Nem csoda és nem is hamisítvány a torinói lepel?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Semmi különlegesre nem gondoltam. A Torinói lepelben 3 napot töltött egy test, ami (ha a legenda igaz) meglátszik a lepel felületén. Ha Jézus "spirituális testben" támadt fel, akkor hová lett a test? Ha teljes valójában támadt fel, akkor nem mentek végbe azok a folyamatok amik egy test bomlásakor meg szoktak indulni? Vagy egy zombiszerû oszló testben távozott a mi megváltónk? Valahogy nem tetszik egyik magyarázat sem.
Már ne is haragudj, de az õsrobbanás elmélete (ami nem bizonyított, csak elmélet természetesen) korántsem arról szól, hogy felrobbant a semmi. Egyrészt ilyen szó nem szerepel benne hogy: "semmi" sem olyan szó, hogy "robbanás".

Lehet vitatni az elméletet. Vitatják is sokan, de nem árt azért tudni, hogy mit is vitatunk. Kritikus véleménye csak akkor számít, ha látta a filmet.
Ezzel mire akarsz utalni? Hogy csupán idõ kérdése az egész? Mert akkor ez nem lenne túlságosan egyedi jelenség...

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Igen. Márványkoporsó fenéklapján látható kép, amit a Székesfehérvári templomban kiállítottak. Pár évtizedet ott töltött egy test a Torinói lepel 3 napjához képest. <#nyes>
Ó köszi! Bár nem ezen a honlapon, de megtaláltam a képeket. Csak nem akartam nagyon nyüzsögni, nehogy le"turbómagyarozzon" pár jóképességû "kollega"...

Ha az újabbakon alig látszik valami, akkor a 2 ezer évesen mégis hogy látszana?

A döntõ különbség, talán a lenyomat anyagában keresendõ, míg a Székesfehérvári királysírban talált lelet márványba vésõdött be, a torinói lepel vászon.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Némi keresgélés, elsõ találat: Székesfehérvári templom

Az oldal közepe felé viszonylag nagy felbontású képen megnézhetitek a lepleket, amin alig látszik valami. <#nemtudom> Ha az újabbakon alig látszik valami, akkor a 2 ezer évesen mégis hogy látszana? <#wave>
Balumann
Nincs olyan elmélet (tudtommal) ami azt állítaná, hogy a semmi robbant fel, az általunk látható univerzum és az anyag az, ami az õsrobbanással jött létre, hogy elõtte mi volt, az a kvantumfizika felõl közelíthetõ meg, és a különbözõ elméletek különbözõ módon próbálnak erre is magyarázatot adni.

Nagyon egyszerûen megfogalmazva (lehet hogy hibásan, majd valaki kijavít esetleg, vagy utána olvasol ha tényleg érdekel), egyik elmélet szerint pl. egy nagyon kis pontba sûrûsödött össze minden (mint pl. egy feketelyukban, szingularitás, stb.), aztán tovább nem tudom. A húrelméletet még ennyire se tudom, de ott sincs seholsem szó "semmirõl".

Meg egy kicsit azért is, mert húsvét ünnepe van. :-)

Egy ilyen témában szerintem nem baj, ha azzal kezdi az ember, hogy az õ hozzáállása mi is, mert ezután válik a hozzászólása teljes mértékben érthetõvé.

Amúgy meg ez az egész cikk se nem tudományról, se nem IT-rõl szól, lényegében azért lett berakva, hogy legyen min vitázni a jónépnek. Kattintásszámnövelõ. X-elek is gyorsan egy 1 csillagot neki 😊
Chocho
Már megbocsáss, de mi közünk van ehhez? Ez olyan, mintha én most nagy büszkén leírnám, hogy tudom is én, Jehovát követem, de jó nekem. Senki sem kérdezte és a téma szempontjából irreleváns -- ugyanolyan erõltetett akarnok viselkedés, mint amikor a bigott keresztények erõltetik a gondolataikat másokra.

Gaming is believing.

Chocho
Persze, hogy nem, de sok más dolgot igen is jelent: például, hogy Jézus ábrázolásai, leírásai hitelesek, és hogy a történelmi személy vallásba ültetett képe közelebb áll a valósághoz, mint gondoltuk.

