LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Kevés az info. Kellene pár kimenet:
rpm -qa | grep pulse
rpm -qa | grep alsa
rpm -q libasound2
cat /etc/modprobe.d/sound
amixer
cat /proc/asound/cards

a kimeneteket pastebin.com-ra másold és azt linkeld ide.

[merlinw.org]

modprobe snd-emu10k1 -ra semmit se ír ki, insmod snd-emu10k1 -ra pedig ezt:

can't read 'snd-emu10k1': No such file or directory

HiPPoNaX
Ugy valoban nem lesz elerheto egybol a telepites utan. Egeszen addig, amig elerhetove nem teszed :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Jóóóóóó. :-) Az zavart meg kissé, hogy mikor nem választottam ki a legördülõ menüben egyet sem a "/" kezdetû mount point-okból, akkor jött a hibaüzenettel a partícionáló, hogy jajjaj, nem lesz elérhetõ.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

MerlinW
Nincs olyan. Linuxban, minden lemez minden particióját egyben látod.
Ha felcsatolod a dokis perticiót a /home/doksik-ba, akkor az ott lesz. Attól az még külön partició lesz, csak nem úgy látod, mint windows-ban.

Nyomsz egy df -h parancsot vagy egy fdisk -l, és látni fogod mi hol merre.

[merlinw.org]

Köszi a válaszokat, megyek is partícionálni. :-)

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

MerlinW
Addig oké, de minden esetben mount-point-os lesz, különben nem fogod látni😊 Az részletkérdés, hogy telepítéskor adod-e ezt meg, vagy utólag.

[merlinw.org]

A doksik az egyetlen olyan fájlcsoport, amelyet mindenképp szeretnék teljesen szeparálni a többitõl, pusztán ezért akarom azokat teljesen más partíción tárolni.

Mindez oké, meg a csatolgatás is, meg a Linux könyvtárstruktúra, a kérdés inkább nagyon leegyszerûsítve az lett volna, hogyan tudok belsõ vinyóról nem mount point-os, ext4-es partíciót csatolni? A válasz egyszerû: fstab-bal. :-)

MerlinW
Fontos, olvasgass Linux alapokat. Addig is, így néz ki a pingvin gyökér-struktúra:

A /bin, /lib és /sbin alatt vannak az alapvetõ binárisok és libraryk.
A /usr alatt a rendszer mûködéséhez nem elengedhetetlen dolgok.
A /usr/localban a csak erre a gépre jellemzõ állományok (ez hálózatban gondolkodva érthetõbb).
A /usr/share a felhasználók közt megosztható állományok (dokumentációk, ikonok, stb.).
A /usr/include a programfordításhoz szükséges állományok (headerek nagy részt).
/boot Rendszerindításhoz nélkülözhetetlen dolgok.
/dev Unix specialitás, a hardwaret (nagyrészt) ezen keresztül éri el a rendszer.
/proc Információk a futó géprõl és rendszerrõl.
/etc Rendszerszintû beállítások.
/home Felhasználók könyvtárai.
/root Root könyvtára.

[merlinw.org]

HiPPoNaX
En siman es gond nelkul omlesztenek mindent a /home-ba, de ez nyilvan szemleletmod kerdese. Nincs semmi baj, ha a telepitesnel nem adsz meg mount pointot a vinyoknak, mert kesobb siman tudod oket csatolni az fstab szerkesztesevel (vagy a jo oreg mount paranccsal konzolbol, de az nem a legkenyelmesebb megoldas azert 😄)

MerlinW
Legyél rugalmasabb, mert a Linux nem így mûködik😊 Nincsenek úgymond "Windows"-os meghajtók.

Van a gyökér / ide kerül minden alapesetben. A /home -ba kerül minden ami a személyes cuccod. user-ként ezt az egy könyvtárat fogod tudni írni és olvasni. A többit csak a root.
Tehát a legegyszerûbb megoldás, vagy ha a /home/user-ben készítesz "tárolás" meg "doksik", stb könyvtárakat és ide pakolod a dolgokat/csatolod a lemezparticiót, vagy a /media-ba.

