Filozófia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Jah, én rövid lépésként osztottam le 2 tagadást 😊
"Így egyikbõl kivonva, VAGY másikhoz hozzáadva egy "nem"-et logikailag helyesen jártál volna el."
Ugye mindkét oldalról elvettem egy tagadást. Ergo ez logikailag helyes lépés volt, nem? 😊
ezt a #102-re: "De hogy ha a "nincs"-et a "nem van"-ból képezzük, akkor a "nem nincs"-et a "nem nem van"-ból."
miért kell a "nem nem van"-ból képezni? Meg az is mi, hogy "nem nincs"? 😊 Úgy gondolom h csak akkor nem használod egyszerûen a "van" szót a "nem nincs" helyett, ha a kettõ nem ugyanazt jeleni. De ha a kettõ nem ugyanazt jelenti, akkor a "van" és a "nincs" szó nem teljes ellentétek itt? 😊 Tudom, hogy azt mondtad, hogy ha nem hiszek Istenben, az nem jelenti azt hogy nem hiszek a nemlétezésében, Ez átível egy másik mondandóra:
"Mivelhogy Isten nem-léte sem bizonyított, ezért tagadása alaptalan."
És kit érdekel hogy nem bizonyított? =) Ha nem hiszek Istenben, akkor hiába alaptalan és nem bizonyított, isn't it? Attól még nem azt kéne jelentenie, hogy nem hiszem hogy létezik? Ergo szerintem nem létezik, ergo amit hiszek, annak az ellentétét én nem hiszem. És ha nem hiszem az ellentétét, azt jelenti hogy tagadom a hitemmel a létét.
Vagy azt mondod hogy ha nem hiszek Isen létezésében, akkor annak ellentétét nem utasítom el csak mert nem bizonyított, mert alaptalan lenne? 😊
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
A gyõzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!
\"s nem oly becses az irhám, hogy érett fõvel szótlanul kibirnám, ha nem vagyok szabad! Az én vezérem bensõmbõl vezérel! Emberek, nem vadak - elmék vagyunk!\" József Attila - Levegõt!
"nem van"; "nem nincs"="nem nem van"
Te simán leosztottad a kettõt nem-mel, miközben egyenlõségjeleket tettél közéjük, és amikor csodálkozva láttad, hogy a két oldalon más található, akkor azt mondtad, hogy ezek nem egyenlõk, én hibáztam. Miközben én soha nem mondtam hogy a két dolog ugyanaz lenne, csak azt, hogy a "nem" a különbség a kettõ közt.
Így egyikbõl kivonva, VAGY másikhoz hozzáadva egy "nem"-et logikailag helyesen jártál volna el.
"a "nem nem-létezõt" nem "létezõ" ként értelmezed?"
- Ha úgy értelmezem, akkor is a "nem nem-létezõ"-bõl lesz a "létezõ", és ennek megfelelõen a nem-létezõ pedig marad saját maga, amik közt újra csak azt tudom mondani, hogy egy "nem" a különbség.
2 értékû logika szerint nem hinni Istenben azt jelenti, mint tagadni Istent
Tehát itt egybõl elveted annak létét, amég léte nem bizonyított.
3 értékû logika szerint nem hinni Istenben nem jelenti azt, hogy tagadni Istent, mert a tagadás itt nem-létbe vetett hit. Mivelhogy Isten nem-léte sem bizonyított, ezért tagadása alaptalan. És minthogy valaminek a nem-létét (vegyük végtelennek az univerzumot) végtelen helyen kéne vizsgálni, ezért nem is lesz még egy darabig bizonyított. Tehát számomra sem léte se nem-léte nem megalapozott.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Egy tagadás a kettõ közt a különbség, egy mínuszjel, ha úgy tetszik.
