Már lezárult a PC aranykorszaka

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szó sincs a pc végérõl. Egyszerûen telítõdött a piac aki meg tudja engedni már vett pc-t és nem cserélgeti évente mert így is kb 4-5x teljesítmény van az átlag gépben mint szükséges.

Én tuti hoznék egy olyan törvényt hogy a kihasználatlan processzoridõt kötelezõ legyen neten "elérhetõvé tenni". Azt állambácsi eladná az így befojó pénz fele meg mondjuk az adót csökkentené.😛

Cegenkent meg 2-3-4-5-6-7-8-9-10-100, stb.....a pc-ket -meglepo modon- nem csak csaladok szoktak venni...Ennyit arrol ki el alomvilagban...
Én narumon-nak adok igazat. A többiek meg álomvilágban élnek, de majd felébrednek.

Csak annyit mondanék (amit korábban is irtam), hogy mig asztali PC-bõl családonként jó ha egy van, addig telefonból családonként 3-4 (létszámtól függõen), ráadásul a telefont az emberek jó része 1-2 évente cserél. A szakemberek jól látják, sokkal nagyobb biznisz 2 évente eladni 3 okostelefont egy családnak, mint 10 évente egy PC-t.

Továbbá a notebookok de még a tabletek is olyan gyorsan fejlõdnek, hogy mire valaki eljut oda hogy elavult a PC-je és lecserélné, addigra nem új PC-t fog venni, hanem pl. egy laptopot. Mert már ma is olyan tudásuk van, ami bõven kielégíti az igényeket. Az meg hogy egy új laptop 30e forinttal drágább mint egy PC senkit nem érdekel, nálunk szerencsésebb országokban meg még ennyire sem számít ilyen kicsi árkülönbözet.

Persze akinek az az elsõ kérdése hogy a BF3 megy-e rajta azt úgysem lehet errõl meggyõzni, csak azt nem veszi észre hogy ma már az informatika tömegáru lett, és a hardcore gamerek ma már csak marginális csoportot jelentek. Egyszerüen elhaladt az idõ.

"Egy dolgot felejtesz el. Egy DELL-nek aki abszolút PC-re van berendezkedve abszolút nem jó ha a tablet fele tolódik a piac ahol marginális a jelenléte és rengeteg fejlesztéssel tudna csak megkapaszkodni. Tehát nem õ irányít efelé hanem próbál(na) menni egy olyan úton ahol nem megy tönkre, mert ugye itt volt a cikk, hogy a PC üzletága mára már veszteséges. (ugye IBM már évekkel ezelõtt eladta, HP-é szintén veszteséges)"
A HP nem azért akarta eladni a PC üzletágát, mert veszteséges lett volna, hanem azért, mert (szerintük) nem termelt elég nyereséget (5%-ot termelt kb, évi 2 milliárd USD körül). A Dell szintén nyereséges, más kérdés hogy õ is inkább a nagyobb haszonnal kecsegtetõ "üzleti megoldások" területet erõltetné, nem a sima PC eladást. Amiért meg nem úgy megy nekik a szekér, ahogy, az nem a tabletek, hanem pl. az Asus, aki nemhogy felnõtt hozzájuk, de meg is elõzte õket (pl trendiségben csak az Asus cuccok veszik fel az almás cuccokkal a versenyt).
Szerintem szó sincs itt a számítástechnikai piac zsugorodásáról. Tudod milyen piac zsugorodik? Az új autó piac. Az új lakás piac.
A számítástechnikai piacon amit láthatunk az a piac átrendezõdése, és ezzel együtt bõvülése. Az hogy te 4 év után kiszálltál a mókuskerékbõl az személyes gyász - nem találtad a helyed az új rendszerben, nem volt erõd váltani - így jártál. De ettõl még igaz az, hogy ahol eddig számítógépet használtak, ott ezután is valami programozott eszközt fognak használni. Ez az eszköz lehet számítógép, mobiltelefon, tablet, ipari PDA, okos tv, okos autó - akármi. Ahogy 10 éve is lehetett számítógép, mobiltelefon, ipari PDA - okos*, meg tablet nem nagyon volt akkor. Tökmind1 hogy mi ez az eszköz, mindre kell szoftvert, tartalmat fejleszteni, mindet kell karbantartani, supportálni, stb. Ma egy cégnek sokkal többet kell szoftverre költenie, mint 15 éve, mivel a versenyképességhez több, bonyolultabb, és drágább szoftverek kellenek. Emiatt sokkal több fejlesztõ kell, mint amennyi 15 éve kellett. Ez kompenzálja azt, amennyivel kevesebb PC-t adnak el. Az autókban 15 éve még alig volt elektronika, ma már az autó fele elektronikus cucc. Aki látja ezt, az fordulhat pl a beágyazott rendszerek felé.
Formálódik, szegmentálódik, töredezik a számítástechnika piaca - teheti ezt azért, mert nõ. A PC (akár asztali, akár notebook, mert különbség már kevés) nincs veszélyben. Ahogy a notebook nem ölte meg az asztali PC-t, hanem felnõtt hozzá, úgy a tablet se tudja megölni a PC-t, hanem fel kell nõnie hozzá. Ez lesz vagy 10-15 év - persze egyeseknek most is megfelelt, ahogy 98-ban is volt már ismerõsöm, akinek elég volt egy notebook, az akkori asztali gépek teljesítményének töredékével.
narumon
"Azt kéne észrevenni, hogy azok az általad egekig magasztalt szakemberek abból keresik a nagy zsozsót, hogy minél több kütyüt rásóznak a jónépre, teljesen totál lesz*rják, hogy mi a szükséges, vagy mi nem."

