I.Világháború
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"A bizalom jelként a tervezõ beleegyezett abba, hogy veled tartson a próbarepülésre."
Egyébként szvsz a berepülõpilótáknak a gazdasági és technológiai verseny szempontjából volt/van a legnagyobb jelentõsége. Ha egy pilóta halt meg a prototípus tesztje során, akkor az "csak" egyszerû veszteség. Ha a tervezõ - majdem újra lehetett kezdeni a projectet, hiszen õ tudta a legtöbbet az adott konstrukcióról. Ráadásul nyílván a tervezõnek van a legtöbb esélye a baleset okainak kiderítésére, így a halála vagy súlyos sérülése "nem elfogadható veszteség".
- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.
A mai világ helikopterei, repülõgépei annyival összetettebbek, hogy egyetlen konstruktõr már szinte el sem lenne képes készíteni. Minden ágnak (sárkányszerkezet, hajtómû, kormányrendszerek, stb.) saját külön mérnökcsoportja van. A berepülõpilóta, mint szakma pedig épp azért jelent meg, mert a tervezõmérnök nagyszerûen tudta, hogy is kellene mûködnie az elméletben, de nem feltétlenül rendelkezett egy tapasztalt pilóta rutinjával a repülés terén. A tervezõmérnökök jó része nem is rendelkezik pilótalicencel, tehát nem is végezhetné el a berepülést. Persze kivételek is akadnak, mint Burt Rutan.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ezen az oldalon elég sok info van a tevékenységérõl, többek között a korai konstrukciókról is:
Sikorsky archives
Egyébként érdekes figura lehetett - nemcsak tervezte, de szükség esetén be is repülte a gépeit. Na ezt ma már egyetlen konstruktõr se vállalná:)
- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.
S egy szomorú hír, bár már tegnapelõtti:Meghalt Molnár Gergely, az utolsó I. Világháborús magyar veterán
Nyugodjon békében!
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Egyébként a Colt 1911-hez nincs sok köze a fenti két fegyvernek, igaz ugyanaz a J.M. Browning tervezte, aki késõbb a BAR-t, de technikailag semmi közük egymáshoz.
Hát igen a Colt1911 valami eszméletlen pisztoly. Végülis a Thompson is meg a BAR is ezen pisztolyból nõtt ki. Mer annyira jól sikerült, hogy a fegyvert egy az egyben át akarták ültetni ilyen nagyobb géppisztoly és puska kivitelbe. Eképpen születtek.
Úgy hallottam valahonnan hogy a pisztoly azóta sem vesztett népszerûségébõl.
Ez a Sikorsky név elég lengyelül hangzik.... Az volt mi?
mert így már nekem is ismerõs a neve :O
Végül Sikorsky volt az, aki megépítette az elsõ mûködõképes helikoptert fõ- és farokrotoros elrendezéssel (ezt ma már 'klasszikusnak' nevezik). Ezt az USAAF R-4 jelzéssel rendszeresítette, így ez lett az elsõ helikopter, amelyiket nagy sorozatban gyártottak (1942-tõl).
Késõbb az õ cége gyártott olyan típusokat, mint a CH-34, a Sea King, a CH-53 vagy az UH-60 (+ezek változatai).
Vagyis tényleg õ a "helikopteres" Sikorsky is.
[Asrock K7VT2][AMD Athlon Xp 2200+][640 DDR][Maxtor 40GB+80GB][Club3D 6600GT AGP][WinFast 2000XP deluxe TV tuner]
Javítson ki valaki...
A 2.VH alatt is jelentõs pénzeket adtak a Szovjeteknek, Nagybritanniának stb. De Ennek ellenére évek teltek el, hogy hadballépjenek! És ez alatt Fr. elesett, az angolok és a szovjetek borzasztó helyzetben voltak. Azt hiszem a te logikád alapján már a Francia támadás után pár héttel hadba kelett volna lépniük valahogyan. Szerintem.
[Asrock K7VT2][AMD Athlon Xp 2200+][640 DDR][Maxtor 40GB+80GB][Club3D 6600GT AGP][WinFast 2000XP deluxe TV tuner]
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
ezzel nem nagyon dicsekedetett senki, amúgy mi volt az oka ?
statisztika
Biztos tud sok érdekeset mesélni az unokáinak. ;)
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
hmm meg ugy az egész katonai politikai és gazdasági helyzet ami a 2 világháborúra jellemzõ sztem kizárja annak a lehetõségét, összehasonlítsuk a két háborút.