Ha mount-olni akarsz, akkor:
- ne foglalkozz semmivel telepítés alatt, csak a rendszert telepítsd, majd utólag csatolod azt amit akarsz, oda ahova akarod
- telepítéskor hozd létre a csatolási pontokat (pl: sda2 -> /media/tarolas, sdb1 -> /media/doksik, stb)

Linuxnál nincsnek betûjelölések, mindent egy "meghajtón" látsz. Itt a particiókat könyvtárakhoz csatolhatjuk, oda ahova szeretnénk.

[merlinw.org]

Sziasztok!

Ubuntuzok, de nem annyira disztrospecifikus a kérdésem, inkább általánosabb, szóval itt próbálkoznék.

Windows-ról állok át és az ottani partícionálást szeretném Linux alatt is megvalósítani, de nem igazán megy.

Windows alatt:
- c: rendszerpartítció, csak Windows és programok
- d: amolyan munka meghajtó, oda töltögettem le a programokat, onnan installáltam fel õket, ott szortíroztam az ebook-okat(és innen másoltam el a szortírozottakat a végleges helyükre, stb.), itt dolgoztam fel a digitális fotókat (melyek szintén innen kerültek el a végleges helyükre)
- e: dedikált meghajtó a doksijaimnak (szakdolgozattól kezdve az adóbevállás elektronikus állományain át az elektronikus számlákig minden)

Namármost Ubuntunál, a telepítés során egy korlátba ütköztem. Naivan úgy gondoltam, hogy a fenti megvalósítás mûködhetne úgy, hogy a "/" a menne az elsõ partícióra (ideértve az összes többi mount point-ot, mint pl. a "/home"-ot, /home-ban csak a szükséges config állományok, stb, de pl. doksik nem), akkor lenne egy másik partíció (egyszerûség kedvéért nevezzük "Tárolás"-nak) a napi munkához, illetve lenne egy "Doksik" jellegû meghajtó - mindezek egységesen ext4 alatt. Csakhogy ez a telepítéskor/partíciónáláskor azért nem ment, mert mindenképp ki kellett volna választanom a "Tárolás" és "Doksik" meghajtóhoz egy mount pointot a legördülõ menübõl, amit ha nem teszek meg, akkor a hibaüzenet szerint nem lesznek elérhetõek a partíciók - csakhogy én nem a rendszerbeli mount point-okhoz akarnám hozzárendelni õket.
Én inkább azt a megoldás preferáltam volna, hogy "Tárolás"-t és a "Doksik" partíciót szépen felcsatolom külön, akár a /media-ba vagy más helyre az /etc/fstab-ban - ahogy ez mûködött is volna akkor, ha a két meghajtó NTFS alatt marad.
(Jelenleg úgy van, hogy a tárolásos és a doksis meghajtó egy partícióban van és /home-ként van felcsatolva.)

Szóval a kérdéseim:
- a fentiek amolyan Windows-os gondolkodásra vallnak még és legyek rugalmasabb, mehet ömlesztve minden a /home-ba, nem kell külön doksis partíció?
- ha annyira mégsem hülye ötlet, akkor hogyan lehetne megcsinálni a szeparált partíciókat, hogy azokat aztán az /etc/fstab-bal tudjam felcsatolni? (Vagy esetleg simán mehetne így is, csak a hibaüzenet nem fejtette ki az igazság minden részletét, és a nem mount point-os partíciókat az /etc/fstab-on keresztül simán elérhetem?)

Remélem, érthetõ volt a probléma. :-)

MerlinW
Ez mit ír ki?

modprobe snd-emu10k1

ha semmit, akkor insmod snd-emu10k1, majd próba.

[merlinw.org]

Á, köszi. Próbálgatom már egy ideje és nagyon bejön, de van a hangkártyával 1 kis gondom.

A legfrissebb suse van fenn (értsd teljesen updatelt) És lenne egy olyan gondom, hogy a Creative Sound Blaster Audigy SE kártyám nem igazán akar mûködni. Van hang, de olyan mintha valami doboz lenne, és amikor ki akarom választani a hangkártyát, majd beállítani Yast-al akkor a következõ hibát kapom:

Az snd-emu10k1 kernelmodult a hangtámogatáshoz nem lehet betölteni. Ez helytelen modulparaméter )például érvénytelen I/ÍO vagy IRQ paraméter) okozhatja

MerlinW
A legfelhasználóbarátabb RedHat disztró. Ettõl függetlenül én nem szeretem, de ez már ízlés dolga. Debian párti vagyok, így Ubuntut-szoktam ajánlani otthonra.

