Filozófia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Canon 450 D
Nagyon felemelõ érzés volt azonosulni vele...és látni, hogy más is
hasonlóképpen látja a világot, ha még nem is ezen korban élt.
Mûvének címe: Az emberfölötti emberrõl.
Ennek mondanivalója, hogy álljunk ki véleményünk mellet, ha még
ennek ára és következménye az, hogy elvesztünk vkit.
Ha véleményünket nem fejthetjük ki vagy esetleg kifejthetjük, de ezzel
egyet nem értõ jellemeknek, embereknek alárendeljük saját
elképzeléseinket, gondolatainkat akkor elveszettek leszünk.
Ha végig gondolod a folyamatot helyeselni fogsz.
Ha van vmilyen véleményed, melyet mások akaratának hatására, vagy
csak szimplán annak érdekében elfogadsz, hogy tartozhass valahova
attól te még ugyanaz a személy maradsz, ugyanazokkal a
gondolatokkal. Te leszel a jó és az egyetértõ, de belül mardosni fog
jellemed, hisz te nem ugyanazt gondolog, mint mások. Ezek szerint
vagy hasonulsz más jellemével ezzel feladva önön személyiséged vagy
felvállalod gondolataid, de esetlegesen kiközösítenek, megharagszanak
vagy talán távoltartják magukat tõled harcias jellemed miatt.
Melyik a jó? Tedd és mondd mindig azt, amit gondolsz, mert az vagy
igazán TE! Becsaphatod a másikat, de önmagad sosem fogod és
elképzeléseid mindörökké ott lesznek benned.
Nagyon tetszett ez a mû...a végén azt mondja légy kemény.....kemény,
mert ezzel járhat társaságod elvesztése is...de milyen társaság az, ki
nem olyannak fogad el milyen valójában vagy? Az akkor nem a T e
társaságod és ahhelyett, hogy ott szorongasz, találj. Élj az
egyéniséged adta lehetõséggel!
Lehetsz vezetõ, lehetsz szolga, lehetsz csöndben élõ bölcs, ki csak
akkor szólal és cselekszik mikor az szükséges.
"A hülye ember okoskodik, míg az okos hülyéskedik." 😊)
Canon 450 D
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
dixitque deus fiat lux
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Én nagyon sokat gondolkozok az élet dolgain..huh...ez kicsit áltlánosan hangzott 😊 Nah szóval, úgy vélem az élet olyan amilyennek te látod. Dzsininek azért volt igaza, hogy szinte mindent át lehet vészelni, mert nagyon sok dolog felfogás kérdése. Figyeld meg, ha vmit igazán...de nagyon-nagyon szeretnél azt összehozod. Hát mindennel így van szerintem. Az agyadra annyi mindenre képes, hogy az vmi eszméletlen...gondolj bele, hogy hány nyelvet vagy képes megtanulni, hogy milyen szinten képes vagy magad kontrolálni bizonyos esetekben...gyönyörû az emberi faj...csak akarat kérdése.
Én pl megtanultam megnyugtatni magam. Akármilyen nagy bajban vagyok...vagy esetleg feszült, képes vagyok megnyugtatni magam, majd utána már indulatmentesen, higgadtan gondolkodni....de csak azért mert megtanultam...és ezzel az erõvel bmit megtanulhat az ember. 😊 Nekem ez a véleményem. Jah és megtanultam boldognak lenni...és ez nem állboldogság(!) , hanem valóban csak azokat a dolgokat "veszem fel", amiktõl az ember bdog lehet 😊 Ezért vagyok vigyorex 😊
Canon 450 D
\'\'Racing is life. Anything that happens before or after is just waiting.\'\'
\"haj de odaver az öreg neki, csitt csatt bimm bamm, ahogy kell. Szeretem ahogy pakolgatja ezeket az alattomos, menetelõs, láposmocsaras, plazmikus fossal beoltott darabkákat.\"
Gondolom le kellett volna írni az érzést vagy mint emberi tulajdonságot. A srác fogta, és felírta a teljesen üres lapra: "EZ."
Beadta a lapot és lássatok csodát... átment a viszgán, méghozzá 5össel !:o
a további részekre:
" ha nem találják meg az életükben a végállomást, akkor hogy érik el? Úgy értem, a végállomáson nem éreznének semmit? Vagy a halál után képzeled el a végsõ célt?"
sokak számára ahogy én látom meg olvasgattam utána a folyamatos keresés kutatás az, ami egy életcél. van, hogy erre nem döbbennek rá, és esetleg nem is érzik, hogy elértek valamit az életükkel, pedig rengeteget. plusz ehez hozzá tartozik, hogy rengeteg filozófiai irányzat (hiszen a téma elsõsorban arról szól) elfogadja a lélek létezését test nélkül is, és a lélekvándorlást teljesen természetesen veszi. innentõl pedig az állandó keresés és kutatás csak egy lépés az úton, vagy egy következõ élet elõkészítése - hiszen nagyon kevesen vannak, akik megtehetik, hogy nem térnek vissza.
