Nostradamus
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De Astre Monde, alias de Notredamus 1566 július 2-án ELHUNYT!
Ami bármely naptár szerint csak azt jelentheti, hogy nem tudhatott még semmit a 2 hónappal késõbbi Szigetvári csatáról- a magyar centuriókat talán épp Zrinyi Miklós megbizására sokkal elõbb irhatta (mikor?).
Zrinyi Miklós (1 db hõs) elõbb kicsit felbosszantotta a Szulejmán szultánt (1 db hõs, szultán fiú), majd utána még jobban, amibe mindketten belehaltak.
Ezt a darabot Nostredamus írta volna meg?...elég furcsa.
Ja és azután a Ragusa feletti Budát a gyógyító segítség végül csak felszabadította, és együtt mentek tovább.
Ha ezt Zrinyi mind megértette a jóslatból, biztos nagyon megörült, és rászánta magát a dologra, és sikerült.
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Megvan a megoldás!!!
Szulejmán szultán 1566 szeptember 6-án halt meg Szigetvár mellett, szép emlékmûve van Kaposvár elõtt!
No, és ki volt Szigetvár védõje? Igazi hõs volt!
Zrinyi Miklós, akit az elõbb említettem!
Most ugyanaz a probléma, mint Fermatnál: az L,Arabe szó melyik mondatrészhez kapcsolható?
A Király fia: Szulejmán.
Az egyik Hõs: Zrinyi Miklos.
Ki a másik? Talán maga Szulejmán? Mert õ is nagyon az volt!
Mikor irta ezt a centuriót? Zrinyi halála elõtt, és átadta neki, vagy a halála után, ami nem lenne szép tõle.
Ha Zrinyi halála elõtt, akkor viszont ez befolyásolhatta abban, hogy úgy döntsön: ne fizessen adót, magára vonva Szulejmán haragját, és ezzel végül megölve azt!
Vagyis elõjósolt valóság ez! Zrinyi rászánta magát erre, és sikerült!
Hú, ez meleg volt!
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Mert el kell dönteni elõbb, milyen nyelven irt, mikor.
Mert a Nostre latin, a Dame francia, de kiderült hogy az Astre is francia.
Vagyis valószínûleg középkori vagy ó francia minden nála. Vagy majdnem minden.
Raguse. Nem lehet Zaragóza?
Külön vizsgálataim voltak (rajta van a honlapon is) voltak arról, hogy számos spanyol uralkodó származott II. Andrástól, IV. Bélától... A francia Croy ház Árpád-Házi leszármazására hivatkozik, talán ma is.
Utalást találtam arra, hogy Erzsébet királynõ is az Árpád-Házból származott, ami érthetõvé teszi a kiállását.
A Savoyai ház (Egon) szintén, erre van link a honlapomon.
Olvastam megoldást, hogy Nostredamus II. Lajosról írt, dehát õ elõbb halt meg a mohácsi csatában, róla nincs mit jósolni!
Azonban Magyar Mária, a felesége a németalföldre került, elhunytával azt a spanyol Habsburg ház örökölt, és nagyjából akkor, mikor ezek íródtak, kezdõdött Alba herceg szomorú ténykedése, ami késõbb a Németalföld szétszakadásához, és orániai Vilmoshoz kötõdött.
Ez sokkal inkább leköthette Nostredamust.
Írják, hogy Zrinyi Miklos (a hadvezír) adott neki megbízást a magyar centuriókra.
Szóval- a történelembe is van mit kutakodni, mert akkor ezek a dolgok egész europában ismertek voltak.
Mindegy...
Elõszedtem a hazánkról szóló verseket.
Találtam megint egy érdekességet:
X 63
Cydron, Raguse, la cité au sainct Hieron,
Reuerdira le medicant secours,
Mort fils de Roy par mort de deux heron,
L'Arabe, Ongrie feront vn mesme cours.
63.
Cydron, Ragusa, a Hieronnak szent városa,
Újra ki fog zöldülni a gyógyító segítségtõl,
A király fia meghal két hõs halála miatt,
Magyarország egyazon úton fog haladni.
Van ahol araboknak fordítják az Arabe-t.