Ne feledjük, egy olyan emberrõl beszélünk, aki egy személyben indított el egy olyan mozgalmat, ami késõbb a rómaiak bukásához vezetett, s mely meghatározta 2000 év történelmét, kultúráját és mûvészetét.

Gaming is believing.

Ilyet nem írtam.
" Mert fél percet sem kell hozzá olvasni, hogy rájöjj, nem azt állítja, hogy a "nagy büdös semmi" "robbant fel"..."

Pedig én azt olvastam, hogy azt állítja 😊 De ha nem ezt állítja akkor mond már el nekem mit állít mi "robbant" ott fel?

Miért gondolod, hogy hamisítvány?
Biztos.
Kösz.

Ha minden igaz, ez lenne az egyik innen:

Mindenesetre nem kényeztet a gugli nagyfelbontású képekkel...

A kérdés inkább az, hogy akit érdekel, azt miért nem engedik ezt a leletet tanulmányozni...

És mi az oka annak, hogy a magyarsága miatt nem engedik, hogy a többség tudomást szerezzen róla? Mi történne a világgal, ha kiderülne, hogy van két magyar testlenyomat? Engem pl. nem izgat a dolog, gyanítom a világ népességének többségét se érdekelné.

"Képek azonban vannak róla a neten is (kis keresgélés)."

Ilyenkor lenne jó linkkel bizonyítani az állításodat, ha már te vagy az egyetlen közel s távol, aki hallott errõl.

Nos, Magyarországon is van hasonló "testlenyomat", mégpedig nem is egy, hanem mindjárt kettõ. Egy nõi, és egy férfi testének lenyomata, úgynevezett szarkofágfenéken. Mindkettõ a székesfehérvári Péter Pál templom altemplomi részében van, no nem kiállítva, mert látogatókat oda nem engednek be. Képek azonban vannak róla a neten is (kis keresgélés). Rendõrség vizsgálta, valóban emberi testek nyomai, de keletkezésük módjára csak találgatások vannak. Máshol a világon nincs ilyen. Ezeket is a "torinói" lepellel együtt kellene mutogatni! De mivel magyar, szóba sem hozható... bezzeg ha a "kiválasztott" nép tagjai, példának okáért Jákob(Izráel), és neje lenne rajta, már világszenzáció volna, és minden tananyagban szerepelne "A" csoda, kötelezõ jelleggel.

És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lév&#245; népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyûjtse õket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye.

"Én megrögzött ateista vagyok."

Biztos ez?

Mert, ha nem mered magad megátkozni, akkor téves a diagnózis. 😊

Azért szélhámosság, mert egy csomó további dolgot magyaráznak vele, és sajnos _tényként_ állítják. Semmivel sem különb, mint bármelyik vallás.
Kelta
Szerinted egy gyerek (vagy kutya) élete egy szinten van egy rongydarabbal??

Érdekes elmélet szerint élhetsz 😊 nem irigylem a kutyád 😊

Az meg nagy kamu duma, hogy a tudomány fejlettségére vár a vatikán, na ne röhögtess 😊

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...

Kár volt ezt egyáltalán elõhozni témaként. Tök lényegtelen, hogy egy mûvészettörténész mit gondol a lepelrõl.

Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!

wraithLord
Az a 30-as kommentem egyik mondatának javítása...

Egyébként nem facsartam ki semmit... 😊
...pontosan úgy, ahogyan a párhuzamosok a végtelenben metszik egymást. :-)

Semmi értelme kifacsartan fogalmazni.
A törvény azt jelenti, hogy mindig, nincs kivétel.
wraithLord
javítás: "...infinitézimális mértékben tér el attól..."
wraithLord
Egyetértünk... 😊
....és biztosan leesnél.
Ha csak egyszer nem esne le valami az egész fizikát át kellene írni.
Ez marhaság.
Én biztosan itt vagyok és írom ezt az üzenetet.
wraithLord
Semmi sem biztos. Csak valószínûség van. A biztosat csak megközelíteni lehet. A tudomány is így mûködik. Egy bizonyított elmélet nem biztos, maximum infinitézimális mértékben megközelíti azt. És nekem az bõven elég. Nincs okom kételkedni benne éppúgy, mint ahogy más hétköznapi dologban sem. Pl. eddig bármit kidobtam az ablakon, leesett... Ettõl függetlenül még nem biztos, hogy én is leesnék, de olyan valószínû, hogy szinte biztos. Éppen ezért nem ugrok ki.
A tudományban vannak tények. Minden amit megtapasztaltak és kísérletileg alátámasztottak nyugodtan veheted ténynek. Persze vannak elméletek amik még igazolásra várnak. Na, ezeket veszik sokan ténynek és oktalanul elkezdik vádolni a fizikát saját butaságukra. De, még az elmélet sem összekeverendõ a hit fogalmával mert az eddigi kidolgozott elméletek a már megszerzett tudományos tényekre alapoznak. A pont meg az egyenes a geometria egyik alapfogalma. Nincs mit ezen agyalni.
Én megrögzött ateista vagyok.

