Sir Terry Pratchett - Korongvilág

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsini
a filmeket mind kibeszéltük, mikor megnéztük, olvass vissza egy kicsit 😊

van egy rövid nyolcperces rajzfilm:
Welcome to the Discworld (ez a Reaper Man egy fél fejezete)
meg van két rajzfilmsorozat:
Soul Music
Wyrd Sisters

meg három tévéfilm:
The Colour of Magic
Hogfather
Going Postal

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Fabio Capello
No csak idetaláltam én is... 😊

Egy kérdés: valaki látta a 2008-as The Colour of Magic filmet? Milyen lett?

Illetve, melyik regények jelentek már meg filmváltozatban? 😊

Dzsini
Megjelent az Egyenjogú Rítusok javított, újrafordított kiadása.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Teppik Amon

😄
Ingrid Bolsø Berdal a hölgyike

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Dzsini
nehéz folyamatosan csak Nietzsche-t olvasva és Beethovent hallgatva élni 😉

b-type
Oké akkor nem vitázunk, de én a felszínes szórakozást letojom, én szívesen foglalkozom bármivel, amivel a készítõk is szívesen foglalkoztak.
Ide veled mélyfilozófia. 😊)
Jöhetnek a kihívások, az ember agya úgy is el van tunyulva.
oh bár lennék világúra, adnák én a pusztán szórakozni vágyóknak!

kenyér-víz-terepfutás...szabadidõben vaskos témák nézése-felolvasása kibeszéléssel.
😊)

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Dzsini
"gyûrûk ura csak felszínesen élvezhetõ" - egy film ugyanígy jelen esetben - szórakozásra való, nem mélyfilozófiára vagy súlyos társadalomkritikára, ami jelen van a Pratchett mûvekben (vagy egy (kultúr)történelemórára Tolkien esetében).
Mondjuk pont a Colour of Magic nem, mert akkor még TP se tudta igazán, hogy ebbõl ilyen életmû lesz - de akár a Going Postal, akár a Hogfather a szórakoztató és filmben jól követhetõ vicces sztori mellett a könyvben olyan mondanivaló van, amirõl "lemarad az ember" (és ide vehetõ a két rajzfilm, a Soul Music és a Wyrd Sisters is). De ez szerintem nem baj, fõleg egy nagyközönség részére készült tévéváltozatnál fontosabb, hogy önmagában szórakoztató legyen, minthogy megváltsa a világot a mondanivalójával - arra 2x1,5 óra egy kereskedelmi csatornán nem elég.

A Gyûrûk Urának rajongóival meg nem állok neki vitázni, mert csak sértõdés van belõle 😉 (olvastam több alkalommal magyarul is és angolul is, mellette nagyjából a teljes életmûvet, ami csak elérhetõ volt, de minél többet olvastam mást is, annál kevésbé vagyok tõle elájulva - nyelvésznek-nyelvtudósnak és irodalmárnak nagyon jó volt a prof., kitalált egy nagy világot, de írónak, fõleg költõnek... háát)

Lacee
mindenképp érdemes, kisebb-nagyobb hibái ellenére meglátszik a szeretet, amivel az eredeti könyvekhez nyúltak 😊

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

b-type
nono 😄
A gyûrûk ura csak felszínesen élvezhetõ a szilmarilok elolvasása nélkül,..na meg a térképek gondol lekövetése nélkül, na meg numenor ismerete nélkül.
😊))
..különben nagyon sok infóról lemarad az ember (gyûrûhordozók, nyugat miért elérhetetlen...huh meg még mennyi minden te jó ég)
élvezhetõ ezek nélkül is de mennyivel teljesebb ezekkel együtt...és mennyivel többet kap az a nézõ aki mindezeknek legalább a felét fejbõl vágja <#zavart1>

és zizgek a filmektõl a rossz tapasztalat miatt, de ezekbe azért belenézek majd. 😊

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Lacee
oké, rendben 😊
de szerintem a Gyûrûk Ura film pont tök jól bevonta a háttérvilágot is, nem túl szájabrágósan, de bemutatták a fajok fontosabb vonásait, nagyjából mi merre hány méter.