Három kérdés:
1. Cydron visszafele olvasva nordyc. Nem lehet, hogy Ragusától (Dubrovnik) északra található az a bizonyos "Hieron szent városa"?
2. Arabo=Rába, Arrabona=Gyõr. Nem biztos, hogy köze van arabokhoz, vagy törökökhöz a versnek....(állítólag arról a korról szól)
3. Milyen király fia halt meg két hõs miatt pl. abban az idõben?
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
Igazán a honlapomon van "www.megismerhetetlen.com"
Azon néhány befejezetlen, és befejezett témakör van, több kötettel:
- Mûvészettörténelem, sok magyar vonatkozással
- Matematika, a 4. kötet a Fermat sejtés.
- Tudomány
- Technika
- Irodalom
- Hivatkozások.
Valójában itt szívesebben leveleznék róla.
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
Érted azonban kivételt tennék.
Csak küldd el itt levélben nekem az ottani nicked.
De ne nyilvánosan!
A "Csillag Világból" címû nevet, ami franciául de Astre Monde, illetve annak anagrammáját ötölte ki, mivel maga is asztrologikus lehetett.
Unokája, a kis Michel, vagy még a papája, hogy ne legyen túl föltünõ, mert akkor még sokan tudtak anagrammázni) Nostredamusra spanyolosított. Ezzel azután nekem is hosszú idõre elvette a kedvem anagrammázni.
Azután azt tette minden versében is.
Vagyis elváltoztatta valahogy az értelmüket. Hogy hogyan, még nem tudhatni. Ám ezt nem szégyeli, ezt leírta, egy nem titkosított levélben, a fiának, akirõl õ biztosan tudhatta, hogy neki muszáj érthetõen írnia.
Kérdés: csillagászati, vagy asztrológiai feljegyzéseit titkosította õ egy olyan korban, amikor Kopernikusz már nem, Galillei még nem élt, Giordano Bruno pedig keményen dolgozott azon, hogy ne legyen neki se jó?
Amikor Galillei még nem mondta ki, hogy mégis forog a Föld?
Amikor az inkvizició mindenbe belekötött.Kivéve az asztrológiát- azt lehetett, szakmányba.
Szerintem meg ne bánd. Nem holmi agytól, elmétõl elrugaszkodott dolgokkal állsz elõ.
Bár néha azért van amit nem igazán értek, bár igaz is lehet:
"- A Nagy Fermat sejtésrõl hallotál? Roppant cseles rébuszt talált ki, még ma sem fejtették meg (rajtam kivül)."???
Walk the Talk.
Kéremszépen meg tetszik engedni, hogy regisztráljak a honlapján, tisztelt uram és ott (is) beszélgessünk? Nem szeretnék olyan helyre bedúródni, ahol nem látnának szívesen....
:):):)
Emellett gyakran megbánom, amit írok.Csak van úgy, hogy másnapra.
Kérlezépen. Olvasd el, mit írok a Hubble törvényrõl, légyszi.
Mert az nem a sötét tömeg, hanem egy szimpli árapály jelenség. Ezt bizonyítottam.
Ez itt egy tudományos fórum.
Talán lehetne vitázni róla. Hátha tévedtem?
Walk the Talk.
"csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok.
Egy szegényke nickenek, utat mutassatok"
kifelé, forrai...
Vermeer sok képén láthatok pontszerû jelek- nem impresszionista, hanem az obscura úgy gyüjtötte a fényt.
Leonardp tudott egyszere az ergyik kezével írni, a másikkal meg írni, a harmadikkal...talán nem is volt neki.
Ami a hibákat illeti, vannak olyanok amiket képtelenség, hiába vigyázok, bejönnek.
Például azt hogy tervezõ, mindig tevezõnek írom.
Probáld ki, hátha neked is?
A Fermat sejtés felírása nagyon egyszerû.
Fermat fel sem írta, csak elmesélte.
Azt azután mindenki másképpen értelmezte.
Fermat is titkolózott. Bosszantani akarta az angol matematikus haverjait, mert õ jogász volt.
Nagyon sikerült neki, mert még ma se értik, de már sikerült elhitetniük magukkal, hogy igen.
Ja, és mindenkivel.Ahogy a sötét anyagot is.
Ezért nem árt odafigyelni a tudományos halandzsákra.
Mert a természet- igazságot oszt pár száz-ezer éven belül.
Eszembe jutott.....
Huh kicsit beégtem:):)
Persze, lehet, hogy köze nincs hozzá, csak nekem jutott eszembe....:):)
Épp tegnap olvastam a Fermat sejtésrõl szóló topic egy részét.
Ironkodva, pironkodva bevallom utána szoktam nézni, ha vkivel beszélgetek, hogy milyen topicoc vannak bejegyezve nála, mi érdekli...stb. Talán nem jó szokás....de a megismerés egy formája a lehetõségekhez képest:):) Tényleg tudsz vicces fiú lenni:)
És a 999 fele tényleg 444, a 7 kétszerese meg 12. "Nem csalás, nem ámítás valóban sokszhibás a számítás":):):)
Jelenleg épp ezt a nyelvet gyûröm:)
Bocsika.:):)
Schliemann, aki Homérosz háromezeréves leírása alapján megtalálta trója aranykincsét, állitólag úgy tanult görögül, hogy egy vak embernek fizetett, hogy hallgassa meg amit mond.
Ezért nem tudom ellenõrizni a gondolatmeneted.Mert akkor nekem meg kéne tanulni latinul, franciául, görögül...
Amikor a Fermat sejtésen dolgoztam, pont ez a probléma jött elõ, egy oldalt elküldtem egy németországi magyar latin fordítónak, hogy fordítsa le...
Egyébként ajánlom a figyelmedbe a honlapomon van (www.megismerhetetlen.com), a matek részben a 4. kötet legelején. Ami csak egy leírás, a Fermat sejtés nyelvi ellenõrzésérõl, de nem matek, így megértheted.
Ám kész krimi!
Pierre Fermat (egy bíró!)a végtelen kifejezésére (szerintem) nem tett pontot a feljegyzése végén, ami helyébe a fia a könyv szerkesztésekor egy vesszõt biggyesztett.
Így azután 500 évig vitatkoztak a matematikusok, hogy végül egy másik megoldást fogadjanak el, és díjazzanak.
A mûvészettörténelmi részben több reneszánsz mûalkotáson vettem észre érdekes dolgokat.
E tekintetben mind (8 kötet) el kéne olvasnod.
De a legfontosabb Vermeer "Ars Pictoria", (1. kötet) és Leonardo "Utolsó Vacsora" képe (4. kötet).
Ha valamelyiket megnézted, írhatnál, de ne ide, hanem levélben.
Van egy nemrégi musical, a Párizsi NotreDame.
Csoda jó!
Hallgasd meg a 19 dalát (Belle= szépség), és a többit is!
Ami azt illeti, néha játszadoztam a "Nostredamus" betüivel (pld. "astronomus"?, de nem jutottam semmire- az agronomus lett volna jó leginkább... És csak ahogy itt olvastam a címét, hogy nem Nostredamus, hanem Nostredame, akkor kezdtem valamit kapisgálni. Csak késõbb jött a Monde felírás, amirõl tudtam, hogy volt egy olyan hetilap, hát megnéztem, hogy mit jelent?
Az Astre jelentését meg ebbõl a muzikelbõl tudtam, mert egy másik, csodás dal benne éppen a Holdról szól, azt nemrég kiszótároztam (Bruno Pelletier énekli).
Szóval végül is a veletek való levelelezésbõl jött promt ki, anélkül nem jöttem volna reá, igaz, nem is érdekelt.
Egy ie. 14.századi egyiptomi szövegben találtak utalást egy "a saszuk földjén lakozó JHW" istenre. Valószínûsítik, hogy Mózes törzsérõl van szó és õk menekültek Egyiptomba, ahol munkacsoportokat szerveztek belõlük. A nevet korábban (Jahve-nevét) korábban nem ismerték az izraeliták, Mózes teremtette meg ezt a vallást.
Na ilyesmiket olvastam, én sem tudtam:):)
Jól írták?
Az nem gond. Az a témakörön belüli nem sokat tudás lehet erény is: kevesebb az esély a belemagyarázásra. Egy történész például, ha a sorait olvassa kapásból történelemre asszociál esetleg olyan versszakoknál is, ami nem arról szól. Aki viszont nem sokat tud ezeken a területeken azt nem befolyásolja ilyesmi.
Õ azt írta: olyan emberek értik majd meg a szavait, akiknek magadatott a jövõbelátás képessége, ill. megemlíti a felületességet, mint hátrányt, ill. azt írja vizsgálják meg jól az összes versszakot, na meg az egyszerû emberek számára akarta érthetõvé tenni a jóslatait.
Arra gondoltam, hogy két kiindulópontom lesz ezek alapján:
ad egy, milyen egy látomás? Mint egy videófilm. Ha errõl akarnék írni mék? Elbeszélést írnék akár verses akár nem verses formában, hogy érthetõvé tegyem mit láttam a videón akár részben, akár egészben. Ha azt akarnám, hogy egyszerû ember számára érthetõ legyen hogyan rendezném? Bonyolult matematikai rendszerrel? Lehet, de kevesebb lenne az esélye, hogy megértik. Rendezhetem így, plusz úgy írnám meg a versszakokat, hogy az egy történetrõl szólóakban legyenek utalások arra, hogy melyek tartoznak össze, hogy odafigyeléssel olvasva összerakhatóak legyenek a rövidebb, hosszabb történetek. Mi van, ha pont azért csak ilyen emberek értik majd meg a szavait, mert nem abból indulnak ki a szavait megfejteni akarók, hogy hogyan is írhatja le az ember a látomását, hiszen nem tudják milyen, vagy nem tartják lényeges momentumnak a látomások milyenségét, mint kiindulópontot.
Ha pedig történetekrõl van szó, akkor egy történetbeni az, ami standard? A fõbb szereplõk, kulcs fontosságú tárgyak, esetleg a helyszín, ha egyszerûbb történetrõl van szó, ill. szokatlan említ több versszakban is, vagyis leírása egy ilyennek.
Nem véletlen említettem a Veszta szüzek templomáról szóló versszakokat. Ott is megemlít egy lámpást, amelyet megtalálnak, majd arról ír, hogy ellopják...stb. Több ilyen történetet fedeztem fel a versszakokban, amiket kijegyzetelgettem mind páros számú versszak. És igaz, hogy találtam egy ötletes, de nem annyirat számok alapján történõ lehetséges rendezési elvet is, de csak azután, hogy sztorik alapján szedtem össze jópár versszakot.
Vagy: Hajók, melyek betegséget hoznak, nem hitet, majd hajókat említ, kikötõbõl induló járványt egy városban.Megfertõznek egy kutat, majd azt írja fertõzött ugyanott járvány tör ki. Sorolhatnám...
Ez lehet, hogy nem annyira tudományos megoldási lehetõség, csak egyszerû logika. De még ha egyszerû logikára támaszkodó ötlet is legalább az enyém ha helyesnek bizonyul, ha nem akkor is. És jót gondolkodtam közben, pár dolognak utána néztem, tanultam is hozzá.
Lehetséges, hogy az a férfi akirõl olyasmit ír (ha jól fordítják), hogy a második neve Hold, (vagy Diana napját teszi ünnepnapjává sok a fordítási variáció:)) önmaga?
Nostra Dame Latin:nostra-mienk Francia:dame-hölgy :)
Nem szoktam senki helyet a babért learatni. Manapság lehet nem divat a tisztesség, de nálam még igen.
:):(
Hogyan lehetséges, hogy ~500 évig senki nem vette észre, hogy:
Nostredame= Astre Monde,
vagyis hogy csillagvilág, tehát hogy az egy anagramma?
Talán mert valami mást akartak megtalálni?
Ugyanúgy akár tízmilliárd ember sok minden mást sem vesz észre, vagy nem akar észrevenni, ami pedig jobban is látható, mint ez.
Egyszerûen- mert mást keres, és mást akar megtalálni, mint ami a valóság. Errõl meggyõzõdtem a különbözõ fórumokon.
Így kétségem sincs, hogy helyesen teszem, ha vitatok ilyen dolgokat.
Ha lesz idõd, megkérlek majd, hogy ellenõrizd néhány hasonló állításomat, mûvészettörténelmit, vagyis hogy mi látható a képeken?
Nem mindenkinek van szeme hozzá.
A dátumot hol találtad?
Szia.
Mózes meg minden bizonnyal Ekhnáton után élt, aki bevezette volna az egyisten hitet.
Az eredeti szöveg, nem az angol fordítás lenne a fontos...
Vagy valamit kódolt ebben is?
Sajna, bizonyára nem jó az algoritmus.
Ezt mondtam én is: az említett különbözetek mindegyikébõl kivonjuk a 351-et, ill. kivontam az általad javasolt 365-öt.
Lásd alatta.
Jaj, már megint nem jól fogalmaztam? De így felsorolva ugye érthetõ, hogy gondoltam a kivonogatásosdit?
Jó éjt és sok sikert!
Figyuzz...lehet hogy feladom...
Egy idõre.
Mert most épp van munkám (ami idény jellegû).
Ehhez pedig legalább tíz egész (férfi)ember kell. Vagy legalább egy nõ. De írjál, csak olvasni fogom, feldolgozmni csak módjával.
Ha jól tudom, a Gergely naptár 11- nappal van odébb.
Annak azért lehet jelentõsége...
A számításban nem látok semmi összefüggést.
Dávid nem születhetett 1300 évvel elõbb, akkor legfeljebb Mózes. Ábrahám pedig ~ie. 1800-1900, legfeljebb 3000 éve.
Én egyébként a jégkorszakvégi utolsó nagy árvízzel hozom össze Noét, mert ~6000 éve öntötte el a Földközi tenger a Fekete tenger medencéjét. Elõtte viszont egy másik nagy olvadás 11700 éve meg elpusztította Atlantiszt.
Jó éjt.
Ez az a szövegrész.
A lényeg talán:
Jézus születése-1350=Dávid-570=Mózes-515(516)=Ábrahám-1080=Noé és özönvíz-1242=Ádám
Így számolva kicsit érdekes dátumokat kapunk.
Ha mindegyik számból, ahogy írtad kivonom a 365-öt, meg így néz ki:
Jézus születése-985=Dávid-205=Mózes-150(151)=Ábrahám-715=Noé és özönvíz-877=Ádám
Hogy tetszik? :):)
ill. a levelet 1558. június 27-vel írta. Lehet, hogy a csillagászati résznél fontos vmelyik dátum?
Eszem a gyógyszert, meg kifúrták, hogy a gyökérnél levõ genny ki tudjon folyni. Legalább már az arcom nincs feldagadva. Tök jól néztem ki.
Vacak íze, meg szaga van, napok óta tisztul. Elég jól elkapott....
Nem tudod véletlen miért romlanak könnyebben a felsõk mint a alsók? Elég sok embernél láttam és nálam is a alsóknál egy tömött van, a felsõ meg kottának se lenne jó, sok benne a szünet. Másoknál is azt vettem észre, hogy mintha valahogy könnyebben romlanának...Miért? Ja, ne offoljak:):)
Biztatok mindenkit a fogápolás jeletõségének figyelembe vételére
:):)
Nem mondam hogy nem jóslatok, sõt. Van egy elképzelésem, ami még nem biztos: Regeteg helyen említi az ókort, na meg az ókori mitológiát.
Amelyet ismerhetett. Szerintem elõször is több témakörben írt verseket:
Magáról, természeti jelenségekrõl, jövõ számára fontosnak tartott eseményeirõl és a múlt bizonyos eseményeirõl valamint (orvosként) betegségekrõl és (csillagászként, tudósként) járványokról és fedezésekrõl. A családi hátteret figyelembe véve pedig nem tartom valószínûnek, hogy csak természettudományos felfedezésekrõl írt volna...
Alapvetõen két egyszerûnek tûnõ ok jutott eszembe amikor az ókort említõ verseket olvastam: múltról, mitológiáról ír, hogy ezen versek összerakása támpontot adhasson a rendezési elv mlásához, párhuzam: ókori eseményeket említ, amelyekhez hasonló meg fog történni (már ha azt veszem alapul, hogy látta a jövõt).
Miért gondolom, hogy témakörökrõl van szó?
Mert ha jól értelmezem azokat a versszakokat, amikben a Lettres=betûk, levelek szó szerepel párpont ilyesmit ír: pl. a levelek nagyobb része valódi ...... történetét írja le, vagy ...utazásokról szól...
Mintha témakörökre bontaná a keszekusza jóslatokat...
