Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D
Az a a+b -t össze tudom vonni de nem tudok elõrébb jutni.
2.) észreveszed, hogy olyasmit kaptál, hogy a/b + b/a = 2
3.) ezt közös nevezõre
4.) ez ismerõs valami lesz
5.) innen meg már könnyû 😛
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
log·cosX·sinX + log·sinX·cosX = 2
Két · jel közé írtam a logaritmusok alapját.
eztán már számolható t szerint integrálva
egyébként ez nem ciklois, ahhoz t-sint kéne
online java applet gyors ellenõrzésre
Azaz
ha Z=0, akkor v2=2,
ha Z=1, akkor v2=10 és
v2=m*Z+c
A fenti két esetet behelyettesíted az egyenletedbe és megkapod c-t és m-et:
2=m*0+c --> c=2
10=m*1+c=m+2 --> m=8
ezzel kiszámítva v2-ket és kerekítve egészre megkapod a v2 értékeit, majd ezeket összeadva a kapott értékeket 100-ra átsúlyozva kapNÁD v1-et, de ez nem igaz, ezen még agyalok kicsit, lehet az okozza az eltérést, hogy az egészre kerekített v2-ket adjátok ti össze, nem a pontosabb értékeket...
Szóval amit leírtam az ezt tudja:
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
adatok:
vonalintegrálás témakörén belül kell megoldani ezt a feladatot
és ez egy cikloisz ív

Remélem valaki tud segíteni, mert iszonyatosan fontos lenne. Két komplex rendszert kell összehasonlítanom a KIPA-módszerrel. Ehhez a Guilford-féle eljárással kell megállapítanom 17 értékelési tényezõ súlyszámát.
A kapott skálaértékeket úgy kéne transzformálnom, hogy a súlyszámok összege a 0-1 vagy a 0-100 intervallumba essen. Ez a KIPA-módszer egyik feltétele.
Mutatom mire gondolok:
Ebben a preferenciamátrixban az P a preferenciaarány, u a prenferenciaarányhoz tartozó standard normális eloszlás értéke. A Z értékek az u-(umin)/umax-umin képlet alapján lettek kiszámolva.
Ezek után a v1 és v2 súlyszámokat úgy kapták meg, hogy a Z skálaértékeket transzformálták. A KIPA módszerhez 100 összegû súlyszámok kellenek míg a Kesselring-féle összehasonlítási eljáráshoz 2-10 közé kell a súlyszámokat megválasztani. Viszont nem sikerül rájönnöm milyen képletek alapján tették ezt.
Az intervallumskálát elvileg az f(x)=mx+c függvénnyel lehet transzformálni, ahol m # 0. Sajnos én ettõl sem lettem okosabb. Talán Ti tudtok segíteni! Akármelyik, esetleg mindkettõ transzformációhoz használt képlet jól jönne! 😞
Elõre is nagyon köszönöm!
What the above solutions forget is exploiting the fact that when the stones allow you to weight an object with weight X and they allow you to weight an object with weight X+2, you can implicitly weigh something with weight X+1 by stating that it is heavier then X but lighter then X+2 ( And it must be integer ).
Ez egy nagyon jó ötlet, ez például eszembe sem jutott volna. (A lényege, hogy ha valami tömege X+1 és ezt leméred egy X-el, majd X+2-vel és elõször azt kapod, hogy X-nél nehezebb, de X+2-nél könnyebb, akkor a tömege X+1, mert a tömegek egészek. - Zseniális!!!)
Bizonyításon nem gondolkodtam, brute-force algoritmust választottam volna én is, mivel elég kis adatkupacon kell végiglépkedni.
A legérdekesebb, h valaki úgy kezdte el fejben megoldani a feladatot, h vette elõször az 1-et. Majd ennek vette a kétszeresét és hozzáadott egyet, így lett a 3. Mivel megkapta így az 1-et és 3-at, ezeket összeadta, majd szintén vette a kétszeresét plusz egyet, így megkapta a 9-et. Ezután az (1+3+9)-et kétszerezte meg és adott hozzá egyet, amibõl meglett az utolsó szám is, a 27.
Egyszerû algoritmus, de mibõl gondolta, h ha így számol, akkor rögtön megkapja a keresett számokat?
- Régebben "sokat" foglalkoztam azzal, miért nem 1 és 3 értékû érméket használunk (ez ugye csak 2 féle), miért 1, 2 és 5 értékûeket (ez 3 féle). Ezeknek a decimális többszöröseit legyártani többletköltség (1.5x annyiba kerül?!?)
- Szintén régebben érdekeltek a negatív alapú számrendszerek és azoknak a matematikája. Ilyen számrendszerben csak összeadást kellene használni - ez volt az alapgondolat, mindig problémásnak éreztem a kivonó rutinokat.
A fenti két "elõélet" pont illett ehhez a feladathoz. Lehet légbõl kapott a gondolat, hiszen nem kell a számrendszer helyiértékeinek lennie a négy számnak. Hiszen lehetne pl. 1+2+10+27 is, de nem biztos hogy ez jó.
Az én gondolatmenetem matematikára fordítva olyasmi, hogy milyen alapú az a számrendszer, amelyben a legkevesebb jeggyel elõállíthatóak a pozitív egész számok 1-tõl 40-ig és ... itt kellene ügyesen a "kétkarú mérleg"-bõl eredõ "kivonást" megfogalmazni okosan.
Tudom, nem sokat segítettem ezzel...
2 = 3-1
3 = 3
4 = 1+3
5 = 9-(1+3)
6 = 9-3
7 = 1+9-3
8 = 9-1
9 = 9
10 = 1+9
11 = 3+9-1
12 = 3+9
13 = 1+3+9
14 = 27-(1+3+9)
és innen lehet folytatni a fentiek kivonogatásával 27-bõl, majd 27-tõl a hozzáadogatásával.
Mivel "kétkarú" kivonni is lehet, azaz a mérendõ test mellé is lehet súlyt pakolni. Alaposabban kéne nekiesnem - de még nem is kávéztam...
keresek egy régi matek feladványt, de már nem emléxem pontosan a feladat szövegére, vmi ilyesmi volt:
egy görög kereskedõ leejt egy 40 fontos követ, ami 3 darabra tör, utána észre veszi, hogy ezzel a három darabbal 40 fontig bármit (egész számú tömeg) le tud mérni egy két karú mérleg segítségével.
a konkrét számokban nem vagyok biztos
Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!
Itt pedig 8.oldalon van leírva.
Hétköznapi életben pl ciklois/epiciklois pályagörbéjének tetszõleges pontja adható meg vele.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
A halat horoggal, az ostobát szavakkal fogják. Autodesk Inventor Spezialist, CAD/CAM/CIM/PLC
Google-t tudom használni, és nem segített. Kösz a helpet.
ám találtam néhány érdekes dolgot:
Virtual Math Museum
Paul Nylander's HP
Annyira, de annyira egyszerû és nem tudok rájönni... <#rinya>#rinya><#rinya>#rinya><#rinya>#rinya>
hali! (és kösz a gyors választ!)
vége a melónak és küzdök vele kicsit, ha ez a feladat valóban?!
(x^2-x-5)-öt kéne kiemelni és akkor már meg lehet oldani.
De erre a sejtés miatti próbálgatáson kívül más indokot nem tudok.
space.com
Éppen folyadékkristály (LC) polarizációs hatásait méregettük. Nah mármost, azokban is szerves, királis molekulák vannak. Tehát tulajdonságaikat tekintve pont errõl van ez esetben is szó. Ezen molekulák anizotrop viselkedése abban nyilvánul meg, hogy egyik irányban a fény más törésmutatóval képes végighaladni. Lássuk ezt egy példán:
Adott egy párhuzamos LC cella (hasáb)
párhuzamos:= a molekulák mind ugyanabba az irányba állnak (nem a fény haladási irányával megegyezõen)
Ekkor érkezzen be egy olyan síkban poláros fény, amely a cella egyik kitüntetett irányával (optikai tengely) Θ fokot zár be.
