Íjászat

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hello!
Eladó egy jó állapotban lévõ 26 #-os Kassai agár íj. Ha érdekel írj az e-mail címemre: [email protected] Ott küldhetek majd képet is!
Üdvölet!
Eladó pest környékén egy 39 es fontos grózer TRH hagyományos magyar vadászreflex íj néven futó mongol tipusú íj , ha kell kép küldök e-mail címem:[email protected]
tel:06 30439 0 652
Mátrai Ádám
Ár : 39.000 Ft
Attila56
szivesen ismerkednék íjászokkal.
Priviben akár MSN csere is lehetséges 😊
Különben én Reflex íjat használok,nevem Tóth Attila,ifis vagyok.
Kedvenc pályáim: Litér,Veszprém,Nyílegyenes,Lábatlan,Szada

BD(Bus Driver) 4ever Ikarus E94 a kényelmes,elegáns,és megbízható busz. Volánbusz 4ever

BADE
nekünk eladó egy "motívumos" Kassai íj+egyéb tartozékok(nyílfogó,alkarvédõ,ujjvédõ,nyílvesszõk,tegez),szinte vadiúj,ha vkit érdekel írjon privit,küldök képeket.

2010 VB és klubtermékek: http://kep.tar.hu/lonsdaleshop/50636453#2

Pistike 007
csá😊

én is íjászkodom😊

heló most készülök íjat venni és három jelöltem van amiket megvennék de ezek közül nem tudok dönteni...

Kassai-Holló
Kassai-Hiúz
Grózer-Magyar alap

valaki aki lõtt már ezekkel vagy valamelyikkel az írjon léégyszíves
bigfoot
tényleg a számszeríj erõségét hogy tudom megnézni?

Pistike 007
thx

PrasCo
bens
nem

Zuhogó hó Eltûnik a tengerben. Micsoda csend!

Pistike 007
Olyat nem tudsz amin csigás íjak is vannak?

Pistike 007
köszi...!<#nyes>

bens

bens

Pistike 007
Hali nem tudtok egy íjász webshopot? köszi

PrasCo
Fogalmam sincs, de a Savaria Karneválon szívesen látunk, ha érdekel a római kor. ;]

Ja, kis pofázás, hadd tegyek hozzá valamit a topichoz. 😄
Nagy heppem volt, hogy egy nyílvesszõm felrakom a falra egyfajta falidísznek. Vagy a bazinagy világtérképem alá gondoltam, vagy az ágyam fölé, egy történelmi Magyarország térkép fölé. Végül az utóbbi mellett döntöttem.
Miután ebben a kicseszett melegben semmihez sincs kedvem, így idõtöltés gyanánt leírom, hogy csináltam, na meg a tapasztalataim, hátha valaki ihletet merít belõle, vagy neadj'sten nem tudja még, hogy kell hegyet cserélni egy vesszõn, satöbbi.

Kezdjük a végeredménnyel:

Elsõ körben fogjunk egy nyílvesszõt. Nem árt, ha tradicionális, a mûanyag nockkal nagyon kényelmes lõni, falon már kevésbé mutat jól. 😊 Ízlés szerint a tollazás, én ragaszkodom a nem színezett, természetes madártollhoz. Mint látható, a fentin "kis antikolás", barna festés is van, lakk nincs.
Nos, ha megvan a kiszemelt nyílvesszõnk, az szép és jó, de esélyes, hogy gyakorló hegyû. Mit kell tenni? Fogni kell egy lassú lángot (gyertya tökléletes), majd mint a grillcsirkét, a hegytõnél és kicsit beljebb jól fel kell melegíteni a gyakorlóhegyet. Ezt követõen fogóval egy óvatos, de erõs húzással le kell róla húzni.
Jöhet a kovácsoltvas tradicionális hegy a vesszõre. Elõrebocsátom, aki nem akar potenciális öngyilkosjelölt lenni, az szöges hegy felerõsítésével ne a legjobb vesszõjén kísérletezzen. Maradjunk a csõszájú hegynél.
Másik sarkalatos pont: ragasztó.
Gondolom, minden íjásztársamnak számtalanszor megesett már, hogy a hegy hogy-hogy nem, bennemaradt a vesszõfogóban. Én - jobb híján - Technokollal ragasztottam fel (vagy szerencsés esetben vissza) a hegyet. És láss csodát, merthogy én nem hittem a szememnek: a Technokolos hegy az 'stennek nem esik le! Jó lenne, ha a gyártók rájönnének már, hogy az a faragasztószerûség(?) nem épp a legjobb megoldás...
Tehát nyomjunk egy bõ csepp Technokolt a tradi hegyünkbe (én egy vadászhegyet választottam az enyémre, sok lehetõségem nem volt), ezt követõen lassan fogyamatosan ide-oda forgatva (közben állatmód figyeljünk a tollazás és az ajak elhelyezkedésére!) nyomjuk rá a vesszõre. A kinyomott ragasztófelesleget papírzsebkendõvel hegyirányban letörölhetjük.
És most jön a trükk: Ha úgysem lövünk a vesszõvel, mi a kórságért ragasszuk rá? Hála a szabványoknak, bõven elegendõ, ha a hegyet megfelelõ irányba fordítva rászorítjuk kézzel a vesszõre, majd a vesszõt a tollazott végén a földhöz ütögetjük, mintha kalapácsra szorítanánk fejet. Elég szoros hegyet kapunk így, hogy a továbbiakban mint dísz, ne legyen gondunk vele.

