Jézus

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Pluskast
Én szívesen meghallgatom😊)

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pluskast
Ebben igazad van. Nem is lehet szeretni mindenkit. A lényeg, hogy próbáljam embernek nézni a másikat. Ami nem is olyan egyszerû dolog és nem is megy minden esetben. "Miért nézed a másik szemében a szálkát mikor a tiédben gerenda van?" Azt hiszem ez egy jó idézet ezzel kapcsolatban....

SRobert
Én csak teológus/"vallásbölcsész" vagyok.
Elmagyarázhatom azért? 😄

>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...

Astaroth
Én tökéletes alatt azt értem ami nem tud tovább fejlõdni. Ez hasonló a véletlenhez...ilyen nem létezik.

Astaroth
Amúgy ami nem stimmel nekem a Jézus sztoriban, az hogy mi mond ellent a reinkarnációnak...(vagy annak valamilyen formájának)a keresztény valláson bellül. Mi az hogy csak úgy vagy a pokolban, meg a mennyben. (mi lehet a mennyben ami egy idõ után nem unalmas. Mi okozza hogy jónak születtél, és hogy egyeseknek esélyük sincsen a mennyországra)
Ha az életben Isten megbocsátja a bûneinket,a túlvilágon miért nem fogja.(és ha megbocsátja, az egy változás a túlvilágon, ami elvileg állandó nem?) Ezt magyarázza el nekem egy jó pap...

Pluskast
Én tökéletesnek?? Ezt mibõl olvastad ki???? Pont az ellenkezõjét írtam. Hogy sosem tudunk teljesen olyan életet élni, mint amilyet jézus tanított nekünk. Maximum csak megpróbálhatjuk. A csöves sztorival pont ezt mondtam. Úgyhogy valamit nagyon félre olvashattál.....

neta
Jézus azt mondja, õ az alap! Akinek a háza (élete) rá épül, nem fog összedõlni, ha vihar jön!
Mondom szerintem lényegbeli különbség az, hogy valaki azt mondja: Én vagyok az élet, én vagyok az alap amire építhetsz, aközött akik arra építenek, vagy keresnek valamit

Dzsizszmájlóód tú

SRobert
😊

Az iszlám Jézushagyománya sok szempontból megmosolyogtató.
Nyilvánvaló belõle, h semmit sem értettek Jézus életébõl.
De senki hitét nem akarom bántani, u h errõl ennyit.

Tamás evangéliuma pedig azért érdekes exegéta szempontból, mert egyik alapja lehtett annak a Q-val jelölt (feltételezett) forrásnak, ami alapján a Márk evangélium mellett az alapja lett a másik két szinoptikus elbeszélésnek.

mikike
jó lapnak tûnik, kár, hogy nem is szeretek monitoron olvasni
(nem lehet bevinni a fürdõkádba)

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

Astaroth
Egész sokminden változott mióta ezt írtam. Például nem szeretem azt a szót hogy utálom. Úgy gondolom,hogy a szent emberek egy úton járnak, sõt mindenki egy úton jár. De mindenki egy külön világ. Ezért más Buddha, Lao-ce, Jézus. De közös az alap.

neta
Örülök neki!

Dzsizszmájlóód tú

mikike
Tamás 5.re gondolok
arra, hogy azt tegyük amit gondolunk
nem azt várja el, hogy azonnal és tiszteljük szeressünk mindenkit

de a világ legokosabb embere tudta, hogy ahogy állunk a világon a többi emberrel, úgy viszonyulunk magunkhoz is
ezért szeressünk (majd) másokat is, mert akkor a belsõnkben is béke lesz

SRobert
Nem tudok netes változatról.

neta
A tamás evangéliuma, nem mondd újat, ami nem lenne benne a bibliában, lehet hogy ezért nem került bele....
Az iszlámról pedig annnyi, hogy kr utáni 630 körül (ha jól tudom), egy mohamed pasi kiollózta a zsidók könyvébõl a számára elfogadható dolgokat, megfûszerezte egy kis Jézus sztorival, meg egyébbel, mert hallott róla egy két mást Pl jó dolgokat.(Az iszlám hívõk JK-t elfogadják prófétának)
U.e. teszik ma is a New Age-sek. Az ollozzák ki amik megfelelnek nekik, és úgy ferdítik el a dolgokat, ami nem teljesen jó nekik, hogy jó legyen. A szekták is ezt teszik.

Ajánlom mindenkinek: http://www.apologia.hu/
amirõl itt beszélgetünk, vitázunk, itt korrektül le van írva MINDEN

Dzsizszmájlóód tú

Astaroth
Olyan tökéletesnek érzed magad? Ezért mondod hogy nem is lehet úgy viselkedni, mert te már nem tudsz tovább fejlõdni? Hiszen a koldusnál is cselekedhettél volna máshogy, el is gondolkoztál rajta...

Pluskast
Római katolikus vagyok vallásom szerint elsõ áldozó is voltam meg bérmálkoztam is, úgyhogy mond nekem valamit😊)

mikike
link?
nem hiszem, hogy a helyi könyvtár rendelkezik ezzel az anyaggal

SRobert
Ajánlom (amúgy mindenkinek):
Minden Jézusról; Evangélium exegétáknak

Ez tartalamazza a teljes és JÓ fordítású Tamás evangéliumot és az iszlám hagyomány Jézustörténeteit is.

neta
nem tudjuk betartani maradéktalanul, amit mond, nem is ez a lényeg, hanem az hogy ezt tudjuk, és elfogadjuk, és elfogadjuk az, hogy Jézus=Isten a megváltó, messiás, bûntõl megszabadító számunkra. nekünk csak az a dolgunk hogy ezt elhiggyük, és próbáljuk követni...hú ez nagyon hosszú.
De a lényeg az hogy hit által kegyelembõl van életünk, ha ez mond neked valamit

Dzsizszmájlóód tú

neta
Vedd le a bibliát a polcodról

Dzsizszmájlóód tú

Pluskast
Ezt most nem értem kifejtenéd, hogy mire gondolsz?

neta
A kérdés még mindig az Jézus=Isten, tehát elhiszem ez vagy nem?
Ez az ami meghatározza legjobban a hátralévõ, vagy örök életedet!
Lehet ellene felhozni példákat, sláger, leleplezõ bestseller könyvekbõl, esetleg Discovery Chanell..vagy elgondolkozol és a lelkiismeretedre hallgatva elolvasod azokat, amiket Jézus mondott és belátod, igaza van!
Ha beleolvasol a bibliába egy kicsit jobban, akkor látod azt, hogy minden mindennel összefügg, nincs benne ellentmondás, csak azoknak akik nem ismerik és a szövegkörnyezetbõl emelnek ki dolgokat és szavakon lovagolnak. Teljes a Biblia, nincs kihagyva belõle semmi és nincs benne több, ami nem más mint használati útmutatás az emberhez, saját magunkhoz, és ez nem mástól van mint aki létrehozott minket! Márpedig, ha õ van és mindenható, akkor hiszem, hogy el tudta intézni, hogy belekerüljön egy könyvbe az, amit mondani akar számunkra.

Dzsizszmájlóód tú

mikike
nem olyan átszerkesztett elõre magyarázott kell

mikike
õ a fejlõdést tanította, nem a képmutatást

Pluskast
Keresd a bibliában õket😊

Pluskast
Amúgy meg ha belegondoltok az egész jézusi tanítás utópisztikus dolog. Ne értsetek félre én hiszek a tanításaiban. De rengeteg tanítása egyszerûen megvalósíthatatlan. Itt van példáúl, hogy szeresd ellenségeidet mint ten magadat. Ugyan melyikünk nem nézte már le életében legalább egyszer a másik embertársát? Arról nem is beszélve, hogy nincs olyan ember a földön aki ne utálna minimum 1 embert. Azt hiszem maximum csak meg lehet próbálni úgy élni a minden napokban ahogy jézus tanította. Nekem erre nem is olyan rég volt egy esetem. kb 2 hónappal ezelött vasárnap reggel úgy 8 fele csöngetnek. Kinyitom az ajtót és egy csöves áll elöttem és valami orvosi papírt mutogatott, hogy baj van a lábával meg hogy ez meg az a baja. Elég mérges lettem rá, hogy vasárnap reggel 8-kor itt becsönget és bevágtam az ajtót. Aztán a családom egyik tagja mondta, hogy szerencsétlen valóban beteg és, hogy õ szokott neki adni kaját meg néha egy kevés pénzt is. Azóta sem láttam a pasast és utólag bántott is a lelkiismeret, hogy ilyen voltam vele és pont jézus egyik példabeszéde jutott eszembe, amikor a koldus zörget az ajtókon és mindenki becsukja elötte az ajtót és erre mondta, hogy aki azelött az ember elött csukja be az ajtót az isten elött is becsukja.......

mikike
voá észre sem vettem, hogy van topik a példaképemrõl

nem tudtok egy linket, ahol jézus mondások, történetek vannak?

