Hamis törvények

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

dronkZero
"pont ez az hogy nincs egy abszolút távolság ami soha semilyen körülmények között ne változna."

Ilyen nem is kell egy _egység_ definiálásához.
De tényleg nem értem a problémádat. Komolyan.
Van egy távolság, amit önkényesen etalonná nyilvánítottunk. Nem azért, mert ez egy természetes egység lenne, még csak nem is kitüntetett érték. Egyszerûen azért van rá szükség, hogy te is ugyanarra gondolj hossz tekintetében, mint a világ másik végén lévõ ember.
Semmi más jelentõsége nincs a mértékegységeknek és elvi pontosságuknak.

"A másodpercet a pulzusommal tudom mérni, elég az, ha távolságot kell akkor meg lépésszámmal. Ezekhez semmilyen mûszerre nincs szükségem."

És még a madzag/lepergett homoknál is pontatlanabb, ráadásul függ a megfigyelõ személyétõl, állapotától.Na ezért volt fémrúd, meg fénysebesség, meg cézium. Hogy te legmélyebb álmodból ébresztve is, meg hegymászás után is ugyanazt az idõt mérd.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

clio1616v
Mi a topik címe?

"Hamis törvények"

Ezért kezdtem ide beírogatni korábban, nem a megmaradási törvények miatt.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

clio1616v
Ha az embernek nem lenne szeme, mint fényt érzékelõ testrésze, akkoris a fény sebessége lenne a "legbiztosabb pont a világunkban"?

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

clio1616v
"Nyilván fénysebességet ilyen eszközökkel nem mérsz le" - hanem? pont ez az hogy nincs egy abszolút távolság ami soha semilyen körülmények között ne változna. Ahogy idõtartam sincs. Nincs két egyforma létezõ, valódi dolog.

A másodpercet a pulzusommal tudom mérni, elég az, ha távolságot kell akkor meg lépésszámmal. Ezekhez semmilyen mûszerre nincs szükségem.

dronkZero
"Ezt pont a legnagyob bizonytalansággal mérhetõ fény sebességre (legnagyobb ismert sebesség) akarják visszavezetni."

Na emellett elsiklottam, ez szarvashiba.

Pont a fénysebesség a legbiztosabb pont a világunkban, még jóhogy arra vezetünk vissza mindent, amit lehet!

dronkZero
Ööö, azt ugye tudod, hogy _MINDEN_ mértékegység vagy önmagában hasraütés következménye, vagy visszavezethetõ hasraütéssel megállapított mértékegységre.

A fizikai világ "analóg", nincsenek "egységek".* Ebbõl kifolyólag minden mértékegység megállapodás kérdése.

*De, kvantumszinten állítólag vannak, ehhez nem értek.

dronkZero
"De a fénysebesség méréséhez, szerintem mindenféleképpen kell definiálni a távolság mértékegységét, hogy azt tudjuk mondani, hogy most tett meg a fény x métert."

Na, teljesen jó, hogy ezt így megfogalmaztad, pontosan itt tévedsz.
Ha csak egy madzagod van, meg homokórád, akkor is tudsz sebességet mérni. Legfeljebb a sebesség lesz madzaghossz/lepergett homok mértékegységben. (Nyilván fénysebességet ilyen eszközökkel nem mérsz le)

A fizikai jelenség maga létezik. Nem függ attól, hogy milyen pontosan mérjük meg, az csak ahhoz kell, hogy további számításokban fel tudjuk használni. Megmérni is bõven elég olyan pontosan, amilyen pontosságra a továbbiakban szükség van. Nekem, személy szerint a fénysebesség kereken 300ezer kilométer per másodperc, nekem nincs szükségem pontosabb értékre, mint ahogy a pí is csak 3.14. A másodpercet is úgy definiálom, hogy a munkaidõ 1/28800-ad része... 😛
Elég. Nem kell több.

Megkérdezem harmadszor is, hogy neked miért kellene pontosabban?

clio1616v
Az lehet mondani nagy általánosságban, hogy a meglévõ törvényeket és axiómákat felhasználva próbáljuk értelmezni az eseményeket.

Ezen nagyon nehéz lenne változtatni, mivel ezek általánosan elfogadottak, de ez nem jelenti azt hogy helyesek is.

Nagy a tehetetlensége a tudománynak, és lehet hogy egy új helyesebb rendszer sem lenne sokkal pontosabb.

