Japánban egyre súlyosabb gondokat okoz a sugárzás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"A végében nagyon nincs igazad. Épp ezt magyarázom már mióta. A Fukushima 1 régi reaktor, tervezési alapon túli balesetet szenvedett."

Nos neked ebben nincs igazad. Ha az életterünket elpusztítod csak azért hogy legyen energia nem mindegy mi okozta? Gondold már végig amit leírsz!!! Szóval mert valami régi, vagy akár tervezési szinten felül kap valami behatást az már igazolja az ilyen szintû rombolást? Komolyan nem értelek. 😞

"Egy reaktornak azt kell kibírnia, amire tervezték. Amire nem, azt nem kell. Programozási zsargonban a változók értéke ilyenkor undefined."

A Földnek is, már ha tervezték. Nem szívesen élném meg hogy programozási zsargonban elfogadott fogalom miatt pusztítsuk el.
Lassan ideje lenne megértened, itt nem egy képernyõvédõ program kódjáról van szó, sõt nem is egy gazdasági programról.

"A reaktor valószínûleg a maximális hatást kibírta volna, de azon túli érte. Senki nem gondolta hogy ekkora szökõár keletkezhet.
Ez kinek a hibája? Az engedélyezõ hatóságé? A tervezõ cégé? Vagy a kivitelezõé?"

Egyre értetlenebbül állok az ilyen gondolatok olvasása után. Majd ha megszûnt az élhetõ életterünk akkor a túlvilágon (már ha van) is ezt fogod kérdezgetni? Nem érzed hogy olyan szinten hibás az érvrendszered hogy az már egyszerûen megfogalmazhatatlan???

Mi van a Fukushima 3-assal? Meg különben is attól hogy valami régi technológia feljogosít hogy katasztrófát okozzon? Egyszerûen felfoghatatlan amiket írsz. Persze lehet tudsz valamit és nem is a Földön élsz már. :S

„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amirõl hisszük hogy igaz de mégsem az.”

Most vagy nagyon sötét vagy vagy csak trollkodsz. Egyik sem vet rád túl jó fényt.

Ha komolyan gondoltad amit írtál akkor csak sajnálni tudlak a tipikus, korlátolt sötétzöld gondolkodásmódod miatt.

Elképzelem mi zajlik ilyenkor grínpíszesék fejében:
Az atomenergia, rossz, csúnya!!! Sõt lehet maga a sátán!

Te vallási dogmaként kezeled az atomenergiát. Eldöntötted, hogy rossz és nem érdekel semmi ami az ellenkezõjét bizonyítja.

Az atomenergia a legtisztább energiaforrás ami jelenleg létezik, mindenhol alkalmazható és elegendõ energiát tud biztosítani.
A biztonságosságnak pedig nagyon jó mérõszáma a haláleset/TWév.
Nyugati energetikai reaktorban még nem volt halálos kimenetelû sugárbaleset.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

A végében nagyon nincs igazad. Épp ezt magyarázom már mióta. A Fukushima 1 régi reaktor, tervezési alapon túli balesetet szenvedett.
Egy reaktornak azt kell kibírnia, amire tervezték. Amire nem, azt nem kell. Programozási zsargonban a változók értéke ilyenkor undefined.
A reaktor valószínûleg a maximális hatást kibírta volna, de azon túli érte. Senki nem gondolta hogy ekkora szökõár keletkezhet.
Ez kinek a hibája? Az engedélyezõ hatóságé? A tervezõ cégé? Vagy a kivitelezõé?
Ha gondolnak rá, hogy jöhet ekkora szökõár, akkor magasabb falat építenek, vagy a generátorokat elköltöztetik, de valamit tettek volna, hogy ilyenkor ilyen eset ne fordulhasson elõ. De nem gondoltak rá. Ezt egyszerûen nem tudták elképzelni.
Természetesen a tudásunk jelentõsen bõvült ezekhez a nagyon korai blokkokhoz képest is.
A Fukushima 2 is megkapta a 12-14 méteres hullámot, de nem halt bele, mert annyival újabb konstrukció.
A Fukushima 1-en nem (csak) kaszkád események történtek, egymástól független blokkok ugyanúgy viselkedtek. Nem volt benne semmi meglepõ.
Az egyiket így tervezték, a másikat úgy. 10 év ennyit jelentett a nukleáris biztonságban. Most több mint 40 évvel vagyunk a Fukushima 1 BWR tervei után.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

"Ha már ennyivel okosabb vagy mint a világ vezetõ tudósai megkérdezném, hogy mit javasolsz az atomerõmûvek helyett?
Építsenek egy rakás fosszilis erõmûvet?
Telepítsék be a sivatagokat napelemekkel?
Forogjon minden sarkon egy szélerõmû?"

Látom még mindig nem akarod a kommenteket elolvasni. Egyébként nem is rossz a fenti felsorolás az alternatívákról, bár korántsem teljesek. Persze valahogy nem megy ki a fejembõl, hogy a hasadó anyagok is fogyóban vannak. Ha te már ilyen atomenergia mániás vagy, (remélem legalább ezt olvasod sõt még alternatívát is tudsz adni) utána mi lesz? Nagyon szépen megkérlek, hozz egy alternatív jövõképet az ezutáni idõkre. Tényleg kíváncsian várom válaszod ezzel kapcsolatban. (Talán ezzel közeledhetnek az álláspontjaink, vagy ha más nem érdemleges vitát generálna ismét.)

