Sziasztok ,,szesz"-testvéreim. Ha valakit esetleg érdekelne 20 liter, 2006-os évjáratú, 51% alk. tartalmú ,,Besztercei szilva" pálinka akkor irjon. A minõségére és ,,tiszta"-ságára garanciát vállalok. Ugyanitt van még 10 liter körtepálinka is.Mindkét fajta pálinka a saját gyümölcságyán érik jelenleg is!!!! A cím, ahova irhattok: [email protected]
Sziasztok. Egy reflux lepárlót szeretnék késziteni tudna nekem valaki segiteni. retarder?vagy barki aki tud róla valamit.
Elöször nézd meg a képeket ezen a lengyel fórumon ( frakcionáló és reflux lepárlókról) http://bimber.ovh.org/galeria.html sokat tanulhatsz a részletekröl.
Azután olvasd át ezt a fórumot, http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9206163
És ha még van kérdésed ott megválaszolják……
Köszönöm,remélem fog sikerülni. Megtudnád nekem mondani,hogy ennél hogy zajlik a lepárlási folyamat? A segitséget köszönöm.
Sziasztok! Német, teljesen vörösrézbõl készült pálinkafõzõket, fajélesztõket, szeszfokolókat, elõfõzet elválasztó szettet és egyéb kiegészítõket forgalmazunk a cég hazai márkaképviseleteként. A pálinkafõzõkre 3 év garanciát adunk, és természetesen magyar nyelvû használatival és szaktanácsadással szolgálunk minden vásárlónak. www.palinkaust.hu
Íme kedvcsinálónak a legkisebb lepárlónkról egy videó (650 literes is van, a videón egy 0,5 literes látható):
Sziasztok! Eladó 11 üveg, 1 literes, 96%-os Badel márkájú alkohol. Üvege 3000Ft. Érdeklõdni ezen a mail címen lehet: [email protected]
A tudáshiány megszüntetése érdekében állandóan web oldalunk (www.palinkaust.hu) bõvítésén és új könyveken dolgozunk. Elkészítettük a több országban már évek óta nagy sikerû, szakmailag elismert könyvünk, "A tradicionális lepárlás mûvészete"-nek magyar nyelvû változatát, mely a részletes történelmi áttekintés és az egyes lepárló alaptípusok ismertetése mellett többek között a cefrézés lépéseivel, az otthoni pálinkafõzés részletes leírásával és egyéb alkoholfélék elkészítésével, valamint az illóolajok kinyerésével is foglalkozik.
Na megkóstoltam ma este a februárba kifõzetett törköly pálinkámat :) Hát mit ne mondjak .. ütõs ugyanakkor ízletes pálinka lett ;)
Mikor a legalkalmasabb a cefre a fõzésre? Már amikor leveszem a hordóról a fedelet, alkohol szag csap meg, és félek hogy veszít az alkohol tartalmából... :/
szisztok. Egy kis segítségre lenne szükségem. Almából készítek cefrét. Mikor kell bele tenni a fajta élesztõt? Pektinbontót is kell bele tenni? HA igen azt mikor?
Sziasztok ismét van egy 40 literes billenthetõ dupla falú pálinkafõzõ jó áron..,http://www.expressz.hu/searchResults.do?s_=1&so_ns_rid=1&s_qu_contents=p%C3%A1linkaf%C5%91z%C5%91&x=categories%3A1&x=regions%3A1 [email protected]
"Köszönöm mindenkinek, akik ebben a Nagy Melóban részt vettek! S persze a továbbiakban minden Kedves Barátomnak, aki megnézi,megosztja és tetszikeli a youtubon is! Szükségünk van rá!
Most igazán örülök... és zeneileg nagyon boldog vagyok!
Végre megjelent és bemutatótermünkben (Budapest, VIII. kerület, Asztalos Sándor u. 9-12) kapható, valamint a weboldalon (www.palinkaust.hu) keresztül utánvéttel is megvásárolható könyvünk, melynek címe: A tradicionális lepárlás mûvészete - pálinkafõzés, lepárlás, illóolajok és további témák... Ez a 146 oldalas könyv szemléletes módon mutatja be, hogyan lehet egyszerû eszközökkel pálinkát, snapszot, semleges ízû alkoholt és egyéb alkoholféléket, valamint illóolajokat desztillálni.
Készítsen Ön is pálinkát, tanulja meg, hogyan mûködnek a pálinkafõzõ és lepárló berendezések, miként lehet cefrét készíteni, és milyen lépések vezetnek egy finom saját párlat élvezetéig. Minden bizonnyal e könyv áttanulmányozását követõen önmaga is el tudja majd készíteni kedvenc italát, valamint mivel az illóolajok lepárlását is ismertetjük, játszva saját likõröket, parfümöket vagy gyógyító szereket is készíthet majd. Ez a könyv minden olyan témával foglalkozik, mely a hagyományos desztillálással kapcsolatos, beleértve az üzemanyagokat, az alkímia gyógyító szereit és az egyszerû desztillált vizet is.
