Hamis törvények
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Vagy az itt a dolgod, hogy kötekedj.
Nekem úgy tûnik, hogy vagy 10 ember olvassa ezt a sz...t.
Pontosabban csak ekkora a külömbség. Az idõ a newtoni fizika szerint egyenletesen telik, de a fényóra ott is lassabban jár.
És ezt még a hozzáértõk se képesek belátni, pedig ott van az ábrán.
Nem oldalakat kell teledumálni, hanem számolni kell.
Az irodalom az megint más téma. A relativitás nem irodalom.
Vannak akik könyvet írnak róla.
Mirõl? Ennyi a lényege amit itt leírtam.
Ha boncolgatni akar, menjen biológusnak.
Légbõkapott kijelentéseket tesz. Semmiféle bizonyítás nincs a weboldalán. Még csak egy konkrét modell sincs.
Egy modellnek jóslatokat kell tennie egy kisérleti elrendezésre. Te látsz ilyet ott?
Amelyik megfordul, annak 7szer pattan a foton vissza az egyik tükörrõl.
A másiknak mindig 10-szer.
Newtoni térben és idõben maradtam? Igen.
Egyedül a Lorentz-kontrakció az, ami különleges az ábrán. De az sem mérvadó. A nélkül is nagyjából helyes ábrát kapnák.
Utolsó próbálkozásom. Ha ez is kínai nektek, akkor feladom.
Ikerparadoxon.
Most mindkét ikert tükrörpárokból álló órák helyettesítik. A zöld vonalpár a földi iker fényórájának két tükre, a sárga az elutazóé. Ez az elsõ rajz.
A piros vonalak a fényórában pattogó fénysugarak. Ezek a rajzon mindig 45 fokban állnak, tehát az ábrán a c=1.
Meg lehet számolni, az utazó fényórában a fény kevesebbszer verõdik vissza. Ha a Föld fordul meg, és megy az elutazott iker után, akkor a Föld órája fog lassabban járni A MÁSIKHOZ képest.
Látszik nem?
Látod hogy a mozgó óra lassabban jár? Mi olyan bonyolult ezen, hogy képtelenek vagytok felfogni?
A KÉPLETBEN NINCS GYORSULÁS.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/relativ/tdil.html
TECCIK LÁTNI?
" Relativity
According to the theory of relativity, due to their constant movement and height relative to the Earth-centered inertial reference frame, the clocks on the satellites are affected by their speed (special relativity) as well as their gravitational potential (general relativity). For the GPS satellites, general relativity predicts that the atomic clocks at GPS orbital altitudes will tick more rapidly, by about 45,900 nanoseconds (ns) per day, because they are in a weaker gravitational field than atomic clocks on Earth's surface. Special relativity predicts that atomic clocks moving at GPS orbital speeds will tick more slowly than stationary ground clocks by about 7,200 ns per day. When combined, the discrepancy is 38 microseconds per day; a difference of 4.465 parts in 1010.<17>17>. To account for this, the frequency standard onboard each satellite is given a rate offset prior to launch, making it run slightly slower than the desired frequency on Earth; specifically, at 10.22999999543 MHz instead of 10.23 MHz.<18>18>
GPS observation processing must also compensate for another relativistic effect, the Sagnac effect. The GPS time scale is defined in an inertial system but observations are processed in an Earth-centered, Earth-fixed (co-rotating) system, a system in which simultaneity is not uniquely defined. The Lorentz transformation between the two systems modifies the signal run time, a correction having opposite algebraic signs for satellites in the Eastern and Western celestial hemispheres. Ignoring this effect will produce an east-west error on the order of hundreds of nanoseconds, or tens of meters in position.<19>19>
The atomic clocks on board the GPS satellites are precisely tuned, making the system a practical engineering application of the scientific theory of relativity in a real-world environment."
http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System
A GPS órája 38msec-et késik naponta. Ez tény. Ha nem veszik figyelembe ezt az effektust, egy kelet-nyugati poziciós hiba keletkezik, ami több 10 méter eltérést is adhat. Az pedig egyértelmû remélem, hogy a mûhold szabadon esik, vagyis erõmentesen mozog.
/Más kérdés, hogy ezt egy newtoni modell, a Lorentz-elmélet is tudja magyarázni, mindenféle téridõ nélkül./
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
"A speciális relativitáselmélet egyik bizonyítékának tekintik, hogy a repülõgépre feltett atomóra kevesebbet mutat, mint a Földön maradt társa. Nos ez nem a relativitáselmélet bizonyitéka, hanem a gyorsulás következménye. A cézium atom a repûlõgéppel együtt gyorsul, melynek következtében a gyorsulással szemben munkavégzésre van kényszerítve az elektromágneses mezeje, ezáltal energiát és azzal egyenes arányban rezgésszámot is veszít a gyorsulás intervallumában. Ezáltal a repülögépen elhelyezett atomóra rezgésszámlálója kevesebb azonos rezgésfázist regisztrál, mint a Földön maradt társa."
