Példa: ha keresel nettó 250 ezret/hó, az 22 munkanapra számolva napi átlag 8 órával, legyen durván 1400/óra. Cafetéria nélkül. A cafetéria amúgy sem jár mint a bér, hanem csak adható juttatás. Sok helyen (pl. egészségügy is) nem is adják, így azt kár is beleszámolni. Egyébként csendben megsúgom, hogy sok munkahelyen még a nettó 140 ezret sem keresik meg havonta. Ez tény.
És a fenti példából már ki is tudod számolni, hogy akkor ők mennyit is keresnek óránként...
A skála finomsága itt megérne egy misét, hogy milyen legyen...
Nincs klíma, de tervezem, hogy legyen. 30 fokig jól bírom, de ha annál melegebb van akkor azért jól jönne.
Egyetértek. A minimálbér is nettó 570 Ft, a garantált bérminimum pedig 745 Ft óránként.Az átlagbért véve (ami tudom, nagyon hazug és semmitmondó adat, mert a medián jóval kevesebb) ez a nettó összeg már 1400 Ft körül van. Én valahogy így skáláznék: -800 vagy az alatt -801-1200 -1201-1600 -1601-2000 -2001-2400 -2401-2800 -2801-3200 -3200 felett
ezt az órabéres dolgot soha nem értettem, soha nem voltam még órabérben fizetve, így nehéz is vele számolnom. Régen ez volt a sztenderd? Egyébként igen, így nem jó a skála, a felső 1200-as kategória is csak ilyen 200ezerre jön ki napi 8-ban számolva
Akár ez is lehet, de a skálázás nagyon más lesz. Ma dikámunkával lehet 1200 nettó felett keresni, ergo nem itt kéne a skálának kezdődnie, mert az a gyanúm, hogy itt kb. 100%-ra jönne ki az 1200 felett.
A minimumbér és 160 óra mellett is a nettó 625 Ft/óra. A középszintű végzettséget igénylő bérminimum 810 Ft / óra.
Ezen felül a cafeteriát hogyan számolod bele? Felnettósítva?
Tehát valahogy így lenne a lépcső, de még ezt is túl finom osztásúnak érzem... A 801-1500 lehetne egy zóna és a 2001-3000, 3001-4000 és 4000 felett is jó lehetne.
600-800 801-1200 1201-1500 1501-2000 2001-2500 2501-3000 3001-3500 3500 felett.
Témához passzolva, beugrottam egy céghez egy kávéra a pihenőjükbe. Elég régi cég már, szerintem vagy 20 éve nem is volt felújítva az a pihenő.....ám ami a lényeg, a békebeli orosz klíma tökéletesen tette a dolgát, olyan hideg volt bent mint egy hűtőházban...
..és mint látszik is, még csak nem is maximumon ment.
Beszélgettünk közben pár helyi dolgozóval a keresetükről, így ennek kapcsán egy majdani szavazási javaslat:
Mennyi a nettó órabéred? - 500 alatt - 500 - 800 körül - 800 - 1000 közt - 1000 - 1200 táján - 1200 felett.
Az archívumban nem találtam ilyen mélységű kérdést. Abszolút jó szavazási téma, hiszen mind pénzből (keresetből) élünk. Esetleg bekerülhet még egy "- munkanélküli vagyok mert.." sor is ha szükségét érzitek.
nincs, de kéne már 20+ fokos hőmérséklet: ultrakaka 20 alatti hőmérséklet: jó
Van, de igyekszem leszorítani a használatát. 23-24 fokra szoktam beállítani, de általában csak szakaszosan megy.
Nincs, csak ventilátor, de az elől is menekülök.
25-26 fokra van beállítva és este nem megy, mert az asszony nem tud aludni tőle. Szerintem 24 foknál sohasem volt kisebbre állítva a klíma, nem szeretem ha túl nagy a kinti hőmérséklethez képest a különbség, meg nem is egészséges, ha ki kell mennem.