Mert ha mást nem is nézzünk akkor szerintem már az is elég nagy változás, hogy a hadsereg felépítése mennyit változott és fejlõdött a köztes idõszakban. itt a légierõre és a harckocsik, harcjármüvekre gondolok leginkább
különben azért nem vagyok én ennyire gonosz szóval remélem csak direkt túloztál ennyire hogy vegyem észre magam, mert ennyire a részletekbe menõen nem kritizáltam<#fejvakaras>#fejvakaras> illetve remélem. na jó tudom hgoy igazam van<#vigyor>#vigyor>
különben igaz hogy a Schlieffen terv ja bocsi tudom kötõjel<#nyes>#nyes> schlieffen-terv nem volt a gyakorlatban kipróbálva, de a módositások után én ugy látom, hogy az offenziva hibái pont abban jöttek elõ amire talán az elsõ verzió megoldást talált volna. illetve ezek csak feltételezések, mint minden egy háborúban, de ha ütõképesebb csapattal támad akkor nagy valószinüséggel nem akad meg a támadás. A védelemre sztem elég lett volna bõven az eredeti hadseregrész, már ha számba vesszük a nagyszámú erõditmény rendszert is<#shakehead>#shakehead>
"...ha"-ra "...ha" :-)
Mindenesetre nem volt olyan meggyõzõen mindentelsöprõ gyõzelem az.
Csak épp annyi, hogy nem úgy történt. Az viszont esetünkben több, mint elég.
Nna, de ennyit a hülyéskedésrõl.
Másvélemény.
Schlieffen terve nemigen volt a gyakorlatban kipróbálva, úgyhogy nem tudom, honnan ez a biztosság, persze ezen az alapon bármilyen más háborút is más is nyerhetett "volna". :) Galántai után én úgy vagyok vele, hogy még ha Franciaország el is esik, akkor sincs semmi. Marad Nagy-Britannia, marad Oroszország, és marad a hatékony antant blokád, ahogy maradnak központiak gyarmati kudarcai is. Tengeren a központi hatalmak gyakorlatilag bukták a háborút, Oroszországban még ha gyors sikereket is érnének el, ha megmerevedik a front, marad ugyanaz a képlet. Ahogy Te mondtad: az áttörés iszonyú élõerõveszteséggel egyenlõ. És Oroszországgal élõerõ tekintetében felvenni a versenyt, háát... Az idõ végig, már a háború legelejétõl fogva az antantnak dolgozott. Ha már annyira másodikvilágháborúzunk, ott van példának az. - Franciaország bukta, a németek - hogy, hogy nem - mégis elveszítették.
a védelemben pedig egy jól elhelyezett géppuska fészek százal életét vette el. a másik dolog hogy nem azért tört ki a világháboru mert Gavrillo Princi megölte a trónörököst, ez csak indok volt mint ahogy az elõbb is irtam ilyesfajta indokokról (lásd Lousitania).
Alapvetõleg nem amerika hadba lépése miatt lett vége a háborunak ez csak hozzájárult a végkifejlethez. A központi hatalmak veszteségei és nyersanyag hiánya miatt folyamatosan hátráltak még már nem lettek elég ütõképesek.
Amerika jelnetõs vagyonnal támogatta az antant-ot és mikor a központi hatalmak felülkerekedtek félõ volt hogy nem lesz ki fizesse vissza a rengeteg adóságot, tehát hogy ne bukjon a pénze ezért inkább beavatkozott. De ezt ügye a közvélemény nehezen kajolta volna be hogy a pénz miatt küldje fiait harcolni....
most pedig... ki merné nyugodt szivvel állítani hogy az iraki harcoknak nincs köze a kõolajhoz... <#szomoru1>#szomoru1><#szomoru1>#szomoru1>szomoru de a politika errõl szól. kinek mi az érdeke.
A történelem másik hasonlóan "modern" politika huzása a Krimi csata ahol a keresztény oroszok ellen mentek harcolni a szintén keresztény angolok franciák stb. az... asszem muzulmán törökök oldalán. még véletlenül se erõsödjön meg az orosz hatalom
Amerika jelnetõs vagyonnal támogatta az antant-ot és mikor a központi hatalmak felülkerekedtek félõ volt hogy nem lesz ki fizesse vissza a rengeteg adóságot, tehát hogy ne bukjon a pénze ezért inkább beavatkozott. De ezt ügye a közvélemény nehezen kajolta volna be hogy a pénz miatt küldje fiait harcolni....
most pedig... ki merné nyugodt szivvel állítani hogy az iraki harcoknak nincs köze a kõolajhoz... <#szomoru1>#szomoru1><#szomoru1>#szomoru1>szomoru de a politika errõl szól. kinek mi az érdeke.
A történelem másik hasonlóan "modern" politika huzása a Krimi csata ahol a keresztény oroszok ellen mentek harcolni a szintén keresztény angolok franciák stb. az... asszem muzulmán törökök oldalán. még véletlenül se erõsödjön meg az orosz hatalom

.jpg)