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

Dzsini
az, hogy hol van Sto Lat kit érdekel 😊 azért, mert 2-3 évente van a tévében egy film, amin jókat lehet nevetni, még nem kell egy világtérképet megtanulni 😊 A Gyûrûk Ura film is élvezhetõ a Szilmarilok kiolvasása nélkül.
A clacksról meg az elsõ kb. 20 perc alatt kiderül, hogy távírórendszer. De azt sem mesélik el, hogy ki Offler - az sem fontos, a lényeg, hogy egy isten, akinek kolbászokat áldoznak 😄

Mélyebben érdeklõdõknek pedig ott a Discworld Companion, a Science of Discworld 3 kötete, a Streets of Ankh-Morpork, a Discworld Mapp, a Nanny Ogg's Cookbook, a Folklore of Discworld meg a többi hasonló 😊

Lacee
azt hiszem rosszul fogalmaztam meg, olyan dolgokra gondolok, hogy Ankh-Morporkhoz képest hol van Sto Lat, vagy egyáltalán mi az a clacks, ilyesmi.

De lehet hogy ez csak az én mániám... Megpróbálom majd megnézetni "Korongvilág-szûz" barátaimmal, és beszámolok róla, hogy nekik hogy tetszett 😊

Teppik Amon
a vérfarkas nekem kifejezetten bejön 😉

Dzsini
Nem kell bemutatni szerintem mindent - egyrészt feleslegesen hizlalná fel a filmeket, másrészt igazából fölösleges, a film szórakoztatási célból készül, nem ismeretterjesztõ 😊. Az ilyen apróságok tényleg csak a rajongóknak szólnak, egy-egy kikacsintás, de ahogy írtad is - nem tesznek hozzá a sztorihoz egyáltalán, a tévénézõnek pont jó így is.

Ahogy olvasom Sky-ék az Unseen Academicalst írják 2012-re.

Lacee
mostanra sikerült végignézni, nagyon tetszett nekem is! Az eddigi filmek közül ennek ült leginkább a hangulata, talán belejöttek Sky-ék a feldolgozásba. Csak azt sajnálom, hogy "külsõsnek" nem igazán lehet megmutatni, mert nem ismerik a környezetet és a karaktereket. Nekem (nekünk) poén, hogy feltûnik Angua, vagy a fotós vámpír, vagy az õrség némelyik tagja, de aki nem ismeri õket, annak nem tesz hozzá a sztorihoz.
Persze ez hazai terepen nem gond, az a pár millió rendszeres olvasó simán elég egy TV-csatorna célközönségének, de valahogy a Mágia Fényével (ha lesz ilyen, bár kétlem hogy odáig visszanyúlnak) kicsit bemutathatnák a világot, akár csak annyira hogy mi hol van.
Viszont Pratchett cameoja jó helyen volt, szokás szerint!

Teppik Amon
Nah, sikerült idõt szakítanom rá. Nagyon jó film! Parádés szereplõ gárda, jó díszletek és ruhák. Ajánlom mindenkinek.

Dzsini
költségvetési okokból nem tudtak igazi gólemeket beszerezni 😊

jobb, mintha CG lenne, az még jobban kilógna a képbõl - így kicsit idétlen és guminak tûnik, de legalább valódi.

Teppik Amon
ÓóóóÓóó kösz hogy szóltok 😊 (gyorsan rá is nyomtam a beszerzés gombra)

Lacee
az elsõ 20 perc alapján tetszik, Anguát és Lipwiget szinte így képzeltem el magamban, és szerintem a Charles Dance is jobb Vetinari szerepére Jeremy Ironsnál. A gólem viszont elég komikusan fest, de sebaj, jó szórakozás lesz végignézni 😊

Dzsini
...ja, és ebben is szerepel Sir Terry 😊

Dzsini
az elérhetõ magyar felirattal vigyázz, sokszor fordítógép szaga van, meg jónéhány dolog nem sikerült a fordítónak 😊 inkább angol feliratot válassz hozzá, ha nem probléma.

továbbá elõrendelhetõ az Egyenjogú Rítusok újrafordítás/kiadás, és októberre terv az Agyaglábak

Lacee
nocsak-nocsak, le is szedem gyorsan!
és Jeff a Couplingból a fõszereplõ, must have 😊

Dzsini
...és nem mellesleg a Néprajzi Múzeum egészen kiváló Lord Vetinari palota lett 😊

Dzsini
csak én maradtam le arról, hogy nyáron leadták a Going Postal-t?