Egy dolgot felejtesz el. Egy DELL-nek aki abszolút PC-re van berendezkedve abszolút nem jó ha a tablet fele tolódik a piac ahol marginális a jelenléte és rengeteg fejlesztéssel tudna csak megkapaszkodni. Tehát nem õ irányít efelé hanem próbál(na) menni egy olyan úton ahol nem megy tönkre, mert ugye itt volt a cikk, hogy a PC üzletága mára már veszteséges. (ugye IBM már évekkel ezelõtt eladta, HP-é szintén veszteséges)

"Semmiféle logikus indok nincs mögötte, hogy ennyiféle mobilvackunk legyen."

Ha csak nem annyi, hogy az ember egyre kényelmesebb és mivel az informatika a napi élet szerves része, így szereti azt kényelmesen bárhol használni.

"Most a tabletben meg az ilyen vackokban több a pénz, ennyi. Marhára nem érdekli õket, hogy mennyire igaz az az állítás, hogy kiváltja a tablet a pc-t vagy nem. Pénzért csinálják, nem a 2 szép szemedért és nem is azért, hogy a kedvedben járjanak."

Egyetértek, csak az a gond, hogy most megint lehülyézted az összes nagy PC gyártót és megint nem veszel tudomást arról, hogy folyamatosan mennek tönkre vagy kerülnek nehéz helyzetbe ezek a cégek, és ha megnézed akkor a PC gyártók pont, hogy késõn reagáltak a helyzetre, mert a tablet piacot nem õk húzzák hanem az apple meg a Samsung a többiek meg most jöttek rá ha nem váltanak akkor tönkre mennek. Ez nagyrészt ellent mond a te elméletednek.

"de ne akard már azt elmagyarázni, hogy egy átlagembernek megéri 100k-t kicseszni az ablakon 2-3 évente csak azért hogy az ágyból facebookozhasson vagy a gyereknek jobb megvenni a konzolt 100k-ért, mint a gépen fejleszteni kicsit ennek a töredékébõl."

Máshogy gondolkodunk mert az átlagember (rugszkodj már el a kibaszott Magyarországtól) 100k-t kicsesz 3 évente az ablakon, megveszi a konzolt 50-ért (milyen 100???) a gyereknek és marad neki még arra is, hogy kocsit cseréljen hiszen a fizetése 600-700e forint ha nem keres jól, ha a középosztályhoz tartozik és nem szerelõcsarnokban dolgozik akkor meg 700-900e forint a fizetése. Cserébe nem kell a gyerekkel veszekedni, hogy apu videót vágna engedd oda büdös kölök, meg nem kell kényelmetlen görnyedésben egy újságot vagy könyvet olvasni az asztali gép elõtt mert kényelmesen lehet ágyból tableten.

"Attól, hogy ezek a "szaktekintélyek" behülyítik a világot, nem feltétlenül kell elfelejteni gondolkodni is. Mostmár tényleg befejeztem 😄"

Csak megint azt felejted el, hogy a te igényeidet nézed ahhoz igazítod a gondolkodást. Most voltam kint Svájcban barátomnál (tegnap jöttünk haza), abszolút átlag munkás egy síma alkalmazott egy programozó cégnél, péntek este elvitt minket kajálni étteremben 65.000 forintnyi svájci frankot hagyott ott a vacsiért (4fõ). Akkor miért lenne drága ugyanennyi pénzért egy tablet? Vagy egy ipad két-három vacsora áráért?
Még mindig csak Magyarországban tudsz gondolkodni ahol pár ezer eszközt adnak el a százmilliókhoz képest, ergo nem piac, nem is rólunk szól ez az egész.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Nem tudom megállni... én vagyok a hülye tényleg... vitatkozok triviális dolgokról. Azt kéne észrevenni, hogy azok az általad egekig magasztalt szakemberek abból keresik a nagy zsozsót, hogy minél több kütyüt rásóznak a jónépre, teljesen totál lesz*rják, hogy mi a szükséges, vagy mi nem. Semmiféle logikus indok nincs mögötte, hogy ennyiféle mobilvackunk legyen. Az indok mögötte pusztán annyi, hogy így lehet bazinagyot kaszálni. Most a tabletben meg az ilyen vackokban több a pénz, ennyi. Marhára nem érdekli õket, hogy mennyire igaz az az állítás, hogy kiváltja a tablet a pc-t vagy nem. Pénzért csinálják, nem a 2 szép szemedért és nem is azért, hogy a kedvedben járjanak. Ha ehhez az szükséges, hogy évente új tabletet hozzanak ki és még bele is hazudják az ember képébe, hogy ez milyen nagyonjó és nélkülözhetetlen, akkor meg is teszik, pontfullra nem érdekli õket, mi ésszerû és mi nem. Nekik a pénz számít és ennyi. Persze ezt nyilván nem fogják leírni egy sajtótájékoztatón, de aki ezt nem látja az egyszerûen vak. Jelenleg ezzel a módszerrel lehet a legtöbb pénzt lehúzni az emberekrõl. Ennyire egyszerû a tablet-okostelefon-hype oka. Az igaz, hogy a világ így mûködik. De attól ez nem lesz ésszerû és normális, követendõ példa. Persze, te mehetsz az aktuális divatirányzatok után, amiket ezek a nagy "szaktekintélyek" megszabnak a világnak és beállhatsz abba a sorba, akik észnélkül vásárolják az újabbnál újabb kütyüket, de ne akard már azt elmagyarázni, hogy egy átlagembernek megéri 100k-t kicseszni az ablakon 2-3 évente csak azért hogy az ágyból facebookozhasson vagy a gyereknek jobb megvenni a konzolt 100k-ért, mint a gépen fejleszteni kicsit ennek a töredékébõl. Attól, hogy ezek a "szaktekintélyek" behülyítik a világot, nem feltétlenül kell elfelejteni gondolkodni is. Mostmár tényleg befejeztem 😄
"Nem mondom azt sem, hogy nem tévedek csak furcsa, hogy mindenféle szaktekintély ezen az állásponton van, te meg a Magyar szerviztapasztalatodra alapozva állítod ennek ellenkezõjét." ez jo 😄