"ha a különbség a "nem van" és a "nem nincs" kötött a "nem",
akkor nincs = van 😄"
Nem azt írtam, hogy ha leosztod "nem"-mel, akkor egyenlõt kapsz, hanem hogy az egyikbõl egy nem hiányzik, hogy ugyanazt jelentse a kettõ. Vagyis a különbség nálam még ezt jelenti. 😊
tek
"nem van"-nál 2 míg a "nem nincs"-nél 3értékû logikát használtam. Tehát a nemvan-ból lett nincs, míg a nemnincs maradt eredeti formában.
Ez már volt itt téma, de az, hogy valami létében nem hisz az ember - nem jelenti feltétlenül azt, hogy nemlétében hisz.
Ahhoz mit szólnál, hogy valami nem létezõ, és nem nem-létezõ ?
Az öntudat a tudat megkülönböztetésének terméke.
Egy példával könnyebb ráérezni erre: Tedd föl a kérdést magadnak: "Ki kérdez?"
Minden válasz, amit kapsz a minõsítés, és nem maga a minõsítõ. Tehát amit magadnak képzelsz abban biztos lehetsz hogy nem Te vagy, illetve ha elfogadod az öntudatot igazi énként akkor te vagy.. Mert nem magát a kérdezõt figyeled, hanem összetéveszted a kérdezõt a kérdéssel és a válasszal.
Konkrétan: "Én egy ember vagyok, agy, testrészek, tudat" - Ilyenkor még fel sincs ismerve, hogy a megfigyelõ tévesen azonosítja magát saját megkülönböztetésével.
Másik példával ha elképzelsz magadban egy középpontot aki kérdez, akkor minden amit válaszként adsz a kérdésedre az csak középpont körüli rétegek. Amikor már nincs más, mert mindent lefejtettél róla, akkor nincs "Én" és nincs pont sem, mert a pont semmi körülötted levõtõl nem különbözik, nem is igazából lehet "körülötted levõ"-rõl beszélni. Ez a tudat, aminek a válasza ténylegesen saját maga, mert nem téveszti össze magát saját maga megkülönböztetésével.
Jung egyébként ezt az én-t elismerte úgy, mint valódi ént, ami öntudat és személyiség mögött áll.
akkor nincs = van 😄
egyébként is rossz a megfogalmazás, így nem mondjuk hogy "nem van", mert az a "nincs". És nem azt mondjuk hogy "nem nincs", hanem azt, hogy "van". Így a kérdés így hangzik:
Mi a különbség a van és a nincs között 😊
A "semmi" sem a "nincs"-et sem a "van"-t nem jelenti.
Azt meg kell különböztetni, hogy valami nincs, vagy pedig semmi nincs. Ez a kettõ tényleg nem ugyanazt jelenti.
A semmi sem a nincset sem a vant nem jelenti.
nem van = nem-létezés tárgy nélkül = nincs
nem nincs pedig nem nem-létezõ ; két értékû logika szerint létezõ, három értékû logika szerint simán nem nem-létezõ
\"s nem oly becses az irhám, hogy érett fõvel szótlanul kibirnám, ha nem vagyok szabad! Az én vezérem bensõmbõl vezérel! Emberek, nem vadak - elmék vagyunk!\" József Attila - Levegõt!
A tudatalatti tartalmazza lényegében az ösztöneinket az ember ego nélkül születik és gyereként csak a tudatalatti befolyásolja ebben a korban még nem fejlõdõtt ki a realítás érzék és még élénk a fantázia emiatt a gyerekek olyan dolgokra képesek amire a felnõttek nem(pl pont az agykontroll az egész arról szól hogy vissza hozzuk olyan képeségeinket ami gyereként még természetes része az embernek szóval ezek a dolgok nem "misztikus dolgok" )
Az ego tartalmazza az értékrendeket ami által megülönböztet társadalmi elvárásokat ami alapján visszafogja a tudatalattit
Tapasztalatokat elõítéleteket tudás halmazokat ami alapján müködik a cselekvés és a gondolkodás.
