Gazdasági világválság

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A legtöbb embernek ez valami sötét, bonyolult kaszinónak tûnik, ezért hamar kikiáltották az egész pénzügyi rendszert egységes gonosznak.

Láttad már? Bennfentesek

Bucser
Én meg már általános iskolában is megtanítnám a gyerekeknek legalább a 2 különbözõ plasztikkártya közötti különbséget amivel apu és anyu pénzt szerez az automatából.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
Aztamindenit!!

Hány közgázost ismersz közelrõl? Mert én jó pár mérnököt és azok pénzt kezelni tényleg nem tudnak, mégsem állítom, hogy a mérnökök hülyék a gazdasághoz.

btw vissza lehet olvasni a hsz-eimet a topicban és ki lehet emelni azt amelyik nem volt konstruktív.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
Azzal kezded, hogy ne személyeskedjünk majd ott folytatod ahol abbhagytad a személyeskedést.

Szerinted ez megfelelõ alap a kommunikációra?

Kamatrabszolgaságról meg ki esetén beszélünk? a Devizahitelesek alapkamata a 0,5-2% között van. JA hogy elszállt az árfolyam? ezt vállalták mikor forint helyett devizahitelt vettek fel. Nem sajnálom egyiket sem. Se a bankot se a devizahitelest. Vissza lehet olvasni a véleményemet a devizahitelezésrõl itt is meg az indexen is.

Imádom a siránkozó embereket akik a "kamatrabszolgaságról" nivákolnak de abba nem gondolnak bele, hogy a hitel és kamat intézménye nélkül vagyon mennyire lassulna le a fejlõdés a megfelelõ olajozás hiányában.

Azért mert Magyarországon nincs pénzügyi kultúra. Az emberek nem értenek a pénzügyekhez, ezért könnyû õket csõbehúzni. A gengszte...khm rendszerváltásig nem kellett komolyabban pénzüggyel, befektetésekkel, hitellel foglalkozni ezért benne se volt igazán a köztudatban. Utána sok ember megszívta a saját tudatlansága és hülyesége miatt (tisztelet a kivételnek, akik tényleg kényszerbõl estek ebbe a csapdába). A legtöbb embernek ez valami sötét, bonyolult kaszinónak tûnik, ezért hamar kikiáltották az egész pénzügyi rendszert egységes gonosznak. Úgy mint a középkorban amikor valamit nem tudtak megmagyarázni: nem értünk hozzá, boszorkányság, eretnekség. Én szívem szerint tanítanék alapszintû pénzügyet a középiskolákban, hogy legalább legyen bizonyos rálátása az embereknek a dolgokra.
Szerintem tévedsz. Kellenek a tanulmányok, hogy megtanuld az alapokat, anélkül szart sem érsz. Persze, hogy nem fognak egybõl pénzmágusnak kitanítani, sokmindent majd a munkahelyi tapasztalatból tanulsz meg, de ez az alapozás szükséges ahhoz, hogy továbblépj.
Az meg hogy csak arra oktatják, hogy kiszolgáljon nem igaz. Tudom, én is közgázra járok. Mindig elmondják hogy gondolkodjunk, kételkedjünk és próbáljuk átlátni a dolgokat és szélesítsük a látókörünket, legyünk kezdeményezõk. Sõt, még sokszor elmondják a személyes tapasztalataikat is a tanárok, bizonyos dolgokkal kapcsolatban(a tanárok többsége évekig dolgozott azon a területen amit tanít, sokan még most is, a tanítás csak mellékkereset). Inkább az szokott lenni a baj, hogy nem tanítják meg rendesen az alapokat vagy a tanár rossz hozzáállása miatt, vagy pedig azért mert a drága felsõoktatási rendszerünk nem biztosít rá elég idõt.

"Egy közgázos nem tud pénzt teremteni, pénzt kezelni, és átlátni a pénz mûködését."
Ha a pénzintézeti szakirányt választja pont ezeknek az alapjaira tanítják.
De még alap közgázon is tanítanak pénzügyet, számvitelt, kontrollingot. Persze csak alap szinten, de elég ahhoz, hogy belelásson az ember.
Egy közgázos nem tud pénzt teremteni, pénzt kezelni, és átlátni a pénz mûködését. Az egyetemen ilyesmit nem tanítanak. Csak arra oktatják, hogy kiszolgáljon és tudjon kezelni egy sablon rendszert de teremteni és gondolkodni ettõl nem lesz képes.
Tehát az illetõ csak a tanulmányira épít akkor szimplán nem ért hozzá.
A hozzáértéshez gondolkodás, kreativitás és folyamatos tanulás amit nem lehet sulikban megtanulni. ennyi