killall imagent

narumon
"Részigazságokkal indokolsz dolgokat, amik a tapasztalatok szerint nem teljesülnek."

Ugyanaz vonatkozik ide is mint amit elõbb válaszoltam. Nektek nem engem kell meggyõzni hanem azokat a szakembereket akik ugyanazt állítják mint én. (A fenti cikk és a legnagyobb hardware gyártók. Én sajnos nem sajnos velük értek egyet és nem veletek. - viszont legyél tisztában azzal, hogy nem én állítom ezeket hanem a piac prominens szereplõi. Ha visszanézel pár nappal ezelõtt volt itt a Dell-rõl egy cikk, ami ezzel a cikkel van összhangban. Akkor ezek szerint a Dell is hülye mert szerinte sem úgy mûködnek a világon a dolgok ahogy Magyarországon egy kis szervizben)

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

kurva anyádat okoskodsz már 😄
narumon
Folyamatosan elbeszélünk egymás mellett. Most is olyat írsz amit én nem állítottam, de, hogy honnan szeded nem is értem. Még példákat is hoztam fel, hogy egy régi PC mellé tabletet vesznek, de lehet, hogy semmit. Megszoktam már, hogy sokan nem értenek egyet velem, nem is kell. Azt viszont ne mondd, hogy csak én gondolom így hiszen cikkek tömege foglalkozik ezzel, a te állításod szerint mindegyik hülye. Hülyék az IBM-nél, a Dell-nél a HP-nél az Apple-nél. Lehet, hogy igazad van és ezeknél a cégeknél olyan emberek dolgoznak akik fele annyira sem látják át a dolgokat mint te, sõt a szakértõk sem tudják mi a tuti mert azt te tudod. Nekem ezzel sincs gondom. Az asztali géppel meg nem váltod ki az okostelefont, notebookot bármennyire is magyarázod ezt. Itt megint rosszul közelíted meg a dolgokat.

"Nem járok ki magán emberek gépeit szervizelni, fõleg nem Magyarországon, mert mint mondottam ez nem adat. A világhoz képest egész Magyarország nem produkál akkora eladást semmiben, hogy bármibe is beleszólna. Magyarország egy icipici ország icipici gazdasággal."

Na itt a probléma. Helyszíni tapasztalat nélkül cégtulajdonosként vitatkozol. Mintha egy politikust hallanék megnyilvánulni a minimálbéresekrõl...

Gforce9nek teljesen igaza van abban amit leírt. A tapasztalat szerint itthon az általa leírtak mûködnek. Mint mondod Magyarország kicsi szegény piac. Igaz. De akkor el tudod te képzelni hogy majd egy sokkal nagyobb átlagkeresetû országban másképp lesz? Nem, maximum lesz mellette más eszköz is. A lényeg itt a mellette szón van. Részigazságokkal indokolsz dolgokat, amik a tapasztalatok szerint nem teljesülnek.

„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”

Jó oké, legyen igazad, fene bánja. Bár ahogy kinéz nagyon nem ért veled egyet senki, nem csak én. Teles egészében pedig egy embert sem láttam, hogy elfogadja az álláspontod, de mindenképp kardoskodsz. A kommenteidet pedig elolvasom, a gépcserés dolgot arra írtam, hogy nem azért nem cserélik, mert inkább tabletet vesznek, hanem azért nem mert nem kell cserélni. Ne hozz ki mást a hozzászólásomból, mint ami a téma. Te folyamatosan kardoskodsz ezek mellett mobil vackok mellett. Mert hogy inkább azt vesznek az emberek. Nem, nem azt vesznek, maximum aki megteheti vesz az otthoni gépe mellé azt is. Marhára nem ugyanaz. Az elmúlt években nem egyszer jött elõ valaki ilyen hírrel, hogy temeti a pc ipart, aztán mégis itt van, sõt nagyonsok esetben a PC ipar az, ahol az új technológiák elérhetõek elõször, majd ezek a technológiák késõbb, amikor lenyomják a fogyasztást kerülnek mobil eszközökbe. Ismétlem, nem ítélem el a tabletet se az okostelefont. Akinek szüksége van rá vegye. De ez attól még divathóbort marad, nem egy általánosan hasznos, a napi életben nélkülözhetetlen eszköz. Fõként, ha az árát is nézzük a felhasználhatóságához képest. Ezúton inkább befejezem a vitát, mert egyszerûen olyan emberrel nem tudok mit kezdeni, aki egy családnak ésszerûbbnek tart elkölteni informatikára félmillát(konzol+notebook+tablet+okostelefonok), mint 150k-t ami egy normális asztali gép ára. A további kellemes hétvégét mindenkinek 😊
narumon
"Talán ennek egyéb okai is vannak. Esetleg... de jó, persze, kizárólag az az oka, hogy bejöttek a tabletek."