[merlinw.org]

OpenSUSE ról mi a vélemény?

MerlinW
Miután a Gnome-nak van magyar fordítása, valószínûleg megoldható. Ennek semmi köze magához a rendszerhez, ahogy a Gnome-nak sincs.

[merlinw.org]

JoeFromHun
Sziasztok!

Most nézegettem a neten a Sabayon 5.5-öt(Gnome) és nagyon tetszik nekem...
Valaki próbálta már közületek?
Érdekelne,hogy megoldható benne a magyar nyelv?

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

mousee
Köszönöm, már sikerült megoldani a problémát a munin nevezetû csodával.
Amint lesz egy kevés szabadidõm, akkor lepróbálom ezt is 😊

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

MerlinW

[merlinw.org]

mousee
Üdv,

Olyan kérdésem volna, hogy van-e valami olyan statisztikai szoft, ami szép grafikonokat rajzol nekem (a legjobb az lenne ha egy HTML oldalra, amit lokál hálón nézhetek)?

Egy grafikus felület nélküli debian szerverre kéne, és olyan adatok kénének mint pl:
- Proci terhelés
- Szabad hely a winyón
- Szabad memória
- Internet ki/be forgalom
- Melyik futó process kajálja a legtöbbet
- Plusz mindenféle hasznos, de a fontosabbak az elõzõek 😊

Van esetleg erre valami javaslat? 😊
Elõre is köszönöm 😊

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

Pedig szinte biztos hogy hardverhiba lesz az...
En egy regi szarra akartam Ubuntut telepiteni, es pont ezek voltak a jelensegek... Hol itt hol ott fagyott szet, teljesen ugy mint nalad. Probaltam hatha a DVD olvaso a szar, majd RAM-ot csereltem, aztan vegul feladtam, mert az alaplap is 1000 eves volt, es a fene se tudja hogy ott mi mehetett tonkre.
Az XP amugy futogatott rajta, de idonkent az is lefagyott (a windows ismert arrol hogy leszarja a hardver hibakat, aztan legfeljebb egyszer mar be se bootol).
Vegul feladtam.
Egyebkent ugyanaz a CD masik gepre gond nelkul feltelepult.

amd123
egy kis kedvderítõ😊

+ ezek😊
____________________:
Sokan mondják, hogy a Windows valójában vírus, pedig nem az. Nézzük meg, mit csinál egy vírus?

1. Villámgyorsan terjed - jó, a Windows is ilyen.
2. A vírusok gyorsan felhasználják a rendszer erõforrásait, lelassítják a rendszer mûködését - mondjuk, a Windows is ezt teszi.
3. A vírusok idõnként törlik a merevlemezed tartalmát - bár ezt a Windows is megteszi idõnként.
4. A vírusok úgy kerülnek a felhasználóhoz, hogy hasznos programnak álcázzák magukat - hoppá, a Windows is így terjed.
5. Egy vírusos gép tulajdonosában gyakran felmerül, hogy nagyon lassú a gépe (lásd 2. pont) és szüksége lenne egy gyorsabbra - izé, ez a Windows esetében is így van.

Eddig úgy tûnik, hogy a Windows egy vírus, ám van néhány különbség is:
- a vírusokat a készítõik folyamatosan fejlesztik
- a vírusok szinte minden gépen mûködõképesek
- a vírusok forráskódja tömör, gyors mûködésû és megbízható.

Szóval a Windows nem egy vírus.
Csak egy bug.