Kb ez volt eddig a topik témája, amit Albertus példákkal igazolt, Basic265 pedig a tudomány törvényeivel dobálózva próbált cáfolni.

clio1616v
Ha egy mennyiséget mérsz, ahhoz kell egy mértékegység, ha egy mértékegység definíciójához magát a mértékegységet mérned kell tudni az eleve egy ciklikus hiba, hiszen amíg nincs meg a mértékegységed addig meg kell adnod egy hasraütésszerû értéket, ami a méter esetében az a bizonyos etalon rúd.

Ezt pont a legnagyob bizonytalansággal mérhetõ fény sebességre (legnagyobb ismert sebesség) akarják visszavezetni.

dronkZero
Jó, jó, de ez neked miért baj? Igen, van pontatlanság, minden mérésben.
De tudunk róla, és beleszámítjuk. Akkor hol a gond?

clio1616v
Pont ez a topik céjla.
Akinek eredeti ötlete van, nem a demagóg törvényeket ismételgetik, azok is hozzászóljanak.

A legjobb már az alapdefinícióknál elkezdeni nem egy integrálás felírásával.

clio1616v
De a fénysebesség méréséhez, szerintem mindenféleképpen kell definiálni a távolság mértékegységét, hogy azt tudjuk mondani, hogy most tett meg a fény x métert.

A méterrúd, mint etalon meg nem lehet egy atomi méreteknél kisebb mérésekre alkalmas.

A cézium bomlását vizsgáló detektorok, szintén már egy definiált mértékegységrendszer szerint mûködnek.

clio1616v
igen, ciklikus hiba

clio1616v
A számolni-nak sok jelentése van én pontatlanul fogalmaztam így nem értettél meg.

Amirõl nem tudsz, arra nem számítasz. Pedig létezik olyan dolog is amirõl nem tudsz, pedig mégis létezik, igaz nem számodra, de abszolút módon igen.

"Az igazság az, amit egy adott pillanatban annak gondolsz"

dronkZero
Sokáig ugye méterrúd volt az etalon. Ez már pontosítás.

Valóban, a sebesség származtatott mennyiség, az idõbõl és a távolságból.
A probléma ott van, hogy az a fránya fénysebesség az, ami jelen tudásunk szerint maximálva van, és állandó (vákuumban).
Ezért érdemesebb a távolság etalonját a sebességbõl vezetni vissza. De ez nem okoz ellentmondást, mert odafelé is, visszafelé is ugyanazokról a fizikai mennyiségekrõl van szó. A fény ugyanolyan gyorsan megy, akár egy pálcából meg a Föld keringési idejébõl számolod ki számszerûleg, akár a mérésbõl határozod meg a megtett utat, a cézium bomlásából számolt idõegységet figyelembe véve.

Ez nem valódi probléma, ellentmondás itt nincs.

clio1616v
A sebességméréshez elõször a hossz és idõ definíciója kell. A megtett utat pontosan!!! kell tudnod mérni, ahogy az eltelt idõt is.

Az idõ definíciója... hogyan és mivel vizsgálod az energiaszintek közötti átmenetnek megfelelõ sugárzás periódusait? Idõtartamot nem tudsz mérni, amíg nincs idõ mértékegységed, ami jelen esetben az 1 sec.

1732. hsz.:
Amirõl nem tudsz azzal nem lehet számolni. Te azt írtad, hogy kéne...

1738. hsz.:
A mérési hiba igazából független a mértékegységtõl. Szerinted nem...

1746. hsz.:
Semmi gond nincs a méter definíciójával. Teljesen egyértelmû, hogy 1m az mekkora távolság, csak te nem érted...

Ilyenek miatt írtam amit írtam. Gyakorlatilag nincs értelmes hozzászólásod.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

clio1616v
Ez így lenne helyes:

A *kisnyúl* az a távolság, amit a fénysebességgel (x kisnyúl/s)vákuumban mozgó fény 1/299 792 458 s alatt tesz meg.

dronkZero
Aztán:
"- ehhez tudnunk kell azt hogy mennyi 1 sec, légyszíves nézd meg hogy annak mi a definíciója"

c) Az idõ mértékegysége a másodperc; jele: s. A másodperc az alapállapotú cézium-133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelõ sugárzás 9 192 631 770 periódusának idõtartama.

Még mindig az a kérdésem, hogy _végtelen_ pontosságra mihez van szükséged?

dronkZero
Ja, vágom. Azt mondod, hogy a fénysebességben benne van a méter.
Na, ebben tévedsz.