a Buddhista filozófiák kicsit másképp közelítik meg a dolgot, ott karma létezik, és az vándorol testrõl testre, amíg el nem fogy és akkor elérheti a nirvana-t. - és itt visszautalnék #23-ra, ha megteszel valamit/ történik veled valami, az már "elhasznál" valamennyi valamilyen irányú karmát (rettentõen túlegyszerûsítem, de ha érdekel úgyis utánaolvasol rendesen a karmatörvényeknek) - ha ezekután azzal foglalod el magad, hogy örvendezel vagy szomorkodsz, vagy jó/rossz szándékkal további dolgokat cselekszel, akkor azzal újabb karmát termelsz, ami biztosítja a következõ körödet a Szamszara-n, a Lét Kerekén. (természetesen ez nem ilyen egyszerû, de valamennyire értelmezhetõvé teszi a buddhista életszemléletet.)
A Dalai Láma például már nem termel karmát, hanem azért tér vissza a világunkba, hogy másokat segítsen abban, hogy felismerjék a szerinte helyes utat.
hogy én hogy képzelem ezt az állapotot? hát elõször is nagyon nehéz. én kb 10 évet töltöttem a depresszió és a pánik különféle formáiban és ágaiban, megjártam elég sok furcsa helyet önmagamban... aztán egy bizonyos esemény miatt eljutottam oda, hogy akkor most nagyjából 2 út áll elõttem - és az öngyilkosságot nem voltam hajlandó választani - maradt az, hogy márpedig én csak azért is boldog leszek az életemben, legyen az bármilyen szemét és gonosz velem... az elhatározást tett követte, és 1-2 hónap leginkább fogcsikorgatással ment, hogy minden egyes történésnél akarattal, odafigyelve megkerestem benne azt a valamit, aminek örülni lehet - (van erre is egy idézetem: "....Megtanultam észrevenni ebben a rohanó életben is a szépet,egy pillanatra felnézni az égre,hogy rácsodálkozzam a felhõk különös formájára,meghallani a városi zajok között is a madarak hangját,vigyázni az õszinte szeretetre,õrizni a meghitt pillanatokat..."), és igenis vidáman állni a dolgokhoz. és itt jött a hatalmas meglepetés: hogy abban a pillanatban, hogy én így néztem a világra, a világ ugyanígy nézett vissza rám: olyan barátaim és társaim lettek az életben akik mindennél többet számítanak, olyan dolgokat éltem át mint idáig soha, és olyan boldogságot találtam, amit elõtte el se tudtam képzelni, hogy számomra az ilyenre van egyáltalán lehetõség. persze ezzel is túlszaladtam 😊 (mint a rugóra akasztott súly - lehúzzák, eleresztik, aztán jóóó messze felpattan) - de visszafele jövet már tudtam, hogy hogy is mûködnek körülöttem a dolgok, és úgy érzem, hogy többé kevésbé meg tudok maradni egy (és ez nagyon fontos) _számomra_ kellemes egyensúlyi állapotban. persze, van hogy kimozdulok fel vagy lefele - sõt, vágyakozom is a felfele kimozdulásra, de tapasztalat, hogy egy rugót nem lehet megfeszítve tartani örökké - se felfele (vagyis kár nagyon ragaszkodni a pillanatnyi boldogságokhoz, inkább annak örülök, hogy megélhettem), se lefele (nincs olyan rosszkedv ami örökké tart, inkább tanulni kell belõle és felismerni, hogy ezt én csináltam magamnak).
összességében én hiszek abban, hogy mindenki csak és kizárólag önmagának teremti meg a világot maga körül, és az a világ pontosan olyan lesz, amilyenné a saját tettei (jelenlegiek, és a régebbiek "visszhangja") teszik. valahol nagyon közelít a karmatörvényhez, hiszen vannak olyan részek amik úgy jönnek, hogy "ezt nem érdemeltem meg..." - hát de igen, csak esetleg nem ebben az életben, hanem egy elõzõben. ezeket a lapokat osztották ebben a körben, ebbõl kell a lehetõ legjobbat kihozni, és akkor a következõ osztásnál egy jobb helyzetbõl kezdhetek, és a jól lejátszott játéknak minden játékostárs örül.
nem fogom visszaolvasni, lehet, hogy megint sikerült néhány mondatot túlságosan kuszára fogalmazni, elnézést kérek értük 😊 de azért remélem a nagyobb rész érthetõre sikeredett.
(plusz Aquirnak kérdés: te mit képzeltél el topic stílusnak? irányzatok ütköztetését? vagy mindenki leírja a saját nézeteit aztán annyi? vagy ... ?)
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Elõször is: köszönöm szépen a kimerítõ válaszod.
