I.Világháború
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A másik kérdésedre a válasz. Szerintem jobb lenne.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Szóval..
Jobb lenne-e most európa és magyarország helyzete úgy általában ha megnyerik a germánok az elsõ világháborút?
Bár én azt hiszem akkor si bekövetkezett volna a 2.vh de elvileg akkor nácizmus nem nyert volna magának teret vagy épp az antant országaiba nyert volna teret magának?
Más kérdésem is lenne:)
Láttam egy filmbe meg tudom is h volt a németeknek egy oylan nagy ágyújuk ami vonaton volt nem tudom a nevét az lenne ezzel kapcsolatba a kérdésem hogy ez mikor az 1. vagy a 2. wilágháborúba volt?
Deadliest Project LIVE acc:DPmurdeer
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Ezt kik, hol, miért? x)
nem lett volna rossz. :)
A forrás: http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/tortenel/mo_1867/julier/html/index.html akit érdekel a téma, érdemes innen is böngészni
Nem tudom mennyire hitelesek az adatok, de ezt ismered:
http://www.tdg.nu/TO&Es/1900-1938/1914_toe_misc.htm
karosszéktábornok.blog.hu
Azt jó ha tudod, Hogy a monarchia hadereje a Közös a Hadseregbõl,az osztrák Landwehrbõl, a magyar Honvédségbõl, és a Kriegsmarine-bõl állt.
A Haditengerészetre vonatkozó személyi összetételt megtalálod: Csonkaréti Károly Az Osztrák-Magyar monarchia haditengerészete 16. old.
Itt megtalálod a gyalogezredek felállítás szerinti területi megoszlását (ez utalhat a nemzetiségi arányokra):
http://www.austro-hungarian-army.co.uk/infdev.htm
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/tortenel/mo_1867/julier/html/index.html
TGábor
A haditengerészet hajóállományáról találsz több oldalt is:
http://www.worldwar1atsea.net/WW1NavyAustrian.htm
karosszéktábornok.blog.hu
Sajnos amnéziás vagyok... ;)
Mark IX APC
Az antant hatalmak elegendõ harckocsival rendelkeztek a német vonalak áttöréséhez, de a gyalogság ezt nem tudta kihasználni, mert lemaradt a jármûvek mögött. Ezen úgy próbáltak segíteni, hogy hagyományos brit harckocsi-design alapján terveztek szállítójármûveket.
A Mark IX fegyverzete 2 géppuska volt, ezen kívül 30 (hivatalosan 50) katonát vagy 10 tonna rakományt szállíthatott. A szállítótér két oldalán 8-8 nyílás is volt, ezeken keresztül a katonák saját fegyvereiket használhatták. Az utasok "kényelmérõl" szellõzõventillátorok gondoskodtak, ezek nélkül ugyanis a jármûbõl kiszálló katonák kb. egy órán át harcképtelenek voltak.
Mindössze hármat fejeztek be az I.világháború végéig.
- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.
Kezdetleges aknavetõ

\"s nem oly becses az irhám, hogy érett fõvel szótlanul kibirnám, ha nem vagyok szabad! Az én vezérem bensõmbõl vezérel! Emberek, nem vadak - elmék vagyunk!\" József Attila - Levegõt!
- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.
Miután a Maginot-vonal elesett, az olyan lövegek, mint az 540mm-es "Karl" vagy a 600mm-es "Thor" haszontalanná váltak, további bevetéseik erõltetése inkább a németek gigantomániájának tudhatóak be. A 800mm-es "Gustav" vasúti löveg tûzkésszé tételéhez pl. négy sínpárra és 1200 ember több heti munkájára volt szükség. Óriási ipari és szállítási kapacitást foglaltak le, miközben katonailag nem tudtak semmi elõnyt felmutatni. Persze, léteztek, de a németek jobban jártak volna, ha inkább beolvasztják és tengeralattjárót meg harckocsit gyártanak belõle.
