Group B

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

csm
de nem ám...

BMW 325 iX Rallye Car :)

bardocz
Aztakurva,pedig akkoriban a F1-es gépek sem voltak piskóták.
Black Ghost
Igen a gyorsulásra gondoltam, nem a végsebességre, 2,3 alatt voltak 100-on (murván) basszus azért az nem gyenge.
Régebben olvastam hogy Toivonen az S4-el futott F1-es pályán (Estoril) egy gyors kört és a hatodik helyre kvalifikálta volna magát az azévi futamon.
A B csoportos autók pl az S1 Audi Végsebessége 200km/h volt áttételtõl függõen +/- 20!A Mai WRC-k is hasonló sebességgel bírnak.Az igazi ok esetleg egy adott szakaszon való gyorsulás és ezáltal elért nagyobb sebesség okozhatta a problémákat, hiszen 2x3 erõsebbek voltak mint a mai verdák.De szerintem ezt kár túlkombinálni.Akkoriban egyszerûen a biztonságtechnika gyerekcípõben járt, és nem is foglalkoztak vele különösebben, csak a teljesítménnyel.Ha akkor a biztonságra is annyit fordítanak mint a lóerõre, akkor lehet nem tiltják be.Viszont a B csoportal kapcsolatos információhadjáratom közepette egy érdekes megjegyzésre bukkantam egy szakújságírótól: "Akkoriban a FISA inkább az F1-re koncentrált, és nem foglalkoztatta a Rally.Mostohagyerek volt a FISA számára egyszerûbb volt betiltani, mint szabályt módosítani"
Black Ghost
Toivonen autója kiégett, olyan intenzív volt a tûz hogy a csupasz fém vázig leolvadt róla minden. A legfõbb probléma a sebesség volt, egyszerûen a pilóta szeme nem tudta követni a változó kanyarokat, nem véletlenül rendelkeztek kivételes reakcióidõvel a B csoportos versenyzõk.
bardocz
A mai autók biztonságosabbak,ma már nem fog kigyulladni egy autó,amibe eléggé könnyen bele lehet halni,ha az ütközést túlélnéd akkor is.Talán még a bukócsövezés is jobb ma.
Ez csak egy része a problémáknak szerintem.Ugyanis a mai WRC-k is gyenge ha nem gyengébb anyagból vannak, illetve 200-al ha beleszállsz egy szakadékba akkor mind1 h 300 v 600 lóerõs kocsival mentél.A lényeg 200al szakadékban végezted.A biztonságtechnika a fontos.Mert egy mai WRC nem azért biztonságosabb mert jobb vagy mert feleakkora teljesítményû.Hanem a pálya kiválasztásakor esélyed nincs szakadékba zuhanni, de ha mégis kkor kevesebb eséllyel gyullad ki az autó, stb stb.ilyesmi akkoriban nem volt.Csak a teljesítmény
bardocz
Az autó nagy ereje nem olyan nagy probléma,a baj az volt,hogy nem figyeltek eléggé a pilótára,kb papírból készültek az autók,elég megnézni Toivonen kocsijából mi maradt...
Black Ghost
Hát igen, Toivonen,Röhrl,Vatanen nagy nevek, mai versenysorozatokhoz képest tiszavirág életû volt a Group B, még is a mai napig emlegetik õket. Sajnos az FISA (akkori FIA) részérõl túl kevés figyelmet kapott a B csoport, ezért hagyták hogy az autók ilyen brutális erejûre nõjenek. Jobb szabályrendszert kellett volna kidolgozni, de Toivonen halála kellett ahhoz hogy felébredjenek és az már késõn volt.
Igazad van.Ez egy meglehetõsen jó érv.Sõ ha lenne egy eredeti világbajnok S1-em (nem replika vagy utángyártott!) akkor én nem is indulnék vele.De ha már indulnék akkor tudod: Ha lúd legyen kövér 😄
De én biztos elkerítve mutogatnám csupán 1-1 kiállításon meg találkzón 😄
De ettõl függetlenül kiábrándító látni, hogy nem csak féltésbõl finomkodnak hanem mert kiesne alóluk.De én nem is õket hibáztatom, hanem azt hogy ilyen versenyek többé nem lesznek.
bardocz
Szerintem ha versenyeznek vele,akkor van az több is😊
csm
de nefelejts el azt se,hogy ma egy B-csoportos kocsik ugye 20 évesek,drága dolog olyanra megépíteni mint anno a gyártók tették,talán WCR-árba is lehet a fenntartása. namost így nembiztos hogy olyan bevállalós már az ember,nekem is ottlenne a tojás a pedál alatt,ha 2-300 milliós legendákkal kéne mennem 😊

