Kik vagyunk?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem érdekel különösebben, hogy a románok milyen kitalált történelmet írnak maguknak, hitelesnek meg fõleg nem tartom. De számomra hasonló szint a Pilisben keresgélni az állítólagos eredeti Buda (vagy Fehérvár?) várát és ilyenek. A papír (meg az internet) sokat elbír, hitetetlen fantáziával vannak megáldva egyesek, egy kõlépcsõbõl már komplett történelmet és birodalmakat vezetnek le stb.
Az, hogy a magyarnak lenne a legnagyobb szókincse az erõs, arról van szó, hogy mi korlátlanul tudunk új szavakat alkotni a meglévõkbõl, de az angol szókincse pl. jóval nagyobb tudtommal (mert mondjuk beolvasztotta a germán és a latin szókincs nagy részét, utóbbit kétszer is, elõbb az eredetit, aztán a franciák által eltorzított változatát). (Az más kérdés, hogy az átlagember abból használ mondjuk 3000 szót max.) Azt viszont magyar anyanyelvû természettudósok is elismerték, hogy a magyar nyelv kifejezõképessége (legalábbis számukra) fölötte áll az angolénak, amiben lehet valami. Bár a filozófusok meg pl. a németet tartják a számukra legkifejezõképesebb nyelvnek. :)
Zephyr Retiring
Na igen...végül is minden éremnek két oldala van.
Az igazságot is lehet hazugságnak beállítani, mint ahogy a hazugságokat is elõ lehet adni hitelesen.
Igazából errõl a román õsnyelv kutatásról nem sokat tudok, de talán nekem nem is kell. Bizonyára ez számukra fontos kutatás. Egyébként ez a szép a kutatásban. Hisznek valamiben és kutatni kezdik. Legyen az nyelv, nép, lélek vagy magasabb intelligencia. Tudod mit mondok? Kutassák csak. Aztán ha eljutnak egy szintre, majd kiderül tudnak e tovább is jutni, vagy csak odáig. Talán a kutatások által derülnek ki rég elfeledett dolgok, vagy akár maga a való igazság is.
Ha a román nyelv kutatása érdekel, jogod van hozzá. Kísérd figyelemmel és ha jutnak majd valahová vagy valameddig, én szívesen meghallgatom.
Nyilván, ha olasznak születek, akkor az olasz nyelv eredete fog érdekelni. Ha spanyolnak, akkor meg a spanyol nyelvé. De én ide születtem. És a magyar anyanyelvet szívtam magamba. Hidd el, sokat és sokféle emberrel szoktam beszélni ezt a témát. Van köztük olyan mai magyar és történelem szakos tanár is, aki azért hisz még most is a finnugor elméletnek, mert eddig senki sem állt elõ jobb bizonyítékbizonyítékkal. Rég beszéltünk, és nem tudom Varga Csaba kutatását ismeri e (meg fogom természetesen tudakolni tõle majd) de mindenképp kikérem majd róla a véleményét. Abban viszont biztos vagyok, hogy a forrásokat szereti és szokta is ellenõrizni hitelesség szempontjából. És ez jó dolog.
Szóval a román kutatásokról keveset tudok. A magyarról viszont sok az ismeretem.
És bizony nagyon nagyon sokan kutatják, és keresik a múltját.
Engem azóta érdekel jobban, amióta megtudtam, hogy a magyar nyelv tartalmazza a legnagyobb szókincset a világon, ebben a nyelvben van a legrészletgazdagabb beszéd és értelmezés akkor ha szembeállítjuk a világ bármely ismert nyelvével.
Azért ez elgondolkodtató. És szerintem érdemes foglalkozni vele: miért?
Egy nap talán ebbõl a kutatásból jön meg a válasz arra kik vagyunk...

Aztán majd lehet azon gondolkodni, hogy akkor most hogy is legyen tovább..

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

ReszegKoldus
Nem. Bár az alapja mindnek hasonló.

Én pl. más bûvésznél is van, amit tudok hogy csinál, van aminél csak találgatni tudok (vagy azt se), de akkor se gondolom, hogy az természetfeletti lenne, inkább az én ismereteim hiányosak :D

“Well, if crime fighters fight crime and fire fighters fight fire, what do freedom fighters fight?”