A fénysebesség egy fizikai jelenség, önmagában mérhetõ. Nem kell hozzá tudnod a méter definícióját. Megadhatod arasz/emberöltõ mértékegységben is, csak úgy nehezen lesz értelmezhetõ, de ugyanazt a sebességet fogja jelenteni.

Ez álprobléma.

dronkZero
?

Hogy mi?

Mi az, hogy már elõre definiált mértékegység? Hát épp ezzel a mondattal definiáljuk, heló, _független_ változókból. f(Fénysebesség vákuumban, idõ)

Vegyem ki belõle?
A *kisnyúl* az a távolság, amit a fény vákuumban 1/299 792 458 s alatt tesz meg.

Vagy ezt most hogy gondoltad? Tényleg nem vágom, mi a bajod ezzel...

clio1616v
Figyelmesebben olvass akkor.

clio1616v
Nekem azzal van problémám, hogy például a méter definíciójában ne szerepeljen már a méter, mint már egy elõre definiált mértékegység.

Ha nektek ez elfogadható, akkor az olyan mintha azt mondanám, hogy a fa azért növény, mert fa.

Elolvastam pár hozzászólásodat, de szerintem nem kéne eröltetni, ez nem a te világod.
Ez egy tudományos topik, innentõl kezdve nincs értelme hozzászólni olyanoknak, akik annyira alulinformáltak, hogy nem is érthetik mirõl beszélgetnek itt az emberek.
Amíg alapvetõ definíciókkal nem vagy tisztában, nem vagy vitaképes.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

dronkZero
Oké, rendben.

Mihez van szükséged _végtelen_ pontosságra?

clio1616v
Igen erre gondoltam...
- eleve vákuum nincs
- a fény (x km/sec) sebességgel terjed, ebben benne van hogy tudjuk mennyi az 1 km hosszúság, pedig éppen azt akarjuk definiálni mennyi az 1 méter
- ehhez tudnunk kell azt hogy mennyi 1 sec, légyszíves nézd meg hogy annak mi a definíciója

Sebesség méréséhez (az már csak hab a tortán, hogy a fényt hogyan detektálod két pont között) kell egy "óra" és egy "méterrúd" és ha lehet a kettõt egyidõben kellene megmondanod, hogy az adtott tárgy éppen hol van és milyen idõpillanatban.

dronkZero
Oké, akkor legalább tudom, mennyire vegyelek komolyan. Örülök, hogy ez ilyen hamar kiderült.

dronkZero
1 méter az a távolság, amelyet a fény vákuumban 1/299 792 458 s alatt tesz meg.

Az épp aktuális definíció ráadásul egy magyar származású fizikus érdeme, lásd:
Méter-sztori

Te milyen definícióra gondoltál? Vagy ezzel mi a gond?

clio1616v
A matematika a bonyolítás tudománya. Hogyan tehetünk egyszerûbb dolgokat mások számára érthetetlenné.

dronkZero
Szokás számolni a hibával is.

Például földmérõknél komplett félév foglalkozik a hibák kiküszöbölésével, hibaterjedéssel...

Mérések matematikai feldolgozása c. tantárgy ütemterve
Oldal alján az ezzel foglalkozó szakirodalom.

És akkor ez még csak távolság-, területmérés, nem kvantumfizika.

clio1616v
Mérési hiba.

Gondolj bele mi a méter definíciója...

"Minnél inkább számolunk ezekkel az emberek számára érzékelhetõ méretekkel ember számára közvetlenül érzékelhetetlen dolgokat annál nagyobb a hiba."

Miféle 'hiba'?

http://szabadforum.com

clio1616v
Albertus-t keresd a megmaradási törvényekkel kapcsolatban.

Én azt mondtam, hogy már az alapmértékegységek definiálásával bajok vannak.

Méter, kg, sec és ebbõl hiba származik.

Minnél inkább számolunk ezekkel az emberek számára érzékelhetõ méretekkel ember számára közvetlenül érzékelhetetlen dolgokat annál nagyobb a hiba.

"Amirõl nem tudsz arról nem tudsz 😊 de amirõl nem tudsz az attól még létezik."

Ez stimmel. De valóban errõl szól ez a topik?

"Jó akkor olvasd le a mérõmûszereket a szemed vagy bármely más érzékszerveid nélkül."

Ez is timmel, de még ez sem a topik címében szereplõ fogalommal kapcsolatos.