A lepárlás egy mûvészet, ezért így is kell nekifogni. A történelmi áttekintés mellett a lepárló vagy pálinkafõzõ kiválasztásával kapcsolatos javaslatokat és az utóbbi ezer évben összegyûlt gyakorlati tapasztalatokat is ismertetjük. Az összefüggések megfelelõ megértésével hamarosan Ön is a lepárlás mesterének mondhatja magát.
Ez az ideális könyv azoknak, akik rendelkeznek már lepárlóval vagy pálinkafõzõvel - és azoknak is, akik most szeretnének egyre szert tenni.
A könyvben részletesen és érthetõ módon kerülnek ismertetésre a következõ témák:
* a lepárlás történelme * a lepárló berendezések mûködése * lepárló típusok * a pálinkafõzõ tisztítása, tömítése * cefre készítés * alkohol lepárlás elméleti alapjai * egyszeres és kétszeres lepárlás * lepárlási hibák * kihozatal * tárolás, alkoholtartalom beállítása * különbözõ alkoholfajták és elõállítási módjuk (pálinka, arrak, whisky, konyak, gin, grappa, rum, vodka, stb.) * néhány tipp a macskajaj elkerüléséhez * illóolajok kinyerése * általános tudnivalók a gyógynövények, illóolajok és aroma olajok világából * gõzdesztilláció * parfüm * hideg eljárás (maceráció) * alkímia alapjai * teljes növényi elixír készítése * üzemanyagok desztillálása
Sikerült egy érdekes dolgot kihoznom... Volt öregecske pálinkám, "demizsonban" tárolva. Csak annyira régi, hogy gyakorlatilag nem volt pálinka illata. Vegyes, ha ez bmit számítana. Nos, fogtam egy volt vörösboros kannát, 5 liter, gondoltam ebbe fér,plusz fér mellé méz is... Kimostam a kannát, a vbortól, persze nem lehet 100%-osra, de igyekeztem. Beletöltöttem a pálinkát, és kicsit zöldes színe lett. Gondoltam csalóka az edény miatt... Adtam neki mézet, összeráztam, irdatlanul. Ezután érkezett a meglepetés: olyan zöld lett a cucc, mint vmi mosogatószer. Illatra semmi kirívó, ízre enyhén mézes, elég pálinkás. A kérdés, hogy a vbor maradéka miatt lett ilyen színû vagy mitõl?
Köszönöm elõre is.
"Antocianinok Növényi színanyagok. A kék és piros szõlõk színanyagait soroljuk ebbe a színanyag csoportba. Egy-egy szõlõfajta az antocianinokat keverve tartalmazza. Lehetnek kék, ibolya és vörös színûek." "Az antociánok (E163) egy vízoldékony színanyagcsoport. Színüket a pH-tól függõen változtatják, a pirostól kezdve a kékig."
7-én fõzetem az egy éves cefrémet... nem baj, hogy nem friss?
Tisztelt pálinka kedvelõk, hozzáértõk! Harmadik éve fõzetek saját gyümölcsbõl pálinkát, és lenne pár kérdésem, tõlem szakavatottabbakhoz! - Lett kb 250 l cefrém szilvából, ez úgy 3 hordónyi, kettõnek a tetején fehér valami -talán penész- van. Ez káros, vagy természetes? A gyümölcsök egészségesek, mosottak voltak. Valamint a szilvamag a fõzéskor fejti ki káros hatását, vagy már a kiforrása közben is károsít? - A másik kérdésem pedig az, hogy pálinkafõzõk vállalnak kis (50-60-70 l) mennyiséget is kifõzni? Ha nem, hol találhatok olyat, aki elkészíti a pálinkámat például az úgy 70 l-nyi körtémbõl is? Köszönöm elõre, üdv mindenkinek!
Az a fehér rész nem vészes szerintem, bár majd jön egy okosabb, nem rég cefrézek + 17 vagyok szóval... a 70l meg nagyon kevés, környékünkön 2 lehetõség van: cefrét kifõzetsz 250literes vagy 400literes üstben, vagy bedobod közösbe akár az 50liter cefrét, de ilyenkor nem a sajátodat kapod vissza nyílván...
Cikis ebben még az is, hogy jóval drágábban is mérik (legalább egy ezressel) a literét, mint; Tavaly. Zömében pedig még "Kozmás" ízûbb is; ergó: PéBé-vel, a kelleténél egy kissé gyorsabban kutyulják le (azaz, inkább sütik, mintsem) fõzik (-zik-zik-zik) is ezt ki!
Sziasztok! Hajdú-Biharban lehetséges valahol kisebb, 50-80 l-nyi cefrét? Esetleg érdemes a cefrét eltenni jövõre, és akkor szedni még hozzá?
