Hamis törvények
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A belsõ energia része a hõmérséklet.
Attól még hogy a belsõ energia nagyobb a részecskeszám miatt, attól még a hidrogénkötések tárolhatnak belsõ energiát ami nem jelenik meg hõmérsékletként.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
A hûtés is munkavégzés?
A jég felületére egyre több folyékony vízbõl kifagyott molekula tapad.
Hiába közöl energiát a vízbõl a jégbe "becsapódó" molekula, attól az egész jégtömb nem lesz kimutathatóan melegebb. Hova lesz az energia?
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Öblítsük át a termoszt kevés 5 fokos vízzel! Hagyjunk benne is egy kis vizet. Toljuk bele a jégkockákat a termoszba! Akármennyi jeget nyomunk bele, az 5 fokos vizet nem fogja felmelegíteni! Hiába nagyobb a nagy tömegû jég összes belsõ energiája, mint a kevés 5 fokos víznek.
Ha a tenyerünkre rakunk egy jégkockát, hidegnek érezzük. De ha kettõt rakunk rá, egymás mellé, lehet, hogy hidegebbnek, mint egyet. Ez azért van, mert a két kocka NAGYOBB FELÜLETEN cserél hõt, hidegebb érzetet kelt.
De ha a jégkockát a másik tetejére rakod, akkor már alig lesz különbség. Ekkor is lesz, mert jobban belenyomódik a két kocka a kezedbe.
De ha az egy kockára egy melegebb, ugyanolyan súlyú fakockát raksz, akkor pontosan ugyanolyan hidegnek fogod érezni a jeget, mintha két jégkocka lenne egymás tetetjén.
Ha egy adott hõmérsékletre hûtött termoszba több meleg vizet teszel, egy kicsit KEVÉSBBÉ HÜL le a melegvíz, azért, mert a termosz belsõ falát fel kell melegíteni, és ehhez egy adott BELSÕ ENERGIA kell, és adott belsõenergia-változás a melegvízben eltérõ hõmérséklet-változást okoz.
De ha a termoszt elõmelegíted a 20 fokra, akkor a víz marad 20 fokos. Akár egy litert, akár 5 decit teszel bele.
Több azonos sebességgel mozgó molekula, több hõmérsékletet jelent.
Ha zárt rendszerbe pl egy termoszba több 20 fokos vizet teszek akkor az melegebb lesz az egyensúly beállása után.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Annál is inkább, mert nehezen fogsz olyan termodinamikai folyamatot mutatni, amiben az anyagmennyiség változik, de az összenergia állandó. Ezért az utóbbit hallgatólagosan nem feltételezhetjük.
Mint írtam, a hõmérséklet az a jellemzõ, ami megmondja, hogy két test között "spontán" (tehát külsõ munkavégzés nélkül, vagy egyéb energiafelszabadulás, például égés, kémiai átalakulás nélkül) belsõenergia átadás megvalósul-e.
Ha igen, ahonnan jön, az a melegebb, ahová megy, az a hidegebb.
Az 1000t jég százezerszer annyi belsõ energiával rendelkezik, mint egy deka jég. És sokkal több belsõ energiával, mint egy pohár langyos víz. Mégsem tudja a jég felmelegíteni a langyos vizet. Miért?
Az 1000t jég BELSÕ ENERGIÁJA nagyobb, mint az egy pohár langyos vízé, de HIDEGEBB, HÕMÉRSÉKLETE kisebb, tehát NEM TUDJA FELMELEGÍTENI külsõ munkavégzés vagy egyéb energiabevitel, esetleg kémiai átalakulás nélkül.
Egy rögzített zárt rendszer hõmérséklete x Kelvin.
Ha ebbõl elveszek akár 1 atomot is már kevesebb lesz.
Ha minden más paraméter rögzített csak a darab változik.
Pont ezt írtam a múlt héten. A BELSÕ ENERGIA függ a hõmérséklettõl és az anyagmennyiségtõl. Több vízet tovább kell melegítenem, mert NAGYOBB BELSÕ ENERGIA tartozik több vízhez, ugyanolyan hõmérsékleten.
Maga a hõmérséklet nem az anyagmennyiség függvénye. A belsõ energia igen.
Nem hiszem hogy azonos hõmérsékletûek lesznek.
De ha te úgy gondolog, hogy igen várom a magyarázatodat.
Megtöltesz egyforma langyos vízzel két poharat. Az egyik a referencia. Az ujjaddal ellenõrzöd, hogy egyforma-e a hõmérséklet. Ezután az egyik pohárnak a felét öntsd ki, és hasonlítsd össze újra az ujjaddal. Megváltozott a hõmérséklet?
Két pohár helyett használhatsz egyet és egy lázmérõt, ha 38C körüli vized van.
Jó lenne ha átnéznéd a thermodinamika tételeit. Kezdésnek nem lenne rossz.
Otthonról majd még írok.