Kész a vesszõnk, jöhet a felrakás. Akár szögelhetnénk is, de én nem ezt tettem. Az ágyam fölött áthidaló futott (de akármilyen szekrényrész jó, amely a falhoz nincs hozzátolva és egyfajta áthidalószerepû, tehát nincs talpa, csak a szélsõ szekrénytagokkal érintkezik) Fogtam tehát egy (Royal 0,22-es) jó darab damilt, és némi szigetelõszalagot.
Most jön a pepecselõs és izzasztó része. A damilt a vesszõ egyik végéhez clinch-csomóval kötjük (ugyanaz, mint az "akasztófakötél-kötés", csak egy plusz hurkonátvetés van benne), ez önszorító, normálesetben bírja a vesszõtestet. Ezután próbaillesztéssel kimérjük a damilt, a másik végre is rákötjük, most két választásunk van. Az egyszerûbb, hogy egy ponton rögzítjük a szekrényen, mintha egy képet lógatnánk le, én a másik mellett döntöttem: két ponton. Szigszalaggal a damilhurok egyik harmadán / negyedén / mérés szerint egy szimpla szalagdarabot csinálunk, hogy a damilt a ragasztós felület közepén futtatjuk, majd ezt a két felet összehajtjuk. Ezt a darabot egyszerûbb a szekrényen rögzíteni, mint a szimpla damilt. Megcsináljuk a másik oldallal is, majd a szekrény hátoldalához ragasztjuk az egész cuccot. Vigyázat, utólag sok igazítási lehetõség nincs, a jó szalag, nagyon fogja a damilt, húzkodásra inkább szakad, mintsem csúszik, így mondhatni elsõre jól kell csinálnunk! Kis "finomhangolást" a damilhurkok vesszõtesten csúsztatásával tudunk elérni.

Miért jó ez?
Egyrészt mert hótt kreatív. 😄 A damil világos háttér (pölö a képen látható tapéta) elõtt - pláne az ágy "távtartásával" egész egyszerûen nem látható, a nyílvesszõ pedig nagyon látványosan a "semmiben lebeg".
Na meg aztán eleve a történelmi nyílvesszõ ténye sem egy utolsó díszítõelem. 😊
RM125
Sziasztok!

Én is ugy gondolom,nem érdemes használt ijjat venni,mert azért az évek során történik"ez-az",ezt ugye nem tapasztalatbol mondom de az én 2 honapos agarammal is történtek dolgok,pl egy hete a nagyapám vesszõ nélkül simán elengedte,még szerencse,hogy nem lett baja.Ráadásul az egyik imerõsöm most vett ijjat és Kassai mester kihozott egy uj ijjat aminek Hiuz2-es a neve és mindössze 19000 forintocska bár rövid huzáshosszu 30" körüli,nincs rajta semmilyen diszités egyszerü hasitott bõr bevonatu.Az agár egyébként pontosan az üzletekben 32000 forintba kerül,legalábbis én annyiért szereztem be.Nem tudjátok,hogy müvészetek völgyében asszem Pulán lesz-e idén is ijászkodás?Tavaly volt,ott lõttem életembe elõször tradicionális visszacsapo ijjal,onnan a szerelem.