"Persze gondolom téged jobban zavar az, hogy 50 évente történik valami gikszer egy atomerõmûvel ..."

Te tényleg messzirõl teszel arra mások mit irkálnak itt. :S
Tudod engem az zavar, hogy egy-egy atomkatasztrófa nem ilyen másodpercnyi idõre okoz nagyon nagy problémákat (sok szempontból). Rendben hogy a jód 131 felezési ideje rövid, de nem csak ez okozza problémákat.

"...annyi sugárzás jut ki a környezetbe ami egy csecsemõnek sem tudna ártani..."

Mégegyszer leírom, ha így gondolod, költözz a csernobili szarkofág tetejére... Remélem legalább ezt olvasod. (részletesebben alább)

"... a fokozódó üvegházhatástól teljesen felborul a föld klímarendszere és a sok szennyezõ anyagtól rengeteg ember tüdõrákot meg mindenféle légúti megbetegedést kap."

Vitatkoztam én ezzel??? De most tényleg! Idézz légyszives!

„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amirõl hisszük hogy igaz de mégsem az.”

Ha már ennyivel okosabb vagy mint a világ vezetõ tudósai megkérdezném, hogy mit javasolsz az atomerõmûvek helyett?
Építsenek egy rakás fosszilis erõmûvet?
Telepítsék be a sivatagokat napelemekkel?
Forogjon minden sarkon egy szélerõmû?

Szerintem inkább egy atomerõmû mint helyette három szénerõmû.

Persze gondolom téged jobban zavar az, hogy 50 évente történik valami gikszer egy atomerõmûvel és ennek következtében annyi sugárzás jut ki a környezetbe ami egy csecsemõnek sem tudna ártani mint az, hogy a fokozódó üvegházhatástól teljesen felborul a föld klímarendszere és a sok szennyezõ anyagtól rengeteg ember tüdõrákot meg mindenféle légúti megbetegedést kap.

Biztos igazad van inkább tegyük tönkre a környezetünket és haljanak meg tízezrek mint, hogy atomerõmûveket üzemeltessünk.
"Legyél szíves linkelni mert fingom sincs milyen cikkrõl beszélsz. Miattad meg nem fogok végigböngészni 8 másik cikket."

Tudod van keresési lehetõség is. Nem egy abakusz elõtt ülsz ha ide kommenteket tudsz írni...

""Ezen a vitán is túl vagyunk..."

Csak nem velem. De tudod mit. Igazad van. Túl vagyunk rajta és nekem volt igazam."

Igazad van??? Te még a Tejútrendszert is felrobbantanád csak hogy energiát termelj? Még az elõzõ, neked szóló kommentemet sem olvastad ezek szerint. Sajnálatos.

"Amúgy meg csernobilról le lehetne már szállni. Minden sötétzöld marha nagy adunak hiszi, pedig nem az. Kb 55 év alatt az volt az egyetlen súlyos baleset és az is csak több olyan tényezõ együttléte miatt következett be amik ma már elképzelhetetlenek lennének."

Sajnálatosan minden gazdasági alapon indokló áltechnológiával indoklásokat író elfelejti, a csernobili katasztrófa még nem fejezõdött be. Ha te pl. így gondolod, költözz az ottani szarkofág mellé. Ezzel legalább azt elérnéd hamarosan gondolkozásmódod változna. (Jó, mégsem kívánom, de némely struccpolitikát folytató kommentelõ érvrendszere tényleg ki hoz a sodromból. /Persze tudom a struccok sem olyan hülyék hogy veszély esetén a fejüket a földbe dugják, ez is kb annyira városi legenda mint az hogyha nincs látható füst akkor már tiszta valami, mint pl. az atomerõmûvek./)

"Ugyan! Legalább olvasd el a más errõl szóló cikkekben írt kommentjeimet is, láthatnád ezen a vitán már többszörösen túl vagyunk. Remélem tudsz olvasni!"

Legyél szíves linkelni mert fingom sincs milyen cikkrõl beszélsz. Miattad meg nem fogok végigböngészni 8 másik cikket.
De ha akarod te is elolvashatod a témában írt jegyzeteimet amit a fiókomban tárolok kinyomtatva. Remélem érted a párhuzamot.

"Ezen a vitán is túl vagyunk..."

Csak nem velem. De tudod mit. Igazad van. Túl vagyunk rajta és nekem volt igazam.

"Például nekem jót tenne ha az ilyen mentalitással vitatkozó emberek szétnéznének a mostani "enyhe" katasztrófa helyszínén... Sokszor már fáj az ilyeneket olvasni. (Persze elsõ alkalommal még csak-csak, sõt még vitát is indikált. De amikor már többször végigtárgyaltuk, inkább fárasztó.)"

Szerintem meg tanulj meg olvasni és értelmezni. Amit írtam az tény, nem pedig egy általad kiagyalt feltételezés. De te biztos okosabb vagy mint a témával foglalkozó biológusok és fizikusok.

"Miért van az hogy mindig olyan kérdéseket teszel fel amikre nincs publikus válasz? Persze sejtések erre is vannak, még az elején valaki 3 milliót is írt csak Csernobil következtében..."

Ismét csak gratulálni tudok. Gondolom az fel sem merült benned, hogy nem csernobilra gondolt az illetõ. Hirosimát és Nagaszakit nem akarod hozzácsapni? Esetleg az atomkísérleteknél meghalt kísérleti állatokat?
Amúgy meg csernobilról le lehetne már szállni. Minden sötétzöld marha nagy adunak hiszi, pedig nem az. Kb 55 év alatt az volt az egyetlen súlyos baleset és az is csak több olyan tényezõ együttléte miatt következett be amik ma már elképzelhetetlenek lennének.