Mégis úgy gondolom, hogy a torinói lepel valódi és Jézusé volt.
(Kb. 90/10 arányban tartom valószínûnek.)

Természetesen nem hiszem, hogy isten volt és hogy föltámadt.
Akkor másképp kérdezem. Kitalálsz egy szabályt. Megfigyeled, és azt tapasztalod, hogy úgy van, ahogy gondoltad. Megfigyelik mások is. õk is azt tapasztalják, hogy úgy van. Megfigyelik 1000 éven keresztül sok millióan. Mindig ugyan azt tapasztalják. Akkor az a szabály szerinted biztos, hogy igaz vagy csak elhiszed, hogy igaz?

Tegyük fel, hogy azt találtad ki, hogy nem hullik le a földre 10 km-nél nagyobb tárgy az ürbõl. Nem láttál ilyet, nem látott ilyet más sem, 1000 évre visszamenõleg senki sem látott ilyet. Ennek ellenére szerintem mégis elképzelhetõ, hogy valamikor már hullott le ilyen, és az is elképzelhetõ, hogy még fog is.

Ugye érted a dilemmát. Az egész tudomány hasonló feltételezésekbõl épül fel. A feltételezésekbõl készítik a szabályokat, amelyeket aztán valószínûsítenek és elfogadnak. De ott a lehetõség a hibára, és egyszerûen semmit sem lehet bebizonyítani. Illetve nincs az a precíz bizonyítás, amibe mégprecízebb szemlélettel bele ne lehetne kötni. Hiszed vagy sem, az már a Te döntésed.
A legnagyobb gondot magának a lepelnek az eredetisége jelenti. A radiokarbon kormeghatározás a középkorba, valamikor i.sz. 1260 és 1390 közé helyezi a lepel keletkezésének idõpontját.

A Pray-kódex 1192-1195 között keletkezett latin és magyar nyelvû kódex, amelyet elsõ tudományos leírójáról, Pray Györgyrõl (1723-1801) neveztek el. A kódex mûfaját tekintve sacramentarium (könyörgésgyûjtemény), mely egy magyar boldvai Keresztelõ Szent János bencés apátságnak készült. Tartalmazza a magyar szentek névsorát .

A kódex jelentõségét világviszonylatban az adja, hogy öt miniatúrájának egyike (a XXVIII. számmal jelölt), a Bizáncban tisztelt "Mandilion" leplet ábrázolja, pontosan bemutatva azokat a jellegzetességeket, amelyek a ma Torinóban õrzött, Jézusnak tulajdonított halotti lepelre is jellemzõek (tûz által ütött L-alakú lyuksor, halszálkás szövésminta, a holttest egyedi kéztartása)

wraithLord
Hát nem is a stílusára értettem... 😄

----
Amúgy az elõzõ kommentedhez hozzászólva: olyanról még nem hallottál, hogy az agy tömörít (...agyi absztrakció)? Pl. minden hasonló dolgot egy kategóriába helyez, pl. minden nyuszinak látszó élõlényt nyuszinak hív, pedig egyik sem ugyanolyan, ebbõl következõen csak egyetlen egyet lehetne nyuszinak hívni...és azt is csak infinitézimálisan rövid ideig, mivel a dolgok idõben is változnak... :Ð
Még mindig egysejtûek lennénk, ha az evolúció a veszteségmentes információfeldolgozáson kísérletezne. És az egymásra nagyon hasonlító dolgoknak nem egy nevet adnánk, hanem pl. minden egyes kvarkjuk összes tulajdonsága alapján próbálnánk meghatározni egyenként a világ végtelen mennyiségû és változatosságú dolgait.