Az egész oldal sületlenség, elég erre válaszolni. A képletekben NINCS gyorsulási paraméter, az idõdilatáció nem függ a gyorsulástól, csak a sebességtõl.
Na ilyen egyszerû. Különben is a relativitás az utolsó szóig igaz. És nem tagadja a klasszikus fizikát, mint ahogy ez az agyament állítja, hanem abból nõtte ki magát.
De beleolvasok, adunk neki. Láttam van benne ikerparadoxon.
Egy fizikai elméletet nem lehet matematikailag bizonyítani. Ott a kisérlet a döntõbíró.
Amúgy igen hamar elintézted antiEinsteint, pedig õ is alátámasztja képletekkel a mondanivalóját.
Most akkor a matematikai bizonyítás semmit sem ér?
Csak akkor jó, amikor az egyetemen írják fel a táblára?
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Ha nem, akkor egy valóság van, de mindenki másnak látja, méri.
Kell egyáltalán választani? Szerintem nem, mind a kettõ igaz lehet bizonyos szemszögbõl nézve a dolgot.
A világ úgy van beállítva, hogy mindig több magyarázat lesz a dolgokra, és vég nélkül lehet ezekrõl vitázni.
De lehet, hogy az összes magyarázat igaz, csak mind más szemszögbõl nézi a problémát.
Ez nem jelent semmit, mivel az órák úgy torzulnak, hogy mindig 300000km/s-t mérsz.
Ha te hozzám képest mozogsz v sebességgel, és mérem a fény sebességét, akkor hozzám képest c-vel halad hozzád képest c-v vel.
Ha te méred, akkor fordítva van.
Tessék.
Ez a mondat minden törvény mellett ott van.
Ideális eset nincs!!!!!
pV=nRT
Ott az n, mit nem értesz?
Tények:
A gáz H2, valamennyit ebbõl az egykomponensû gázból bezárok egy edénybe.
Ekkor kialakul az edényben egy gáznyomás és hõmérséklet, amely függ a gázmolekulák számától.
Ha több van benne akkor nagyobb a gáznyomás és hõméréklet, ha kevesebb van benne akkor hidegebb és alacsonabb a nyomás.
A nyomás nõ ha kívülrõl hõt közlünk az edényen kereszül.
Ha a hõt elvonunk akkor csökken a nyomás.
Ez érdekes, csak elfelejtetted, hogy a gáz mennyiségébõl következik a sûrûsége és nyomása.
Minél több gáz van az edénybe annál nagyobb a nyomása, mert az edény falának több részecske tud ütközni.
A gáznyomás szintén extenzív mert függ a részecskék számától.
Minden molekulának szabadsági fokonként 1/2kT az energiája átlagosan. Atomos gáznál például 3/2kT átlagosan, MOLEKULÁNKÉNT.
Tehát a MOLEKULÁNKÉNTI átlagos energia, osztva 3/2k-val (ahol k a Boltzmann állandó) adja a hõmérsékletet. Ebben nincs benne a molekulák száma!
http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1zt%C3%B6rv%C3%A9ny
ki lehet mérni.
Már megint egy mókus, aki kitalálja magában, hogy milyennek kellene lennie az õ képzeletbeli világának, de a tényeket nem fogadja el. Tudod mit? Menj te a fenébe, minek vitatkozzak veled.
A gázok nyomása, hõmérséklete függ az anyagmennyiségtõl, anyagminõségtõl(milyen molekulák alkotják) és a térfogattól.
A térfogata meg az edény térfogatától.
Remélem ezt nem gondoltad komolyan... "A gáztörvények szerint a hõmérséklet függ a nyomástól, természetesen."
http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1zt%C3%B6rv%C3%A9ny
Láthatod barátom, hogy a gáztörvényben a HÕMÉRSÉKLETET MEGSZOROZZÁK A MOLEKULÁK SZÁMÁVAL, merthogy a hõmérséklet független az anyagmennyiségtõl. Hát pont ez a lényege a hõmérsékletnek, szerencsétlen!
De beleteheted úgy is, hogy ugyanakkora hõmérsékleten, ugyanakkora dobozba, persze akkor a több gáznak nagyobb lesz a nyomása. De a hõmérséklete ugyanakkora lesz.
Több molekula = magasabb hõmérséklet.