Szóval mielõtt nekilátnál mindenkit kiosztani, hogy mennyire hülyék és hogy te mennyivel okosabb vagy náluk talán érdemes lenne tükör elé állni.
Ez Artak #61-es hozzászólására kellett volna mennie, Molnibalage nem hozott még ilyen felvetéseket sem.

Ne térjünk el az atomenergia és azok hatásairól. Én is próbáltam ezen területen maradni, majd ha lesz egy egyéb szennyezõ technológiákat tárgyaló cikk, megbeszéljük. Bár már ezt is leírtam többször, ha olvastad volna a fórumot esetleg láthattad volna...

"Tehát kérlek, akkor írd ide, hogy hány olyan emberrõl tudsz, aki meghalt a sugárzás következtében vagy pedig sugárbetegséget kapott?"

Miért van az hogy mindig olyan kérdéseket teszel fel amikre nincs publikus válasz? Persze sejtések erre is vannak, még az elején valaki 3 milliót is írt csak Csernobil következtében...

"...de ha a meghibásodási frekvenciát megszorzod a következmények súlyával, akkor megkapod, hogy valójában mennyire biztonságos egy technológia. Esetleg még az egészet elosztod a megtermelt energiával, hogy fajlagos értéket kapj."

Na ne má'!!!!!! Szóval ha a logikádat a valóságba ültetnénk következõ jövõvel kell szembe néznünk (fikció és csak Caro logikájának átültetése, közel sem az elérendõ cél 😛): Valaki feltalál egy hiper-szuper-überelhetetlen energiaforrást, mindent kivált, már az elsõ beüzemelésnél. Mindenkinek jut 1000 megawatt percenként. Igaz hogy a Föld felrobbant, de ha kiszámoljuk gazdasági alapon, végül is megérte...
Bocs hogy ezzel a gondolkozásmóddal valahogy nem tudok azonosulni.

"Az elõzõ topicban pedig felsoroltam min. 6 olyan extra biztonsági rendszert, amivel az új erõmûvek már rendelkezni fognak, amik közül egy is elég lett volna ennek a balesetnek a megakadályozására."

Még mindig nem érted? Engem speciel nem érdekel hogy emberi hiba, meteor, egy légy, egy szalvéta, stb. stb. stb. vagy mi okozta a katasztrófát. Jelen pillanatban nincs technológiánk a következmények kezelésére, mégis ezt a technológiát erõltetik annak ellenére is hogy a gazdaságosan bányászható hatóanyagok kb. ugyanakkor fognak elfogyni amikor az egyéb jellegûek.

"A felezési idõ mond neked valamit...?"

Miért? Neked nem? Esetleg nézz utána ha még ezt a fogalmat sem tudod értelmezni.

"Ez a baleset közel sem olyan súlyos mint a csernobili."

Te is látod a jövõt? Épp most hallom a hírekben, az 1-es blokkban a megengedett sugárzás 10 000-szeresét mérték. 14 nappal, azaz két héttel a katasztrófa után. Ráadásul a helyzetet még mindig nem sikerült stabilizálni...

"Az egész földnek jó lenne ha az összes fosszilis erõmûvet lecserélnék atomerõmûre."

Ugyan! Legalább olvasd el a más errõl szóló cikkekben írt kommentjeimet is, láthatnád ezen a vitán már többszörösen túl vagyunk. Remélem tudsz olvasni!

"Egy korszerû atomerõmûnél esélytelen, hogy szennyezõdés jusson ki a szabadba.
Max csak akkor történhet ilyen malõr, ha belecsapódik egy meteor, terroristák rohanják le vagy egy iszonyatosan nagy földrengés+cunami kombóhatás éri.

Annak az esélye pl, hogy a paksi atomerõmûvel valami csernobili súlyosságú dolog történjen sokkalta kevesebb mint egy lottóötösé."

Ezen a vitán is túl vagyunk...

"És még egy kis érdekesség: A radioaktív sugárzás bizonyos keretek közt egészséges. Már nem emlékszem a pontos értékekre, de asszem a skandinávoknál mutatták ki, hogy jótékony hatású az átlagosnál nagyobb mértékû sugárzás. Persze ez igen szûk tartományt érint. "

Például nekem jót tenne ha az ilyen mentalitással vitatkozó emberek szétnéznének a mostani "enyhe" katasztrófa helyszínén... Sokszor már fáj az ilyeneket olvasni. (Persze elsõ alkalommal még csak-csak, sõt még vitát is indikált. De amikor már többször végigtárgyaltuk, inkább fárasztó.)

"Látod a jövõt? A Japánban történt események két hete kezdõdtek. Jós vagy hogy meg tudod mondani 4, 10, 50 hét vagy 30 év esetleg 100 ezer év múlva mi lesz ott? Még a jelenlegi konkrét állapot sem tisztázott. Azt sem tudja senki, még a helyszínen katasztrófát elhárítók sem, milyen szinten sérültek a blokkok, csak becslések vannak."

Mégis mi lenne szerinted? Jönnek az ufók és mindent megszórnak radioaktivitással és porcukorral?