Szia!
Ha már kiforrt nem érdemes még nyitogatni sem! Zárd le légmentesen, mert az alkohol elpárolog! Vidd el olyan fõzdébe ahol összeöntik a többivel (nagyon nem ajánlatos, általában az emberek nagy részének rossz cefréje van, még a szomszéd bácsit is beledobják palatetõstül). Ha mégis érdekel ilyen, Hajdúböszörményben ilyen van.
Szia Dobronski! Nem akarom összekeverni senkijével, mert ezt tudom mibõl, hogy an készült, azt meg nem! Maximum az enyémeket öntöm össze és akkor lesz vegyes... Egyébként 50-100 l közötti mennyiségem van tiszta körtébõl, almából és szõlõbõl. Jól értettem a válaszodat? Böszörményben kifõznek ennyit is?
Brueni kérdésére válaszolva ajánlanék egy cikket arról, hogy miért is kell kimagozni a csonthéjas gyümölcsöket! Már elég régen kérdezte, de hátha másnak is hasznos lehet ez a cikk. Bureni kérdése: ki kell e magozni a szilvát-ringlót, milyen hatása van, ha benne marad? érezni e ízbeli különbséget? Cikk: Magozzunk rendesen, ha jó pálinkát szeretnénk"
Helló Mindenkinek! Lenne egykét apró kérdésem! :) Szőlő,körte és almapálinkánál a magot hagyhatom a cefrében főzéskor? Red ethanol(sör és gyümölcsélesztő) ,gyümölcsre is ugyan olyan jó és tényleg 20fokig erjeszti ki az alkoholt?Szóval ezt a fajta élesztőt érdemes bármilyen cefrénél használni? Válaszokat előre köszönöm! :) Minden jót !
Hy! A fehéret le kell szedni és minél előbb főzni! Ami a kisebb adagok lefőzését illeti,lehet olyas valakivel kéne főzetni akinek otthon van kis 20-30literes főzője.Általában felesben szokták ezt kifőzni mindenhol ha van rá ismerős akinek van főzője.Vagy venni kell egy főzőt vagy csinálni.
hát ezt a penészes vackot elég necces kifőzetni ez olyan mintha penészes kenyeret ennél
Egy év az nagyon sok,talán ha teljesen légmentesen tároltad és tartósítva mint egy bort azt mondom még hogy TALÁN meglehetne próbálni kifőzni.Tapasztalat sajnos mutatja(nem saját cefrénél) fél éves cefrében már alig van alkohol és az ecet is érdekes nyálkás micsodákat hoz létre a cefrében,arról nem is beszélve hogy ízre nagyon savanyú lesz.Ez szabály hogy minél előbb ki kell főzni! Hozzám hoznának 1 éves cefrét Én tovább is küldeném az embert :) Ha úgy látod hogy sok ideig fog állni akkor nézz utána hogyan készítik a gyümölcsborokat,csinálj belőle bort,tartósítsd és úgy eltudod tenni hosszabb távra amíg ki nem lesz főzve(viszont akkor műanyagban már nem tárolhatod)
Hy! Az mitől lehet, hogy 8 liter pálinka kék színű? Rézeleje-ről már olvastam, hogy kijön az a kis kékség és a metil tartalma miatt ki kell dobni, de ez viszont az első csepptől az utolsóig kék volt, amiről még azt olvastam hogyha az alkohol megmarja az oxidálódott réz csövet az acetaldehidet szabadít fel ami mérgező, de hivatalosan ezen folyamat alatt a réz oxidnak teljesen le kellett volna tisztelni. Tehát most nem tudom hogy az a kék lötty iható-e. A rézeleje tulajdonképpen csak a metil miatt mérgező vagy a réz miatt is, mert sok helyen olvastam, hogy a kékes anyagot ujratisztázzák egy kipucolt rendszeren, elveszti a színét és iható, ugyanakkor beszéltem egy rendőrrel aki a mérgekre specializálódott és azt mondja, hogy az a réz ami belekerült azt semmilyen módon nem lehet eltávolítani max a színét de az még így is erősen mérgező (vakság, halál) de ez a metilre illik igazán. Mert beszéltem kisüsti főzőkkel, mutattam a kék löttyöt, annyit mondtak rá, hogy ágyazzam be, az elveszi a színét. Most mit csináljak?
Üdv. A www.armeti.boltaneten.hu -n kapcsolatba léphetsz az ott található telefonszámon. Minden információt ingyen elárulnak a pálinkafőzéssel kapcsolatban. Nagyon készségesek.
Nagy valószínűséggel "rezes törésben" szenved a pálinkád. Én is jártam régen így, aztán vettem egy kationcserélő gyantás szűrőt itt: http://palinkafozoarak.hu/ és azóta nincs ezzel bajom. Ha gondolod próbáld ki.