Az iraki szuperágyúról meg azt hallottam utoljára, hogy valójában mûholdak kilövésére készítették, most meg nem tudom mondani, hol. Mindenesetre igen furcsa a XX.század végén egy ilyen fegyvernek egyáltalán a gondolata, nemhogy a megvalósítása...
Ûrméret: 210 mm
Lõtávolság: 122 km
Löveg súlya: 738 tonna
Lövedék súlya: 119,7 kg
Néhány érdekesség: az ágyú lövedéke 40 km-es magasságot ért el, mielõtt elindult volna vissza a földre, Egy ágyúcsõvel 65 lövést lehetett leadni, utánna cserélni kellett. A csõ mellé egy sorszámozott lövedékkészlet járt, amelyet sorban kellett kilõni, mert az ûrméretük 210mm-rõl indult és 230mm-ig tartott - ennyit kopott az ágyúcsõ. Összesen 320 lövést adtak le a löveggel, ebbõl 180 csapódott Párizs területére.
Nem csoda, hogy az ilyen logisztikai rémálmok a bombázógépek megjelenésével kihalásra ítéltettek...
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Mind2 oldalról csúnya véget ér.
Pedig asszem már megvolt akkoriban pl az ideggáz.
Szerintem részben ezek az okok....
"Eközben a németek is készültek vegyi harcanyagaik felhasználására. Bizonyos, hogy épült vegyi töltetû robbanófej a V-1 számára, de máig sem tisztázott, hogy ez bevethetõ lett-e volna. A tabun ugyanis nem csak hihetetlenül mérgezõ, de erõsen robbanásveszélyes is, és csak nagy mennyiség képes megfelelõ pusztító hatást kifejteni, s nem állt rendelkezésre elegendõ indítósín, hogy a V-1-eseket megfelelõ gyakorisággal indíthassák, nem is beszélve a fegyver pontatlanságáról. Hitler végül még az összeomlás napjaiban sem adott utasítást a vegyi fegyverek bevetésére. Pedig például a normandiai partraszállást komolyan akadályozta, vagy talán meg is hiúsította volna egy tömeges mérgesgáz-támadás, hiszen a szövetségesek, különösen az amerikaiak szinte semmiféle vegyvédelmi felszereléssel nem rendelkeztek. A németek célba juttató eszközei is meglehetõsen fejlettek voltak. Kevéssé ismert tény például, hogy a híres Nebelwerfer rakétavetõt eredetileg vegyi töltetek célba juttatására tervezték, innen kapta nevét is, mely ködvetõt jelent."
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Azért hívták ködvetõnek, mert mikor használtak a rakéták sûrû füstöt hagytak maguk után, ami ugye nem túl szerencsés, mert könnyen kiszúrták :)
Az ellenség megtévesztésére :)))
A mennyország biztos szebb, de a pokolban több az ismerõs. Vezérünk a bátorság, kísérõnk a szerencse.
Egyébként legalább három verziót hallottam, miért is hívják ködvetõnek (tudtommal Nebel=köd).
1.) A fejlesztõ csapat vezetõjét hívták Nebel-nek
2.) Mivel viszonylag könnyen mozgatható volt, ezért támadás után gyorsan eltûnhettek vele (mint a köd) - szvsz hülyeség
3.) Eredetileg füstgránátok kilövésére tervezték, csak késöbb rendszeresítettek hozzá repesz-romboló rakétákat.
De amúgy én is extra hûtõbordás hûtésre gondolok.
A másik tipp lehetne az M1917, ami az M1919 felmenõje, és vízhûtéses csõvel rendelkezett. Ennek is volt harckocsiba épített verziója. A képen ábrázolt géppuskának a csõburkolata mindenesetre lyuggatott, ami eleve léghûtésre utal.
(Anno a bruszilov offenzíva idején az oroszok tömegestül rohantak a német géppuskák elé, amik egyszerûen túlmelegedtek. )

A csõ vastagságára is megvan a magyarázat... na keresek egy képet...