Ez a baleset közel sem olyan súlyos mint a csernobili. Inkább aggódnál a fosszilis erõmûvek miatt. Egy széntüzelésû erõmû által "termelt" radioaktív hulladék mennyisége többszörösen meghaladja egy atomerõmûét. Ráadásul üvegházhatású gázokat és egyéb nyalánkságokat bocsát a légkörbe.

Az egész földnek jó lenne ha az összes fosszilis erõmûvet lecserélnék atomerõmûre.

Egy korszerû atomerõmûnél esélytelen, hogy szennyezõdés jusson ki a szabadba.
Max csak akkor történhet ilyen malõr, ha belecsapódik egy meteor, terroristák rohanják le vagy egy iszonyatosan nagy földrengés+cunami kombóhatás éri.

Annak az esélye pl, hogy a paksi atomerõmûvel valami csernobili súlyosságú dolog történjen sokkalta kevesebb mint egy lottóötösé.

És még egy kis érdekesség: A radioaktív sugárzás bizonyos keretek közt egészséges. Már nem emlékszem a pontos értékekre, de asszem a skandinávoknál mutatták ki, hogy jótékony hatású az átlagosnál nagyobb mértékû sugárzás. Persze ez igen szûk tartományt érint.
Úgysem fogod elolvasni, de azért én szólok: Nuclear Apocalypse in Japan. Ha türelmetlen, vagy, akkor kezdd ott, hogy "A LONG HISTORY OF DECEPTION".

Na jó, kiemelek neked egy részt, hogy legalább ennyit elolvass:

In a recent WikiLeaks diplomatic cable, politician Taro Kono, a high-profile member of Japan's lower house, told U.S. diplomats that the Ministry of Economy, Trade and Industry (MITI) -- the Japanese government department responsible for nuclear energy -- has been "covering up nuclear accidents and obscuring the true costs and problems associated with the nuclear industry." In 2002 "the chairman and four executives of TEPCO, the company that owns the stricken Fukushima plant, resigned after reports that safety records were falsified."

Molnibalage
A felezési idõ mond neked valamit...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nézd, én pedig nem vagyok mellette, de amiket leírsz, az nem méltányos, mert az atomenergiát nem tárgyilagosan ítéled meg.
Amint mondtam, én nem vagyok híve az atomnak, de tárgyilagosan ítélem meg, és a ma elérhetõ (kulcsrakész) energiaforrások között elengedhetetlen a szerepe.

Visszatérve a korábbiakra: nekem úgy tûnik te még sosem fõztél puddingot... ha már odaégett, akkor hiába kevered. Erre lett volna kb. 8 órájuk, ez alatt nem tudtak mit tenni. De miért nem? Azért mert egy (vagy inkább A) cunami után voltak közvetlenül.
Nem hoztak nagy teljesítményû generátorokat, sem szivattyúkat az erõmûhöz. Amiket vittek (késõn), azokat nem tudták bekötni, mert a pince megtelt vízzel, ott voltak az elektromos elosztórendszerek. Tervezési hiba? A tenger mellett eléggé...
Tehát elõbb azt ki kellett volna szivattyúzni, de erre 1 nap lett volna kb. Valószínûleg meg lehetett volna csinálni, de még az "erõsítés" (tûzoltók, stb.) is csak napok múlva érkezett oda, amikor már rég meg volt a baj.

Ezen kívül úgy látom nem tudsz különbséget tenni a kockázat és a biztonság között.
Szoktak történni ipari katasztrófák? Igen, szoktak. A repülõgépeket is szigorúan ellenõrzik, mégis lezuhannak néha, vonatok is siklanak ki, vegyi üzemek engednek ki mérgezõ anyagokat, gátak is szakadnak át, van, hogy vörösiszap ömlik, vagy hogy cián kerül a Tiszába.
Megelõzhetõ volna egy részük? Igen, talán, sõt egy részük biztosan. Néha az atomerõmûvekkel is lehet probléma.
Vannak az ilyen eseményeknek következményei? Igen, vannak. A devecserieknek mondhatod, hogy az iszap nem sugároz, attól még a talajt ugyanúgy ki kell cserélni, mint ha Cs-137-el lenne tele, mert az a szennyezés nem fog eltûnni róla egyhamar. Ott nem kellett ehhez földrengés, sem szökõár.
Tehát, hogy tényleg a számok nyelvén beszéljünk: Japánt eddigi legerõsebb rengése rázta meg. Önmagában borzalom, meghalt több mint 10000 ember, eltûnt még majdnem kétszer ennyi.
De gátszakadáskor is halt már meg egyszerre, azonnal, több mint 20000!
Tehát kérlek, akkor írd ide, hogy hány olyan emberrõl tudsz, aki meghalt a sugárzás következtében vagy pedig sugárbetegséget kapott?
És pontosan erre akarok kilyukadni. Fukushima rontani fog az arányon, de ha a meghibásodási frekvenciát megszorzod a következmények súlyával, akkor megkapod, hogy valójában mennyire biztonságos egy technológia. Esetleg még az egészet elosztod a megtermelt energiával, hogy fajlagos értéket kapj.
Igen, itt a következmények valószínûleg súlyosabbak, de mivel szerencsére ilyen nagyon ritkán történik (köszönhetõen a többszörös biztonsági rendszereknek), még mindig mondhatjuk, hogy a nagy kapacitású technológiák közül, az atomenergia továbbra is A legbiztonságosabb technológia (víz, szén, gáz, olaj közt mindenképp).
Az elõzõ topicban pedig felsoroltam min. 6 olyan extra biztonsági rendszert, amivel az új erõmûvek már rendelkezni fognak, amik közül egy is elég lett volna ennek a balesetnek a megakadályozására.