SRobert
Naná. 😄DD

SRobert
😊
Sok mindent mond, de ezt is Õ mondta. 😊

SRobert
Nem. Te azt mondtad Zsolonak, h nincs igaza, h a messiás szó mit jelent. Valóban nem volt pontos, de õ a szó jelentésérõl beszélt, nem arról, h mire vonatkoztatták.

Ezért mondtam Neked, h a szó nem azt jelenti, de arra onatkozott abban a korban. És példának felhoztam az emberfiát, ami nem jelent mást, hanem csak azt, h emberfia, egy Dániel prófécia miatt mégis a messiást jelölte. 😊

neta
Hú de igazad van!

Dzsizszmájlóód tú

neta
Jézus mást mond a szívben rejlõ dolgokról. Ha érdekel majd utánanézek, de benne van a bibliában

Dzsizszmájlóód tú

SRobert
Én ezért már csakis sör mellett, személyesen szoktam ÍZLÉSEKRÕL beszélgetni. 😊)

neta
Mi más dologról beszélünk.
Én a messiás szóról, te pedig J.K jelentésérõl

Dzsizszmájlóód tú

SRobert
Ezzel a dologgal több probléma is van, de kettõ jelentõs.
Az egyik, amit mondasz, a másik viszont az, h marha jó üzletággá vált a nagy "leleplezõ" meg "valóságot bemutató" könyvek írása, amivel a laikusokat kétpofára lehet etetni. Innentõl kezdve az is vért izzad, aki nem a hit, hanem egyszerûen a tényleges ismeretek és a tudomány oldaláról vitatkozik ezekkel a népszerû és jelzem, cseppet sem új nézetekkel.

Pluskast
Igen ez igaz😊 Pontos információkat kellene mondanom amivel a jelen helyzetben nem rendelkezem<#whatever>

neta
Elõször is Pálék nem versengtek. Holvan ez leírva? Milyen dokumentációban? Volt egy vitás dolog, de ezt letisztázták, azaz Isten közbeszólt. Mégpedig: vajon a zsidókon kívül másra is érvényes e a megváltás amit Jézus adott a zsidóknak? Pált Isten erre hívta el, hogy a pogányoknak hirdesse az evangeliumot. Az apostolok javarész a zsidóknak hirdette. Viszont az Apcsel-ben le van írva, hogy Péternek (apostolok vezetõje) megmutatta Isten, hogy a pogányoknak is szó az evangelium. Innentõl kezdve minden tisztázódott.
A másik Jézus meghalt, de feltámadt!
Pál ekkor még utálta Jézust, sõt benne volt abban a tanácsban, aki elítélte és keresztreküldte. A páli fordulat akkor lett, amikor már megalakult a jeruzsálemi gyüli az apostolok vezetésével, és más városokban (pl:damaszkuszban) is el kezdett terjedni az örömhír. A zsidó vezetõk egy keresztény írtóbizottságot hoztak létre és ennek leglelkesebb tagja volt Pál. ezért is ment Damaszkuszba. Útközben jelent meg neki Jézus, és elmodta a kósert. Utána hitt neki, és kb. 1-3 évig nem csinált semmit, csak figyelt Istenre, tanulmányozta au Ószövetséget jézusra vonatkozólag, és találkozgatott az apostolokkal, vagy azok tanítványaival. Mi volt az amiben mást hirdetett? Hisz tõlük hallotta, hogy mi volt!

Dzsizszmájlóód tú

Zsolo007
Akkor azt mondd el mi nem marha hosszú?? (amúgy halkan megjegyzem hogy a vallási viták ténylkeg marha hosszúak, mert már évszázadok óta mennek és még mindíg nem igazán sikerült dûlõre jutni szal szerintem nyugodtan lezárhatjuk a témát 😊)) )

SRobert
Ez nem így van ám. 😊
Ez is marha hosszú. 😄

Zsolo007
Lehet már nem emléxem rá pontosan, régen volt az mikor ezzel foglalkoztam, nemnagyon szeretek vallási témával különösebben foglalkozni mert azok akik hívõk azok úgyis foggal körömmel védik az álláspontjukat, ergo értelmetlen idõpocsékolás...