"A mérõmûszerek mûködése nem abszolút elveken alapul. Hibásan mérnek, hibahatárokkal mûködnek."

Persze, de olyant is kimutatnak, mérnek, amit az érzékszerveinkkal nem érzékelünk. Következésképpen már rengeteg dologról tudunk, amit nélkülük nem tudhatnánk. Mennyiben véltózttja meg ez a dolog a megmaradási törvények értelmét?

clio1616v
Amirõl nem tudsz arról nem tudsz 😊 de amirõl nem tudsz az attól még létezik.

Jó akkor olvasd le a mérõmûszereket a szemed vagy bármely más érzékszerveid nélkül.

A mérõmûszerek mûködése nem abszolút elveken alapul. Hibásan mérnek, hibahatárokkal mûködnek.

Köszönöm, de továbbra sem értem! Amirõl nem tudok, arról tudok? És például hogyan illeszkedik ez a leírás a kezdõleíráshoz "A megmaradási törvények vesztették értelmüket"? Mi közük a magmaradási törvényeknek a mi érzékelésünkhöz? Nem tudom értesültél e róla, de 2008-at írunk. Az emberiségnek már vannak mérõmûszerei, amik objektívmódon képesek mérõszámokat adni. Emiatt már nem szükséges hagyatkoznunk az érzékszerveinkre. Tehát akkor mégegyszer megkérdezném: Mirõl szól ez a topik?

clio1616v
A téma az, hogy nem csak azokkal kell számolni, amiket érzékelsz(amikrõl tudsz), hanem azokkal is amiket nem. Mert attól még hogy számodra valami nem létezik, attól még abszolút módon létezhet.

Mi lenne itt a téma? Összefoglaló kellene nekem, hogy bekapcsolódhassak.

clio1616v
Nem szabad elhinni mindent. sõt

#1728: Nem mi erõsítjük a törvényeket, hanem a kísérletek, tapasztalatok. Ha minden eddigi tapasztalat alátámaszt egy törvényt, akkor el kell fogadnunk, hogy a törvény mûködik - eddig. Ezért nem a törvényt kell közvetlenül támadnia annak, aki tovább akar lépni. A cáfolathoz ellenpéldát kell gyûjteni.

Egy tanárom mondta (igaz, programozással kapcsolatban): "a papír mindent elbír". Ez lehetne a mérnökök egyik jelmondata. Tehát hiába fecseg valaki bármennyit is, ha közben egyetlen jó ellenpéldát nem mutat.
A törvényeket megismerni kell, nem erõsíteni 😄 😄

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Kiraa, te tudsz másik fórumot, ahol szükség van a tudományos oldal erõsítésére?
#1725: Rosszul látod. A tudomány haladásának elsõ lépcsõje az, hogy ismerjük és tudjuk az elõdök munkáját, hogy ne kelljen feltalálni ugyanazt a dolgot mégegyszer, hanem tudjunk fókuszálni a valóban új dolgokra.

Az áltudományok hírdetõi általában már addig sem jutnak el, hogy megismerjék a témakörbe vágó kísérleteket és eredményeiket. Csak egy csekély töredékét ismerik ezeknek.

Én többször felvetettem, hogy halljuk a hamis törvényt, és a cáfolatot. Azt is többször felvetettem, hogy halljunk egy egyszerûbb modellt, ami jobb (valami elfogadható, racionális szempont alapján), mint amit a tudomány használ.

Az eredmény: nem hangzott el ilyen, általában csupán a törvény elemzõjének, vagy a modell felvetõjének sekélyes ismereteire derült fény. Általában a fizikai törvény kritizálásánál a kritizáló ember rosszul ismeri a törvényt, szemmel láthatólag kusza, zavaros kép él a fejében róla, és ezt az ellentmondást próbálja feloldani azzal, hogy támadja a törvényt. Annyiban igaza van, hogy az a kép, az a forma, ami az õ fejében él, valóban ellentmondásos, kusza, hovatovább hibás. De ez nem a tudomány problémája, hanem részben az oktatás, részben a rossz írott anyagok, részben az illetõ személyes problémája.

Tehát a javasolt út: ismerjük meg legalább a tapasztalati anyagot, amit az emberiség felhalmozott az adott témakörben, és utána kritizáljunk, kombináljunk, lépjünk elõre.
Azt is meg kellene érteni, ha mindig csak a nagy emberek nagy megállapításait ismételgetitek, azzal nem halad tovább semmilyen tudomány.
A törvények alóli kivételeket kell keresni állandóan.