BMW 325 iX Rallye Car :)

Akkoriban, nem protekcióból, és marketingbõl választottak sofõröket.A mai versenyzõk vagy nemtudnák kihasználni a GROUP B-s autókat, vagy hullanának mint a legyek.Sajnálom h ezek a kocsik mint az audi S1, Lotus Omega, stb csak a múlté.A mai kerek tömegautók, és a lebutított "versenygépek" elég unalmasak
bardocz
Hát ez egyértelmû,azok az emberek,akik b csoportos gépet hajtottak minimum félistenek.
Nézem az Eifel historic rallye videókat, ahol az egykori Group B-s autókkal mennek.Elkeserítõ...A kocsi és a hang feeling, de egyébként nulla.A régi videókat az teszi élvezetessé, ahogy a sofõrök "élet-halál" harcot vívtak, kihasználva mind az 5-600 lóerõt, balábfék+ gáz stb stb, igazi tempós autózás, fizkát meghazudtoló kanyarokkal!A mai videókon mit látok?Egyenesbe ami a csövön kifér, de fékút hosszú, kanyart gyök2vel csúsztatni max csak véletlen...Áááá!Ezek a kocsik nem csak önmaguktól legendák, hanem a sofõrjeik is, akik a teljesítményt ki is használták.Igazi hõsök voltak, és a vezetés királyai!
Röviden összegezve: Egy autó csak a fele a sikernek, még ha bivalyerõsis.Sofõr nélkül semmit sem ér.A GROUP B-t a sofõrök tették látványossá, és hires/hírhedté!Köszönöm h elolvastátok.
Ezt a fórumot kerestem már egy idelye 😊
bardocz
Jaja,most jó😊

Azt hittem valami kis trükk miatt változott a kocsi teljesítménye,nem a melegedéstõl,meg ilyenek😄
kemszi2
mostm ár értem a corvette-t...remélem innen már jó lesz
kemszi2
a turbonak a teljesítménye változott a hõ hatására,vagy valmai ilyesmi,de msot utána olvastam a vb címet nem ezért vesztették el
redbull0304
Hát, hogy? 😄 Nem állandóan ugyanazt a teljesítményt adják le az autók, benzin, hõmérséklet, nyomás stb... Nagyon sok tényezõ befolyásolja a lovakat, fõleg egy versenyautónál! 😊

bardocz
Hogy változott futam közben?
kemszi2
a sima s4-nál nehéz megállapítani a teljesítményt,mert az futam közben is változott<#nyes>ezért is vették az s4-tõl futamgyõzelmet(én amúgy 450 paciról tudok),amivel a peugeot205 lehetett a világbajnok.az ecv 1 600pacit tudott 930 kilóval.
az ecv 2 már csak 910 kiló volt teljesítményt nem tudok mondani,de biztos nem lett gyengébb 600pacinál
bardocz
Azon a Corvette-n mindent ki kellett cserélniük<#idiota>
Nagyon durva kocsik ezek.Kár,hogy ma már nincsenek ilyen erõs gépek rallyban.
kemszi2
igazából amit most nem tudok az az,hogy az ecv 1-nek volt a szelídített változata az s4,vagy az s4-est vadították meg kicsit(bár ezt tartom inkább valószínûnek).a legelsõ s4 így nézett ki:

ecv1 hátulról:
mindent a levegõért😄
bardocz
Jaja,valahogy így volt.Amúgy durva,hogy egy 86-ban elképzelt kocsi még ma is megállná a helyét kinézetben.
kemszi2
az s csoportba ezt szánta a Lancia tudtommal:
az ecv2-t
ez pedig az ecv 1-es prototípus,amit ha jól tudom szintén s csoportnak szántak,de szerintem ebbõl lett az s4
redbull0304
Jó kis oldal, ismertem már! 😊

redbull0304
Valószínû, hogy nincs is pontos adat, egyébként wikinek nem szabad hinni, meg kell nézni több helyen is. S1 is összevissza irkálnak én a 450-660ig minden olvastam... Valószínû régen is titkolták az adatokat mivel nem volt semmiféle limit.