és még zárásként ez😊
____________________________:
Bill Gates földi pályafutását befejezve a kiérdemelt Pokolra kerül. Az Ördög azt mondja neki:
- Mutatok neked három helyet. Ezek közül te választhatod ki azt, ahol az örökké tartó bûnhõdést fogod eltölteni.
Elsõként egy lángoló tavat mutat neki, ahol milliónyi elkárhozott lélek szenved mindenféle szörnyû kínzás közepette.
A második hely egy hatalmas aréna, ahol több ezer embert üldöznek kiéhezett oroszlánok.
Végül a harmadik hely egy kis szoba, ahol az asztalon egy üveg bor, a sarokban pedig egy számítógép található.
Gates gondolkodás nélkül ezt választja.
Az Ördög betessékeli, majd rázárja az ajtót. Ahogy megfordul, beleütközik Luciferbe, aki dühösen mondja neki:
- De hát ez Bill Gates volt. Emberek milliói köszönhetik neki nyomorúságukat, te meg a legjobb helyre zárod?
- Mindenki ezt gondolja - kuncog az Ördög. - De a borosüvegen nincsen lyuk...
- És a számítógép?
- Az a legjobb - nevet hangosan az Ördög. - Windows 95 van rá telepítve, és a billentyûzetrõl hiányzik 3 gomb.
- Melyik az a három?
- A CTRL, ALT és a DEL...

It\'s gonna be Legen.... wait for it ... and I hope you\'re not lactose intolerant because the last part of this word is DARY!

Hecker007
próbáld meg azt hogy csak az ODD meg az a HDD van rádugva a gépre amirõl meg amire telepíted a rendszert hátha úgy sikerül

Wearwolfff
Hardwerhibára gondoltam én is. Elõször kicseréltem ugye a meghajtót, az ide kábelt, sata kábelt. A memória és a merevlemez teszt gond nélkül lefutott. Ezután átállítottam a biosban a sata vezérlõt compatibility módra, de úgysem. Igazán én sem értem, mert a winXP gond nélkül mûködik, csak magát a telepítõlemezt nem hajlandó bebootolni.

Visszatettem a Fedorát, az felment. Csak miután felállt a rendszer, hiába nyomtam rá bármilyen programra elindítására, meg sem kukult, majd pár parancsikon megnyomása után, teljesen összeomlott. Mindegy a lényeg, hogy most van Grubom, és be tutom tölteni az xp-m.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Dj Faustus
ffmpeg -i input.avi -f mp4 -vcodec h264 -s 320x240 -acodec mp3 -ab 128k output.mp4

Viszont ehhez a h264 és az mp3 enkódernek bele kell lennie fordítva az ffmpeg-be (a csomagban levõben szerintem licencfeltételek miatt nem lesz benne).
Az ffmpeg-be belefordított kódekek listájához a
ffmpeg -codecs
parancs kiadásával juthatsz hozzá. Amelyik kódek neve mellett D betû szerepel, akkor azzal tudsz kitömöríteni; amelyik neve mellett E betû szerepel, azzal tudsz betömöríteni.

MerlinW
Nem tudom fejbõl a paramétereket, így azokat majd ki-manual-ozod magadnak.
Csuda egyszerû a dolog:

#!/bin/sh
ffmpeg <paraméterek> $1 $2

Ahol a $1 az elsõ $2 a második paraméter és így tovább.

Ha az 1 az input video, 2 az output, akkor így hívod meg:
script.sh video1 video2

Anno írtam egy paraméterezhetõ rekurzív scriptet mencoder-hez, könnyen átalakítható ffmpeg-hez:
videoconv script

[merlinw.org]

MerlinW
Valami ott nagyon nem stimmel hardver szinten. Én az elmúlt 6 évben legalább 50 különbözõ vasra telepítettem Ubuntut, és sosem volt probléma a telepítéssel. Emellett itthon is azt használom, valamint 2 szerveremen is az csücsül. Tehát a hiba nem az Ubuntuban keresendõ. Ha az nem kúszik fel, más sem nagyon fog.

Egyébként ott van a Linux Mint, Suse, Fedora, Mandrake, Debian, Arch, Gentoo, stb.-> www.distrowatch.com

[merlinw.org]

mousee
Ismét kérdeznék.

Adott egy debian szerver grafikus felület nélkül, ezen szeretnék videót konvertálni. De nem nagyon akaródzik folyton beírni az ffmpeg-nek hogy mit is akarok minden egyes alkalommal (arról nem is beszélve, hogy most se nagyon sikerül).
Szeretnék segítséget kérni abban, hogy egy scriptel hogy lehetne megoldani az alábbi konverziót (android telefonra szeretném a videót küldeni):

Amire szükségem van:
-320*240-es felbontás
-mp3 hang (128k)
-h.264 kodek (azt hiszem ezt viszi a droid, de ha nem, akkor fixme)

Kb ennyi. A dolgot úgy meg lehet valósítani, hogy ha videót akarok konvertálni, akkor csak annyit kelljen beírni hogy "android inputfileneve.asd outputfileneve.dsa"?