SRobert
Ez a kijelentés teljesen százasnak tûnik. 😊

DzséKíj széjz:
"A jó ember jót hoz elõ szívének jó kincsébõl, és a gonosz ember a gonoszból gonoszat hoz elõ; mert a szív bõségébõl szól a száj."

Pluskast
Ebben egyébként részben igazad van. Nagy Konstantin uralkodása alatt valamelyik zsinaton döntöttek az új- szövetség végleges megalkotásáról. Egyes vélemények szerint rengeteg mindent ki is hagytak jézus életével és tanival kapcsolatban.

Zsolo007
Abszolút igazad van, én angolul láttam a filmet és nagyon érdekes vallási viták vannak benne (talán emiatt húzták le amerikában mert a film kevésbé az akcióról szólt, hanem sokkal inkább a keresztény és muzulmán vallás kapcsolatáról/ellentétérõl és többek között ami mai kornak is szól mely egyszerûen terroristának tekinti az arabokat......)

SRobert
Van, de eléggé figyelmen kívül hagy dolgokat. 😊

Pál nem gyõzött semmi felett és nem tanított mást.
A két félre szakadás "csak" annyiból állt, h az egyik fele a zsidósághoz tartozónak tekintette magát és érvényesnek tartott magára nézve mindent, ami a zsidókra vonatkozott, a másik fele pedig el akart szakadni ettõl.

De ez egy rohadtul hosszú téma 😊

Pluskast
Az a baj, hogy pontosan nem emlékszem a szövegre. De valahogy úgy hangzott, hogy istenhez és a hitünkhöz való viszonyunk az a fejünkben és a szívünkben lakozik. Ezen cselekedeteink tesznek minket gonosszá vagy jóvá. Szerintem ez a megközelítés teljesen igaz. Már csak azért is mert Jézus is ezt mondta mikor a tanitványai megkérdezték merre található isten országa. S erre volt a válasza, hogy isten országa bennünk van.
De majd ha otthon leszek megnézem a jelenetet, hogy pontosan hogy is szólt😊

Zsolo007
Pont errõl beszélek....

Zsolo007
Megváltó de nem égi megváltó hanem ahogysrobert írta felkent KIRÁLY, õ királynak ment oda....

SRobert
Ez a téves. 😄
A szó jelentése nem ez, csak a megváltóra utalt.
Jézus/Józsua/Jesuah vagy amit akartok = megmentõ, megváltó
Krisztus/messiás = felkent

Így jön össze a dolog.
Az emberfia sem jelent szó szerint megváltót, mégis annak értelmezték azokban az idõkben. 😊

Zsolo007
Tévedsz amit írtam nem a saját fiatal kis fejembõl pattant ki hanem nálam jóval nagyobb koponyák mondták. Nem fogom neked teljesen vázolni a dolgot, ha érdekel majd utánanézel és reagálsz. A lényeg annyi hogy miután Jézus meghalt két csoport "versengett" az egyik az eredeti apostolok (akik uyge melette voltak) a másikat meg asszem Pál vezette (aki megfordult az úton ha jól rémlik 😊)) ). Az eredeti apostolok szerették volna hogy mindenki a valóságot tudja meg Jéázusról és ugye ezért urogatták a "naplóikat" (mittudomén mi a vallási neve, már régen olvastam a Bibliát). Csak aztán a dolog nem jött be Pálék "gyõztek", az apostolok naplóit az új vallás igényei szerint ferdítették, és így jött létre az általam említett elferdített Újszövetség (ami nem jelenti azt hogy a valóság nincs benne, csak jól el van dugva). (És erre a ferdítésre példa az is (egy a sok közül) amit #42ben írtam).

Mégmielõtt megkérdezed, hogy honna gondolom elmondom, hogy talán 1 éve láttam a Discoveryn és nagyon felkeltette az érdeklõdésemet és nézelõdtem utána a neten, meg forgattam a bibliát is, és abból amit olvasgattam úgy gonolodm hogy van a dologban valami.....

neta
(#42)Téves. A messiás szó jelentése akkor:Megváltó és szabadító volt. A zsidók ezt várták. Azaz rosszul, mert õk egy erõs királyt vártak aki megszabadítja õket a római elnyomástól, de Jézus/messiás nem ezért jött el, hanem, azért hogy a bûntõl való szabadulást, kiutat, ennek örömhírét hirdesse, és beteljesítse. Csak ezt nem sokan értették meg, mert rövidtávon gondolkodtak, nem pedig hosszútávon!

Dzsizszmájlóód tú