Itt egy lap a quattrokról. Meggyõzõen sok,részletes adattal....

http://www.ableitet.no/modeller/UrA1A2SQS1PP/ura1a2sqs1pp-ie.htm

bardocz
Wiki szerint 550(410kW) az S4,és 500(373kW) az S1,ez a kettõ szerintem hihetõ.
De wikin az S4 oldalán az audi 600 lóval van megemlítve.Nagy az összevisszaság,a gyártókat kéne megkérdezni😄
redbull0304
S4 szerintem nem volt 600ló... Inkább 400körül volt...

bardocz
Érdekes,elsõ link mást ír megint.De nagyon hasznos oldal.
bardocz
De az S4-es versenyzett,és volt vagy 600 ló nem?Az audi S1-es is versenyzett,és az is közel 600 ló volt wikipedia szerint.
NEM!!! S csoporos kocsik csak 87tõl lettek volna. Csak prototípusok készültek. Soha nem versenyeztek. Toivonen 86ban a Corsica Rally-n vesztette életét.

B csoportos infók:

http://www.groupbrally.com/

http://www.stormloader.com/groupb/

bardocz
Igen,azt tudom,az Audi S1 is annyi körül volt már akkor,84-be volt 450 körüli.De ez akkor is hihetetlen,murván 3sec alatt gyorsulni 100-ra,szerintem nem sok olyan autó van 86-ból,ami ezt betonon megcsinálta volna.Tuti egy ilyen gépet be fogok szerezni modellben,ilyen kell nekem.Eddig azt hittem az S1 a valah volt legjobb rallyautó,illetve versenyautó,de most azért elgondolkoztam.
Kicsizoli
Amivel meghalt az egy teljesen új fejlesztésû kocsi volt a katgória legerõsebb gépe...(Group S) 600Le körül....

Készülget a gép lassan, de biztosan..

Kicsizoli

Készülget a gép lassan, de biztosan..

bardocz
"The 1986 season started with impressive performances by Finns Henri Toivonen and Alén in Lancia's new turbo- and supercharged Delta S4, which could reportedly accelerate from 0-60 mph (96 km/h) in 2.3 seconds, on a gravel road."

Ez igaz,hogy murván 2.3sec alatt volt a kocsi 100-on?😮
bardocz
Van olyan erõs,úgyhogy jóez😊
kemszi2
helyes😄
redbull0304
Persze, szólj, hogy mikor lesz! 😄 Én is viszek egy kis tûzet azért! 😄

kemszi2
egy kis szalonasütérben benne vagytok?link
kemszi2
és mármár túl sok extra van bennük...
redbull0304
Én nem is értem, hogy találják meg az a határt amit még lehet autózni, sokszor kívülrõl úgy tûnik, hogy padló gázzal mennek szinte végig! Azt se felejtsük el, hogy a mai Rallyautók kb. fele ilyen erõsek csak! 😊

bardocz
Többek annál...Mai versenyzõk szerintem csak néznének ezekben a kocsikban.
kemszi2
akik terelgettek ezeket az autókat minimum félistenek voltak...
bardocz
Na ez igazi nyálcsorgatós elélvezõs gép o.O Aszfalton mint a gyorsított felvétel,és a turbónak a sziszegése,ami már-már csicsergés,istenkirály autó,talán a valaha volt legjobb rally-s kocsi.
redbull0304
Ez kis quattro csapatás! 😊

redbull0304
Olyan mintha nem is igazi autó lenne! Kegyetlen! 😄