A személyeskedés helyett talán többet érnénk azzal hogyha kifejtenéd azt hogy miért van az hogy cumizik mindenki a " Vörös Pajzsok " és pénzoligarcha cimboráik miatt ? Ehez már lassan nem kell közgazdaságtant tanulni hogy lássák az emberek hogy mindenki akit tudnak cumira vesznek ! Egyszerüen érzik az emberek a bõrükön a kamatrabszolgaságot mint a jobbágyság uj formáját bankárokat meg mint a földesurak megtestesitõit !
Bucser
sárkánykám, te röpülj vissza a barlangodba kérlek.

Drábik nem csak az igazi pénzügyhöz, de ahhoz is ért, hogy kik, hogyan és miért jératják a szamarakat közgaz oskolákba, hogy aztán címeres ökörként adjál el az anyjukat a világrabróknak... de ezt egy dupladiplomás már csak tudja... ugye Bucser ?!

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

Bucser
és mi az a világgazdasági magazin? Mert az totál tiszta számomra az írásaiból, hogy a pénzügyhöz valamint az árfolyamokat mozgató mechanizmusokhoz nem ért.

A magazinszerkesztést nem láttam.

"A diploma alapból lexikális disz szokott lenni, mint igazi tudás. "
Ha valakinek van valamibõl diplomája, akkor merem róla feltételezni, még ha segg hülye is, hogy valamennyit azért tud arról amibõl szerezte, ha mást nem akkor azt amit akkor halott amikor épp nem aludt órán. Ha meg olyan munkakörben dolgozik, amibõl a diplomáját szerezte, akkor azt gondolom tapasztalata is van. De ennyi erõvel a szakmunkásbizonyítvány is csak egy papír, a nyelvvizsga is csak egy papír, a doktori is csak egy papír. Csakhogy ezeket nem ingyen adják, és az emberek 99%-nak nincs pénze a "piacról" venni õket.
Drábik önéletrajzából:

"Öt éven keresztül szerkesztette a világgazdasági magazint"
Tehát van gyakorlata...

Mellesleg attól, hogy van diszpapirja az illetõnek, még nem azt jelenti, hogy ért ahhoz amirõl tanul. A diploma alapból lexikális disz szokott lenni, mint igazi tudás.

"Mi fogja kiváltani a dollárt ha bukik ?"
Benne van a cikkben:
"Az ENSZ meglátása szerint a hatalmas külföldi dollárkészletek értékének csökkenése a dollárral kapcsolatos bizalmi válsághoz, az pedig a globális pénzügyi rendszer összeomlásához vezethet."

Tehát az amerikai gazdaság válságban van, ezért a dollár értéke folyamatosan csökken. Ezért kezd megrendülni a dollárba vetett bizalom, ami tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel félõ, hogy a külföldiek (a nem amerikaiak) tömegesen elkezdik majd más, stabilabb valutába váltani a dollárjaikat, hogy ne bukjanak rajta sokat, viszont ezzel tovább zuhan a dollár értéke.

"Miért mondja Drábik János ha a dollár bukik magával rántja az Eurot is ?"
Szerinte azért, mert az euró dolláralapú valuta.
Mondjuk nem tudom, hogy Drábik mennyire megbízható ezen a téren, mivel nem közgazdász, hanem jogász és újságíró. Ráadásul eléggé nyomja az NWO-s dumát és az írásaiban is elég "érdekesen" fogalmaz.
Persze ettõl még lehet igaza van az euró/dollárral kapcsolatban.
Mi fogja kiváltani a dollárt ha bukik ? Miért mondja Drábik János ha a dollár bukik magával rántja az Eurot is ?

http://www.vg.hu/penzugy/devizapiac/ensz-osszeomolhat-a-globalis-penzvilag-a-dollar-miatt-349807
sziasztok
a következõ könyvet ajánlom mindenkinek.
www.konyv-konyvek.hu/felzarkozas_vagy_lemaradas_beszelgetesek_a_magyar_gazdasagpolitika_elmult_husz_everol
birdo
A tõzsdérõl jut eszembe )))

XTB forex tõzsdei játékverseny ..... lehet nyerni ))

A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

A fiatalokat is felnevelte valaki, aki nagyrészt a korábbi rendszer értékeit adta tovább. Nem csoda, hisz abban szocializálódott.

