Összetevõk: búzaliszt (47%) cukor növényi olaj növényi zsír zsírszegény kakaópor méz szegfûszeg fahéj tojáspor sovány tejpor só térfogatnövelõ szer (E500) emulgeálószerek (E322, E476) aromák
Sziasztok!
Most találtam rá erre az oldalra, miközben az E-1422 után nyomoztam. Szeretném a segítségeteket kérni, abban a reményben hátha a segítségemre tudtok lenni. Liszt-laktózérzékeny és cukros is vagyok. No, de ami az én problémám: sajnos senki nem tud biztosat mondani az ügyben, hogy lé.k tudják-e fogyasztani az E-1422-t! Homály fedi az összetételét. Ezt szeretném megtudni mibõl van! Illetve még megkérdezném azt is, hogy az acetilezett módosított (dikeményítõ) adipát micsoda?
Elõre is nagyon köszönöm, ha tudtok nekem segíteni. Adlez
szia, tan mar meg is tudtad, sajnos csak most olv.el a kerdesed. Megtudtam, hogy az E1422 nem mas, mint kemenyito. De allitolag a gyarto nem koteles feltuntetni, hogy kukorica-, burgonya-, rizs-, vagy modositott kemenyitorol van-e szo (ez ervenyes Szlovakiaban, de az EU szabalyzat miatt gondolom Magyarorszagon is ervenyes lehet).
Van egy ötletem: Leírom az összetevõket, ti meg kitaláljátok hogy mi az. Víz, fruktóz-glükózszörp, narancslé 5%, szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer, antioxidáns, színezékek, stabilizátor.
-sürített alma koncentrátum - víz - cukor - édesítõszerek -(E303, E446, E543, E213) - savanyúságot szabályozó anyagok
vicces :D
Szerintem sokkal jobb, hogy nem tudjuk mibõl van az, amit megeszünk. Egyik ismerõsöm volt egy almalégyárban, elmondta, mikémnt készül az almalé. Azóta nem iszom almalevet. Úgyanígy vagyok a párizsival is. Még visszagondolni is rossz, hogy miminden belekerül, és mitõl lesz olyan, amit lát az ember.
Olvass el egy 100%-os narancslét: narancssürítmény, víz. (No comment)
ez télleg megtévesztõ, de ez "narancslé", nem kifacsart narancs... mit szólna ehhez egy nyelvész?...
Megkésve bár, de törve nem , ahogy a vers is mondja. :) Bár lehet, már senki nem néz erre, és hiába is a válasz, de hátha nem. :)
Kedves Adlez!
Az E-1422, módosított kukoricakeményítõ, tehát nem tartalmaz glutént, nem allergén eredetû.
Garret 27 nem jól tudja, bár segíteni akart. :)
A jelenlegi magyarországi jogszabályok kötelezõvé teszik, hogy az 1. számú mellékletben szereplõ "keményítõ" megnevezést mindig ki kell egészíteni a nõvényi eredet megjelölésével, ABBAN AZ ESETBEN, ha a felhasznált anyag glutént tartalmazhat.) Élelmiszerek jelölésérõl szóló 19/2004. (II.26.)FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet és módosításai, 1. melléklet)
Adalékanyagok kódjai Az "E" betûbõl és egy háromjegyû számból állnak, amely lehetõvé teszi az anyagok csoportba sorolását:
E100 - E199: Élelmiszerfestékek. Helyettesítik, kiegészítik vagy kiemelik az élelmiszerek színét. E200 - E299: Tartósítószerek. Az élelmiszerek tartósságának meghosszabbítására használják. E300 - E321: Antioxidánsok. Általában pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, de fõzéssel vagy sütéssel toxikus anyagok keletkezhetnek belõlük. E322 - E495: Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítõ anyagok. Bebiztosítják az élelmiszerek megfelelõ konzisztenciáját hosszabb idõre. E500 - E619: Savak, bázisok, … E620 - E637: Íz-javítók. Javítják az élelmiszerek ízét. E900 - E925: Különféle adalékanyagok.