PrasCo
Mégis csak van egy kis idõm, így igyekszem átfogó választ adni a "miért újat?" problémakörre.
Mint említettem, a mûgyanta íjak azért bõven bírni szokták odafigyelés mellett a négy évet. Tehát jó esélyed van, hogy egy jó íjat kapsz kézhez. Csakhogy.
Hiába külsõleg hibátlan az íj, a négy év azért benne van. Ezt a húzóerején mindenképp érezni fogod, fontokat vesztett az évek során. A másik, hogy az anyaga már fáradt, és az élettartama... itt érdemes kis számolás.
Ha jól tudom, az Agár most úgy 26 000 forint körül lehet. Én kértem az enyémre faragást, ez +6000 forint, ezt most hagyjuk ki a buliból. Ha nekem használt Agarat ajánlgatnának, még 10 000-ért is erõsen gondolkodnék rajta, hogy elvigyem-e. Ugyanis, képzeld el: A különbözet 16 000 forint. Tizenhatezer forinttal többet adsz ki, és kapsz egy vadonatúj íjat érte, frissen bõrözve, csodaszép lakkozással, és mindenképpen négy plusz kibírandó évvel. Osszuk le: évi 4000 forint plusz "ráfizetéssel" hosszútávra vettél íjat, ami - ráadásul - "csak a tiéd", veled "nõ fel" az íjászathoz.

A Szarvast most nem tudom, mennyibe kerül, gondolom, mint kezdõ íjásznak ezt (is) ajánlották. Jól, a Szarvas tényleg megfelelõ, bár az én talpasíjász szívecském valahogy azt mondja, hogy lovasíjásznak elõnyös az asszimmetria, talpasnak meg minek. De a lényeg ugyanaz: javaslom, vadonás új íjat vásárolj. 😊 Ugyanakkor azt sem mondom, hogy a használttal befürödnél - neked kell mérlegelned.

A "miért ne Kassait?" megint egy olyan kérdés, hogy egyrészt szubjektív, másrészt teljesen jó a Kassai is, csak... 😊 De errõl majd máskor.
Addig, ha van kedved és idõd, itt olvasgathatsz: Szabad Íjász Portál (külön érdekes a Fórum-része. De azért csak azt mondom, bárki ír bármit, ne vegyél semmit sem szentírásnak. Az egész íjászat olyan, mint maga a technikája: Minden íjász tudja a tuti tippet, mindegyik máshogy lõ és arra esküszik is, mégis mindenki hibázik. 😊 )
PrasCo
Háát tudod... ha jól karban van tartva, a mûgyanta íj elbírja a négy évet, de én a helyedben mindenképpen újat vennék inkább. Egyébként nem akarlak lebeszélni, nagyon jó íj az Agár, nekem is az van, de én inkább a Grózer irányába terelnélek. 😊 Ha érdekel a miért, írj privit, vagy ha bármi kérdésed van, nyugodtan kérdezz, szívesen állok rendelkezésedre, bár most húznom kell. ^^
Az ikszes legyen veled.
Sziasztok!
Még kezdõ íjász vagyok. Szerintetek érdemes használt íjat venni?
konkrétan egy 4 éves Kassai Szarvasról van szó.
Eredetileg egy új Kassai Agárt néztem ki magamnak.
Köszi elõre is!
üdv

PrasCo
Holott lehet, az ellenõrök csípnék. 😊 Pláne, ha egyszer-kétszer meg is húzkodod, mondjuk, kovácsoltvas vadászheggyel, csak úgy próbaképp feléjük... 😄
gordon 24
<#wow2><#hehe>

Downhill!!

RM125
Hát igen!Nem gondolkoztam még soha komolyan el,hogy felszáljak felajzott ijjal a metrora és esetleges célokat kutatva éberen ijjal a kezemben utazzak mondjuk a Lehel térig!!De az igaz,hogy az ismétlés a tudás jo édes annya!!!

PrasCo
Ez igaz, csak olyan "semmiben lebegõnek" tûnt úgy a hozzászólás. De jogos. 😊
Semmi probléma sincs, ha tudjátok. Ártani sohasem árt, ha többször hallja az ember. Csak azért írtam, mert felmerült ez a kérdés korábban.
A legnagyobb lõtávot úgy lehet elérni egy íjjal, hogy 45 fokos szögben kell kilõni a vesszõt. Egy átlagos gyanta visszacsapóíj-rekonstrukció, kb 45#-os, kb 160 m-re képes 28 hüvelyk húzáshossz mellett, szélcsendben. Ha mondjunk 60-70 fokos szögben lõjjük ki a vesszõt, akkor az ugyan magasabbra megy, de rövidebb távra.
gordon 24
Sziasztok!!!