Az ilyenekrõl csak az jut eszembe, hogy román "tudósok" is rég "minden kétséget kizáróan" bizonyították a "dákoromán elmélet" helyességét, vagy azt, hogy a román nyelv az bizony a legõsibb latin nyelv, amit a III. század óta beszélnek folyamatosan Erdélyben (és holmi jöttment bozgorok mindig csak kisebbségben voltak ott) és hasonlók. És ahogy egyes magyar "kutatók" is lépten-nyomon õsi rovásokat fedeznek fel minden csont- és kõdarabon, korhadt fán, õk az "õsi románok" nyomait, akár a kolozsvári Mátyás-szobor környékét túrják fel, akár véletlenszerûen bárhol elkezdenek ásni - ahogy a pár éve felhúzott ortodox templom is sok száz éves lesz pár hét múlva az elõadásukban (vagy legalábbis "újjáépített"). Pedig sajnos a magyar rovásírás ma ismert formája is sokkal valószínûbb, hogy egy a romantika korában kitalált cucc (persze valszeg létezett a valóságban is, de az szerintem max. a szójeles, hieroglifikus változat lehetett), ami nagyon jól megmagyarázza a jelek hasonlóságát is más írásokkal, egyszerûen azokból vették át némi módosítással, akik kitalálták). Azért remélem a csávó folyékonyan olvassa az egyiptomi szövegeket magyarul mondjuk egy múzeumban, mert itt nem sok példát mutatott rá, mondjuk elég sok egyiptomi felirat ismert... (biztos arra hivatkozna amit ír is, hogy "sokféle nyelvet beszéltek Egyiptomban" és azért nem érti jól:)).
Na de persze az ilyen kutatókkal kár lenne vitatkozni (nem is vagyok hozzá elég felkészült), nyilván a "hivatalos tudomány" azért nem áll szóba velük, mert mindent áthat a "magyarellenes összeesküvés". Pedig õk már kiderítették az igazságot, a magyar a legõsibb nép (legalább ezek Szíriusszal meg hétszer csavarodott DNS-szel nem jönnek), hogy jönnek hozzánk olyan jöttment népségek mint pl. a zsidók ugye? (Azok is tõlünk loptak mindent, még Jézus is magyar volt:)). Kínai, indiai, japán? Természetesen azok is eredetileg magyarok vagy az õsi kultúrahordozó magyarságtól vettek át mindent. A maják meg világos, mint a nap, hogy magyarok, hisz a nevük is levezethetõen a "magyar" szóból származik:) Na kb. így lehet komolyan venni ezt a Gyûrûk Ura-világot, amit az ilyen kutatók összeállítottak maguknak. Ezekhez képest a román vagy szlovák "õstörténelem" semmi. A lélektani alapja meg ugyanúgy a kisebbrendûségi érzés szerintem... (be kell bizonyítani, hogy igenis a legfaszább csávók mi vagyunk/voltunk, és sokkal könnyebb ezt egy megálmodott õstörténettel, mint a mában tettekkel ugye). A sima szóöszehasonlítás meg sajnos nem bizonyít semmit, ha erõsen eltérõ nyelvtanú nyelvekrõl van szó. Tudom, hogy népszerû bizonyos körökben, hogy minden szó alapgyökökbõl van képezve, és ezek alapján vezetnek le hosszú sorokat, érdekesek is valóban, csak hát azért néha kissé erõltetettek. Tömeges szóösszehasonlítással ki lehet hozni, hogy tetszõleges két nyelv tuti rokonok persze, pl. etruszk-magyar (aminek akár lehet is alapja, lásd Mario Alinei-t) persze.
precision
hanem kik, és hogyan?

Bazinga!

precision
hát... hitelét veszti az ember az biztos :)
ha tényleg képes lenne természetfeletti dolgokra, egy ilyen "egyszerû" dolognál miért csal és ezzel miért kockáztatja, hogy lebukik? miért nem "varázsolta" bele a telefont az üvegbe és kész? mert csak egy illuzionista...

Bazinga!

Zephyr Retiring
Ha egy trükköt lelepleztünk, akkor mindet lelepleztük?

kifli
a mögötte álló faszi. 9mp-nél még semmi a kezében. Nagytotál dynamo arcára 15mp-tõl, majd 19-nél mikor újra teljes kép van a faszi kezében mögötte ott az üres üveg. Dynamo meg maga mögül/mellõl veszi elõ az üveget
Zephyr Retiring
Na, vacsiztam :)
Mennyire szeretsz olvasni? Remélem nagyon.
Ez ugyanis elég tömör és részletes olvasmány..
Borbola János - A Nílus-parti hieroglifák magyar nyelvû olvasata.
Ez pedig az..
Egyiptomi magyar nyelvemlék, Napotthoni hieroglifák magyar nyelven.

Egyébként az elsõ link alatt, az írás végén számtalan hiteles forrást találhatsz még, akik komolyabban foglalkoznak ezzel a témával.

Az én kedvencem Varga Csaba kutatása.
Ez szerintem Neked is tetszeni fog..

pedobear
Én még nem jöttem rá

Tudomány, technika és gazdaság vegyes topic: http://sg.hu/forum/tema/1108932295

"Egyébként állítólag olyan homokkal vannak ezek feltöltve, amiket 100 km-rõl kellett odahordaniuk."