Élelmiszer-adalékanyagok jegyzéke
N - ártalmatlan ! - veszélyes a - allergia veszélye ? - gyanús !! - egészség megkárosítása !!! - rákkeltõ
E100 N, E101 N, E102 !a, E103 N, E104 !a, E105 N, E107 !a, E110 !a, E111 N, E120 !a, E121 N, E122 !a, E123 !!!a, E124 !a, E125 ?, E126 N, E127 !a, E128 !a, E129 a, E130 N, E131 !!!, E132 !a, E133 !a, E140 N, E141 ?, E142 !!!a, E150 ?, E151 !a, E152 N, E153 ?, E154 !a, E155 !a, E160 N, E160b a, E161 N, E162 N, E163 N, E170 N, E171 ?, E172 ?, E173 N, E174 N, E175 ?, E180 !a, E181 N
E200 !!a, E201 a, E202 a, E203 N, E210 !!!a, E211 !!!a, E212 !a, E213 !!!a, E214 !!!a, E215 !!!a, E216 !!!a, E217 !!!a, E218 !a, E219 !a, E220 !!a, E221 !!a, E222 !!a, E223 !!, E224 !!, E225 a, E226 !, E227 !, E228 ?, E230 !!, E231 !!, E232 !!, E233 !!, E234 ?, E235 ?, E236 !, E237 N, E238 N, E239 !!!, E240 ?, E241 ?, E242 ?, E249 !!!, E250 !!!, E251 !!!, E252 !!!, E260 N, E261 N, E262 N, E263 N, E270 N, E280 a, E281 ?, E282 ?, E283 ?, E284 a, E285 ?, E290 N, E296 N, E297 N
E300 N, E301 N, E302 N, E303 N, E304 N, E305 N, E306 N, E307 N, E308 N, E309 N, E310 !a, E311 !!a, E312 !!, E320 !!a, E321 !!a
E322 N, E325 N, E326 N, E327 N, E330 !, E331 N, E332 N, E333 N, E334 N, E335 N, E336 N, E337 N, E338 !!, E339 !!, E340 !!, E341 !!, E350 N, E351 N, E352 N, E353 N, E355 N, E363 N, E370 N, E375 ?, E380 N, E381 N, E382 N, E385 !, E400 N, E401 N, E402 N, E403 N, E404 N, E405 N, E406 N, E407 !a, E408 N, E410 N, E411 N, E412 N, E413 ?, E414 N, E415 N, E416 N, E420 N, E421 N, E422 N, E430 !, E431 !, E432 ?, E433 ?, E434 ?, E435 ?, E436 ?, E440 N, E442 ?, E450 !!, E451 ?, E452 ?, E460 ?, E461 !!, E462 ?, E463 !!, E464 ?, E465 !!, E466 !!, E467 N, E471 N, E472 N, E473 N, E474 N, E475 N, E477 ?, E480 N, E481 N, E482 N, E483 N, E491 N, E492 N, E494 N, E495 N
E500 N, E501 N, E502 N, E503 N, E504 N, E507 N, E508 ?, E509 N, E510 ?, E512 ?, E513 !, E514 !, E515 N, E516 N, E518 ?, E524 N, E525 N, E526 N, E527 N, E528 N, E529 N, E530 N, E535 !, E536 !, E540 ?, E541 !, E542 N, E544 ?, E545 !, E551 N, E552 N, E553 N, E554 N, E555 N, E556 N, E558 N, E559 N, E570 N, E572 ?, E575 N, E576 N, E577 N, E578 N
E620 a, E621 !a, E622 ?, E623 ?, E624 ?, E625 ?, E627 !, E631 N, E635 !, E636 N, E637 ?
E900 N, E901 a, E903 N, E904 ?, E905 !, E907 N, E920 N, E924 !, E925 !, E926 ?, E927 N, E951 ?, E999 ?
Módosítok. Alaposabban utánajártam - lásd OÉTI - és kiderült, hogy az említett E 1422 eredete csak akkor ismert, ha azt a gyártó a gyártmánylapon feltünteti, vagy ismerteti, mert nem csak kukorica eredetû lehet, hanem akár más gabona eredetû is. Azaz lehet allergén. Nos, én is mindig tanulok. :)))
Üdv!