Kissebb hõkapacitás stb stb.
Amúgy zárt rendszereket figyelünk.
Ha adott mozgásállapot eloszlású gázrészecskéket veszel, az adott hõmérsékletnek felel meg, ezt írtam a múlt héten. Azt is írtam, ha ezekbõl 10^20 vagy 100*10^20 darabot veszel, mindkét esetben a gáznak ugyanannyi lesz a hõmérséklete. Itt van, mégegyszer csatolom:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/kinetic/eqpar.html
Hozzátartozik az egészhez.
Amúgy meg most írad le a lényeget...
"egy részecskére jutó átlagos energia függvénye"
Mégis csak függ a részecske számától!
Hiszen egy részecskére jutó energiával van összefüggésben.
Na lassan ennek is a végére érünk, mint a többinek.
Ezen fogalmak használata nélkül, továbbra is kijelentem, hogy a hõmérséklet nem a részecskék számának függvénye a gázoknál (sem), hanem az egy részecskére jutó átlagos energia függvénye. Itt a link.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/kinetic/eqpar.html
A kilogramm mértékegység jelenleg a franciaországi kitüntetett “standard” fémhenger tömegén alapul, ami x számú fématomból áll.
Ciklikus Hiba...
Intenzív - anyag
Extenzív - energia
Ez anyag velejárója az energia, mivel energia nem keletkezhez csak átalakulhat ezért arra következhetek, hogy anyag sem keletkezhet.
Magyarul a kettõ egy és ugyan az...
Az anyagot érzékeljük az energiát meg érezzük.
Az a hiba hogy ez ketté lett választva.
Ha csupán a hõkapacitás változna, de a lesugárzási és a felvételi teljesítmény marad, akkor az átlaghõmérséklet maradna ugyanannyi. Csak a hõmérsékletingadozás CSÖKKENNE a hõkapaciás növekedésével.
Ha ezt a levegõmennyiséget BELEPRÉSELEM egy darab 1m3 tartályba, akkor felmelegszik, de csak azért, mert MUNKÁT VÉGZEK a gázon.
A folyadékoknál ez egyszerûbb. Kiöntöm a víz felét, a maradék ugyanolyan hõmérsékletû.
Két darab olvadó jégkocka 0C. Egy darab olvadó jégkocka 0C. Ötvenezer darab olvadó jégkocka 0C.
Ugyanis a szilárd vagy folyékony tüzelõanyagok, elégetésével, nagy mennyiségû gázok szabadulnak fel, melyek a Föld hõkapacitását növelik. Magyarul nagyobb darabszámú lesz a légkör, tehát melegebb.
Az, hogy a hõmérséklet intenzív mennyiség hamis, hibás... nagyon is függ a darabszámtól.
A gáz hõmérséklete pedig egyenesen arányos a nyomásával.
Basic mindíg összességében kell látni a dolgokat.
Az entalpia mérhetetlen. Csak a változása.
A hõmérséklet az entalpiához hasonló mennyiség, így extenzív. Mivel nem vonatkoztatjuk részecskemennyiségegységre. Mint a sûrûséget pl.
Ha felét kiöntöd, akkor hidegebb lesz.
Végezd el a kísérletet, de várd meg amíg beáll az egyensúly. (Kevesebb molekulaszámú víznek kisebb a hõkapacitása ráadásul.)
Van egy termoszod légmentesen zárva. Hogyan öntesz ki belõle vizet?
Ha két inerciarendszerem van, mindegyik azt látja, hogy a MÁSIKBAN TELIK LASSABBAN az idõ. Viszont az ikerparadoxon során az utazó iker VISSZAFORDUL. Ezért az õ rendszere nem inerciarendszer. Ezért õ lesz a ludas.
A fénynél azt írtad: "Ez nem jelent semmit, mivel az órák úgy torzulnak, hogy mindig 300000km/s-t mérsz." (mármint a fényre).
Nos, igazából a Michaelson-féle interferométeres kísérletben nem kellett felhasználni külön idõmérést, mert a fény maga a saját rezgéseivel "méri az idõt", pongylán fogalmazva.
Hétvégéken nem szoktam írni, így sajna lemaradok.
Gyorsan egy végsõ reakció a hõmérsékletre: ha megmérem lázmérõvel, hogy egy pohár langyos víz 37,5C és kiöntöm a felét, a maradék ugyanakkora hõmérsékletû lesz. Nagy marha, aki ezt megkérdõjelezi.
Jó is lenne, ha csak egyszer tévedtem volna.
Mutass olyan embert, aki még sose tévedett.
Én mindig azt ítram le, amit éppen akkor igaznak hittem, gondoltam. Nem hazudtam, legfeljebb tévedtem. Aki próbálkozik az téved. Aki nem csinál semmit az nem téved.
De az interneten a dolgokat új nézõpontokból is meg lehet ismerni.
Lehet hogy most is tévedek, de ennek egyre kisebb az esélye.
hehe