Másodszor: én se szeretném, hogy a topic átmenjen "depressziós segély-rendszerbe", erre meg vannak a megfelelõ helyek (pszichiátria, ilyesmi 😉). A gond inkább csak az, hogy én nem feltétlenül vagyok meggyõzõdve arról, hogy az ilyen világszemlélet és teljes elkeseredés "betegség". No mind1, bocs az offért 😊
Továbbiakban:
A "Ti"-t én is csak a próbálkozókra értettem - jómagam egy embert se ismerek, aki teljes tudatosságban tud élni :|. A második bekezdéseddel nagyrészt egyetértek (sõt, tulajdonképpen csak egy részt nem értek: "és esetleg számukra ez az út, csak nem veszik észre..." -> ha nem találják meg az életükben a végállomást, akkor hogy érik el? Úgy értem, a végállomáson nem éreznének semmit? Vagy a halál után képzeled el a végsõ célt?). Azt hiszem egyébként, hogy nagyon sok fontos dologra mutattál rá, csak ugye - valószínûleg a rossz kérdésfeltevés miatt - arra nem ad választ, hogy vajon hogyan képzeled, ezt az állapotot (az odafigyeléssel fenntartott, békés, "cheerful" attitûdöt) hogyan éred el? Hogyan próbálod elérni? Ha úgy érzed, hogy erre nem tudsz megfelelõ választ adni (pl. mert mindenkinek más, vagy mert szerinted túl intim téma), nem sértõdöm meg 😊
És persze ha más dolgokon máshogy ment volna valaki keresztül a múltban, akkor máshogy alakul az élete, de attól függetlenül a jelenben kell végigvinnie az életét
hogy Mi (és a "Ti"-t gondolom azokra érted akik teljes tudatosságban tudnak élni - én 1 ilyen emberrõl tudok, és sokmillió próbálkozóról) minek élünk? hát, az elsõdleges cél az az, hogy tudatosak legyünk. minden cselekedet és érzés ami ébred azzal tisztában legyen, lássa a forrását és tudja az eredményét - ne termeljen felesleges karmát az életében. Másodlagos szinten a boldogság keresése - hiszen igazából ez az, ami minden fajta filozófia, világnézet és hit alapja, és az ide tartó utak különbözõsége adja a világ sokszínûségét. Vannak akik számára egyértelmû, és könnyû ezen az úton menni, és vannak akik az egyáltalán az utat keresik egész életükben (és esetleg számukra ez az út, csak nem veszik észre...). a boldogság pedig... amikor nem teszel rosszat se akarattal se akarat nélkül másoknak, amikor a környezeted boldog, tudsz úgy mosolyogva végigmenni az utcán, hogy abban nincs semmi erõltetettség, és mindezt úgy éred el, hogy nincsen semmilyen külsõ "forrás" amire támaszkodsz (barát/barátnõ, család, anyagi helyzet, bármi.. ezek meglehetnek, de nem ragaszkodás tárgyai, nem feltételei a boldogságnak, és ha megváltozik körülötted valami az ugyanolyan természetes. ("ne sírj, hogy elment, annak örülj, hogy itt volt")). tulajdonképpen egy középút keresése és megtalálása, egy odafigyeléssel fenntartott békés, "cheerful"(nem tudok rá jó magyar szót) attitûd.
Aquir #30-ra:
mindent el lehet viselni, gyakorlat és odafigyelés kérdése. bármi ami történik az csak egy újabb lehetõség tanulni és megismerni a világot és annak mûködését. ami történt meg megtörtént, nem sírni kell rajta (bár lehet, miért is ne?), de aki sír vagy szomorú az tudja, hogy miért, és hogyan az. "van bennem rengeteg keserûség, ezt most kiadom magamból. a világ viszont nem áll meg, holnap ugyanúgy ételre és italra lesz szükség, ugyanúgy meg kell tennem mindent amit eddig, nem fog a világ az én szomorúságom kedvéért megállni, minek tegyek bárkinek rosszat azzal, hogy a múltammal vagyok elfoglalva?"
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
"Az idõ, ami mostanáig tartott, elmúlt. Amit eddig a pillanatig cselekedtünk, azt megtettük, akár jót, akár nem. Ha valami jót cselekedtünk, nincs értelme a büszkeségnek, megtettük, vége. Ha valami rosszat tettünk, akkor hiába bánkódunk, megtettük, már vége, megtörtént. Az embernek a jelenben kell odafigyelnie és vigyáznia, éberséggel és tudatossággal rendelkeznie, tudnia, mit kell tenni, és azt valóban megtenni a jelenben, abban az adott pillanatban, amikor azt cselekedni kell. Amikor az alkalom elmúlt, akkor már késõ, hiába bánkódunk és hiába vagyunk büszkék."
Ergo ez világ a világok legjobbika"
Ezzel kapcsolatban tanultuk, hogy az ember mindig elfogadja a valóságot (akár egy boldog pillanatra vagy a cunami rengeteg áldozataira gondolunk), különben nem tudna megbírkózni vele.
És különben megõrülnénk
A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.
DeathMatch, van valami igazság, abban amit mondasz, ugyanis a filozófia nem feltétlen a racionális emberek gondolkodásmódját tükrözi. Sõt, szerintem pont arról szól, hogy görbe tükörben vizsgáljuk meg a dolgok menetét.