Az vicces lenne, hogy mennek az emberek a sivatagban 100 kilométert homokért. <#nyes>

" Én leszarom magasról, taccsanósan a stílusodat, ugyanezt várom el cserébe."

"mind ugyanazokat a baromságokat nyomatják, és mind ugyanezt a csúszómászó vitastílust követik."

<#rolleyes>

Amúgy ha befejeztétek majd a vitatkozást kinyomtatnátok nekem is egy példányt, olyan izgalmas olvasgatni, ahogy a másik minden betûibe beleköttök.
Ennyi :P
OK<#smile>

Zephyr Retiring
Holnap kerítek neked.
Mára végeztem a melóval. Pihi van..

Nekem úgy rémlik, hogy nem vas az, hanem ólom, vagy cink, vagy réz...

Zephyr Retiring
Nem a költõi kérdés egyértelmû.
A válasz viszont többféle lehet. Arra nem mondtam, hogy egyértelmû :)

"A székely-magyar rovásírás hasonlít bizonyos hieroglifákra."

Ilyen listát szeretnék látni, meg egy egyiptomi hieroglifa írást amit eztán elolvashatok.

Mondjuk az ilyen költõi kérdésre valaki igennel felel valaki meg nemmel.
Tudtommal a költõi kérdés egyértelmû.<#ravasz1>

"Én csak annyit tennék hozzá, hogy aki elhiszi, hogy a piramisokat (vagy egyéb több ezer éves monolitot / építményt amik még ma is állnak) emberek építették az nagyon szûk látókörû. Mármint, az egyiptomiak építették, ez tény. De biztos, hogy volt valami külsõ segítségük."

Szerintem emberek építették, de nem az egyiptomiak és nem az is "ufók" segítségével, mint azt a legújabb néphülyítõ kampány sugallja az agymosó televíziókból.<#wink>

Zephyr Retiring
Költõi kérdés volt. Gondoltam egyértelmû :)

Zephyr Retiring
A székely-magyar rovásírás hasonlít bizonyos hieroglifákra.
Egy részét ezen hieroglifáknak így tudták lefordítani más nyelvekre.

zéróval csak így lehet...<#nevetes1>

"Ne haragudjatok, hogy belepofázok, de a tesóm is mondja (építõmérnök), hogy az építészmérnök kifosik a fejébõl valami eszement marhaságot, és nekik kell kitalálniuk, hogy az az elképzelés hogy feleljen meg az építészeti elõírásoknak. Tisztelet a kivételnek. Meg, hogy az építészek egy felsõbbrendû fajnak képzelik magukat, magasan lenézve az építõ-, és statikusmérnököket."

<#hehe>

Akkor miért kérdezel ilyet?

Itt azt írják, hogy magyarul lehet olvasni az egyiptomi hieroglifákat.
Megnéznék egy szótárt...
Az egyik kép alá meg az van írva, hogy magyar rovásírás a falon.

Most akkor rovással írtak vagy hieroglifával?<#fejvakaras>

Zephyr Retiring
Nem.

"Ilyenek lennénk? ...."

Ilyen vagy? <#fejvakaras>

Zephyr Retiring
Ebben a korlátozásban én nem hiszek.
Abban hiszek, hogy a természet idõvel rendet rak.
Amit kell elpusztít, amit kell megvéd.
Bár elsõre kicsit furán hangozhat ez..

Pedig az öreg Attenborough nem beszél teljesen hülyeséget.

"Sokan azonban attól tartanak, hogy így nem szelektálódnak ki bizonyos betegségeket okozó gének, és ennek következtében romlik az emberiség genetikai állománya."

Errõl szoktam beszélni, hogy a természetes szelekció nem az evolúció hajtóereje, hanem a "devolúció" gátja. A szerepe, a fajok genetikai állományának megõrzése eredeti állapotában.

"Akkor azt mondta, hogy korlátozni kell az emberi populáció növekedését, különben teljesen tönkretesszük a bolygót. "

Ezt is nehéz eltagadni.

Zephyr Retiring
Habkönnyû kis nyáresti olvasmány :)

Még 300-nál se járok.<#wink>

"Pszichológiai Eszközök az Ember Megismeréséhez."

Elég érdekes, hogy a könyv az elsõ bekezdésében áldoz az evolúció oltárán, nehogy a téma miatt megkövezzék a darwinizmus fõpapjai. <#nevetes1>

Zephyr Retiring
Ez beugratós kérdés? Olvass lejjebb.
Olyasvalakit keress aki Zero 7th márkanév alatt fut..

OK

Egyértelmû, hogy kamu a srác.

"Amúgy akik hívõk, miért hisznek abban, amiben?
Vagy mások meg miért nem hisznek semmiben?"

