Mesterséges kopoltyú búvároknak
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mellesleg a csúcsragadozóval vitatkoznék, tudtommal a gyilkos orka egy tüdõvel lélegzõ emlõs ami simán cápaevõ...
Picit azzal is vitatkoznék hogy csak a tüdõ miatt ki kellene szorítaniuk a halakat. Egy másik faj kiszorítása nem csak egy szerven múlik.
És ha megfigyeled nem is errõl van szó hogy a halak eltûnnek e vagy sem, hanem hogy a delfineknél ki alakul e a kopoltyú vagy sem.
Úgy tûnik annyira mégsem favorit a kopoltyú evolúciós szempontból, mert nem sok víziemlõs rohangál azzal...
Na de nem is errõl szól a cikk hanem egy béna ábrándról, hogy majd a búvárok a vízbül vonják ki a zokxigént...
Gondolom, a szervezetük túlságosan átalakult már ahhoz. Pl. melegvérûek, ami miatt több oxigént igényelnek. Ezen kívül a két folyamat (a vízbõl kijövés és a viszsaköltözés) közel sem ugyanannyi idõ alatt játszódott le, nem volt még idõ ugyanolyan mértékû válozásokra. Érdekes lenne látni, hogy mi lesz egy bálnából 100 millió év múlva, de kicsi az esélye, hogy megtudjuk.
A tüdõ pedig nem "tökéletesebb", mint a kopoltyú, egyszerûen csak egy más közeghez van optimalizálva. Ha egyértelmûen jobb, hatékonyabb, stb. lenne, akkor a víziemlõsök már kiszorították volna a halakat és egyéb kopoltyús állatokat a tengerekbõl. Erre pedig a büdös életben nem fog sor kerülni.
Az evolúcióban pedig nincs "tökéletesedés", elõre- meg visszafejlõdés, csak a változó körülményekhez való alkalmazkodás van.
To mechorg: És nem tudod kinek a törvénye ez?
Az esetek 99.99%-ában a visszafejlõdés rontja az életképességet. Hiszen változatlan környezet mellett a késõbbi egyedek életképesebbek a korábbiaknál (de legalábbis nem rosszabbak).
Viszont, ha változik a környezet, akkor ez a megállapítás nem érvényes. Tegyük fel, hogy van egy A környezet, amiben az X változat a legéletképesebb. Ha a környezet megváltozik B-re, akkor már nem az X a legjobb, hanem kifejlõdik egy változat. Ekkor viszont ismét A-ra változik a környezet. Mi történik? Ha az X változat még megvan a populációban, akkor gyorsan újra elterjed, és a faj kvázi visszafejlõdik. Ha X már nincs, akkor kialakulhat újra valami hasonló, vagy egy teljesen új Z változat.
A teljesen zárt légzõautomata súlya ma már nehetségesen alacsony a fenti számokhoz képest és azzal órákat el lehetsz a vízben sokkal többet mint mondjuk kaja/pia kaka/pisi es kihûlés nélkül lent lehetnél a víz alatt...
Csak az ára magas.
De mivel tévedsz és a kopoltyú fejletlenebb rosszabb mint a tüdõ oxigénfelvétel szempontjából ezért azok az egyedek akiknek tüdejük van elõnyt élveznek. Ezért nem alakul ki megint a kopoltyú.
http://www.reasonunderground.hu - reason portál
"elvileg lehetséges, csak nem történik meg"...ezt nem én találtam ki, ez tény... te tudsz elvi akardályt? én nem , de nem történik meg.
Ezt nem magyarázatnak inkább kommentnek szántam.
Akkor szerinted miért nem fejlõdtek vissza?
Kereshetnél erre valami linket, hogy jobban megértsem mirõl van szó.
Az nem túl jó magyarázat, hogy "elvileg lehetséges, csak nem történik meg".
<#vigyor>#vigyor><#nezze>#nezze>)
A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.
Valamit félreértettél, vagy rosszul tanították. Én elég jól ismerem az evolúció elméletét, és semmi olyan dologról nem tudok, ami direkt akadályozná a visszafejlõdést.