Megoldható, vagy túl sokat szeretnék? 😊

ps: bocsánat a béna fogalmazásért, ~20 órája nem aludtam :S

Palinko
alternate dvd próbáld ki hátha.
Wearwolfff
Hát én beszerváltam ezt az ubuntut, de az installáláson sem jutottam túl.

elsõ nekifutás: lemez be, telepítés indít, kattintanék a partíciók kézi megadására erre összeomlik.

második: már bejön a partíciókezelõ ablak, de amint rányomok az ablakscrollra, hogy lássam mi van alul összeomlik.

itt volt egy memtest és egy lemezteszt ami hiba nélkül futott le.

harmadik: particionálás megtörtént, fájlmásolás elindul, választanám ki a billentyûzetet automatán, összeomlik.

negyedik: billentyûzet scrollnál omlik össze.

ötödik: elmentem ebédelni, ezalatt felmentek a fileok, utána billentyûzet kiválasztás szabványos sikerült, írom be a jelszó megerõsítést, összeomlik. (persze ezután bejön a desktop, de mivel még nincs felhasználó ugye, nem lehet belépni)

ekkor jön az isteni szikra. Mi van, ha ez a régebbi meghajtó már nem olvas olyan pontosan, öcsém gépébõl ki, enyémbe be.

hatodik: érezhetõen gyorsabban tölt, partícionálásnál elsötétül, nagy feketeség semmi.

hetedik: fájlmásolás közt valahol ubuntu logó be, se kép se hang tíz percig.

nyolcadik: asszem itt volt az, hogy már a nyelv kiválasztása után nem engedett tovább.

ezután a fentebbiek valamelyike random módon.

kitartó vagyok, kábé tizenötödik: már felmentek a fileok, billentyûzet, felhasználó beregelve, csomagokat levette a netrõl, hardwer konfig vége felé fagyott meg, egeret sem lehet mozdítani. Itt elszakadt a cérna és feladtam. Próbáltam életre kelteni a grubot, hogy legalább a windózhoz megint hozzá tudjak férni, de kevés sikerrel. Most még megírtam ezt a bejegyzést a live rendszerrõl, ezután újrateszem a fedorát, mert az legalább feltelepül, és jó a grubja. (Persze az rendszerindulás után omlik össze.) Ezután az Ubuntu lemezt valszeg a kályhába hajítom, hogy legyalább valami haszna legyen, ha már 80ft volt a lemez. De talán mégsem, mert érdekes módon a liveként futtatva tök stabil, és eddig ez az egyetlen live rendszerem, amivel stabilan lehet netezni. Jó ez, mikor meghal a merevlemez, mint két hónapja, szóval ez egy vadi friss hiba nélküli meghajtó.

Továbbra is keresek egy jó linux disztribúciót, ami ingyenes, és inkább grafikai, mint terminálos, és fel is lehet telepíteni. És bõvíteni is. Találkoztam már olyan, elvileg többlemezes fizetõssel, amibõl csináltak egy ingyenes fix bõvíthetetlent.

MerlinW
Jó a Gentoo de semmiképp kezdõknek. Mondjuk én ebben a kategóriában Gentoo helyett Arch-ra szavaznék.

A kezdõknek ajánlott, legkényelmesebb, legjobban dokumentált, támogatott, legnagyobb felhasználótáborral rendelkezõ Desktop Linux az Ubuntu. Nem hiába folyik az a csapból is az utóbbi években😊

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Nyilvan van, akinek a Gentoo szimpatikusabb, de azert ahhoz nem art erteni is a temat :]

Gentoo az nem jobb?

MerlinW
Ubuntu +1

[merlinw.org]

Hecker007
szerintem próbáld ki az Ubuntu 10.10-t, én is a fejlesztõkörnyezetek miatt akartam linuxot fõként, de már szinte az lett a fõ rendszer a gépemen csak játszani használok windowst

Wearwolfff
Szevasztok.