Mi nem érthetõ ezen?
ha én beleteszek egy azonos térfogatú tartályba azonos gázból különbözõ mennyiséget akkor az egyensúly kialakulása után a több gáznak nagyobb lesz a hõmérséklete.
De ha van egy 1m^3 tartályod mondjuk 10^20 molekulával, illetve ezerszer ennyivel, akkor a hõmérséklet lehet egyforma, vagy bármelyik lehet nagyobb.
Természetesen ha egyforma a hõmérséklet, akkor a kevesebb molekulát tartalmazó tartályban a nyomás ezerszer kisebb lesz, a gáztörvények szerint.
és egy 1m3es tartályom 2 db hidrogénmolekulával.
A 2 darabos tartályomban sokkal hidegebb lesz mint a 2000dbosban.
Ha a gáz hõmérséklete megegyezik a tartály hõmérsékletével, akkor nincs energiaátadás. Miért? Mert az ütközések során ÁTLAGOSAN nincs energiaátadás. Azaz egyes ütközéseknél a tartály részecskéi adnak a gáznak, máskor a gáz a tartálynak. Függõen attól hogy éppen hogyan mozog és rezeg a két részecske. Ha a részecskék MOZGÁSI ÁLLAPOTÁNAK MEGOSZLÁSA jól meghatározott az edényre és a gázra, akkor nyilván jól meghatározható fajta ütközési esetek fordulhatnak elõ. Az átlagos energiaátadás nulla.
Ha kétszerannyi gázt veszek, a részecskék MOZGÁSI ÁLLAPOTÁNAK MEGOSZLÁSA ugyanaz, akkor a gáz hõmérséklete ugyanaz! Miért? Mert az ütközések ugyanolyan fajtájúak, megoszlásúak lesznek, csak kétszer annyi lesz belõlük, de az energiaátadás kétszer nulla, azaz nulla lesz továbbra is. A hõmérséklet változatlan.
Mint mondtam, a nagyobb hõmérsékletû test melegíti az alacsonyabbat. Ha veszel 500kg jeget, annak a belsõ energiája sokkal nagyobb, mint egy pohár szobahõmérsékletû vízé, mégsem tudja felmelegíteni, mert HÕMÉRSÉKLETE KISEBB.
MEGMÉRNI nem lehet a hullámfüggvényt, de indirekt módon, számos kísérlettel, több méréssel, próbákkal ellenõrizni lehet a modell pontosságát.
A modell teljesen pontosan megjósolja, hogy egy adott hely és sebességmérés milyen fajta eloszlást kell adjon, ha adott kiindulási állapotú részecskékkel kezdjük a kísérletet.
Annak tárgyalása pedig, hogy a hullámfüggvény "létezik-e a valóságban", nem a fizika feladata, érdektelen, mert a fizika MODELLEKKEL foglalkozik, és a hullámfüggvény is egy modell. Csupán azzal foglalkozik, hogy MINT MODELL mennyire korrekt.
Ugyanis ezek a részecskék intenzív váltotói.
Ott jelenik meg a probléma, hogy a "HA" feltétel annál kevésbbé teljesül, minél kevesebb részecskénk van.
És természetesen csak anyagnak lehet hõmérséklete, sõt, egy csomó részecskének van csak együtt hõmérséklete.
De a hõmérséklet nem a részecskék számától függ, hanem egy részecske tömegétõl és átlagos sebességétõl.
Például a dobókocka sosem szabályos, de egy kaszinó kockát jól modellezhetünk EGYENLETES ELOSZLÁSÚ véletlenszámmal.
Pont a valószínûségszámítás ad választ azokra a kérdésekre, hogy hány dobás után kell kicserélnünk a kockát, illetve hányszor kell megkevernünk a paklit, hogy az EGYENLETES ELOSZLÁSHOZ közeli eredményt kapjunk.
De minden esetben valamit FELTÉTELEZÜNK, és a valószínûségszámításban fokozottan figyelni kell a ha-akkor szabályokra. Például a 7 egymásba pörgetés körülbelül elég egy jó egyenletes eloszláshoz, HA feltételezzük hogy egy egymásba pörgetése a kártyacsomagnak teljesít bizonyos feltételeket, köztük azt, hogy az osztó nem csal.
Egyébként a valószínûségi alapú modellek általában tényleg csak MODELLEK, hiszen legtöbbször determinisztikus jelenségekre használjuk õket. Itt úgy használjuk, hogy a HA feltétel nem teljesül, de JÓL KÖZELÍTI a vizsgált valóságos folyamat, ezért az eredmény is JÓL KÖZELÍTI a valóságban végzett megfigyelés.
Persze vannak tisztán valószínûséginek vélt folyamatok, mint például a radioaktív bomlás.