Ez nem pesszimizmus, csak a realitás. Sajnos vannak olyan hibák, amiket mindenki elkövet, aki erre az ingoványos talajra lép. Ha sikerül magadévá tenned a megfelelõ életszemléletet/mentalitást, és elég kitartó vagy, akkor nem rogysz össze az elsõ csõd után.

Pesszimista hozzáállás<#crazya>.
Nem csak a múmiákról beszélek, hanem a fiatalokról is:

MMéééé nincs munkaaahely héé??
Válaszom: van csak nem helyben, vagy szar vagy hozzá. Tessék tudást felhalmozni, nem papírokat!!!

Tönkre én meg nem megyek, ravasz vagyok, ambiciózus. Pl. egy átlag magyar nem vitt volna tetõ alá 5 db-os iráni buszeladást. Temérdek ötletem van. De milliárdos szinthez nincsenek jó kapcsolataim, meg hülye vok az informatikához.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Negyven év szocializmus után mégis milyen pénzügyi kultúrát vársz? Külföldön történelmi okokból egészen más a megtakarítások struktúrája, az amerikaik elõszeretettel helyezik el a pénzüket a tõkepiacon.

Én csak annyit tudok tanácsolni, hogy ne bízd el magad. A kezdeti sikereket mindig kudarc követi.

Palinko
a sztori érdekelne tovább 😄
Én meg azt látom, hogy az emberek döntõ többsége még mindig a szoc. él és azt hiszi a sült galamb a szájába esik.
Múltkor egy nyanya megkérdezte tõlem, hogy a gazdagoknak honnan van pénze? Én meg hülye voltam és el kezdtem mondani neki.......

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Játszogasson a magyar tõkeáttétellel, lehetõleg day trade szinten. Igen, pont erre van szükségünk...

Most így a gazdasághoz úgy hirtelen...
Tavaly azzal szórakoztam, volt egy kis tõkém Plus500-ba raktam 8.30 és 9.00 körül volt egy arany esés szinte minden nap.
Nem fogjátok kitalálni,a mikor alacsony volt vettem és 45-70 perc múlva eladtam.
A teljes vétel max: 850000 volt, de tõkeáthelyezéssel 1,8-2 millió volt olyan nap amikor 90 ezer nettóval jöttem ki.

Erre kéne a magyart megtanítani: a nemzetközi gondolkodásra nem arra, hogy milyen praktikákkal lehet lerokkant-nyugdíjaztatni magát.

Bucser
Az OTP részvény szerintem inkább a várható szerb és ukrán céltartalékok miatt ugrál. Ez nem nagy, de a várható jövedelmezõséget és osztalékfizetést (ami a fõ mozgatója a részvényárfolyamnak ha befektetõ az ember és nem spekuláns) nagyban befolyásolja.

birdo
Ezért ugrál az OTP részvény ??

Bucser
SZVSz az alárendelt járulékos kölcsöntõkét kívánják kiváltani vele, hogy visszafizethessék a részvényeseknek.

birdo

Bucser
Az Index GET (Global Ecnomic Trends) topicjából egy Csaba László tanulmány a lehetséges exit strategy-rõl.

Itt.(köszi padisah)

joebacsi
Lejáratkor már mit számít, hogy mennyit ér?
Vagy ki tudják fizetni a névértéket meg a kamatot, vagy nem.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

birdo
A Magyar Államnak.
A Portfólión olvastam mennyire izgultak áprilisban, hogy mennyi lesz május végére a papírok értéke, mert akkor fog lejárni.

Bucser
Magyaroszág vagy magyar befektetõk?

birdo
Nekem az tetszik, hogy Magyarország rendelkezik Görög állampapírral.....és mostanában fognak lejárni....
Ez valami kötelezõ jellegû ?? Ki találta ki anno, hogy vennünk kell ??

Bucser
Az olaszoknak 100% körüli GDP arányos hiányuk van évek óta. Azért volt annyi líraválság.

Palinko
de érdekes én az olaszokat erõsnek tartottam gazdaságilag, igaz nem jártam annyira utána, ez most meglepett, a franciák, britek, németek fenn sincsenek a listán :S
Bucser
Egy bajom van ezzel az ábrával. Keveri a privát és államadósságot.

A német jegybank felveszi a kölcsönt amikor kötvényt bocsájt ki. Azonban ahol azt írják, hogy "németek kezében van ennyi és enyni összeg" az nem a német jegybank által jegyzett adósság, hanem német befeketetk által (nyugdíjalapok és megtakarítások) de amikor õ kölcsön ad azt nem õ teszi.

tehát nem lehet tabulasrasa-t cisnálni.

joebacsi

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Bucser
Table 2-ben az március 10-i adat az érdekes

Elkezdett csökkenni a monetáris bázis ami 2008 vége óta folyamatosan nõtt. Ergo az ábrád nem pontos vagy nem friss.