Vannak olyan emberek ahol ez a két rész össze ütközik egymással "belsõ harcban állnak" az ilyen emberek vagy kifele agresszívak másokat bántanak vagy önmarcangolók és elfolytók ilyenek pl az öngyilkosok
Említetted hogy a megkülönböztetést az eszméket az ego gyártja és hogy bizonyos módszerekel meglehet ezeket szüntetni és mint pl a meditáció a meditálásról azt tartják hogy amíg len van alfába addig megszabadul a bûntudattól rossznak gondolotoktól etc szóval csupa olyan dologtól amit az ego produkál ergo a meditálás alatt eljutunk a tudatalattinkig míg az ego-t kizárjuk
Ezel az elmélettel meglehetõsen összeál a kép.
Volt míg egy megállapításod a keresztényes topikban hogy amit másban nem szeretsz azt magadban nem szereted pl egod értékrendje alapján van egy tulajdonság ami zavar egy másik emberben de csak akkor foglalkozol vele ha a tudatalattid horodozza ugyanezt a tulajdonságot ugyanakor ha benned nincs meg ez a zavaró tulajdonság akkor az egó nem foglalkozik vele ez is stimm
Azzal eggyet értek hogy a jó rossz egy emberenként változó beskatulyázás de a létezik nem létezik dolog kézzel fogható hiszen pl a szekrény a szobámban létezik de kvantum számítógép még nem létezik ez kézzel fogható és nem az ember határozza meg te is szoktad használni a létezik nem létezik szót.
Ihaj, de elszaladt a ló veletek!😊
Szabolcs: Ahogy látom, te élesen elhatárolod, mondhatni megkülönbözteted a tudatot az öntudattól. Légyszi fejtsd már ki a különbséget a kettõ között, mert csak úgy értelmezhetem helyesen a mondandódat. (Most is a megkülönböztetés feleslegessége fog következni?) Amúgy talán részben át tudom érezni az életérzésedet, bennem is sokszor fölmerült, hogy így kéne értelmezni a világot. Ez olyan "van és kész" állapot, már amennyire le tudom írni szavakkal. Te szerintem úgy próbálod látni a dolgokat, hogy van egy nagy egész (világmindenség), amibõl az emberek kis részeket hasítanak le a könnyebb értelmezhetõség kedvéért, és ezeket a saját síkjukon ugyan jól értelmezik, de az egyes részek összeegyeztetésénél már gondok adódhatnak.
Na de azért van problémám ezzel az antimegkülönböztetés filozófiával. Mivel te is egy különálló megfigyelõ vagy, te is csak a saját véleményedet mondod, hacsak nem sikerült eggyéolvadnod az univerzummal. Ennélfogva semmi garancia nincs arra nézve, hogy az elméleteid tükrözik a világ valódi mûködését.
Nem van és nem nincs. Amirõl beszéltem, ott egybeesik.
"hiába mondom hogy ez sem igazság"
Mégis csak van igazság? 😊
Úgy beszélsz mit egy középkori pap a hívõknek😊
Ezt nem tudom elfogadni mert teljesen az ellenkezõjét tapasztalom.
Nehezen tudom értelmezni amit mondasz de nagyából értem csak ez a gondolat menet nálam elveszik a semmibe a nem létezésbe és a paradoxonokba.
Zárjuk le ott hogy én nem értek eggyet de ha mégis igazad van elõbb útóbb ugyis rájövök😊
Öntudatot a tudat megkülönböztetése generál, a tudat,ami viszont semmi mástól nem különbözik.
Errõl alkotott minden filozófia, teória, gondolat, ideologia képzelgés, mert ilyen módon megkülönböztetve a tudat nem megismerhetõ. Ne ess bele a globális gondolkodásba, objektívbe, szubjektívbe, meg hasonló agyalásokba.