Jah, a legjobb recept az egészségeseBB életre az az, ha minél kevesebb feldoglozott élelmiszert vesztek és esztek, tehát inkább táplálékkal táplálkoztok, bár azt hozzáteszem, hogy ma már semmi sem biztos, csak az talán, amit te termelsz meg magadnak. De jobban jártok, ha nem vásároltok kész, vagy félkész ételeket, mert ezekben vannak az adalékanyagok. hA csokit kívánsz csinálj magadnak. Ha gyümölcslevet, azt is. Ha leveskét, azt is fõzz, husikából, meg zöldségekbõl, ne porból. Vegyél husit - megbízható helyrõl és lehetõleg magyart - és azt készítsd el. Szerintem tudjátok ti is... :)
Üdv
nézek erre, bár ritkán, ami meg azt illeti, sajnos ma már csak kevés embert érdekli, mit eszik, éppen ezért megy oly jól a "rákkeltõ biznisz" az élelmiszer-iparnak. Környezetemben néha elég furán néznek, ha mindig csekkolom a vásárlandó termék csomagját, hogy melyik E-fajtát tartalmazza...
Hamburgert 1 évben max 1-szer eszek,pizzát,Pontino-t többször is (mivel a kedvenc kajám) menzakaját sajna sokszor...sülthúst,rántotthúst,salátát,mindent! és SOHASEM ISZOK SZÉNSAVAS INNIVALÓT!
http://hvg.hu/egeszseg/20070612_adalekanyag_e_szamok_elelmiszer/page1.aspx ezt érdemes lehet elolvasnod :)
Ja és itt egy érdekes videó. Ekkora bizniszben pedig elkallódnak néha a pénzek egy részei éhes zsebekbe.
A bevitt készforrásokat pedig nem tisztje egyik cégnek sem ellenõrizni. Így akár többszöröse is szervezetbe kerülhet valaminek aminek nem kéne.
És az ilyen cégek véleménye és kimutatása számomra olyan mintha elolvasnám a Tesco Titok c. könyvet és utánna egy Tesco-s elõadó számolna be a minõségirányítási alapelveikrõl. Szóval kösz, de az iromány tele van "lehetséges" szavakkal. Márpedig ami nincs kizárva arról nemigen kéne álást foglalnia. A bocs tévedtemmel meg tele lenne a pádlás ha egyáltalán volna bõr az ilyen emberek képén ekkora bakiknál elõállni a bocsánatkéréssel.
érdekes h tetszhalott maradt a topik az E412 balhé alatt is...
ne csodálkozz! Az embereket NEM érdekli az a sok "E..."hadova! Ha megfigyelted úgy általában, ami nem öl azonnal, az ellen az emberek hajlamosak nem védekezni, ezért van az, hogy még mindig zömében a csomagolás számít, nem az ami benne van.. Nálunk pl már maga a mindennapi kenyér van teleszennyezve állomány javítóktól kezdve szinte mû-élesztõkig :C és ezért kérnek el 1,5 eurónak megfelelõ összeget !!!
Hát nemtom, én is sokszor megnézem, hogy egy-egy termék mibõl készült, és majdnem minden e-számhoz az van írva, hogy ártalmatlan... Amúgy meg az se megoldás, ha mindenbõl bio-t veszünk, az sem egészségesebb... Valamint a vegetáriánusok meg tönkreteszik magukat, mivel hús KELL a szervezetnek...(kiváncsi vok, hány vegetáriánus esik nekem, akkor is nekem van igazam ebben...)
És valami miatt a mostani emberek csak tovább élnek, mint pár ezer évvel ezelõtt a mesterséges anyagok nélküli táplálékot fogyasztó emberek, lehet hasznos is, csak nem is tudjuk:D(legalábbis nem annyira káros)
Rákkeltõ akkor a téliszalámi is? pedig az még drága is szalámihoz képest...