Mindenesetre alapvetõen egyetértek a felvetéseiddel.

"Vissza az elejére, idézek valakit - "a több százezer évig (!) sugárzó atomhulladék káros hatásairól" értekezõ tanult kolléga figyelmébe ajánlom: ..."

Én voltam az elkövetõ, de ezt az összes hozzászólásom alapján ítéld meg. E mellett vedd figyelembe, itt az atomenergiáról volt szó, tehát próbáltam kerülni (ha nem is mindig sikeresen) az egyéb energiahordozók káros hatásait. Ha lesznek ilyen cikkek és elég szabadidõm, ne aggódj ott is floodolni fogok (sokak bánatára, persze mindaddig amíg nem kapok moderálást).

Ps.: Megjegyzendõ már n+1-edik alkalommal, nem vagyok ellene sem az atomenergia felhasználásának, sem annak a ténynek hogy a jelenlegi civilizációnk fenntartásához szükség van nem is kis mennyiségû energiára és azok hordozóira.
Viszont a jelenlegi kutatási irányokat mélységesen elítélem. Ezen utolsó mondatot nem fogom itt alátámasztani, ha valakit érdekel talán olvassa el az e témában leírt hozzászólásaimat. Talán megérti.

@Omega - a te kommented megadta az alaphangot az én személyes monológomhoz, ennyi és nem több, kérlek ne vedd magadra 😊

1. na ezt mégiscsak vedd magadra, ez sokminden de nem egy "enyhe baleset", ahogy most állnak a dolgok ez itt Csernobil után második a nukleáris balesetek ranglétráján, és még messze a vége - ez nem vészmadárkodás, én szeretném a legjobban a happyendet látni ennek a sztorinak a végén, de perpill nagyon rezeg a léc, az instabil atommagok mellett lassan szivárognak a hírek is a "probléma" valódi méretérõl, sajnos elég lehangoló amit itt-ott összeolvasok..

2. ..mindazonáltal egyetértünk abban, hogy az atomenergia - ha már felfedezték ezek a Szilárdék - nélkülözhetetlen lesz az elõrelátható jövõben, amikoris a jelenlegi források szép lassan elapadnak. Feltéve..

3. ..HA nem hiszünk az olyan õrülteknek akik 10-20 év távlatában az elapadó energia- és élelemforrásokkal összefüggésben mindenféle csúnya dolgokat vizionálnak (pláne ha jelen eset apropóján lefújják az atomprogramokat világszerte), kilátásba helyezve a globális éhínség / globális háború sugarú körön belül szóbajöhetõ végtelen lehetõségek egész garmadáját (és jobban belegondolva ez a kör inkább egy fix pont; az ember nem szeret éhezni, tehát üt/vág/lõ/mérgez/robbant aztán megeszi ami maradt - végtelen számú lehetõség redukálva egyre: éhezés és háború all-in-one), így manapság reaktort építeni, üzemeltetni, hulladékot tárolni szimpla öngyilkosság, hiszen egy földrengésnél jóval nagyobb kárt okozott már 60+ éve egy nagyobbacska bomba - nade azért ne higgyünk nekik..

4. ..mert mi optimisták vagyunk, és tudjuk hogy a mi (emberiség) mindenkori politikai elitünk roppant intelligens, felkészült emberekbõl áll (?), a fent említettek véletlenül sem történhetnek meg pont velünk (milyen elfuserált generáció lennénk már?), mindegyikük a szívén viseli a mi sorsunkat, minden egyes emberi lényért elmorzsolnának egy könnycseppet ha baja esne (??) - leszámítva azt a pár szerencsétlent akik most Fukushimában térdig gázolnak a gammasugárzásban, õk az elfogatható veszteség - business as usual.

5. Vissza az elejére, idézek valakit - "a több százezer évig (!) sugárzó atomhulladék káros hatásairól" értekezõ tanult kolléga figyelmébe ajánlom: 1 (azaz egy) évszázad alatt a CO2 kibocsátásnak hála elindítottunk egy érdekes folyamatot, nevezhetjük láncreakciónak is - G.F., nem, nem a barátnõd.. és nem az a legnagyobb baj hogy Hollandia száz év múlva víz alatt lesz, hanem hogy ez egy ilyen pozitív visszacsatolásos dolog, ömlik a milliárd éve megkötött metán a légkörbe a korábban soha meg nem olvadt talajokból + az óceánfenékrõl is, szóval úgy állunk hogy a párszázezer év helyett a párszáz évre vonatkozó jóslatok sem túl ígéretesek mind az emberi fajra, mind a földi élõvilág egészére nézve - így ha nem lesz néhány igazán komoly és lényeges tudományos-technológiai áttörés, ami segít megzabolázni az elszabadult erõket, hát, tudjátok.. Game Over. Mi még csak lebarnulunk, az onokák viszont ropogósra sülnek, vagy megeszik egymást. Vagy mindkettõ.

Csak ismételni tudom az elõttem szólót, aki az egész huszadik századot egy mondatba sürítette:
Ennyi kockázat kell az életbe. <#idiota>
"Japánban sokkal kisebb a sugárzás, mint Csernobilban volt. ..."

Látod a jövõt? A Japánban történt események két hete kezdõdtek. Jós vagy hogy meg tudod mondani 4, 10, 50 hét vagy 30 év esetleg 100 ezer év múlva mi lesz ott? Még a jelenlegi konkrét állapot sem tisztázott. Azt sem tudja senki, még a helyszínen katasztrófát elhárítók sem, milyen szinten sérültek a blokkok, csak becslések vannak.