Állítottam én ilyet?

"Azért estek vissza az eladások, mert az a gép amit 3-4 éve megvettek az emberek, tökéletesen elég most is."

Akkor visszaolvasod, hogy én mit írtam? Mintha pont ugyanezt írtam volna....

"Max kis ram kellett beléjük, a win7 miatt. Jelenleg a pc-s szoftverpiacon a win7-re jórészt beállt gépeknél, nincs miért fejleszteni. Ha te ezt nem látod, csak a tabletre fogod az eladások visszaesését, akkor jó, fogd arra."

Vazzeh, nem veszed a fáradtságot, hogy elolvasd amit írtam és így kommentelsz? Ez azért nem semmi....

"Egy régi p4 viszont akárhogy is bizonygatod, nem elég egy átlagos családnak. Tudom, mert ebben a szakmában dolgozok és ahogy bejön egy igény, a játékra, vagy egyéb erõforrás igényesebb dologra, fejlesztenek. És nem, nem rohannak észnélkül konzolt venni. AZ a gazdagék játékszere, nem az átlagemberé."

He?? Te most ugye Magyarországról beszélsz? Mert máshol ez nem áll fent, ezt bizonyítják a konzol és tablet meg egyéb eladások. Mellesleg nem is lehet valamire azt mondani, hogy drága amikor a legjobb tabletet 5 napi ÁTLAG kereset árából kifizeti.

"Az meg hogy te eladtad a céget, mert nem ment bolt úgy... Hát lehet azért nem ment, mert egyre kevesebb a pénze az ügyfeleknek. Nem?"

Állítottam én ennek az ellenkezõjét? Egyre kevesebb a pénz, egyre ritkább a fejlesztés, és ha van is egy kis pénz akkor is lehet, hogy egy tabletet vesz és nem a PC-t cseréli. Soha nem is állítottam mást.

"Érdekes én meg tudok élni belõle. Mondjuk az is biztos, hogy nem hülyítem be a vevõimet mindenféle új idiótasággal. Így a ügyfélköröm bõvül. Nemhogy csökkenne. Asztali pc terén is."

Örülök neki. Tényleg. Szerencsére nekem más cégem is van ami jobban megy, így teljesen irracionális döntés lett volna olyan céget pénzelni amiben nem látom a jövõt.

"Fene bánja. 😊 Igaz semmiféle valós statisztika errõl nem készült a tapasztalataim meg mást mondanak, de biztosan neked van igazad."

Ez megint milyen már. Az én tapasztalataim handák a tiéd meg relevánsak?

"Nyilván nyugaton több a konzol, de szerintem ott is meggondolja az ember, hogy kizárólag játékra kiadjon még1x annyit mint az asztali gépe."

Ez hogy jött ki? Egy átlag zsírúj játék 5-6 dollárral több mint a PC verzió. Elég sok játék kell ahhoz, hogy még egy gép ára kijöjjön.

"A gépek átlagéletkora 1-5 év köré esik, ugyanis a p4 már a legtöbb helyen cserére került, vagy most tervezik a cseréjét, legfeljebb nincs rá pénz."

Egen csak a P4 nem 1-5 éves technológia.

"Ha nincs pénz akkor pedig fõleg nem fog notebookot, tabletet venni, örül ha összehoz egy korszerûbb asztalit. De biztosan jobban tudod. Hisz nap mint nap jársz ki szervizelni a magánemberek gépeit és rálátásod van."

Nem járok ki magán emberek gépeit szervizelni, fõleg nem Magyarországon, mert mint mondottam ez nem adat. A világhoz képest egész Magyarország nem produkál akkora eladást semmiben, hogy bármibe is beleszólna. Magyarország egy icipici ország icipici gazdasággal. Nem mondom azt sem, hogy nem tévedek csak furcsa, hogy mindenféle szaktekintély ezen az állásponton van, te meg a Magyar szerviztapasztalatodra alapozva állítod ennek ellenkezõjét.

Nálunk meg bezárt az utolsó ilyen bolt is. Na bumm.

Akárhogy is nézzük, a klasszikus értelemben vett PC piac ma már zsugorodik és ez a folyamat már csak erõsödni fog.

Azt kell megértenetek, hogy bika PC-t ma már csak maximum egyet fog egy család venni, azt is csak a gyereknek játszani, de ezen kivül vesznek egy laptopot/tabletet a feleségnek, az apukának, a lánygyereknek, sõt talán még a fiúgyerek is kap egyet az asztali gép mellé. Ha mindez nem lenne elég, venni fognak a gyerekeknek egy-egy okostelefont is, sõt apuka is vesz magának egyet de talán még anyuka is kap egyet (mert az menõ), meg ugyis kihisztizik a gyerekek is maguknak hogy a suliban órán tudja facebookozni.

Ha fentieket összeadjátok, akkor azt fogjátok látni, hogy minden egyes eladott PC-re jutni fog 3-4 eladott notebook/tablet és 3-4 eladott okostelefon.
Tehát amig te eladsz 1 PC-t, addig más elad 6-8 mobil kütyüt amik ráadásul árban legalább annyiba vagy többe kerülnek mint a te PC-d, tehát a befolyt nyereség is jóval nagyobb lesz. Ebbõl következik hogy vége a PC-k aranykorának és ma már a mobil eszközök (ahol a mobil alatt nem a telefont értem hanem a mobilitást) viszik a primet. Ez a folyamat a jövõben csak erõsödni fog, akkor is ha valaki a saját gépén futtat egy Föld szimulátor programot és nem érti hogy másoknak miért elég egy mezei notebook az életben.