Nincs, elég a ventilátor. Melóban is, idehaza is. A következő autónkban viszont az alapfelszerelés része lesz. Oda már kell.
Van. 22-23 fokra kb, de csak 1-2 órát megy naponta. Nem szeretem a túlklímázást.
nope,viszont nemrég vettem egy viszonylag drágább asztali 30 centis ventit,1-es fokozaton megmozgat elég levegőt ami pont kellemes,de az alvásban sem zavar a hangereje (mivel minimális)
Új szavazás.
Nincs valami nagy tolongás légkondis-nyelvvizsgás szavazásügyileg. Talán mégiscsak egy hal kontra hús szavazást kellene megejteni nem? Arról legalább voltak vélemények...
Ha nincs jobb ötlet, jöhet a légkondis vagy a nyelvvizsgás javaslatod amiket korábban ecseteltél...
Ez is csak egy vélemény. Ahogy az enyém is csak egy az ezerből a téma kapcsán. Öröm az ürömben, hogy nekem is éppoly jogom van eldönteni mit tekintek húsnak, mint ahogy másoknak is. És talán ez a legszebb az egészben. Lehet hülyeségnek tartani ki mit gondol, csak felesleges.
Az angolban ráadásul külön létezik (általában francia eredetű, mert a középkori konyha nyelve az volt) neve a különféle étkezési célból létező húsoknak (ahogy írtad, ez a meat) - a baromfihús poultry, a sertés pork, a marha veal, a birka mutton, a szarvas venison, és még van néhány ilyen.
Igen, ez azt hiszem alapvető tudás, hogy míg az egyik biológiai definíció, addig a másik konyhanyelv, így viszonylag képlékeny. Pontosan, a gyümölcs/zöldség esetében hasonló a helyzet. De ettől függetlenül létezik ezeknek a kifejezéseknek konszenzusos jelentése, tulajdonképpen most erről vitázunk. A konszenzus az, hogy a hús az állati izomszövet (plusz az izomrostok közötti zsír). Nem, a bensőségek nem tartoznak ide, kivéve, ha pl. a "húsevő" szóösszetételben értelmezed, aminek már van egy plusz jelentésrétege. De ez kb. olyan, mint az, hogy az asztalos sem csak asztalt készít, de attól még az asztalra önmagában nem mondhatjuk azt, hogy a szék is ide tartozik. Na és intuitíve, mert az jó indikátora a konszenzusnak: "húsétel", vagy "ettem egy kis húst", ebből egészen konkrétan az állat harántcsíkolt izomszövetére asszociálsz, nem arra, hogy az illető pl. májat evett. De főként arra reagáltam egyébként, hogy az izmot és a húst az összehúzódásra való képesség alapján szedte külön halmazokba, ami egyértelműen hülyeség. Az általad említett tágabb kontextusban értelmezve is maximum tartalmazási kapcsolatban van a két fogalom. Érdekes egyébként, hogy itt pl. az angol és a magyar definíció nem egyezik, mert a meat pl. a kifejezetten élelmiszerként fogyasztandó vázizmot jelent. A hús, ahogyan mi használjuk talán inkább a "flesh" szóhoz áll közelebb (pl húsba maró, vagy az, amikor valaki húsos). Bővül is a jelentése a húsnak valóban, pl. a "vegán hús" terjedésével, de közel sem abba az irányba, amit Zephyr feltételezni vélt...
Tudományos topikban volt egyszer egy hasonló szitu ami miatt majdnem keresztre feszítettek. Le mertem írni, hogy létezik még a 4 alapelem..
Attól, hogy másként látunk és másként értelmezünk, a dolgok még ugyanazok. A tudomány mostanra már nem beszél az ókorban már ismert 4 alapelemről (föld, levegő, tűz, víz) de ez nem jelenti azt, hogy nem is léteznek ma már. Sőt, a társadalomtudomány pszichológia szaka még ma is használja őket. Mondanám, hogy az ezoterika is, de az meg (még) áltudomány annak ellenére, hogy létezik a négy évszak is amihez köthető. Nem egyszerű dolgok ezek, de addig jó amíg van miről társalogni.