Ha minden hit kérdése, akkor kérlek hidd azt, hogy nem válaszoltam a kommentedre (annak ellenére, hogy esetleg elolvastad), részemrõl befejeztem.
Szerintem a véleménye lényegesebb, mint a stílusa.
Sokan elhiszik, hogy a tudományokban vannak tények. Valójában az is hit kérdése. Ez alól csak a matematika kivétel, ami nem hitre, hanem axiomákra és szabályokra épül, de az axiómák is csak kitalációk. (Pl. bármely két különbözõ pontra illeszkedik egyenes. Ez egy axióma. És mi az pont? Mi az az egyenes? Nincs definiálva. Még sose látották egyiket sem. Sem az egyenest, sem a pontot.) A fizika meg a tapasztalatra hivatkozik, holott két egyforma mérési eredményt nem tud produkálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem használható, hiszen nincs más eszköze az emberiségnek a jövõ megjósolására, de mélyen akkor is csak hit kérdése az összes tudomány.
Természetesen van különbség a vallás és a tudományba vetett hit között. A vallás nem ad becslést a történésekre, míg a tudomány igen. Leírja, hogy mi várható. Ugyanakkor nem képes pontosan megmondani, hogy egy billiárd golyó hol fog megállni az asztalon. Körülbelül persze kiszámítható. De pontosan senki sem tudja.
wraithLord
Nem értek hozzá.
Éppen ezért nem beszélek úgy róla, mintha azok, akik ezzel foglalkoznak, hozzám képest most szabadultak volna a kisegítõbõl.
wraithLord
Miért szélhámosság? Egy egyelõre még nem teljesen alátámasztott tudományos elmélet. Az foglalkozik vele, akit érdekel. Ha nem úgy van, ki fog derülni, és módosítják/ újraépítik/ elvetik(ezt nem hiszem...) az elméletet.

Nem tudom, mire jó itt szélhámosságot kiabálni. Mennyiben befolyásolja az életed, hogy volt-e õsrobbanás vagy nem, vagy ha volt, akkor hogy volt? Semennyiben sem befolyásolja (Ellentétben a vallással.), viszont a jó lenne tudni...
"fél percet sem kell hozzá olvasni, hogy rájöjj, nem azt állítja, hogy a "nagy büdös semmi" "robbant fel"... "

Ezt én sem tudtam, hogy nem a semmibõl alakult ki az Univerzum a tudomány mai állása szerint. De több mint fél perc olvasás után sem jöttem rá, hogy akkor mit állítanak, ha nem azt, hogy a semmibõl, segítenél?

"Wesselow valószínûsíti, hogy amikor halála után három nappal Jézus nõi követõi visszatértek a sírkamrához, hogy befejezzék a test elõkészítését a temetéshez, felemelve a leplet megpillanthatták a test körvonalát, amit Jézus spirituális újjászületésének jeleként értelmeztek."

Gondolom, abban az idõben ez a temetéshez az elõkészítés bevett szokás lehetett. Fõleg azért várhattak a temetéssel, hogy kevesebb élvetemetés legyen. Ha valami szokványos jelenségrõl lett volna szó, azt biztosan ismerték volna a korabeli asszonyok.

Amúgy minek háborgatják azt a leplet? A vallásosoknak szent ereklye. A mások iránti tiszteletbõl illene békén hagyni.

Amúgy tudom a választ. Üzleti okokból háborgatják. Jót tesz mindkét félnek. Az egyháznak hívõket toboroz, illetve erõsíti a hitét, ami növeli az adományok mértékét, a másik fél eladja a könyvét, stb...
Az õsrobbanás elmélet legalább akkora szélhámosság, mint bármelyik vallás tanítása.
wraithLord
Gondolom rengeteg olvasgattál az Õsrobbanás-elmélettel kapcsolatban. Mert fél percet sem kell hozzá olvasni, hogy rájöjj, nem azt állítja, hogy a "nagy büdös semmi" "robbant fel"... <#hehe>

Így terjed a baromság..., és sajnos, mióta van net, egyre gyorsabban. Még szerencse, hogy az asztrofizikához nem ért mindenki, ellentétben pl. a biológiával... <#idiota>
"Ha egy ember hisz a feltámadásban, akkor mért lenne olyan nehéz elhinni azt, h a vásznon egy olyan pontos arcmás keletkezik?"