Viszonylag kezdõ vagyok linux téren, de azért eligazodom benne. Már több verziót is kipróbáltam, többnyire. 1CD lemezeseket(Suse, Uhu), illetve live verziót(mandrake). Legutóbb a Fedora 13-at próbáltam ki. Fel is ment a gépre, de rendszerindulás után 5-10 perc után kifagy. Persze, ha semmilyen programot nem indítok el, akkor nem, ugye. 😊 Pedig a rendszerkövetelményeknek megfelelek.

Legyetek szívesek mondjatok már egy olyat, ami tökéletesen mûködik, és ingyenes. Persze inkább a grafikán legyen hangsúly, mint a parancssoron, de azt hiszem megbirkóznék vele. Leginkább fejlesztõkörnyezetként futna. (html, php, css, c++, mel, illetve LAMP szerver) De nem ártana, ha felismerné a pinnacle stereo tunert benne, capture miatt. Többnyire icewm, vagy window makert szoktam használni, ha benne van a kiadásban. Vagy Gnome-ot preferálom inkább.

Ez egy régebbi masinéria, amire szeretném: Asus P4P800vm, jelenleg s478 2.6Ghz p4 proci, 1GB DDR ram, 128 gpu.

MerlinW
/etc/samba/smb.conf-ban engedélyezd - vagy írd be, ha nincsenek benne - az alábbi paramétereket (global paraméterek):
socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=8192 SO_RCVBUF=8192

Ha nem javul, játszhatsz a socket paraméterekkel, variálhatod õket:
socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_KEEPALIVE SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
esetleg TCP_NODELAY helyett IPTOS_LOWDELAY

Valamint az alábbi paraméterek is segíthetnek (ha még léteznek a mai verziókban - ez kiderül rögtön, amint újraindítod😊)
wins support = yes
name resolve order = hosts wins bcast

[merlinw.org]

mousee
Megint egy kérdés:

A szerver teljesen jól funkcionál, frankó a torrent is, megy rajta az apache és a samba is. Viszont a sambával valami nem stimmel.

Ha dróton csatlakozom hozzá, akkor fain, gyors, viszont ha wifivel, akkor baromi lassú. Olvasgattam a neten, és mások is találkoztak a problémával, de konkrét megoldást nem sikerült találnom. Esetleg nektek valami ötlet?

mousee
Ez mekkora okosság... le a kalappal 😊
Köszi a tippet

MerlinW
Vagy egyszerûen csak /etc/cron.hourly-ba bedobsz egy ilyet, ami óránként ellenõrzi fut-e a process. Ha nem fut elindítja.

#!/bin/sh
SERVICE='utserver'

if ps ax | grep -v grep | grep $SERVICE > /dev/null
then
echo "$SERVICE service running"
else
cd /opt/utorrent
./utserver &
fi

[merlinw.org]

mousee
Köszönöm, úgy tûnik hogy ezt is sikerült belõni. Bár még kicsit finomítok rajta, de ez már az én hülyeségem.
Sajnos tesztelni nem tudom, mert a routerben nem engedtem ki a portját, így nem értem el a webuit, de a puttyban htop-ba látom hogy fut a processz. Na majd lokálban tesztelem, ha hazaértem melóból 😊

ps: nektek is ilyen piszok összevissza a config fájl? nem szépen soronként van írva, hanem összevissza...felfogja a dolgokat, nincs vele gond, csak kissé kaotikus.

Dj Faustus
Irni kell hozzá init szkriptet, illetve az init szkriptet az update-rc.d parancs segítségével a rendszer indulásakor elindíthatóvá kell tenni.
Itt láthatsz egy megvalósítást

mousee
Ez nagyon nagy királyság, pöpecül mûködik.