"... Nincs értelme elzárkózni az atomerõmûvek elõnyeitõl csak azért mert néha történik egy enyhe baleset. ..."

Azért az "enyhe" kifejezés nagyon nagy túlzás. Persze nem kívánom, de ha már így gondolod biztos önként bemennél az enyhe baleset helyszínére, hogy az ott helyt álló embereket tájékoztasd mi is a való helyzet. Legyen ez a megfogalmazásod alapján: "Ennyi kockázat kell az életbe."

Sajnálom, már kezdem magam tényleg fél IQ szint alatt érezni amikor az ilyen hozzászólásokat olvasom. Persze Molnibalage-t még ez sem tudja túlszárnyalni. Sorry, akartam mondani alulmúlni. 😞((

&#8222;Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amirõl hisszük hogy igaz de mégsem az.&#8221;

Omega
Japánban sokkal kisebb a sugárzás, mint Csernobilban volt. Nincs értelme elzárkózni az atomerõmûvek elõnyeitõl csak azért mert néha történik egy enyhe baleset. Ennyi kockázat kell az életbe.

"Még egy eltört fakanállal is megoldható a probléma...

OMG..."

Nem kell az Istent emlegetni, fõleg nem ilyen egyszerûen orvosolható problémák esetén... Tényleg nem fõztél még pudingot? :S

&#8222;Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amirõl hisszük hogy igaz de mégsem az.&#8221;

Molnibalage
Még egy eltört fakanállal is megoldható a probléma...

OMG...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Megint bocs a floodért, de megint nem tudom kihagyni:

"Ha bármi probléma van szépen kikapcsoljuk a rudakat tartó szolenoidokat és a láncreakció leáll. De a pudding is oda tud még égni, hiába veszed le a tûzhelyrõl.
Ezek szerint a puddingal sem tudunk mit kezdeni? Dehogynem, meg kell keverni."

Ráadásul nem csak a további kevergetés oldhatja meg a puding problémát. Nah vajon kitalálod milyen megoldás áll még rendelkezésre? Az energiahelyzet esetében is több irány van, csak nem szabad szemellenzõvel nézni a problémákra és azok megoldásainak lehetõségére...

"csak a már kiszabadult rádióaktív sugárzás mértéke elérhetõ információ, bár az sem biztos hogy tényleges adat, tekintve a sokszor ellentmondásos híreket..."

Mielõtt ez is támadási felületté avanzsál; olvastam én már 700 mSv/óra adatot is 40 km távolságra vonatkoztatva. De ezt még be sem másoltam, mert ez már szerintem is elírás. (Persze ha nem, akkor a csernobili esetet lehet viharnak nevezni egy kanálban.)

"Mert állandóan ezt a demagóg szöveget nyomod. Mi az, hogy nem tudunk vele mit kezdeni?
Ha bármi probléma van szépen kikapcsoljuk a rudakat tartó szolenoidokat és a láncreakció leáll. De a pudding is oda tud még égni, hiába veszed le a tûzhelyrõl.
Ezek szerint a puddingal sem tudunk mit kezdeni? Dehogynem, meg kell keverni. A fakanál ez esetben sajnos elört.
Vészmadárnak lenni legalább annyira rossz, mint felelõtlenül cselekedni."

Nagyon de nagyon rossz példát hoztál. Hab a tortán hogy még a választ is megadtad a megoldásra. Még egy eltört fakanállal is megoldható a probléma...
No de visszatérve az atomkatasztrófára, ott miért nem hozol megoldási lehetõségre példát?
Demagóg tényleg? Nem ti hozzátok állandóan hogy számadatokat de iziben! Mégsem hoztok számítási modelleket. Mondjuk megértem, mert kellõ információ nélkül csak a már kiszabadult rádióaktív sugárzás mértéke elérhetõ információ, bár az sem biztos hogy tényleges adat, tekintve a sokszor ellentmondásos híreket...

(mielõtt még valaki belekötne, tudom hogy a BWR-eknél hidraulikusan tolják be alulról a rudakat)

Mert állandóan ezt a demagóg szöveget nyomod. Mi az, hogy nem tudunk vele mit kezdeni?
Ha bármi probléma van szépen kikapcsoljuk a rudakat tartó szolenoidokat és a láncreakció leáll. De a pudding is oda tud még égni, hiába veszed le a tûzhelyrõl.
Ezek szerint a puddingal sem tudunk mit kezdeni? Dehogynem, meg kell keverni. A fakanál ez esetben sajnos elört.
Vészmadárnak lenni legalább annyira rossz, mint felelõtlenül cselekedni.

"Ja az egészség ügyi határ érték kevesebb mint egy milliárdada, de bezzeg amikor a szomszédben több killó sugárszennyezõ anyagot löttek fel a sztratoszférába akkor minden rendben volt nemde?"

Igazad van, egyik esetben sem tartom helyesnek a szennyezõdés környezetbe kerülését, sõt még az ilyen "tiszta" technológia alkalmazását sem, amivel probléma esetén nem tud mit kezdeni az emberiség a mai technológiai tudásunk alapján. Ennek ellenére nem értem miért kell sértõ megjegyzéseket tenni.
Egyébként nézz körbe a többi atomkatasztrófákkal kapcsolatos sg.hu-n található cikk kommentjeiben, a fent vázolt hozzáállásom miatt már engem is elküldtek sokadízben a .... Szóval behelyettesíthetõ hova. 😛

Ja az egészség ügyi határ érték kevesebb mint egy milliárdada, de bezzeg amikor a szomszédben több killó sugárszennyezõ anyagot löttek fel a sztratoszférába akkor minden rendben volt nemde?

elõzmények:
Loverman #29
A1274815 #40

Akár igaza van akár nem ettõl még nem kell másokat sértegetni.

Tényleg messze van. Azé' egy héttel a katasztrófa után az USA keleti partján mérhetõ volt a megemelkedett sugárzási szint. Jó, jó eü határérték alatti, de.
Kicsi a világ...

az emberek nem azt lájkolják, hogy egyre rosszabb japánban, hanem magát a cikket. Felkeltve a figyelmet, h. más is olvassa el. Okosok.

Amúgy sajnálom a japókat.
Már bocsánat de abban igaza van, hogy Japán nem a szomszédben van, és mivel nem több kt-set vagy Mt-set szólt, nem tud bennünket elérni.

Te aztán értesz ezeknek a dolgoknak a mûködéséhez. Emeld fel a fejed, nézz büszkén a tükörbe, és suttogd magad elé: Most megmondtam a frankót.
És halj meg bután.
"Olvastad te egyáltalán amit posztolnak mások? A régbeii hírekben halgatyó és Faustus is leírtam, hogy mekkora volt a dózisterhelés és mennyit mértek Tokióban és egyes élelmiszerkben + vízben."

Sajnos rossz szokásom, hogy túl sok fórumot olvasok. Ha egyet elkezdek, minden bejegyzést olvasok, és általában a hozzád hasonló, másokat sértegetõ és hülyének tekintõ számokat hiányoló emberkéknek képtelen vagyok nem válaszolni. Az utóbbi n+ hozzászólásodban mennyi számadatokra alapuló levezetést tettél közkinccsé? Mert nagyon nem találom. 😞

Nagyon felületes vagy. Nem te írkáltad be a sugárzási szinteket, hanem én. Remélem képes vagy visszakeresni.

Molnibalage
Olvastad te egyáltalán amit posztolnak mások? A régbeii hírekben halgatyó és Faustus is leírtam, hogy mekkora volt a dózisterhelés és mennyit mértek Tokióban és egyes élelmiszerkben + vízben.

Lesújthatna már banhammer reád...

Molnibalage
És kicsit más politikai rendszere volt mint Japánnak. Nem is Ukrajának hívták...

"Peldaul hirosimaban is a mai napig jarnak hagyomanyorzesbol azok a villamosok amiket a tamadas utan ket nappal allitottak uzembe, tehat erossen sugarszennyezettek."

65+ éve volt, már kétlem, hogy annyira sugároznának, azok, mint ahogy az egész város sem sugárzik, annyira.

"Es akkor nem kell takaritaniuk sem. Viszont a japanbol szarmazo elelmiszerek jo ideig nem lesznek tul nepszeruek, nem beszelve, a csendes oceanbol kifogott tengeri halakrol, amik a sugarzas nagyobbik reszet kapjak meg jelenleg is."

Nem csökkenteni akarom a problémát, mert nagy és reális, de erre az Ivy Mike, Castle Bravo, Romeo, stb. robbantása elõtt is gondolni kellett volna, fõleg mivel egyenként 3 csernobilnyi szennyezésnek feletek meg. (Castle Bravo és Romeo egyenként kb. 500kg U238 gyorshasadásából származó különbözõ izotópokat generált, illetve transz-urán elemeket is).

Ne foglakozz vele... mindenrõl van véleménye, és mindenben talál hibát is... Troll a javából.
A repülõhöz viszont ért, azok a hozzászólásai jók.

http://vakond.hu/

A reaktorok BWR tipusuak voltak, tehat ezekben elforr a hutoviz, majd ez hajtja kozvetlenul a turbinakat. Egy ilyen reaktor leginkabb az atfolyo vizmelegitohoz hasonlo. Ez jobb hatasfokot hoz es kevesebb alkatreszt igenyel mint a ketkoros nyomottvizes rendszer, de egyreszt a turbinakon uzemszeruen is radioaktiv goz megy at, masreszt ez a reaktor a buffer kapacitas hianyaban erzekenyebb a vizhianyra mint egy nyomottvizes reaktor, ahol a primer korben uzemszeruen nem tud felforrni a hutoviz. (arrol, hogy a fekezorudakat miert emelik a leallaskor, a gravitacios ejtes helyett inkabb ne beszeljunk, ez egy tervezesi hiba)