Természetesen az eredeti állapot nem áll vissza, ilyen értelemben igazad van, de annak nincs elvi akadálya, hogy újra kifejlõdjön egy hasonló struktúra. Pl. a vizi emlõsök is sok tekintetben hasonlítanak a halakra.
Elvesztem a show útveszt?iben. Soha nem láttok többé tiszta lelketekkel. Tudod, mi múlunk, nem az id?.
Pharaoh: ezekben a spéci folyadékokban meg tudják változtatni pl az oxigén mennyiségét, nyilván a normál tüdõhöz le kell csökkenteni, mert folyadékok nyomása jóval nagyobb, így ugyanakkora arányú oldott oxigénnek sokkal nagyobb lenne a parciális (részleges) nyomása. Tüdõbetegeknek, kársodott tüdejûeknek növelhetõ az érték, hogy hatékonyabbá tegyék a gázcserét.
Elvesztem a show útveszt?iben. Soha nem láttok többé tiszta lelketekkel. Tudod, mi múlunk, nem az id?.
Egyébként ugyanemiatt nedves a kétéltûek bõre. Nekik nagyon gyengus tüdejük van (ez volt a prototípus), ezért a bõrükön keresztül kiegészítõ légzést folytatnak. Szóval a lényeg az, hogy mindenképpen folyadékból veszed fel az oxigént.
Ironka: a hajszálerekben lévõ vér és a tüdõ felületét borító folyadék között nem ozmotikus elven vándorol az oxigén és a CO2?
NOT-tal ez--> tehát IGEN azért IGEN rosszab A B-nél mert IGEN, hanem mert IGEN fejlõdik back az evolúció...-->magyarosítva
tehát azért rosszab A B-nél mert visszafejlõdik...
nem magadnak mondtál ellent?
Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.
Több forrásból tudom, a cápák azért úsznak állandóan, mert nincs uszóholyagjuk!
Úszázs nélkül elsüllyednének.
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
Némi info:
http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_breathing
És ami érdekes, hogy az Abyss-ben tényleg PFC-be (oxigenált perfluorokarbon) rakták a patkányt, aki tényleg lélegzett. <#smile>#smile>
"Previously we had been shown scenes of a pet rat breathing while immersed in the special oxygenated perflouorocarbon (PFC) liquid. The rat scene was real and the rat unharmed. Indeed, the breathing liquid was actually under development at the time. The Navy may now be using a secret version of the equipment, but according to submersible designer Graham Hawkes, a liquid breathing system for deep diving was never commercialized. Even though the diving equipment was speculative, much to their credit, the Abyss makers hired knowledgeable consultants to get their portrayal of the technology right."
Ez egy perc alatt 8liter. A levegõ kb20%-a Oxigén, a többi Nitrogén, CO2stb. Vajon honnan vették a 200l/perc szükségletet? talán teljes terhelés alatt sem....
Jó szöveg még a vízben lévõ folyékony oxigén:), ami helyesen vízben oldott oxigén (ugyanúgy gáz).
Az evolúcival kapcsolatban: Egy lépésben elõre sem lehet lépni. (lásd halak, kétéltûek, hüllõk)De visszafele sehogy sem lehet - ez biztos. Tavaly tanultam. A vizi emlõsöknek volt elég idejük alalmazkodni "teljes mértékben", de a tûdejük nem fejlödött vissza, és a mai álláspont szerint nem is fog.
Folyadéklégzés: lásd pl. LiquiVent. (Google-ra fel!)
A kisebb méretû demopéldányt már legyártotta a feltaláló, az eredetivel egyezõ méretezésû most készül. "Meglepõ módon" a haditengerészet és persze a nagyobb búvárkészülékgyártók komolyan érdeklõdnek a cucc iránt.
Lesz ebbõl valami, csak lehet, hogy drága lesz. Mondjuk a bevezetésekor biztos. Gondolom.
E.Gy.B.E. Airsoft Team
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem