Bizonyítható a jövőbelátás?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Pl:
Annyira hasznos tulajdonság, hogy megjelenésekor következésképp az egész populációban el kellett volna terjednie, esetleg további fejlõdésen átesve.
Mivel viszont ezt a megfigyeléseink nem igazolják, így valószínûleg a feltételezett mechanizmus sem létezik.
Igen, ez egy logikai cáfolata a pszinek.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Kábé ennyire becsülöm a statisztikát. Az 53% egy vicc. Népszámlálásnál is 1% a hibahatár, ahol milliókról beszélünk, kínaiaknál meg egy magyarország lakosságról, ami még belefér. Akkor mi a szart akarnak ezek 3%-al 1000 fõnél?
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
A kvantummechanika egyébként ad egy 'lötyögést' a valóságnak, ahol elbújhat valami eddig ismeretlen effektus. Ha létezik egy ilyen mechanizmus, iszonyatos szelekciós elõnye miatt elég sok esélye van, hogy a természet feltalálta. Ha csak egy másodperccel elõre érzed meg, hogy a tigris rád ugrik, az élet és halál között dönthet.
Talán ezt?: “The dark side clouds everything. Impossible to see the future is.” 😊
Kb 300 éve vizsgáljuk regisztráljuk a környezetünket tudományos szempontból, az univerzumot is betöltõ anyagnak a tudomány által is elismerten kb 5%-át ismerjük. Bármilyen 300 évet meghaladó nyilatkozat a tudomány részérõl valójában szín tiszta spekluláció!
Én a magam részérõl abszolút szkeptikus vagyok, a tudomány eredményeinek egy részét is kétségbe vonom. De kétségbevonom a szkeptikusságát olyan gondolati rendszerekkel szemben is, amelyek 10X olyan régóta léteznek.
<#nyes>#nyes>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
<#nyes>#nyes>
Ugye egy '79-es szupernóva által hátrahagyott feketelyukról van szó, plusz ez az 50 000 000 év, amíg ide ért hozzánk a fény, szinte mintha tegnap lett volna!😄
Kb mikor szegény dinók feldobták a tappancsot, aztán szép lassan megkövesedtek.
<#hehe>#hehe>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
1.: Szenzációhajhász dolognak tartom a cikknek a "Bizonyítható a jövõbelátás?" címet adni. Ilyenrõl szó sincs, mivel ez inkább pszihológia. Mégcsak nem is 'para'.
2.: Szóljon már nekem valaki, ha ezt szerinte bármit is bizonyít:
"a hallgatóknak egy szavakat tartalmazó listát mutattak, majd megkérték õket, hogy idézzék fel a szavakat, végül ugyanerrõl a listáról véletlenszerûen kiválasztott szavakat kellett leírniuk. Megdöbbentõ módon a hallgatók többnyire azokat a szavakat idézték fel a kísérlet elején, amiket a végén le kellett írniuk."
Hát inkább no comment.
3.: Akármennyi hallgatóval csináltatták meg a kísérleteket, az, hogy 53,1% -ban jól nyögték be, hogy 1., vagy hogy 2., az semmit nem jelent az égvilágon.
Na jó, mindenki gondoljon, amit akar, nekem speciel ez a véleményem.
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
Asimov eme írását meg valamerre megkeresgélem, érdekesnek tûnik.
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Te eleg erdekesen magyaraztad meg magadnak, hogy mindenhez ertesz. De normalisabb ember latja, hogy egy bohoc vagy.
Az érdekesebb az, hogy lehet olyan idõgépet is építeni, amivel a létezése alatti idõtartamon belül bárhova tudsz ugrani.
Hasonló ez ahhoz, amit Asimov leírt a Halhatatlanság halálában.
Hogy hozzád hasonló õszinteséggel válaszoljak, ha már te is megtiszteltél, csak annyit mondhatok, hogy amit írsz egyfaxság!😊
De ellentétben veled én ki is fejtem, az érvelés õsi és fórumokon elég maradinak tartott módszeréhez folyamodok.
A tudomány szolgálatába különbözõ érzékelõket állítunk, amivel egyre növeljük az általunk ismert objektumok halmazát. Ez a halmaz önmagában adja az univerzum egyfajta, bár nem teljes reprezentációját. Azonban ez a halmaz önmagában nem mûködik, egy statikus adat tömeget jelent, másrészt méretébõl következõen is kezelhetetlen.
A tudomány által alkalmazott matematikai modellek valójában egyfajta tömörítési algoritmusok. Azt a célt szolgálják, hogy egy bonyolultabb modellel az egész adattömeg folyamatos feldolgozása helyett, egy bonyolultabb matematikai eszközzel bármikor megkapjunk az univerzumra vonatkozó adatokat adott tér és idõ koordinátákra, anélkül, hogy a már meglevõ adatbázist újra kéne feldolgoznunk, vagy új méréssel további adathegyeket kéne elõállítanunk.
A tudomány mögött álló matematika valójában csak ennyire izgalmas. Önmagában nem alkalmas arra, hogy az emberi szubjektumban a megértésnek, a megvilágosodásnak nevezett élményt kiváltsa.
Másrészt ennek az apparátusnak természetesen van gyakorlati haszna is, hiszen a megkapott adatokat aztán szerkezetek építéséhez használjuk, amelyek aztán mûködnek, bennünket szolgálnak.
Azonban a tudományhoz egy intézményrendszer is társul, amely bizony többször kifejezte, hogy az emberi megismerésnek - aminek elég széles a spektruma, a transzcendens élményektõl, a filozófián, és tudományos ideakonstrukciókon keresztül, a természet leíró jellegû megfigyeléséig - kizárólagosan az egyetlen lehetséges, és valóban megbízható módjának tartja módszereit.
Ilyen korlátozó minõségében az egyén szempontjából sokkal inkább hasonlít a középkori egyházi inkvizícióhoz, mint a tudat kitágításának egyetemes eszközéhez.
És bizony van olyan, hogy a tudományos intézményrendszer elméletek mellett teszi le a voksát, amivel gyakorlatilag emberi egzisztenciákat is lehetetlenít el, miközben sem a lehetséges, alkalmazható eljárások, elméletek, sem pedig kutatók egzisztenciájának ellehetetlenítése nem célja.
Legalább is elvileg!
Biztos itt is van valami okosság, csak még nem elég ennyi bizonyítás, hogy tényleg mindenki teljesen komolyan vegye.
Asszem ma sem fogok a tudomány miatt berosálni.
<#nyes>#nyes>
Szvsz. nem alaptalanul feltételezte hogy a kis mintavételezésre fogják fogni...
Kvantummechanikai valószínûség azt is megengedi hogy átmenjünk a falon.
Mivel magát a világegyetemet igen nehéz megérteni önmagában a tapasztalás útján, ezeket a modelleket próbálják meg egyre inkább megérteni, aztán szerkeszteni olyanokat, amik egyre közelebb állnak a valósághoz.
Vajon mennyire igaz a Mátrix allegória?
😊
most van neki három ilyenje<#felkialtas>#felkialtas>.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Ez faszság. Másik fele, hogy nincs olyan, hogy "a tudomány szerint".
Persze lehet, hogy az oksági "térben" tapasztaljuk meg azt amit fölötte nem lehetne...ha ezt nézed, egy számítógép is oksági térben mûködik, és mi döntjük el mi fusson rajta....hát nem furcsa?
hiszen egy döntés is biokémiai és biofizikai kiszámítható folyamatok következménye, ami mindenképp bekövetkezik."
Ez a tudomány mai álláspontja, azonban szerintem ezt ne fogadjuk el.😊
A szabályok ismerete a tudomány szerint gyakorlatilag helyettesíti a világegyetem valódi megismerését és megértését, bármit is jelentsen ez.
Szerintem, meg általában a magasabb szellemi megismerés útját követõ emberek is azt mondják, hogy a megismerés útja az átélés a tapasztalás és nem pusztán valami elvont logikának az átgondolása.
Ha a világban nem csupán oksági folyamatok léteznek, akkor az oksági folyamatok csupán egy nagyobb valóságnak egy 3 dimenziós térre és 1 db 1 irányú idõdimenzióra történõ lefordítása és leszûkítése.
(Nem vok wanek, amúgy.)
A "statisztikailag jelentõs különbség" azt jelenti, hogy a mintavételi csoport elég nagy volt ahhoz, hogy 3% eltérést se lehessen könnyedén elintézni.
"
Hát én foglalkoztam picit szerencsejátékokkal és meglepõdtem, hogy egy 50-50%-os helyzetben milyen blõdségek ki tudnak jönni. Magyarán nem tartom valószínûnek, hogy akkora mintavétellel dolgoztak volna, ami felvetné a 3%-os eltérés problémáját. Inkább tûnik ez statisztikai hibahatáron belülinek.
De úgy általánosságban, nyugodtan szeretnék személyeskedni és beletaposni mások lelkivilágába, anélkül, hogy keresgélnem kéne a sok "Viki seggén nõtt ma reggelre egy pattanás" hozzászólásaid közt.
Trollkodjál szépen, rendesen, politika nélkül, ha egy mód van rá!
Köszi!
Én erre várok, 18:30-kor. Csak az a nyavalyás plug-in-em Chrome-mal nem akar mûködni.
Persze vannak 1-es kretének akik jósolgatnak mindenfélét, pl, hogy Magyarországot elönti az árvíz, meg csak fénnyel fogunk táplálkozni, de ezek inkább korházi esetek.
Jó kis modell, mi?
😄 (... umm ... nem is vicces.)
<#felkialtas>#felkialtas><#felkialtas>#felkialtas><#felkialtas>#felkialtas><#felkialtas>#felkialtas>
Tudnod kell, hogy az én büntijeim erõsebbek, mint a tieid, mert komoly erkölcsi erõ is van mögöttük.
\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls
De azért efféle tudás nagyon durva, még ha le is szûkítjük, hogy ne mindent tudjon, elég csak ez a bolygó, és a törvények az is rengetegszer nagyobb mennyiségû információ, mint amit fel tudna az emberi elme dolgozni.
Vagy akkor a tudatalatti dolgozná fel? Meg amúgy is, honnan érkezne ez a rengeteg információ, ami "ismeretlen" volt addig?