Ez megint stimmm mert az ember csak úgy jut valahova gondolkodásban ha saját nézõpontjából figyeli a dolgokat ha meg próbálunk globálisan gondolkodni nézõpont nélkül akkor eredményre nem jutunk maximum paradoxonokba.
Abban senki nem lehet biztos hogy halál után megszûnik az öntudat hiszen aki megtapasztalta már nem mondhatja el.
Erre mondjuk egyedül egy magyarázatot tudnék adni
megint felhozom azt a feltételezést hogy az embersiég maga az isten minden ember egy része az istennek és igazából az ember alatt az anyagtalan lelket értem ami fizikailag egy testben jelenik meg és az agy felelõs az öntudatért.
Ez így eléggé logikus lenne de feltételez egy fizikai és egy anyagtalan világot is.
Az öntudat az ami ragaszkodik léthez és nem-léthez, enyémhez és tiédhez, kívánatos, és kellemetlenhez, így függ mindentõl. Ha pedig függ ezektõl, akkor nem fájdalmas az önlétezés illúzióját fenntartani?
külsõ világ - belsõ világ: Ez maga a megkülönböztetés.
Az, hogy megfigyelõ és megfigyelt egymástól különbözõ dolgok, csak illúzió - ön-létezésbe vetett hit.
Öntudat halálig létezik, tehát függ a léttõl, és nem-léttõl, élménye múlandó. Ez nem állandó, megcáfolhatatlan pont. Az utolsó mondatod érdekes. Hogy van külvilág, hogy van elme, hogy az egész csak illúzió: ezek mind az öntudatból származnak. Így öntudat tényleg csak saját magából fakadhat. Hisz saját külön létezésében, így megteremti azt, ami hisz saját külön létezésében, és mivel hisz saját külön létezésében -habozik megszüntetni képzelõdését, és elkezdi kutatni, hogy melyik volt elõbb, a tyúk vagy a tojás.
Szerintem ez azért paradoxon, mert az állítás azt állítja, hogy a lehetetlen létezése nem lehetséges, így viszont valamit máris kizár a lehetséges elemek körébõl 😊. Elnézést, ha te is ezt mondtad, ez esetben nem sikerül fölfognom.
"Megkülönböztetõ gondolkodás, a megfigyelõ és a megfigyelt hasadása például."
Ezt nem nagyon értem. Arra gondolsz, hogy objektív megfigyelés kéne? Hogy a külsõ világ ingerei a belsõ világunkba érkezve jelentõsen eltorzul, ezért nem vonhatunk le biztos következtetéseket?
"Mi az agyalgás? - Rájönni, hogy az életnek semmi értelme, és megtenni ezt az ideológiát az élet értelmének.
Meglátni, hogy sehol egy fix pont, és továbbiakban -mint fix pontba -ebbe az elgondolásba kapaszkodni."
Szvsz, az univerzumban létezõ megfigyelõ egyedül azt tudhatja biztosan, hogy õ, mint gondolkodó lény létezik. Tehát csak az öntudat élménye az egyetlen megcáfolhatatlan pont. A külvilág lehet illúzió "meg is teremtheti az elme", de az öntudat csak magából fakadhat.
Sajnos hülye vagyok ehez nem tudom megfejteni mit akarsz mondani.
Inkább nem gondolkodom ezeken ugy se jutok sehová
Paradoxon olyan dolgokba kapaszkodni amik nem állandók. Mi az ami osztásból jön létre, de oszthatatlan? Ha osztható, akkor mi az? Ha minden keletkezett, akkor mi volt elõtte?
Mi az agyalgás? - Rájönni, hogy az életnek semmi értelme, és megtenni ezt az ideológiát az élet értelmének.
Meglátni, hogy sehol egy fix pont, és továbbiakban -mint fix pontba -ebbe az elgondolásba kapaszkodni.
A példáddal élve:
"És ha eljutunk az alapigazságokik pl semmi sem lehetetlen ez pont saját magát zárja ki"
-ez tipikus példája ennek. Amikor semmi sem lehetetlen, és logikailag továbbra is ragaszkodik a lehetetlenhez.