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

#1723: És ehhez még annyit teszek hozzá, hogy mindneki, aki azt hiszi, hogy nem igazak a gáztörvények, az többet ne használjon hûtõszekrényt, mert szerinte úgysem jól mûködik.
"Persze ezt a részecske mozgást többen tanulmányozták azóta. Aminek eredményeként természetesnek vesszük, hogy az atomok, a molekulák mozgási sebessége közvetlen,
szoros kapcsolatban áll a gáz v. folyadék hõmérsékletével, ezen keresztül az energia tartalmával."

A szoros kapcsolt azt jelenti, hogy a gáz belsõ enegriája (azaz a gáz részecskéinek mozgási energiája) egyenesen arányos a gáz hõmérsékletével, de csak állandó térfogatú gázok esetében.

Mivel a Te példádban a gáz egy csövön keresztül kiáramlik a gáz térfogata is változik, ezért aztán nem "csoda", hogy látszólag ellentmondás.
#1721: ez is egy hozzáállás. Biztosan díjazni fogják a hozzád hasonlóak. Én viszont nem amiatt vagyok itt a fórumon, hogy veled vitázzak, hanem hogy megmutassam a fórumot olvasóknak, hogy mi a tudomány álláspontja a felvetett kérdésekben. Sajnálatodra ezt nem fogod tudni megakadályozni, azzal sem, ha nem reagálsz.
Elnézést kell kérnem a Fekete Gábor úrtól.

Nem hittem volna, hogy Fekete úr tündöklõ napnak hat
Basic úr mellé állítva.

Neked meg azt legalább meg kellene értened, hogy
a krumpli nem gyümölcs, még akkor sem, ha otthon képes vagy megkülönböztetni õket.
Bár a hitel emlegetése miatt, ezt is kétlem.

A többieknek mondom, hogy ezentúl figyelmen kívûl hagyom Basic hozzászólásait.
Így bárkinek van kérdése, véleménye, kérem
írja le nyugodtan, megbeszéljük.

Nem hagyhatjuk, hogy eszementek miatt megszakadjon az értelmes fórumozás.

#1719: Nekem ne magyarázz feleslegesen, mert hazug ember véleményére nem vagyok kíváncsi, te már hiteledet vesztetted régen. Kérdéseim csupán arra irányulnak, hogy a fórumozók lássák, te butaságokat beszélsz. Ez pedig kiderült.

Továbbra is várom a törvényt, ami szerinted rossz, és az ellenpéldát. Még mindig nem hangzott el ilyen.

Szia "Tiszta hang" !

Nagyon sok olyan fórum van ahová szerencsére csak meghívóval lehet belépni.
Ugye megérted, hogy nem küldök számodra meghívót.
Bõven elég ha itt kiéled hagymázos képzelgéseidet.

A kollégák rosszallását sem kívánom a meghívásod miatt.

Egyébként mint látom "a fizika köszöni szépen jól van"
hozzáállásod rendületlen.

Lassan kezdem azt hinni, hogy Te magad vagy a hírhedt Fekete Gábor, vagy közeli kapcsolatban lehetsz vele.
Különben sem értelek, hiszen pl. az origó fórumának "tiszta vizeit" eddig fodroztátok. Hogy-hogy nem tudsz más fórumokról?

#1709 "hülyeség" nos, amit válaszoltál valóban az!

Kár, hogy az "egy foton" és a fotonáram fotonjai közötti eltéréseket még mindig nem értetted meg.

Miért nem érthetõ számodra a Doppler-hatás?
Pedig nagyon egyszerû!
Ha a forrással azonos sebességgel mozogsz, akkor
azonos frekvenciát mérhetsz-érzékelhetsz a kibocsájtottal.
Ez esetben a kibocsájtó rendszer része a detektorod.

Ez igaz a gyorhajtó autójában mozgatott mûszerre is.
Mert hiába van helyileg a gyorshajtó autójában, ha
sebessége a rendõrautóéval egyezik meg.

Így, bármilyen meglepõ számodra, nem a gyorhajtó
autó rendszerének része, hiába tartózkodik helyileg
a gyorhajtó autó belsejében.
A mozgása miatt a rendõrautó rendszerének része, abban áll. Így a fotonok, a mûszerhez képest valóban c sebességgel mozognak.

De félek, hogy ezt is hiába magyarázom Neked, úgy sem érted meg.