Te ismersz olyat, aki nem hisz semmiben? <#fejvakaras>

Zephyr Retiring
Azóta már kitárgyaltuk, hogy talán ugyanolyan bûvész, mint bármilyen másik..
Skacok mesélték itt, hogy emilyen-amolyan "hibákat" észrevettek a mutatványban.
Elfogadom, hogy lehet egy trükkmester is akár.
Amúgy akik hívõk, miért hisznek abban, amiben?
Vagy mások meg miért nem hisznek semmiben?

"Dynamo abban más mint a többi bûvész, hogy az utca embereit szórakoztatja és lepi meg olyasmikkel, amire semmiféle konkrét magyarázat nem létezik."

Ha a Vasemberrõl nem hiszed el, hogy igazi, akkor errõl a Dynamo-ról miért?<#fejvakaras>

Zephyr Retiring
Megértem, hogy folyton magadból indulsz ki :)
Csak hogy tudd, nem vagyok az a szájtátós típus.
Ezt észre vehetted volna, amikor felajánlottam, hogy tekintsük meg egymás végzettségeit.
Na akkor táthattad volna a szád kis matléta :D
Geodéta b+ :D
Még most is ezen a baromságodon röhögök: geodéták mint Nazca vonalrajzolók :D

Zephyr Retiring
Hiába, a showbiznisz már csak ilyen.
Ha takarás nélkül szimplán tûnne csak el, azonnal menne a.."ekkora kamu videós trükk wazze! csak úgy eltûnt mi? há persze!"
És hasonlók..

Hát igen, te még varázslónak is hülye lennél, ugyanis így azonnal lebuknál.

Mert az egy dolog, hogy te, mint szájtátó hülyegyerek nem veszed észre, mi a trükk, de mondjuk a többi hivatásos bûvész valószínûleg az tisztában van vele, fõleg a másolt produkcióknál. Azonnal rád húznák a vizes lepedõt. Világszenzáció lennél a beépített ember nélkül végrehajtott beépített emberes trükkökkel, pl.

ReszegKoldus
A kettõt nem hasonlítanám össze, mert Bud Spencer teleportálása legalább hihetõ volt :D
Szerintem, ha valaki tud teleportálni, annak nincs szüksége arra, hogy egy rakás ember (vagy bármi más) eltakarja teleportálás közben :)

“Well, if crime fighters fight crime and fire fighters fight fire, what do freedom fighters fight?”

Zephyr Retiring
Sanszos. Apropó..ha nekem lennének "szuper" képességeim..
..én illúzionistának állnék, járnám a nagyvilágot és olcsó trükkökkel szórakoztatnám a jónépet. A kutya se jönne rá mire is vagyok képes igazából, hiszen mindenki beépített emberekre gyanakodna :)
Természetesen ha egy nap kiderülne a turpisság (gondolom csak nagyon sokára) és elkapnának, csak lehúnynám a szemem és teleportálnám magam :P
Pont úgy, mint annó Bud Spencer az Aladdin c. filmvígjátékban.
Vagy mint ahogy ez a Dynamo gyerek csinálta az egyik mûsorában :D

Szerintetek ha Dynamo olyat tudna, ami felhasználható lenne bizonyos célokra, nem-e már valamelyik hyper titkos földalatti laborban szednék széjjel húrokra???

Zephyr Retiring
Érdekes...kezd gyanús lenni az ügy :D
Bizonyára...vagy mégsem...öö..hát tény: ügyes a muksó :)
Talán õ is tagja a deltakappageodéta társaságnak :)

ReszegKoldus
Rákerestem erre a lebegésre, érdekes mennyien kameráznak, mégse találok egy felvételt se, amit azok közül rakott volna fel valaki. Mindenki néz csodálkozva, mennek a vágások össze-vissza, szinte semmi érdemlegeset nem lehet látni, mert (nyilván nem véletlenül) olyan szögekbõl mutatja a kamera.
Ugyanez a bajom a telefonossal is, pár ember elmondja a kamerába, hogy mindenkit ugyanarról a számról hívtak egyszerre (ez talán technikailag nem lehetetlen, nem tudom), de igazából nem tudjuk mennyi embert hívtak, mutatnak telefonáló embereket, csodálkozó embereket, aztán ebbõl derüljön ki mi is történt :D

Zephyr Retiring
Igen. Lehetséges, hogy minden csak illúzió.
Ez sincs kizárva.

z0ty
<#wilting>

"részeg gólya - kecsapos szója" [11 évezsek kluplya]

immovable
Szerintem Õ Gandalf és Dumbledor házasságából született mágus, második reinkarnációja a harmadik korból.
ReszegKoldus
Passz...Pl. lenyúlhatták a srác telefonját, kicserélték egy ugyanolyanra és az eredetit belerakták egy preparált üvegbe.
A videó alapján az biztos, hogy a jobb kezébõl a telefon nem az üvegbe kerül.