Javaslat: használd mindig a hivatalos adatokat. (tudom sokan azt hiszik, hogy hamisak, pedig max a hivatalos média értelmezi õket máshogy)

Bucser
Troubled asset relief program jelen állása

A számok magukért beszélnek. Szerintem nem a Fedben parkolnak a pénzek.

Bucser
"Azt, hogy barom és tervezõi nyilatkozattal tudom védeni magam."

A bank ugyanezt teszi.

"Viszont ennek mi köze ahhoz, hogy sokak és a bankok szerint csak ÉN vagyok a hibás abban és felelõtel, hogy nem számoltam azzal, hogy a bank az árfolyam változáson FELÜL - amivel a töbség számolt - MÉG rárak ezt-azt. "

Szerzõdéskötéskor üzletszabályzatot elolvastad? tájékoztattak arról, hogy mit tehet bele? Ugyanis a szerzõdésednek a szerves része az üzletszabályzat amely egyfajta kollektív szerzõdés az összes ügyféllel és az egyoldalú szerzõdésmódosításokat azon keresztül hajtják végre és az üzletszabályzat változásról értesítenek téged. (lásd még munkáltatói kollektív szerzõdések)

Utánanéztél? Egy tervezés esetén utánanézel a rizikóknak? Egy hitel esetén miért nem?

Molnibalage
Mint tervezõnek mi a vélményed a következõrõl? Az ügyfél körmeszakadtáig ragaszkodik költségcsökkentés okán ahhoz, hogy rossz minõségû anyagot használjon a kivitelezésnél? Aztán meg jön perelni, hogy te hülye miért olyat tettél oda?

Azt, hogy barom és tervezõi nyilatkozattal tudom védeni magam.

Viszont ennek mi köze ahhoz, hogy sokak és a bankok szerint csak ÉN vagyok a hibás abban és felelõtel, hogy nem számoltam azzal, hogy a bank az árfolyam változáson FELÜL - amivel a töbség számolt - MÉG rárak ezt-azt.

Eh. Ez a takarodj a jó büdös francba kategória, legalábbis nálam.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Bankok kimentése: Láttuk 1929-30-ban mivel járt egy bankszektor meltdown. Azt hiszem ezt sikerül megakadályozni hála az égnek. Problémák vannak, de lehetõség szerint azok is megválaszolásr akerülnek BASEL III-al és az új globális felügyelettel."

Az a bailout pénz ott csücsül a FED-nél(excess reserve). Nem került ki a gazdaságba, nem hiteleztek tovább a non-member bankoknak.

Bucser
"Látom nem érted. Én fizessem meg azt, hogy a hülye bank sok szerencsétlennek adott hitelt, mert a vezetõ úgy gondolták, hogy õk megbízhatóak?"

Nem. Te azt fitzeted meg, hogy a bank nem jut megfelelõ áron forráshoz.

Azt hogy a banknak mekkora a céltartaléka a bedõlt ügyletek miatt, meg az fizeti meg aki kiadta az ukászt a "mindent el kell engedni" rendszerre. Nincs bónusz, fizetéscsökkentés, állásvesztés és a tulajdonsooknak tõkét kell emelnie, a magas default arány miatt. (esetleg csõdbe menni és mindent elbukni) Ha feltûnt csak azokat a bankokat mentették meg amik nemzetgazdasági okból nem voltak bedönthetõek.

"A bank kockázat elemzése hol a picsában volt? Miért van az, hogy a kockázat megítélésben szerintk a sok devizahiteles votl a hibás?"

A kockázatkezelés meg nem aludt. A kockázatkezelés mindig megmondja, hogy mibõl lesz a baj, elõre. Hisz meg van mérve statisztikai módszerekkel a beáramló állomány. Az mindig menedzsmentdöntés, hogy milyen szegmenst kívánnak és milyen feltétellel finanszírozni.

Egyébként gondolj bele: A kockázatkezelõ hibája, hogy te úgy döntessz, hogy bevállalod annak a lehetõségét, hogy a törlesztõd akár 20-25%-ot is nõhet?

A kockázatkezelõ volt a hülye hogy elengedte a devizás hiteledet? Ne viccelj már.

Mint tervezõnek mi a vélményed a következõrõl? Az ügyfél körmeszakadtáig ragaszkodik költségcsökkentés okán ahhoz, hogy rossz minõségû anyagot használjon a kivitelezésnél? Aztán meg jön perelni, hogy te hülye miért olyat tettél oda?