Ekkor a fény térerõssége felbontható két olyan egymásra merõleges összetevõre, ahol az egyik az optikai tengely irányába mutat, a másik pedig arra merõlegesen. Világos, hogy mivel különbözõ sebességgel terjednek, így mire a túloldalon kiérnek az egyik fázisa egy állandóval el lesz tolva az elõzõhöz képest. Ha ezeknek újra a szuperpozícióját képezzük, akkor Lissajous-görbék mentén változó polarizáltsági kapunk (elliptikusan poláros).
Itten ezek a szakik meg azt állítják, hogy az élõlények egységes kiralizáltsága a visszavert fényben okoz akkora mértékû ilyen, egyirányú cirkularitást, hogy az kimérhetõ, talán még távolról is. Hogy mit hoztak össze ebbõl azt nem tom, de nem elképzelhetetlen.
Amúgy tényleg igaz az, h egy bolygón ha van élet, akkor a rajta levõ növényzet a ráesõ napfényt csak egy síkban polarizálva veri vissza, míg a szervetlen és élettelen felszínnel rendelkezõ bolygók pedig nem?
Azért nem értem ezt a dolgot, mert már egy vízfelület, sõt bármilyen tükrözõdés is "kiválasztja" egy bizonyos síkban rezgõ fényt, ezért hogyan lehet a két esetet elkülöníteni?
x=sinΘsin(t+δ😉
y=cosΘsint
ahol t=0..2π; δ=áll.; ΘϵR
Ezek általában 2 helyen is metszik az y=-tg(Θ😉x egyenest.
Kérdés, hogy mely Θ értékeknél lesz ezen két metszéspont a legtávolabb egymástól?
Biztos vagyok benne, h Θ=π/4+kπ/2; kϵZ lesz a mo., de ezt analitikusan hogyan hozható ki?
Methods of matrix inversion enwiki
inverse matrix part 1 khanacademy
inverting matrices part 2 khanacademy
inverting matrices part 3 khanacademy
PatrickJMT:
Finding the Inverse of a 3 x 3 Matrix using Determinants and Cofactors – Example 1
Finding the Inverse of a 3 x 3 Matrix using Determinants and Cofactors – Example 2
Finding the Inverse of a 3 x 3 Matrix using Determinants and Cofactors – Example 3
kérdés:
ha egy mátrix inverzét akarom kiszámolni, akkor minden esetben kell-e az aldeterminánsok mátrixát transzponálni?
mert volt két példafeladatom az órai jegyzetemhez, egyiknél az 1/det(aldeterminánsok mátrixa)T volt a feladat megoldása, a másiknál meg csak szimplán az 1/det(aldeterminánsok mátrixa), most utóbbinál a tanár hagyta le véletlenül vagy valamikor nem kell sor/oszlopcsere a végén?
Nem tudom, ki mennyire ért Operációkutatáshoz. Kérdésem: maximum feladatnál, és minimum feladatnál ilyenkor ott lenne az optimum hely, amit bejelöltem?

Itt egy másik könyv, ami olcsóbb, és lehet, hogy jobb lenne érettségire felkészülés szempontjából (Reimann - Matematika). Igazából egy középiskolai tanárt kéne megkérdezni, mert õ tudja, hogy mit kérnek számon érettségin.
pl.: Ha megkérdezik szóbelin, hogy mi a vektor, lehet, hogy az "iránytíott szakasz" definíció megfelelõbb lenne a "vektortér eleme" helyett, mert ha túl nagy okosságokat mondasz, akkor annak az lesz a vége, hogy nagyon belekérdeznek az adott témakörbe.
De biztos vannak itt okosok, akik igen...
Ezt a könyvet néztük meg neki, csak gondoltam megkérdezek pár jártasabb embert.
Azt mondta hogy emelt szinten szeretne érettségizni. (Be akarja bizonyitani magának hogy milyen kemény 😄)
Olyan kéne ami az alapoktol felkésziti érettésgire, magán tanárokat valamiért utálja. :S
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."