Azonkívül vannak tulajdonnevek, természeti jelenségek, amiket nem ismételget, csak a centúriák bizonyos részeiben ír róluk, utána meg egyáltalán nem. Milyen ismételgetésre gondolok?
Pl. Vesta szûzekrõl, meg templomról vmilyen lámpáról beszél a 4.5., majd a 9.10. százas csoportban.
Iriszrõl az 1.17. és a 6.44. versekben de mivel a versszakban lényeges a 40-es szám is a 3.79. és az 5.98.is kapcsolódhat hozzá.
A villámlásról, égbõl érkezõ tûzrõl az elsõ és a második részben 4-4 versszakban ír, a harmadik részben 6 versszakban, a negyedikben és ötödikben megint 4 versszakban a hatodikban, hetedikben meg sem említi a nyolcadikban 2 versszak, a 9-ben 2 versszak, tizedikben semmi.
Ha választó vonalnak tekintjük a 42 versszakos részt, feltûnõ, hogy szinte csak az elõtte lévõ részben ír ilyesmirõl.
Rengeteg arra utaló jel van, hogy megszerkesztette a centúriákat.
Még érdekesebb, ha a nagybetûs részben kiemelt két nevet keressük:
Chyren, Selin...
Ha meg Magyarországról van (konkrétam említve)szó:
5.13. , 5.89.
8.9. , 8.15.
9.28. , 9.90.
10.62. , 10.63.
Huh, annyi minden feltûnt, hogy lehet egy szuszra kicsit sok sikerült...bocs.
Számolok.:):)
Ugyanakkor a nagyapja is asztrológus volt, aki áttérésekor kérhette/kaphatta ezt a nevet?
Nem értettem azt se, mi ez a sok dátum?
POST ANNUM MDCCLXXXIX =1789
ANNO MDCCXIII =1713
Ezeket nem fordították le, és azt hiszem, arról szólnak, hogy akkor helyezték át a sírt?
Egyébként érdekes, hogy a francia forradalom elismerte õt, ugyanakkor meg Leonardo sírját úgy tudom, feldúlták?
Én csak azt kértem, hogy amit 351-el számítottál, most számold ki 365-el. is. Hátha jobban egyezik.
Lehet, hogy mások tették õt astrologussá...
Bár a proféciák azért mégis inkább jóslatnak tünnek.
Keveredett benne a tudós, és az alkimista.
Most megyek enni. Majd utána.
Ha a fogam fáj, ha begyullad, van egy piros üveg a patikában, Chlorhexamed?, azzal kell öblíteni. Esetleg elmúlik.
Ja, és olvasd el hozzá a 351-ik vers 2. szakaszát, az is sokat segíthet.
:-)
RELIQVIÆ MICHAELIS NOSTRADAMI IN HOC SACELLVM
TRANSLATÆ FVERVNT POST ANNUM MDCCLXXXIX ·
EPITAPHIVM RESTITVTVM MENSE IVLIO ANNO MDCCXIII
D O M
CLARISSIMI OSSA MICHAELIS NOSTRADAMI VNIVS OMNIVM
MORTALIVM IVDICIO DIGNI CVIVS PENE DIVINO CALAMO
TOTIVS ORBIS EX ASTRORVM INFLVXV FVTVRI EVENTIS
CONSCRIBERENTVR · VIXIT AMNOS LXII MENSES VI DIES XVII
OBIIT SALONE ANNO MDLXVI · QVIETEM POSTERI ME INVIDETE
ANNA PONTIA GEM???(?) SALONIA CONLVCI OPTAT V · FELICIT
Na végre megtaláltam. Ez a neje álltal készíttetett sírfelirat szövege. Na itt is vannak számok...
Na ennyit a név kérdérõl, márhogy az eredetirõl...
"Gótikus idõszámítás szerint". Igazad van, ahogy én is olvastam akkoriban nem a Gergely naptárat használták. Érdekes megfogalmazás, de arra a korra az általad említett idõszámítás volt jellemzõ.
Érdekesség: 2000-ben a zsidó naptár zint 5760-at írtak, a régi római szerint 2753-at, a francia forradalom naptára szerint meg 208-at
:)
Mit számítsak ki?