Lacee
nekem is, szorosan a Small Gods-zal 😊

Dzsini
az általam olvasottak közül az Interesting Times mellett talán a másik nagy kedvencem 😊

Teppik Amon
Csak filmen láttam, de nagyon jó volt.
Ho Ho Ho

Lacee
Hogfather <#eljen>

Dzsini
rövid hírek: õsszel várható az Egyenjogú Rítusok újrafordítása+kiadása (ez a legritkább a régiek közül, ezért erre került sor elõször), valamint a Feet of Clay.
Karácsonyra pedig - stílusosan - a Hogfather.

tigeroo
hát mostmár a kaszást befejezem így, de igen, a következõ részeket már úgy akarom
Dzsini
akkor már inkább olvasd el angolul 😊

tigeroo
jaja..végülis én örülök a "tükörfordításnak" mert így magamban visszatudom fejteni hogy mit is akartak angolul eredetileg 😄
Dzsini
Ilyen az, amikor egy irodalomtudós-nyelvszakos bölcsész fordít. A fordításai félelmetesen precízek néha, és mindenképpen meg akarja tartani az eredeti poénokat, valahogy átültetve magyarra. Néha fájdalmas olvasni, viszont sokkal közelebb áll az eredeti szöveghez.

A mostaniak meg olyanok, mint amikor két Korongvilág-szeretõ, humorérzékkel is megáldott, játékos hangulatú, tulajdonképpen fõállású fordító dolgozik, a közösség segítségével. Sokszor az eredeti poénok helyett hasonló, de magyarul jobban hangzó szövegek lesznek, amitõl a puristák kiakadnak, az átlag olvasó viszont talán jobban szórakozik (meg megérti a poénokat angoltudás nélkül is).

tigeroo
mondjuk azért látszik hogy angol nyelven lenne az igazi olvasni

A Kaszásban:

(...)"médium. inkább kicsi"

"– Exorcizálod õket, azt hiszem.
– Mi? Föl-le ugrálsz, helyben futsz meg ilyesmik?"
tigeroo
jaja XD

cohen iszonyat nagy arc volt... meg kétvirág ahogy mindig basztatta széltolót... a búcsújukat megkönnyeztem. igazából a mágia fénye jobban is tetszett, mint a "színe"...

amúgy nemtudom, nekem az elsõ két regényben is ilyen komikus alaknak jött le a halál...na jó, legalábbis hóbortosnak.

most fejeztem be a mort, a halál kisinasát. érdekes volt, tetszett nagyon a halál szövege, fõleg a rövid monológok amiket a "tudatlanok" felé intézett... (pl. a kocsmárossal amiket beszélt hát az kész volt)

a legjobb mégis albert volt eddig számomra:

– Mit jelentenek ezek a szimbólumok? – érdeklõdött aztán
Mort.
– Sodomia non sapiens – válaszolta Albert alig hallhatóan.
– Az meg mit jelent?
– Aztat, hogy baszódjak meg, ha tudom.
<#idiota><#idiota>

most nemtudom, hogy az egyenjogú rítusokba kezdjek vagy a reaper man-be. 😊
Lacee
meg hogy mi a legnagyobb öröm egy barbár harcos számára... és a fiatalok dobálóznak ilyenekkel, hogy az ellenségeim porrá õrõlt csontjai, meg az ártaltanok vére a bõrömön, satöbbi. Majd várakozva néznek a nagy öreg hõsre, aki kis gondolkodás után benyögi, hogy "puha vécépapír" 😄

b-type
jahaj azért Cohen szájába került pár irgalmatlan erõs poén 😄 (persze csak körítéssel ütõs, így kiemelve nem)
A ..nem is tudom (nincsenek most itt a könyvek)...egy tábortûznél hangzott el az akkor még fogatlan Cohen-tõl a -levesz- (mint leves), és amikor összejött a megmentett bébivel, és Rincewind aggódott az öreg egészségéért a fiatal maca oldalán, puhatolódzó kérdéseire meg Cohen full félreértve ránéz a csajra és azt válaszolta hogy reméli bírja majd a strapát (mármint a csaj)...hát azon elgurultam peremcsobajig a röhögéstõl.
<#zavart1>