Ezt most én nem értem???? Szerinted ezt nem tudják akik ilyen eszközöket használnak.

Downhill!!

PrasCo
?
Igen, ezzel tökéletesen tisztában voltunk. 😊 Hol a probléma?
Sziasztok!

Az íj nem fegyver, hanem egy sporteszköz, ami emberi élet kioltására is alkalmas lehet, ezért körültekintõen kell eljárni a használatakor és a szállításakor egyaránt. Tehát használni közterületen tilos, csak megfelelõ biztonsági intézkedések mellett szabad. A szállítását lealjzva, és rejtve, becsomagolva kell megoldani.
RM125
Köszönöm az infot!Valamelyik klubba lenézek.Hál istennek sikerült még egy két emberkét befûtenem az ijjászkodásra,persze csak hagyományos magyar visszacsapo ijjal.

PrasCo
Itt érdemes kicsit körülnézned, elsõsorban az egyesületeknél.
De magánúton is érdemes jópár rendezvényre elmenni, általában ezeknek is találsz honlapjukat. 😊
RM125
Sziasztok!!Nekem is van egy Kassai féle Agár ijjam!Nem tudtok véletlenül egy olyan magyar hagyományörzõ klubbot akik szerveznek rendes turákat táborokat?

PrasCo
Hát, tradi, Kassai Agár, 40-es, majd holnap lefotózom, de nem nagy durr, meg nem is egy Grózer. De ez van, és lõ. Meg hát szép is, na - már külalakra. ^^
Kárpótlásul belököm a - szintén nem nagy durranás, de azért kicsiny városom legszebb (fõleg: legminõségibb) - fa nyílvesszõit is, ezt az ötös bandát múlt héten szereztem, Kerecsen III-as vesszõk. Az ágyamban aludnának, komolyan: idegre emelni õket szentségtörés, olyan szépek. 😄

Buci
kezdésnek rakjál be képet az íjadról 😊

carpe diem

PrasCo
Részemrõl aztán nincs akadálya... :Ð
Buci
vigyük 2en a topicot 😄

carpe diem

PrasCo
Egy utolsó reményvesztett próba... :\
PrasCo
Üdv! Gondoltam, felrántom egy kísérlet erejéig a topicot, hátha érdekel még valakit az íjászat, na meg most úgyis jön a jó idõ, úgyhogy lehet kezdeni tegezt kefélni. ^^
noctlown
hello!

már régebb óta szeretnék íjászkodni, csak az idõm nem engedi, viszont a közeljövõben lesz rá idõm. nem tudnátok ajánlani helyet ahol van edzés? köszi szépen.

és a nád vesszõk? kiváncsi vagyok rájuk! meg hogy hogy csinálod

Trade
Holnap majd ossze is szerelem

hogy csinálod? milyen ijjad van? fényképet tudsz rola csinálni ahogy csinálod öket?

Trade
Nekem alu vesszoim vannak.De dragalom nagyon.
4 db van belole,jo lenne 10-15,szivesen meg is csinalnam magamnak.
Most nadbol probalom,mar tavaly ota szarad,jo kemeny lett.
Mar csak ki kellene egyenesiteni,gozben probalom most.
De kis egyenletlensegek maradnak a vesszon

jah 1000-1500, de van drágább is 😊
attól függ alu vagy fa.

Trade
ijvesszo:en 1500 korul veszem

Trade
nekem vannak ket eves nadszalaim es jol megkemenyedtek.
Nem azzal van gondom hanem azzal hogy nem tudom kiegyenesiteni

sziasztok Íjat szeretnék venni kb 50 fontosat..
Az mennyibe kerülne nekem és hol lehetne megvenni??
Valaki segítsen jah meg még azt hogy mennyibe kerül egy íjvesszõ???
plz hel
David2
náddal nem lehet sok mindent kezdeni, mert törik, de ha igezán faszát akarsz magadnak, akkor akácfa vesszõt kell kifaragni.

Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!

Trade
En nagyon speci nyilvesszot probalok csinalni mert a bolti kicsit draga 10-15 db-t tartani.
Most naddal probalkozok csak nem tudom hogy lehetne jol kiegyenesiteni.Tud vki jo receptet?