Én pl azt látom hogy 1998-ban volt itt a városban 2 számtech bolt, 2008-ban volt 4. Ha pedig most végig akarnám járni a várost, aminek a lakossága ráadásul csökkent a fent megnevezett idõszakban akkor 7 számítástechnikával, és javítással foglalkozó céget látnék. Ezekben a boltokban pedig nincs a polcon táblagép, noti sem sok, ellenben PC-s alkatrészek akadnak szép számmal. (alaplapok, procik, vga-k, ramok, vinyók, ssd-k)

A táblagép meg szerintem is leginkább lehúzás. Nem sokkal tud többet mint egy okostelefon, ellenben egy notebookhoz képest ami azonos árban van elmarad a tudása. Egy téren jobb szerintem a táblagép a notiknál mégpedig az aksis üzemidõ.
Nagyrészt én is ezt teszem, tanulságos sok helyen. 😊

„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”

😄
"Elhiszem. És nem látod a zsugorodó piacot? Szerencsés vagy. (Vagy vak)"

Dehogynem látom sajnos. Minden téren ez van, és ezen felül a mostanra már telített piac is probléma. Amit vitatok hogy nem ezzel indokolja a cikk a piac beszûkülését.

Egyébként olvasd gforce9 hozzászólásait, érdemes.

Visszaolvastam patogatott kukoricával.
Jól szórakozom, folytassátok.😄
"Miért lehúzás a tablet? Mert neked nem jó? Komolyan én nem értem itt az embereket, szerintük minden szar és lehúzás ami nem nekik készül. Kb ilyen az egész ország." Mert lehúzás. Ja igen, mindenki hülye csak te látod jól.
"Hát te ne haragudj, de pont azért beszélünk egy cikknél mert az történik amit én mondok. Nézz már meg néhány eladási adatot az elmúlt idõkbõl."

Talán ennek egyéb okai is vannak. Esetleg... de jó, persze, kizárólag az az oka, hogy bejöttek a tabletek. Ez kissé beszûkült látásmód. Azért estek vissza az eladások, mert az a gép amit 3-4 éve megvettek az emberek, tökéletesen elég most is. Max kis ram kellett beléjük, a win7 miatt. Jelenleg a pc-s szoftverpiacon a win7-re jórészt beállt gépeknél, nincs miért fejleszteni. Ha te ezt nem látod, csak a tabletre fogod az eladások visszaesését, akkor jó, fogd arra. Egy régi p4 viszont akárhogy is bizonygatod, nem elég egy átlagos családnak. Tudom, mert ebben a szakmában dolgozok és ahogy bejön egy igény, a játékra, vagy egyéb erõforrás igényesebb dologra, fejlesztenek. És nem, nem rohannak észnélkül konzolt venni. AZ a gazdagék játékszere, nem az átlagemberé. Az meg hogy te eladtad a céget, mert nem ment bolt úgy... Hát lehet azért nem ment, mert egyre kevesebb a pénze az ügyfeleknek. Nem? Érdekes én meg tudok élni belõle. Mondjuk az is biztos, hogy nem hülyítem be a vevõimet mindenféle új idiótasággal. Így a ügyfélköröm bõvül. Nemhogy csökkenne. Asztali pc terén is. Az eladások visszaestek. Naés? Szervizmunka ugyanúgy van. Majd ha kijönnek új szoftverek amiknek újabb vas kell majd fellendülnek újra.

"Szerintem meg igenis ritka, hogy egy családban akárki,bárki erõforrás igényes alkalmazást szeretne futtatni." Jójó.. akkor legyen szerinted ritka. Fene bánja. 😊 Igaz semmiféle valós statisztika errõl nem készült a tapasztalataim meg mást mondanak, de biztosan neked van igazad.

A válaszod többi része meg kb álomvilág. Konzolja van kb. marginális rétegnek. Az, hogy te menõ vállalkozói körökben mozogsz, az nem reprezentatív. Nyilván nyugaton több a konzol, de szerintem ott is meggondolja az ember, hogy kizárólag játékra kiadjon még1x annyit mint az asztali gépe. Az meg hogy 4-8 éves gépeket használnak ismételten erõs túlzás. A gépek átlagéletkora 1-5 év köré esik, ugyanis a p4 már a legtöbb helyen cserére került, vagy most tervezik a cseréjét, legfeljebb nincs rá pénz. Ha nincs pénz akkor pedig fõleg nem fog notebookot, tabletet venni, örül ha összehoz egy korszerûbb asztalit. De biztosan jobban tudod. Hisz nap mint nap jársz ki szervizelni a magánemberek gépeit és rálátásod van.
narumon
Miért lehúzás a tablet? Mert neked nem jó? Komolyan én nem értem itt az embereket, szerintük minden szar és lehúzás ami nem nekik készül. Kb ilyen az egész ország.

narumon
Elhiszem. És nem látod a zsugorodó piacot? Szerencsés vagy. (Vagy vak)

Ez szerintem köszönhetõ az ország helyzetének is. Elég sok embernek nincs munkája,döglõdik az ország,elég keményen kib.sz a politika az emberekkel.