Se sör,se kóla,se szóda?Én ezeket szeretem,idõnként iszok belõlük nem minden nap.Egészséges szervezetnek idõnként nem ért egy kis szénsav. Amúgy már szinte minden kajáról terjengtek olyan hírek hogy egészségtelen,aztán sokszor pár hónappal késõbb az ellenkezõjét írják.Tojást,tejet,spenótot(!)is szidták már-nameg a fehérkenyeret-aztán máskor meg az ellenkezõjét bizonygatták. A tejrõl pl. olyat hallani hogy a laktózt vagy melyik részét a szervezet nem tudja lebontani mert nincs rá enzimje és az felgyûlve méreggé válik vagy mi.Tojás meg koleszterines,de újabban arról is írnak hogy viszont többnyire "jó" koleszterin van benne stb. Én iszok tejet naponta mert szeretem és egészséges ital,a tojást szintén minden formájában szeretem(kivéve zápnak).A húst utálom úgyhogy ebbõl a szempontból egészségesen étkezem-kivéve szalámi és kolbász,virsli formájában mert úgy szeretem.Sajtburgert is szeretem,havonta kb. 1X jutok el egy gyorsétterembe és akkor eszek is belõle-ennyi még biztos nem árt.
A margarin az tényleg gáz:egy csomó kezelésen megy át,pl az extrahálásnál a magpréselvénybõl általában benzinnel oldják ki a mardék olajat-emiatt nagyon jó rákkeltõ állítólag.A kész margarin egy ízetlen,színtelen büdös cucc amit színezékkel és aromákkal tesznek ehetõvé meg vitaminokat is raknak bele.A napraforgóolaj ha nem hidegen szûzen préselt hanem átment ezen a benzines kioldós kezelésen szintén rákot kelt.A sima zsír meg vaj jobb.
lol mindent szidnak, de nezd azt is hogy kik azok.. a tojas nagy mertekben karosan hat pl az 1ik B-vitamin felszivodasara, vagyis antivitamin van benne.. ez teny. De csak agyament testepitoknel realis a napi 8 tojas.. A tejet a magyar es kornyezo nepek mar jo regota tudjak emeszteni.. aki nem az ugyis rajon (fosik). Ha jol van tartva a tehen (ami ma mar egyre valoszinutlenebb), akkor a nyers tejjel sincs semmi baj. A regi megszokott etelek es a hosszu idon alakult) hagyomanyos etrend szinte tokeletes volt, ahhoz az eletmodhoz amit oregapaink es az O oregapjuk elt.
Ma mar mas a helyzet, a legtobb elelmiszer alapveto mergeket tartalmaz, szinte kivedhetetlen.. a gyumolcsok vitamintartalma mar nincs fele sem, mint pl 200 eve. A vagottmarhak tobbsege nem latott fuvet soha.. a taplaleklancban felhalmozodik egy csomo szar, amibol sok cuccnak meg nem is ismerjuk a hatasat. A Fold nepessege 1re no, de mar most is ehezik 1 milliard ember (minden 7.) a felmelegedes es egyeb kornyezetszennyezesek pedig tovabb csokkenti a muvelheto teruletet. A genetikai modositasok, lehet h javulast hoznak az egyik oldalon (10% hozamnovekedes), de senki nem tudja, mit hoznak a masikon..
Tök jó, a Delmában van kalcium-dinátrium-EDTA, ezt írták róla: A kálcium-dinátrium-EDTA-t ezenkívül mosó- és tisztítószerekben, valamint a papír- és textiliparban használják. A mosószerekbõl származó EDTA-t a tisztítómûvek általában nem tudják kiszûrni, így visszakerül az ivóvízbe.
Normálisak-e ezek, h ilyeneket raknak bele?
Ha tudtok, mondjatok olyan élelmiszereket, amikben nincsenek ilyen káros anyagok, kíváncsi lennék, h tudtok-e mondani, és h mik lennének azok, amikbõl tulképpen élnünk kellene...
Amúgy teljesen mindegy már, melyik élelmiszert vesszük, nem beszélve a teszkós zöldség-gyümölcsrõl, reggel a Spektrumon elvették már a maradék kedvem is legalább néhai alma vásárlástól az ilyen boltokban.. mutatták, a sok vegyszerezés pl. azt okozta Franciaországban a búzával, hogy nagyon rossz minõségû lett, kenyérsütésre nem alkalmas, ezért importálniuk kell a búzát (!), a talaj gyakorlatilag halott, se giliszta, semmi, és évrõl évre keményedik, a traktorozás következtében. Ezek után nem lepõdöm meg, miért dugnak ezernyi dolgot a kenyérbe, csak hogy jó nagyot süssenek maroknyi lisztbõl.