😄 A tudomány meg azt mondja, hogy egyszercsak a nagy büdös semmi úgy döntött, hogy kitör egy õsrobbanásban és létrehozza az anyagot meg idõt meg a garvitációt stb...

Na ezért...

Ehhez gyorsan azért azt is tedd hozzá, hogy sokáig az egyházak kezében volt a tudomány...
Az egyházak ellen a legnagyobb érvágás a többféle vallás. Mindegyik tanítása nem lehet egyszerre igaz, hisz akár teljesen mást vall mindegyik.
Az egyházak mindegyike azt a fájdalmas felismerést próbálja enyhíteni, hogy nem élünk örökké. Élni az emberek túlnyomó része szeret, és nehéz azt feldolgozni, hogy vége lesz az ember tudatának. A vallások ezt próbálják különbözõ módon elbagatellizálni, illetve azt sugallni, hogy majd a halállal nem lesz game over, hanem attól függõen, hogy miként éli le az ember az életét, attól függõen lesz majd a halál után jobb, vagy rosszabb. Mivel senki sem önmaga ellensége, ezért próbálnak úgy élni, hogy a halál után jobb legyen nekik. Ezzel így könnyen irányíthatóvá is válnak.
Az emberi rasszoknak ugyan vannak tipikus jegyei, de egy rasszon belül is elég nagy eltérések vannak. Miért kellett volna átlagosnak kinéznie? Amúgy meg zsidóból is sokféle van, mint pl. cigányból. Sok zsidóról (vagy pl. cigányról) elég nehéz megmondani, hogy az-e, ha nem viseli a jellegzetes külsõségeket.
Ha csak a filmvilágot nézed, a színészek nagy többsége zsidó. Nem igazán hasonlítanak egymásra. Egy rabbiról egyértelmûen meg lehet állapítani, hogy zsidó, mert ezt még a jellegzetes külsõségekkel ki is emeli.
Egyrészt a lepel a vatikán tulajdona, pár 100 éve. Ha én azt mondanám, hogy a tudomány érdekében a feleséged/férjed/gyereked de akár csak a kutyád fel kéne boncolni élve, szerintem te se tapsolnál hozzá. Megegyeztek, hogy adnak néhány szálat a szövetbõl radiokarbonos vizsgálatra, amelyet több laboratórium is megvizsgált. Az eredmények között volt vagy 100-150 év eltérés, mivel az anyag szennyezett, így a radiokarbonos vizsgálat kalap sz.rt sem ér. Ha megnézed a lepel történetét az átélt tûzvészt meg hasonlókat, amelyek a tudomány jelenlegi fejlettségi szintjén kb lehetetlenné teszik a kormeghatározást. A Vatikán ilyenkor annyit tud csinálni, hogy vár 100-200-1000-akármennyi évet, és akkor ad majd ismét 3 szálat a lepelbõl a tudománynak, hátha fejlõdtek már annyit, hogy 3 azonos eredményt sikerüljön kihozniuk.
bocs, hogy belekoty, de ha Jézusnak volt némi köze a zsidókhoz, akkor bezony egy zsido+Isten keverékrõl van szó. Valamilyen módon, de hasonlítania kellene a semita raszhoz tartozó emberekhez. De az összes képen szín kaukázusit látsz.

A lepelhez: amennyiben a lepelpbe bele volt tekerve a test úgy ez a fajta kép nem jöhet létre, csak egy erõsen torzított kép. Ha csak rá volt terítve, úgy már mûködne, de akkor a hátoldala nem lenne, ui. csak terítve van.
Tehát tekerve volt. Akkor ez a kép nem stimmel.
A hívõ emberek pont lesz.rják hogy a tudomány mit bizonyít, hiszen a tudomány mai állása szerint a hitük alapját képezõ állítások sem igazak - ehhez már hozzászoktak az elmúlt évszázadokban, ezredekben. Ez a tudomány mondta azt is, hogy a levegõnél nehezebb tárgyak nem repülhetnek, elõtte meg hogy a víznél nehezebb tárgyak nem úszhatnak. A tudomány évrõl évre cáfolja önmagát, a hit meg ugyanaz marad tegnap is, ma is, holnap is.