Alapvetõen én azt látom,hogy ezekbõl a tabletekbõl kultuszt csináltak,de akinek a csöppnyi sütnivalója van rájön baromi nagy lehúzás az egész.Aki alapvetõen játszani,filmezni,dolgozni is akar a gépen annak ez kevés. Noti már nem rossz dolog,de egy bajom van vele: zavar hogy nem tudom nagyon bõvíteni és a kis kijelzõk. Ha meg már monitor és egyebet kell külön venni hozzá ,akkor minek a noti??? A notinál hamar korlátokba ütközök vele. Nekem ez magasabb árnál nem éri meg.
Bocs, több mint 10 éves cégem története folytán taláncsak láttam pár dolgot...

narumon
És nem Magyar példákról beszélek.

narumon
Végigolvastam.
15 évet töltöttem el az informatikában, az utolsó 4 évet mint saját cég tulajdonos - tavaly eladtam az egészet pont a cikkben leírtak miatt is. Egyre kisebb tortaszeleten kell versenyezni - mint írtam ez minden csak nem aranykor. És egyébként pont te vagy az aki a témában szaktekintélynek számító embereket és cégeket kérdõjelezel meg. Nem veszel tudomást az eladási adatokról. Az az egy szám mindent elmond.

Olvasd már végig legalább egyszer...

Egyébként nincs igazad hogy a családokban nincs erõs vas. Nagyon periférikus családokat ismerhetsz. Egyébként mibõl ítélsz? Hány otthoni számítógépet láttál már? Még pár ezres kategória esetén is csak becslés, de már kifejezõ. És még mindig magyarországi példát vettünk csak.

narumon
"Fogalmam sincs milyen világban élsz te, hogy az ismerõseid 4-5%-a jut tovább a facebooknál."

Én sem értem, hogy te milyen világban élsz. Nyilván nem egy körben mozgunk. És ne sarkosíts a facebookra, mert mint írtam, barátaim is játszanak, megvan a maguk hobbija csak egyikhez sem kell nekik PC. És lám van, hogy napokig én sem kapcsolom be az asztali gépet. Nincs miért.

narumon
EZ A LÉNYEG! KÖSZÖNÖM!

narumon
"A cikk nem a telítõdött piacról szól, hanem a pc-k más eszközök általi kiszorításáról. Márpedig az nem okozza az aranykor végét."

Miért is nem?

Az a baj ezekkel az idétlen kütyükkel (tábla, okostelefon), hogy a gyártók ezekre fognak fókuszálni, emiatt lelassul a PC-k fejlõdése.
Narxis
Ezt mondjuk alá tudom támasztani, sõt hozzátenném még, hogy jó páran tabletet vettek a környezetemben mert az "elavult" PC-jüket se használták többre.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

narumon
Ha beszarsz is marginális szám jön ki. 100 millió felhasználóról beszélünk? Az gyak. hibahatáron belüli szám. A piac szempontjából ez egy marginális szám.

narumon
"Hát már ne is haragudj, de pont az ellenkezõje történik."

Hát te ne haragudj, de pont azért beszélünk egy cikknél mert az történik amit én mondok. Nézz már meg néhány eladási adatot az elmúlt idõkbõl.

"A szoftverek olyan ütemben "fejlõdnek" legalábbis az erõforrás igényük nõ, hogy amelyik gép korábban elég volt mindenre, az már egy online videót sem szolgál ki."

WTF? Miért? Elfelejtette vagy mi? Környezetemben rengeteg nem geek, nem informatikus hanem átlagember van. Bizon bizony nagy részük 4-5 éves gépekkel van el, tökéletesen.

"Szelektíven ne olvass, mondom ezek csak példák, a rengeteg példa közül. Egy családban abszolúte nem ritka dolog, hogy a család valamelyik tagja, szeretne futtatni erõforrásigényes alkalmazást."

Szerintem meg igenis ritka, hogy egy családban akárki,bárki erõforrás igényes alkalmazást szeretne futtatni.

"De ha van gyerek, szeretne játszani,"

Erre vannak a konzolok - gondolom akkor te is abba a csoportba tartozol aki nem érti miért fogy el 100M+ konzol egy-egy generációban.

"ha van grafikus vénával megáldott ember, vag épp a videózás a hobbija akkor arra kell az erõforrás."

Ezt én értem és egyet is értek. Nekem is ez miatt van viszonylag erõs gépem, de azt hidd már el, hogy ezek az emberek vannak kevesebben. Nézz körül ismerõseid körében (akik nem informatikusok és nem geekek), és rájössz, hogy alig van aki erre használja a gépét. Nekem barátaim akik játszanak azok mind konzolon teszik. Sokat megyünk nyaralni, de videót mindig csak én vágok, még egyikük sem vágott soha semmit 4-8 éves gépeket használnak mert bõven elég arra, hogy megnézze a tévé mûsort a híreket meg ez emaileket. Mást meg nem is akar. Ergo NEM VESZ PC-t és errõl szól az egész cikk.

"Hiába temetnéd a PC-t Mert ha sorra vesszük,"

Nem én temetem ha nem látnád hanem a piac. Nagy különbség! Mi most csak itt beszélgetünk közben a DELL meg azon gondolkodik, hogyan szabaduljon meg a PC üzletágtól mert masszívan veszteséges. Ez neked az aranykor?

"addig erõsen kétlem, hogy egy családnál az asztali gépet ki tudják e váltani (ami esetleg lehet egy notebook is, ha van rá pénzük)."