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

b-type
Átírni nem kellene,...nálam nem volt törés a halál karakterében...illetve én a betakarító apuka halálnál jobban kedveltem ezt a szélsõséges humorral bíró...a halhatatlan hangulatát, a letisztult, szinte csak a munkára koncentrálás, és teljes öncélú poénokkal szereplõ karaktert.
Számomra ez közelebb van az örökké létezés terhéhez.
Mivel nem is sugallta hogy érhetné valami új, valami meglepõ...még Rincewind-t is úgy kezelte hogy az érdeklõdése is nagyon langyos tudott maradni.
A törés nálam inkább a Cohen..nagyon jó karakter lenne ha nem túl kézenfekvõ-olcsó a hasonlat. Z kategóriás humorral kezdett és abból fejlõdött fel szvsz az a figura.
...de én több törést is megéltem a korongvilágban a regények által, idõvel belenyugodtam hogy ez egy nehéz mûfaj, és megéri...3 hatalmas röhögésért megéri, illetve a megközelítései azok maradtak nagyon gondolatébresztõek, azaz inkább megveszem a könyveket mint hogy kihagyjam. 😊
De a filmmel nem tudtam elnézõ lenni..

Dzsini
van két rajzfilm: a Soul Music és a Wyrd Sisters 😊 (nekem speciel az eddigi filmek tetszettek, de ízlések és pofonok)

A Halál meg kegyetlen és gonosz volt az elsõ (két) regényben (ahogy írtad is például elvette egy macska egy életét), a Mort-ban viszont már kialakult a stílusa, és azóta (fõleg a Reaper Man-el) szépen kikristályosodott, hogy ki és mi is õ a Korongon. Ez betudható annak, hogy Sir Terry se tudta, hogy mi is lesz ezekbõl a könyvekbõl, és hogy ekkora sikerek lesznek (és ennyi folytatást ír hozzájuk 😊 ). Sok minden nagyon más még, más írók utólag újra szokták írni az ilyen ciklusok elsõ részeit, hogy illeszkedjenek a késõbbiekhez hangulatban és stílusban (magyar példa Nemes István a Káosz könyvekkel és Wayne Chapmanék az elsõ Gorduin kötetekkel, külföldi példa Stephen King a Setét torony elsõ kötetével).

b-type
Nekem nagy csalódás volt a film 😞 ...végig sem néztem...kb. háromnegyed óráig engedtem hogy rombolja a bennem kialakult képet korongvilágról, aztán kikapcsoltam.

A halál talán tényleg nem találta önmagát (mint mumpsz pláne 😄 ), de óriási a regényben...a számomra meghatározó poénok, mint a kaszafenése közben egy arra kószáló szellõt két meglepett fuvalattá hasítani...Rincewind mint hobby, vagy egy csettintéssel elvenni a macska egyik életét de ez nem az igazi,...az álarcosbálos az már asszem másik regényben van (ÉJFÉLTÁJT ESNI FOG A HANGULAT),...vagy a rangidõs varázsló elbújása a rengetegre zárt, ezerféle bûbájjal védett szekrénybe...ahol megszólál hogy KICSIT SÖTÉT VAN IDEBEN, NEMDEBÁR?

Szvsz csak egy full animációs szinten létrehozott film lenne képes megközelíteni a reények hangulatát-humorát.

tigeroo
értem köszi !
Dzsini
a rajzolónak szállt el egy kicsit a fantáziája (meg az volt az elsõ Korongvilág regény, nem lehetett még tudni / nem volt kiforrott minden - lásd Halál viselkedése), de szemüveges volt mindig 😊

a szemüvegeseket meg szokták négyszemûnek csúfolni, és ha valaki még nem látott szemüveget...

tigeroo
amúgy most kétvirág hogy néz ki? mert a mágia színének borítóján 4szemû kis lényecske, de a mágia fényében széltoló már úgy írja le mint egy szemüveges alak...
Dzsini
Réges régen elfogyott már, várható valamikor az újrafordításuk-újrakiadásuk, addig is antikváriumban érdemes próbálgatni (pl. online).

tigeroo
a mágia színe, mágia fényeit sehol sem lehet kapni?

tegnap debrecenben vagy 6könyvesboltot megnéztem és sehol semmi... söfõrök, maszkabál volt általában (vagy az sem)
Teppik Amon
thnx the infó!

Dzsini

már kapható (pár helyen, a többin elõrendelhetõ)

Teppik Amon
zsíííír. kösz az infót!
(amúgy megvettem angolban is, kéne egy kis nyelvgyakorlás)

Dzsini
Boltokban az Érdekes idõk (online több helyen rendelhetõ, 1 napos szállítással)

Teppik Amon
Úú, jól hangzik! Várom már nagyon.