Olyan kérdésem volna, hogy mivel a gépet csak távolról érem el, ezért megoldható-e, hogy tovább fusson a torrent szerver, ha lelépek puttyról?
És külön jó dolog lenne, ha a rendszer indulásával automatikusan indulna. Megoldható ez a két dolog valahogy? 😊

Elõre is köszi 😊

Ryleh
adott egy pc ,ami birja a 64 bit-es OS eket....eddig😞(

leszedtem egy disztrot,be sem boot-ol.termeszetesen kiprobaltam a lemezt masik gepben,azon siman indulna az install.
a kersedes vason volt mar 64 es OS.(es persze a bios-ban is jol van bealltva a boot eszkozok sorrendje...1.:cd-rom

mi lehet a megoldas?

nem egy eros vas,de gondolom nem ez a gond...ha gyenge lenne a gep azt kiirna,pl ha nem eleg a ram,stb

koszi

(a Fedora 14. 64 bites cd-je a lenne tesztalany)

MerlinW
Torrentre kényelmesebb megoldás

Csak elindítod az utserver-t, és böngészõben http://ip-cim:8080/gui címen el is éred. A portot/portokat variálhatod, gyakorlatilag egy uTorrent felület kapsz.

[merlinw.org]

Dj Faustus
Kiegészítés: nálam így néz ki az init-szkript (a 45. sort javaslom szíves figyelmedbe). Már csak a /home/transmission/.config/transmission-daemon könyvtárba kell a beállítóállomány (settings.json) - nálam így néz ki.

"Fontos lenne, hogy tudjam idõben beosztani a torrentek sebességét (schedule manager), mivel napközben értelemszerûen alacsonyabb tempón menne, viszont éjszaka meg mehet ami a csövön kifér. "
A transmission webes felületén a bal alsó sarokban levõ fogaskerék ikonra kattintva elõjön egy helyi menü. Abból válaszd ki a Preferences menüpontot.
Annak van egy Speed füle, ott állítható be a sebességkorlát, illetve egy ideiglenes sebesség-korlát (Temporary Speed Limits: (Turtle)). Ez utóbbi idõzíthetõ idõszakra (Scheduled times😊.

Másik lehetõség, hogy /etc/crontab segítségével idõzítesz - például:
0 1 * * * root transmission-remote -d 510 -u 20

0 9 * * * root transmission-remote -d 480 -u 20

30 17 * * * root transmission-remote -d 240 -u 20

Dj Faustus
Még annyit hozzátennék a transmission-hoz, hogy miután konfiguráltad, lefordítottad és telepítetted, hogy a transmission-daemon indítható legyen, az itt olvasható leírás szerint:
1. Az itt található szkriptet transmission-daemon néven a /etc/init.d könyvtárba kell rakni
2. Futtathatóvá, és a root felhasználó tulajdonává kell tenni:
chmod +x /etc/init.d/transmission-daemon
chown root:root /etc/init.d/transmission-daemon

3. Létre kell hozni a transmission usert, hogy a daemon ne rendszergazdai jogosultságokkal fusson:
adduser --disabled-password transmission

Innentõl fogva indítható a transmission daemonként:
/etc/init.d/transmission-daemon start

Ha azt szeretnéd, hogy a gép indulásakor elinduljon a transmission-daemon:
update-rc.d transmission-daemon defaults

Dj Faustus
"A Samba megosztás nagyon lassú rajta."
Érdemes a Samba konfigurációs állományában a
socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_RCVBUF=65536 SO_SNDBUF=65536
beállítást eszközölni.
Bõvebben:
Samba Performance Tuning

"3. Torrent"
Javaslom fordítsd forrásból a transmission-t, így a legfrissebb stabil változatot kapod meg. Én így szoktam csinálni:
wget http://download.transmissionbt.com/files/transmission-2.13.tar.bz2
tar xvjf transmission-2.13.tar.bz2
cd transmission-2.13.tar.bz2
./configure --disable-gtk --disable-libnotify
make
make install

A transmission daemonként a /etc/init.d/transmission-daemon start paranccsal indul el.
További segítség

"Nem lehetne alapértelmezetten UTF8-ra rakni? Így elég gáz, hogy minden indításkor meg kell neki adni, mert elfelejti szegény. "
A Putty ablakában mikor megadod a Hoszt nevét/IP-címet, keresd meg a Window/Translation menüpontot, állítsd be a karakterkódolást, majd a Session pontba visszatérve a Saved sessions rész segítségével mentsd el az SSH kapcsolatot. A mentett kapcsolat megnyitásával az elmentett karakterkódolás fog érvénybe lépni.