Hopp! Akkor máris kiváltották. Én nem vitatkozom mert nem is érdekel különösebben a téma nekem az számít, hogy amire én akarom használni a terméket arra a legjobb legyen, és az emberek nagy része így gondolkodik. Erre biztonyíték a PC piac zsugorodása - és ebbe nem kell temetést meg mittomén még mit belevenni, ezek TÉNYEK!

Fogalmam sincs milyen világban élsz te, hogy az ismerõseid 4-5%-a jut tovább a facebooknál.
Amit írsz abban igazad van, de még mindig nem olvastad a cikket. A cikk nem a telítõdött piacról szól, hanem a pc-k más eszközök általi kiszorításáról. Márpedig az nem okozza az aranykor végét.

narumon
"A PC, az PC, aki nem ragad le a Facebooknál, meg az Angry Birds-nél, az mindig is PC-t fog használni."

Így van. Azaz a piac 4-5%-ának PC kell.

narumon
Egyrészt egyetértek az elejével, csak a végével nem. Mert a vége nem ott kezdõdik mikor senki nem akar venni hanem amikor lényegesebben kevesebben akarnak venni (itt tartunk évek óta). Jó ideig megmaradnak még az asztali PC-k, de látható az eladási adatokból, hogy folyamatosan lassul a piac, sõt most már van, hogy csökken, ez pedig azt jelenti bizony, hogy nehéz megélni a piacon. Amelyik piacon meg nehéz megélni az minden csak nem aranykor. [ugye ha valaki 95-ben nyitott mondjuk egy PC boltot akkor még tök bénán is kurvajól megélt belõle akkora volt a kereslet - ma meg azt látod, hogy a legtöbb bezárt, egyre kevesebb van a városban, és a nagy cégek is más irányokat vesznek mert ez eladásaik béka segge alatt - lásd SG-n másik cikkben DELL, korábban IBM, HP és sorolhatnám)

""Akkor nézzük meg, hogy a világ informatikai felhasználóinak hány százaléka használ BF3-at, Photoshopot és Coreldrawt. Jah hogy marginális szám jött ki? Akkor mirõl beszélsz?""

Dupla idézet, tudom te is idézted, az általad írt választ folytatva:
Nem kéne lekorlátozni 20 év alá aki magas grafikai teljesítményt igénylõ játékkal játszik. Ma ez a határ úgy 45 év és azalatt van. A 45 év körüliek az elsõ generáció akik már gyerekkorukban rendszeresen találkoztak számítógéppel.
Ennek a generációnak már nagy eséllyel gyermeke is van, és mivel 90% eséllyel volt számítógép a házban már õk is játszanak nem csak a szüleik. Ez már alapban nem kis szám.
Erre jön még azoknak a sokasága akik teljesítményigényes programokat (felsorolást hagyjuk, rengeteg van belõle) használnak.
Ettõl a pillanattól nem is annyira marginális a szám. Jó elhiszem, hogy a munkahelyen elég egy alapteljesítményû kütyü, de otthon sok embernek van szüksége egy erõs vasra. (Nem csak a magyarországi életszínvonalra kell gondolni.)

Egem személy szerint teljesen hidegen hagy, hogy mi számít menõnek, egészen addig, amíg lehet alkatrészeket kapni az asztali PC-khez is. Van notebookom, okos telefonom és hamarosan beújítok egy tabletet is, de mindegyiket használni fogom, csak másra. A PC marad melóra, játékra, tárhelynek. A notebook az esti casual netezéshez, meg ha mennem kell valahova. A mobil arra kell, hogy gyorsan és bárhonnan el tudjam érni a netet. Tabletet azért nem vettem még, mert egyelõre reménytelenül túlárazottak a minõségi darabok, a másik pedig az, hogy nem tudom még igazán beilleszteni a workflow-mba. Az az igazság, hogy egész nap a gép elõtt rohadok, és nincs igazán igényem arra, hogy állandóan a táskámban legyen még egy ketyere. Persze ez szubjektív, majd még kialakul.
"Te meg ott tévedsz, hogy ezért új gépet kéne venni. Erre tökéletesen elég egy akár 4-5 éves gép is. Ergo igaza van a cikknek; vég az aranykorszaknak amikor félévente max évente gépet cseréltél. Amelyik PC-vel pár éve videót vágtál az tökéletesen alkalmas most is rá, ergo nem veszel újat. Errõl szól az egész cikk, nem pedig arról, hogy a már meglévõ otthoni géped hirtelen nem lesz jó.
Én geek voltam régen; új hardver, mindig ujdonságok. A megjelenéskor vettem egy ATI HD4850 kártyát. (Jópár éve). Azóta ezt használom tervbe sincs csere véve. Tökéletesen elég bármire amire használom, a legtöbb embernek még ekkora igénye sincs."

Hát már ne is haragudj, de pont az ellenkezõje történik. A szoftverek olyan ütemben "fejlõdnek" legalábbis az erõforrás igényük nõ, hogy amelyik gép korábban elég volt mindenre, az már egy online videót sem szolgál ki. AZ már más kérdés, hogy ezeknek a szoftvereknek az erõforrás igénye indokolt e, de a tendencia ez. Nekem amire használom elég egy p4 laptop, de egy család igényeit nem szolgálja ki. Fejleszteni kell az asztalit is. "ATI HD4850" most te viccelsz? Ki beszélt arról, hogy le kéne cserélni ezt? Ennek a teljesítménye bõven több, mint bármelyik mobileszközben lévõ megjelenítõ gpu. Ez ha nem kell brutáljátékokra illetve van mellé egy 2-4 magos cpu sok rammal, akkor emellé max veszel HDD-t ha kevés a hely.