A reaktorok hutese a hullam partot erese utan leallt, aminek hatasara a hutoviz egy resze nagyobb mertekben forrt el, mint ami meg biztonsagos. Ennek a goznek egy resze kerult ki a reaktor koruli containment-be. Mivel nem epitettek sugarzo gazok szuresere szolgalo automatikus rendszert a reaktorhoz, ezert ennek a tulnyomasnak a kiengedese csak egy szelepen at tortenhetett. Amikor ezt megtettek, akkor viszont mar annyira sok goz keletkezett, hogy a futoelemek burkolata elkezdett oxidalni, mellektermekkent hidrogent fejlesztve. Ez robbantotta fel a goz kiengedesekor a kulso containment epuleteket. A belso tartalyok persze ettol meg egyben maradhattak. Ez a harmas reaktor kivetelevel ossze is jott. Ott a robbanas utan mar cezium is kerult a levegobe, ami csak akkor jon ossze, ha a futoelemek egy reszerol mar eljott a kopeny, tehat reszben elolvadtak. Ilyenkor a goz es a robbanas ereje viszi szanaszet a sugarzo anyagokat. A tengervizes hutes soran goz szallt fel, ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy bement a tengerviz, atment a reaktoron, felforrt, mint uzem kozben szokott, majd a turbina es a kondenzalo rendszer helyett tavozott a legkorbe. Ez gyakorlatilag egy nyilt koros gozmozdony mukodese, ami azt is jelent, hogy a teljes hutovizmennyiseg felaktivalodott, ami utanna felhove alakult az ocean felett. Ez reszben jo, reszben problemas. Egyreszt a radioaktiv jod hamar lebomlik, masreszt a cezium viszonylag hamar kihullik a felhobol, harmadreszt a sugarzo anyag jo resze a japan elotti tengerben landolt.

Mi a gond akkor? Az, hogy a reaktor kornyeken ahova elert a felho, ott teleszort mindent radioaktiv anyagokkal, ezek 3 honap es 300 ev kozott tettek hasznalhatatlanna a teruletet, a reaktor koruli 100-200 kilometeres zonaban, a szeleirany szerint. (tobnnyire keletre fujt a szel kalifornia fele, de volt egy ido amikor delre tokio fele)

A radioaktiv jod altal szennyezett terulet par honappal a szivargas betomese utan tiszta lesz, de a ceziumos szennyezodes ott marad, tehat vagy teljes talajcsere vagy kiurites es lezart zona. Jelenleg az a gond, hogy meg mindig nincsennek lefedve a reaktorok, tehat a 4 serult reaktorbol 2 meg mindig a legkorbe fujja ki a radioaktiv vizgozt, az osszes szennyezessel. Igazan epithetnenek fole egy szarkofagot... (egy szep nagy ideiglenes containment-et, mint ami csernobil fole kerult)

Japanban alapvetoen lazabban kezelik a sugarzast es az abbol eredo problemakat. Peldaul hirosimaban is a mai napig jarnak hagyomanyorzesbol azok a villamosok amiket a tamadas utan ket nappal allitottak uzembe, tehat erossen sugarszennyezettek. Igy valoszinuleg azt is el fogjak fogadni, hogy a sugarzasbol eredo rak kockazata a lakossagnal a jelenlegi 20-25 szazalekrol felmegy 30-40 szazalekra. Es akkor nem kell takaritaniuk sem. Viszont a japanbol szarmazo elelmiszerek jo ideig nem lesznek tul nepszeruek, nem beszelve, a csendes oceanbol kifogott tengeri halakrol, amik a sugarzas nagyobbik reszet kapjak meg jelenleg is.
Na bazdmeg a foteltudósok már megint...

"Attól, hogy a reaktor egy "black box" - legalábbis szerinted... - attól a dózisteljesímény mérhetõ. Pont. Ebbõl levezhethetõ, hogy mi veszélyes és mi nem. Pont. A hazudozást és rémhírkeltést és trollkodást be lehetne már fejezeni."

Akkor ezek szerint vannak pontos információid? Ha így van inkább a mentésben résztvevõket tájékoztasd, mint ezzel itt vágj fel, nekik szükségük lenne az adatokra.

Azért ha te a sugárzási mértékbõl le tudod vezetni mennyi hûtõvíz van még a fûtõelemek körül, azok pontosan milyen hõmérsékletûek, milyen állapotban van pl. a hûtõrendszer (amit múlt péntekre akartak beüzemelni, még most közel 1 héttel késõbb sem sikerült), illetve milyen repedések esetleg sérülések érték az egyéb struktúrákat, akkor te tényleg profi vagy. Kíváncsian várom a levezetésedet, már csak azért hogy lássuk te nem "hazudozol és trollkodsz"...

"Látom még mindig nem megy a dózís és dózisteljesítmény megértése..."

Ha tényleg nem érted, javaslom keress rá a neten, elég sok egyszerûen megfogalmazott meghatározást is találhatsz...

És 25 év alatt elittad az agyad? Ukrajna *kicsit* közelebb volt mint Japán.

tegnapi hír tetszett: Újabb valószínûleg 7-es erõsségû földrengések várhatóak.
LOL nem is tudtam hogy ennyire komoly elõrejelzõjük van valakiknek...
De lehet csak a csillagos hadihajók rádióadását hallgatták le, hogy mekkora újabb rezgést próbálnak kelteni a tenger alján az oroszoktól megvette teknológia továbbfejlesztése után. Végülis ocsóbb, nem kell mikrohullámú mûholdakat fellõni, csak fúrni/kalapálni azt pukkantani.
"Hazánkra továbbra sem jelent veszélyt a sugárzást"
Ez a szöveg ismerõs. Volt egy pár hónapos idõszak, amikor a csapból is ez folyt. Hallottam is, és jól emlékszek rá, nem vagyok mai gyerek.
Tudjátok, mikor?
Huszonöt éve.

Persze már csak azért is felesleges azon matekozni, hogy mi lesz, mert nekünk aztán baromira semmi ráhatásunk nincs az ottani eseményekre.
Motoroj
Állj le?!<#duma>

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

IMYke2.0.0.0
Nekem is van accountom ott (nincs 1 hónapos se), de egy eleve rossz hírt "lájkolni" basszus... az emberi butaság határtalan.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Nekem van de én sem tudom.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!