lehetséges.
mi a megoldás, és hogy kell kiszámolni ezt?

természetesen a jelenlegi fázisban még nem vagyok ott hogy bármiféle komoly tudományos elmélethez merném hasonlítani az ötletemet 😊

qetuol
erre csak annyit, amikor einstein elõjött relativitáselméletével, SENKI nem értette akkor, és nem is hittek neki, mert az akkor egy "nem "hivatalos" és már milliók által elismert dolog " volt. még ma is sokan vitatják, fõleg azok, akik nem értik. arra hivatkoznak, hogy az ma egy dogma, holott éppen a dogma a newtoni fizika volt annakelõtte. szóval ne aggódj, ha nem marhaság, amit gondolsz, pár év múlva dícsõitik majd a neved, még ha a mostani "hivatalos" dogmákkal ellent mond is, amit gondolsz ^^ szal ki vele, vagy hallgass mindörökké ámen 😄

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Oszd meg velünk az elméletedet, ma az "open source" a menõ! 😊

igen, ezeket ismerem, természetesen teli vannak nagyon jó gondolatokkal

a baj velük, hogy túl komplexek. valahogy az ilyesmik kitalálói nem képesek vagy nem akarnak alapokat keresni, hanem rájönnek valamire és egybõl hatalmas épületeket építenek belõlük

amikor ilyesmiket olvasok, mindig elkezdek örülni, hogy "nocsak, erre én is rájöttem", de két mondattal késõbb már látom hogy én másfelé indultam el

a linkrõl az én gondolataimhoz leginkább hasonló ez a kijelentés: "A strukturalisták szerint a matematika a stuktúrák, minták, mitázatok elmélte." - csakhogy ahogy tovább olvasom, úgy látom, hogy valahol elindultak, de nem értek sehova

persze még én se értem sehova 😊 de azt már látom, hogy valamit kitaláltam már

á, én ennél mélyebbre akarok jutni, vagyis inkább úgy mondom, hogy egyszerûbbre

a számok, a matek már egy nagyon komplex dolog, amely a logikára épül

de mi a logika? mi a logika alapja? mi a logika legesleg-alapja? na ilyeneken gondolkodok én 😊

valójában szívesen leírnám hova jutottam eddig, még attól se félek hogy ellopják, mert úgyse értené senki, de nem azért mert bonyolult, hanem mert az emberek 99%-a leszar mindent jó magasról ami nem "hivatalos" és már milliók által elismert dolog 😊

meg egyelõre nagyon az elején vagyok, azért merem elméletnek nevezni, mert már most nagyon érdekes, és sehol nem találtam hasonlót a neten

Nem igazán érte, hogy mire gondolsz... A mateknak az alapjai az axiómák és ezek tiszták és készen vannak. Ha erre gondoltál akkor keress erre: axiómák
nem írtam azt hogy megvan, sõt, azt írtam hogy az elején vagyok

persze kötözködni könnyû és élvezet, trollnemzet...

qetuol
üdv az önjelölt zsenik klubjában 😄 a matematika alapja megvan, a neten keresni viszont nem tudsz.. grat 😄

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Kitaláltam egy elméletet. 😊 Még csak az elején vagyok. Kb úgy lehetne jellemezni, hogy egy logikai elmélet, amely valószínûleg a matematika alapja is. Tudom, ez nagyképûen hangozhat. 😊 És persze nem fogom publikussá tenni egyelõre.

A kérdésem, hátha valaki tud segíteni: létezik ilyesmi elmélet, azaz amely a matematika mögött lévõ dologról szól, annak alapja, vagy azt kutatja? Hogy tudnék rákeresni neten?

A logikát persze általánosságban minden alapjának tartják, de ma még túl általános a logika meghatározása. Valójában az én elméletem a logika alapjairól szól... de valahogy egyelõre a matematikával kapcsolatosak a "felfedezéseim".

Hy all!
Tiltásos hozzárendelési feladatnál (magyar módszer) az összköltség hogy alakul? Az oké, hogy kijön a költségmátrix a végén, de az 1-esek helyén most a negatív értékeket is ugyanúgy összeadjuk, mintha csak simán a "tiltás nélküli" magyar módszert csinálnánk?

mondjuk itten a megoldás mellett klikk a show steps-re

L'Hospital-lal oldotta meg. Gondolom egyszerûbb volt az ott szereplõ általános esteket leprogramozni.

ZilogR
😄 teljesen igazad van!

btw, hogy mûködik ez a show steps dolog?

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

HTS s3rg1nh00
np,van show steps-e,de jóval bonyolultabb,mint a lentebb leírt logika 😊

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

itt a fórumon sztem te is ezen látszat biztonság kialakításán ügyködsz, nem úgy látod?

ZilogR
semmi gond, nekem ma kötekedõs napom van, sorry...
talán ki lehet csikarni a wolfram-ból is a lépésekre bontást...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

HTS s3rg1nh00
n/n az 1,bocsi csak épp órán vagyok 😊

HTS s3rg1nh00
nem,egyszerûen beosztunk n-nel,utána n/n az n,3/n az egy külön határérték és 1/n is,amik e^3/e^1-t adnak,abból jön az e^2.

ZilogR
és wolfram barátod a lépéseket is kiírta, vagy az a történet jelenlegi szintjén kurvára nem számít?

nehogy azt gondold, h veled, vagy bárkivel baj lenne, csak a wolfram, wikipedia, google és eleve az egész web azt a látszat biztonságot adja a diákoknak és az embereknek, hogy a tudás csak néhány kattintásra van.

örülnél egy sebésznek, aki egy mûtétkor a wikipedia-n nézi meg, hogyan kell egy tumort eltávolítani?

vagy mi van ezzel:

ZilogR

HTS s3rg1nh00
kösz,wolframmal megoldottuk a problémát
(a határérték e^2,lehet rosszul írtam le,egyébként is elrontottam wolframba gépelésnél:
lim ((n+3)/(n+1))^n )

ZilogR
szkennelem, küldöm, de úgy látom, wolfram lelõtte a primitív poént.

határértékszámításból van kb. 4-5 alaptrükk, azt kell tudni. mindegyik elemi algebrai átalakítás. megtanulod, gyakorlod, kened-vágod, jólvizsgázol, jóldiplomázol, picsaokos leszel, IMFnél fõ elemzõ leszel, dõl a kesh, gyerekeid büszkék lesznek, feleséged nem öregszik, mindez azért, mert tudod a trükköt:

n+3 = n+1+2

Amúgy még a kitevõbe kell ugyanez a trükközés és nagyon jó lesz minden.

szkennelem, küldöm.

tehát ez inkább parciális törtekre bontási probléma, mintsem határérték számítási