"Akkor nézzük meg, hogy a világ informatikai felhasználóinak hány százaléka használ BF3-at, Photoshopot és Coreldrawt. Jah hogy marginális szám jött ki? Akkor mirõl beszélsz?"

Szelektíven ne olvass, mondom ezek csak példák, a rengeteg példa közül. Egy családban abszolúte nem ritka dolog, hogy a család valamelyik tagja, szeretne futtatni erõforrásigényes alkalmazást. Nyilván nem a nagymama. De ha van gyerek, szeretne játszani, ha van grafikus vénával megáldott ember, vag épp a videózás a hobbija akkor arra kell az erõforrás. Nem árt az sem, ha megvesznek egy hardvert, gond nélkül csatlalkoztatható legyen. Hiába temetnéd a PC-t Mert ha sorra vesszük, hogy a pc-notebook-tablet-okostelefonok közül, melyiket lehet a legszélesebb szoftveres és hardveres periféria palettával használni, még van hová fejlõdnie a kütyüknek. És míg ezek a kütyük nem kezdenek el valami szabvány felé elmenni, addig erõsen kétlem, hogy egy családnál az asztali gépet ki tudják e váltani (ami esetleg lehet egy notebook is, ha van rá pénzük).
Mire alkalmasak a tábla PC-k, okostelefonok? Facebookra, meg angry birdsre. Ennyire debil, együgyû társadalom alakul ki? Még a laptopot se lehet annyi mindenre használni, mint a PC-t. Azonos árban a PC jóval erõsebb, mint a laptop és a laptopnak jóval kisebb a monitora, mint amit egy átlagos PC-nél használunk.

A PC, az PC, aki nem ragad le a Facebooknál, meg az Angry Birds-nél, az mindig is PC-t fog használni.
És ezt elnevezzük fejlõdésnek...
Épp ezt akartam magam is hozzátenni. Irodai munkára is ezek jelen állapotukban alkalmatlanok, tehát az üzleti szektorba nem tör be ezekkel, az átlagfelhasználó (e-mail, youtube, böngészés, multimédia) igényeit egy asztali pc vagy laptop is kielégíti.
Más kérdés, hogy fogyasztói társadalmunk termékeinek döntõ többsége alig éli túl a garanciaidõt, akkor pedig a szemét körforgásának elve szerint vehet újat, na akkor jön az agymosás, hogy vegyen egy számára akár kényelmetlen vacakot, ha már a szomszédnak is az van.
"Az asztali számítógépek, a laptopok, a táblagépek és az okos-, illetve a mobiltelefonok mellett hamarosan további eszközök is becsatlakoznak,...
Az asztali gépek mellé megvesznek minden féle kütyüt az emberek, de ez szerintem akkor sem az asztali PC korszak halálát jelenti. Alkalmas pillanatban én is fogok venni egy újat a régi helyett, mert a többi soha nem tudta helyettesíteni. Ami hiányzik mindenbõl: hatalmas tárhely, nagy monitor, és a perifériák csatlakoztathatóságának sokasága.
Az igaz ugyan, hogy nem cserélgetem fél évente az alkatrészeket az asztaliban mint régen, de még mindig használom, mert a játékon kívül mindenre alkalmas. Gondolom még nagyon sokan így vannak vele. A vége majd akkor kezdõdik, ha már asztali PC-t senki sem akar venni.
jackoneill90
Egy kérdés. szuper táblagépek meg ilyen csuda dolgok. Nem melegednek ezek? ELõbb utóbb nem ugyanoda jutna mint a pc, hogy hûteni kéne mert nem elég az a hõleadás amit a környezetnek ad át?

http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.

Mondod te, akinek az aláírásában ott van a konfigurációja. Azokat biztos csak találtad, igaz? Szegény "nyugdíjas"! Ennyire nem kéne irigykedni.

PS: látod, azt le sem írtam, hogy korábban mennyiért vettem az asztali gépeimet, mert akkor biztosan megütött volna a guta.
Tetsuo
Bar szemelyes velemeny es a kutya sem kerdezte, 😊 de en az asztalit preferalom.
Tobbszor volt mar laptopom is, paromnak is az van, de vhogy mindig kicsi, kenyelemetlen vacaknak erzem. Sok altalanos feladathoz persze nem is a szamitasi teljesitmeny a kicsi. hanem minden egyeb. Ha meg kulonbozo periferiakat kotok ra, akkor mar csokken a hordozhatosaga, vagyis az, ami az elonye. Raadasul, nekem a hordozhatosag nem is olyan fontos.
Amator hobbimhoz, a zeneszerkeszteshez, pedig eleve sokkal jobb egy asztali gep.

Persze, egyre tobb embernek eleg vagy akar jobb a laptop ill. sok ember most fordul a szamitogepek vilagahoz a web2 es hasonlo lehetosegek vagy eppen kotelezettsegek miatt, nekik a tabletek is nagyon jok, vagy jobbak, mint a helyhezkotott asztali PC.

Igen. Az asztali PC aranykora talan veget ert es uj kategoriak jelentek meg a szinen egyfajta piaci fulket kitoltve, de a PC fulkeje is megmarad, csak kicsit kisebb. 😊

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8