Az izom biológiai meghatározás, a hús meg gasztronómiai/kulturális meghatározás, hiszen az az állatnak az a része, "amit megeszünk" - és pl. a keresztény kultúrkörben is a hús leginkább a melegvérű, lábbal rendelkező jószágokból származó összetevőket jelenti (emellett nem hús, és ehető böjt idején az uszonnyal, pikkellyel rendelkező hal - de még a hód is hal volt :) ) Ezzel szemben viszont húsnak számít pl. a máj, a velő, ami nem izomszövet, mégis lábasjószág része, amit elfogyasztunk. Persze ez is folyamatosan alakult az idő során, ahogy a kultúrkörnyezet is. De valahol itt alakult ki a dolog, a böjt során a hús megvonása inkább arról szólt, hogy a számunkra értékes, élvezetes dolgoktól kellene tartózkodni - a hús érték volt, a hal nem.
Tehát nem összefüggő dolgokról van szó, így kiválóan el lehet hülyéskedni rajta :)
(lásd még: gyümölcs és zöldség, ahol hasonló esetről van szó - előbbi a biológia felségterülete, utóbbi a gasztronómiáé) Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.06.21. 05:27:24
hogy mi? "az izom az egy összehúzódásra alkalmas szerv, miközben a hús pedig nem az"? Szóval se a csirkemell, se a csirkecomb nem hús, lévén ezek összehúzódásra alkalmas izomszövetek. Tulajdonképpen ezt a hosszas bullshitet azzal az egyszerű ténnyel kell áthúznom, hogy a hús maga az izomszövet. Vagy trollkodsz? Ez már az a szintje, aminél nem esik le, hogy komolyan írtad-e, de ha trollkodsz akkor ezt beszoptam masszívan, grat
Ahogy tetszik. Biológiai doktorátusom nincs, így mélyebben nem merültem még el a témában. Mellesleg még a vegánok közt sincs teljes egyetértés a halak rendszertani besorolásáról. Van aki vallási okozatokra hivatkozik a véleménye kapcsán, mások meg biológiai tényezőkre. Ha lesz egyszer majd hivatalos döntés a témáról, én is fejet hajtok majd előtte. Addig meg...
A hal is gerinces állat, ergo úgy gondolom, hogy húsnak tekinthető. Az, hogy teljesen más összetételű, szerkezetű, és teljesen máshogy hat az emberre egészségügyi szempontból, az még ezen nem változtat. A köszvény kialakulásához is csak bizonyos típusú húsok túlfogyasztása okoz kockázatot tudtommal (pl. sok szárnyas fogyasztásától szerintem nem alakul ki).
Én most hallom itt először renegát kollégától ezt a fajta MH-t. Kicsit mint a - ha nincs nő, jó a guminő - érzésnek hangzik. De amíg nem kóstolta az ember, nem tudhatja...
A húsfogyasztás sokaknál köszvényt is okoz. De a hidegvérűektől (ideértve a halakat is) soha senki nem kapott még köszvényt. Ergo: nem minden faszság ami annak tűnik. Ám ettől függetlenül, hinni lehet abban a faszságban is, hogy a hal is hús.
szintén, szinte minden nap, viszont ennek apropóján fel is fűznék egy új kérdést:
nagyot megy mostanában a mesterséges hús, fogyasztanád?
húsevőként elképzelhetetlennek tartom, hogy lecseréljem a rendest húst húsevőként teljesen elképzelhetőnek tartom vega-vegánként még a mesterségeset sem vega-vegánként, persze, hiszen így nem hallnak meg állatok egyéb, kifejtem
Minden nap, szinte nincs is kivétel. Esetleg akkor nem, ha müzlit eszem reggel, rántott sajtot ebédre és valami péksütit este. Vagy ha halat, bár szerintem igazából az is hús.
Szinte minden nap, még ha csak keveset is, és az sem színhús. (Pl. fasírt vagy virsli.)