Vicces vicces...

Egyébként fûtéses példa:

"Mit szólna õ hozzá, ha az elromolott fûtését hirtelen kétszeres áron adnám. Majd én is benyögöm, hogy blababla..."

Megrendeled a fûtésszereléket 2007-es világpiaci acéláron, és 2009-ben megugrik az acél ára és az akkori adagot neked még mindig 2007-es áron kell teljesítened... Benyeled a veszteséget vagy átrendezed a projektet?

Hány projektet tudsz átrendezni pénzügyileg amíg csõdbe mész? mivel jár ha csõdbe mész?

Bucser
Olyan alapon, hogy a felügyelet alszik a jog meg sajnos lehetõvé teszi.

Egyébként minden egyoldalú szerzõdésmódosításról elõre kell tájékoztatni az ügyfelet, annak pedig jogában áll felmondani a szerzõdést, (persze ehhez ki kell tudni csengetni a hitelt azonnal, vagy felvenni máshol a tõkésített összeget.)

Ezért kellene inkább a hitelfelvételt meggondolni és nem felvenni, ha nincs rá szüksége az embernek elengedhetetlenül. Ezt is szajkózom már vagy 5-6 éve...

Akinél nem jár haszonnövekedéssel az eladósodás az ne vegyen fel hitelt (vagy nem jár nagyértékû vagyongyarapodással pl ház, lakásvásárlás). A Lakosság speciálisan ilyen szektor.

Azért teszik meg veled amit akarnak, mert mindenki mással szemben is megteszik amit akarnak. Monopolhelyzetben vannak (a bankok), ami erõnek az állam se tud ellenállni. Nem kell ezt elhinni, nyugodtan lehet konteóért kiáltani ahelyett hogy utánaolvasnál saját magad. És a bankok által finanszírozott agymosó iskolákból kikerült politikusok, újságírók és "gazdasági szakemberek" nem fognak logikus választ adni számodra azzal kapcsolatban, hogy miért tehetik velünk meg még most is azt, amit megtettek 100 éve, és megtettek 200 éve. Ismételgetheted a kérdésed minden fórumon, írhatsz a kedvenc képviselõdnek, de csak kitérõ válaszokat fogsz kapni. Hidd el nem te vagy az elsõ, akinek kérdései vannak, ezért erre is van precedens milliószám, hogy hogyan kerülik ki az egyenes válaszadást.

Tehát te azért nem teheted meg, hogy egyoldalúan bármit is felrúgsz, mert nem te uralod ezt a világot. Te vagy az, aki úgy táncol, ahogy mások fütyülnek, és nem fordítva. A politikusok is úgy táncolnak, ahogy szponzoraik fütyülnek.

Vagy te magadtól milyen ötlettel tudsz elõállni, hogy mégis miért teheti meg valaki mindezt? Valami logikus elképzelésed biztos van, vagy talán nincs?

Molnibalage
Látom nem érted. Én fizessem meg azt, hogy a hülye bank sok szerencsétlennek adott hitelt, mert a vezetõ úgy gondolták, hogy õk megbízhatóak?

A bank kockázat elemzése hol a picsában volt? Miért van az, hogy a kockázat megítélésben szerintk a sok devizahiteles votl a hibás?

Mit szólna õ hozzá, ha az elromolott fûtését hirtelen kétszeres áron adnám. Majd én is benyögöm, hogy blababla...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Nem. Milyen alapon mernek egyoldalú szerzõdésmódosítást csinálni? Tudom, a sokan aláírták. De én hova menjek, hogy ne ilyennel szopassanak?

Látom nem érted. Amenyire meg tudom ítélni értesz a pénzügyekhez, de miért látom azt, hogy az áltagember számára semmi sem változott 1,5 év alatt? Lehetz szép hangzatos rövídítésekkel és programokkal dobálózni, de én leszarom, ha ennek NULLA kihatása van rám...

Bucser
Akkor másik: Hogy jön Lance Armstrong ahhoz, hogy rák után sorra nyerje a tourokat?

Volt már likviditási nehézséged (gyk. megjött a csekk és nem volt pénz befizetni)? mondjuk egyetemista voltál diplomázás elõtt. Volt olyan, hogy kölcsön kellett kérned szülõktõl mert elfogytak a forrásaid? visszafizetted? (a bankok igen nagyrészét már) Akkor hogy jössz te ahhoz, a mostani fizetésedet bármire is elköltsd? Hogy gondolod te ezt?