Ha információból, és hasonló gondolatokból szeretnél magadnak várat építeni, akkor miért ragaszkodsz annyira a lélek létéhez? Számodra a lélek egyszerûen nem-létezõ, vagy pedig annyira létezõ, mint bármely más változó gondoloat.
Mi a baj a meg különböztetõ gondokodással egyáltalán mit értesz ez alatta?
Milyen paradoxonba ütköztél?
Mit értesz agyalgás alatt és mi a baj vele?
"A gondolatmenetekre nem mondhatom, hogy nem léteznek, mert ez hazugság, amég a dolgok meg vannak különböztetve.
Az, hogy amit megtapasztaltál, az mind nem úgy van, ezért nem igaz - ez továbbra is agyalás."
ezt végképp nem tudtam megfejteni 😞
Lehet hogy az a baj hogy a fizikai világ szabályaival gondolkodom a lélekvilágról.
De valamilyen "nézõpontot" fel kell állítani mert anélkül nem megyek semmire az információkkal és a nagy semmi lesz az eredmény így legalább tudok mit kezdeni a dologal. A gondolkodás csak akkor gondolkodás ha az megkülönböztetések szerint megy. Másképp nem tudnánk feldolgozni az információkat.
-Lét és nemlét megkülönböztetõ gondolkodás. :-)
De érdemes gondolkodni, én pl. 6 évig masszívan bölcselkedtem, és a végén mindig ugyanabba a paradoxonba ütköztem. És a kérdések is megválaszolatlanak maradtak.
Ha arra jutsz, hogy az egésznek semmi értelme, ez is agyalgás, és megkülönböztetésbõl származik.
A gondolatmenetekre nem mondhatom, hogy nem léteznek, mert ez hazugság, amég a dolgok meg vannak különböztetve.
Az, hogy amit megtapasztaltál, az mind nem úgy van, ezért nem igaz - ez továbbra is agyalás.
Én csak azt mondom, hogy a világ másképp is meghtapasztalható, mint ahogy most látjuk a dolgokat, nekem egyszer sikerült.
Mert szerintem ezek léteznek ha már ez alapján semm érdemes gondolkodni akkor mi alapján?
az a bajom ezekel a gondolat menetekel hogy a végén oda jutok hogy az egésznek semmi értelme és ha a gondolatmenetek is igazak akkor a világon semminek sincs értelme és amit eddig megtapasztaltam az nem ugy van de az igazság nem létezik.
Szóval ezek alapján a világ egy megfoghatatlan megtapasztalhatalan nagy semmi lenne ez nem hangzik jól<#vigyor4>#vigyor4>
Te a meghatározás nézõpontját még mindig szükségesnek tartod, habár rájöttél, hogy sehova nem vezet.
Csak tapasztalj magad, ne higgy, és hogy tudd, ki tapasztal, ismerd meg.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
47.. lol
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
És ha eljutunk az alapigazságokik pl semmi sem lehetetlen ez pont saját magát zárja ki de semmi más nem lesz ez által igaz vagy hamis és pont az ilyen állításokat nem lehet megcáfolni. Ezek lehetnek egy fajta kiinduló vagy nézõpontok de ha magát is kizárja akkor dönteni kell épp ebbõl gondoltam elöször arra hogy az emberek puszta fantáziával gondolatokal megtudják határozni mi igaz vagy nem igaz. De lehet hogy ez inkább test kontra lélek próbléma (fizika vs lélek) hát ezek után már fogalmam sincs mit gondoljak 😞
s ebbe érdekes belegondolni. abban az ideõben nem mindenkinek adatott meg az ilyen fokú gondolkodás, s ezek a marhák (bocsánat a szóhasználatért) még értelmetlenül is fogalmaztak, hogy a földmûvelõ paraszt még véletlenül se értse 😄