Na igen, az osztók...Jó ötlet ennél ez nem jutott eszembe, csak a centúriák darabszámánál nézegettem meg.
Nem tudom hogy az a tulajdonságom, hogy merõben más dolgok tûnnek fel nekem (gyerekkorom óta), sokszor másoknak nem fontos apródágok különleges-e. Egy tuti nekem a világ legtermészetesebb dolga. Sajnos itt is elkövettem sok alkalommal azt a hibát, hogy nem írtam le egy-egy gondolatmenetet, hiszen olyan érthetõnek és világosnak tûnt (NEKEM), hogy is gondolom. Hát nem kicsi hiba volt. És mivel az esetek zömében ide-oda mászkálok (miközben írogatok a gyerekeket is ellátom) az is sûn elõfordul, hogy több hsz-ben írok le egy dolgot. Mindig csak a rohanás....
Momentán nem rohanok, pihizek. "Kezelõdik" a begyulladt foggyökerem (genny, arcdagadás, láz...stb., minden volt,ahogy illik):):)
Nem is tudom miért külön válaszolok külön hsz-ekre....Talán így rendezettebnek tûnik:)
Igeeeen értettem a viccet.
Nem vagyok kezdõ a fórumon. Ha megnéznéd a régebbi hsz-eket, amiket kaptam, ez már habos lányálom ahhoz képest....:)
Érdekes ötlet a betû szám dolog.
A lányomnak is volt egy érdekes ötlete: Nem betûnként, hanem kifejezésenként visszafele olvasni pl.: Asztalra teszi a kendõt. A kendõt teszi asztalra.(természetesen így nem tûnik értelmesnek:):)) Kreatív a gyermek.:)
Nem olvastál róla, mi lehetett az eredeti neve? Azt megtalálta, hogy nevet változtatott, de azt nem, hogy mirõl....
"Itt nyugszik a híres Michel Nostradamus, / az egyetlen földi halandó, akit az Úr méltónak ítélt arra, / hogy a mai meg az eljövendõ nemzedékek épülésére / kiolvashassa az égitestek járásából, milyen jövõ / vár a világra. / Meghalt Salonban, 1566. július 2-án. / Élt hatvankét évet, hat hónapot és tizenkét napot. / Vándor ki erre jársz, tiszteld hamvait, és ne / zavard nyugalmát!"
A sokat emlegetett sírfelirata, ami totál nem egyezik azzal, ahogy leírja a látomásait. Furcsának tartom ezt az ellentmondást. Több helyen egyáltalán nem dicsõíti az asztrológiát és ilyen sírfelirat....Huh.
Gergely pápa átigazgatta a jóslatokat is!
Azzal kellene kezdenünk, hogy készítsünk egy idõ átszámítási táblázatot. Sokan pontos egybeesésekrõl beszélnek, miközben az idõszámítás egész másképpen történt Nostredamus idejében!
"A rómaiak eredetileg egy 10 hónapos, a Hold járásán alapuló naptárt használtak, amelyben minden hónap 29 vagy 30 napos volt. Az év így 295 napból állt. E régi naptár emlékét õrzik a latin számnévbõl képzett hónap-nevek: september – 7; october – 8; november – 9; december – 10; az esztendõ elsõ hava a március volt...
Késõbb Numa Pompilius király az i. e. 7. században bevezette a 11. és 12. hónapot is, a „10. hónap” és az korábbi számítási rendszer szerinti elsõ hónap, a március közé. Így az év már 355 napos lett...."
Most kellene ismerni a bibliai évek hosszát is, mert nem biztos, hogy 365,26 volt, és Nostredamus talán arra gondolt? Valahol azt találtam, hogy az valamikor 12*30 =360 nap volt. Talán ezzel jobb eredmények adódnak, mint 351-el?
Ne feledjük: 360- hatvanas számrendszer, a körfokok száma...ez az ókorban éppen járatos szám volt!
Mert aqz ókorbaqn a
A Föld sziderikus keringési ideje 365,256 nap
A kettõ aránya 13,38.
Kis elhanyagolással: 13*27= 351
Valószínûsíthetõ tehát, hogy Nostredamus erre gondolt.
Illetve számítsd ki ugyanazt 365,256 nappal is. Nagyon eltérnek az eredmények?