Heti 1-3, néha még ritkábban. Jó a téma, de túl sok mondanivalóm akad róla, így innentől inkább spoilerezem hogy ne foglaljam a helyet túlzottan.
Különböző beszélgetési fázisokban, különböző kultúrájú emberekkel néha az a benyomásom, hogy fingjuk sincs róla hogy a hús konkrétan mit is jelent.
Mondom én, hogy értelmezem:
1. színhús - általában állati eredetű, emberi fogyasztásra alkalmas főtt, párolt vagy sült készítmény. Én a nyerset és a nem állati eredetűt nem sorolom ide, számomra az ehetetlen. De ha valakinek az a heppje, áldásom rá. Ami a lényeg, más összetevőt nem tartalmaz.
2. hús tartalmú készítmények - na ez a bővebb csoport. Ide tartozik minden olyan készítmény, ami tartalmazHAT húst is. Ilyenek pl. a hambihoz kapott marhahús, pulykahús elnevezésű (és egyéb) érdekes titokzatos készítmények. Továbbá különböző gyanúsan olcsó virslik, párizsik és egyéb felvágottas társaik. Ha szerencsénk van, némi mennyiségben valóban tartalmaznak színhúst is, bár néha vannak kétségeim, hogy nem e csak a nevükben
3. húsként félreértelmezett egyéb biológiai rendszerek pl. halak, békák, rákok, kígyók stb. Ezek nem húsok, mert szerkezetileg izomrostokból tevődnek össze. Ha valaki netán nem tudná még, a fő különbség az izom és a hús közt annyi, hogy az izom az egy összehúzódásra alkalmas szerv, miközben a hús pedig nem az. Pont emiatt a pacal sem hús. Mert az meg marha előgyomor, ami szintén izom. Én ettől jobban elmagyarázni úgysem tudom, akik meg nem akarják megérteni, azokat meggyőzni úgysem lehet. Nekik továbbra is hús a hal is, meg a pacal is például.
- Hé öcsi! Ne úszkálj abban a tóban, ott krokodilok vannak! - Nem beszélni jól magyar, lenni arab diák. Nem ért mit mond... - Csak ússzál szépen tovább! Ügyes vagy!
Ezt nem lehetett kihagyni, bocs. Jöhet a nyelvvizsgás, továbbtanulós szavazás.
Kérdésjavaslatok? Légkondis kérdés volt már? Én nem találok archívumban. Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.17. 10:28:51
Új szavazás. Elnézést, elfelejtettem, hogy tegnap hétfő volt.
Nálam 20 év (nem teljes, voltak üresjáratok), 7 cég, a sima szerviztechnikustól, a középvezetőig, az elmúlt 5 évben meg reszelgetem a GSM-R-t,külföldet már múltkor kifejtettem. Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.06.08. 21:38:30
A szavazók száma érezhetően megugrott úgy, hogy a HTKA.hu-n is futtatom már a kérdéseket.
21 éve dolgozom, és a negyedik helyen jelenleg.Az első helyen 5 év, a második 13,a harmadik fél év, és 4. éve itt.. És 17 év minőségellenőrzés területén.
7,5 éve dolgozom. A mostani a második munkahelyem. Az elsőben 4,5 évet töltöttem (2 poziban, 3+1,5 év), a jelenlegiben is a második pozim ha úgy vesszük. Itt az elsőben bő 2 évet töltöttem, a jelenlegiben lassan 9 hónapja vagyok.
7 éve ugyanott.
8 éve. Abból 3 Pozsonyban callcenteres/L1 tech support/stb-ként, utána 5 év SW fejlesztőként Pesten.
Új szavazás.
mondjuk ez nem csoda,a város közlekedése a villamosvonal prioritása miatt kb.katasztrófa lett a K-Ny tengelyen,a déli tehermentesítő meg már nem mentesít semmit a sok belvárosi variálás miatt+több rajta a lyuk,mint lakótársam 6 éves boxerén. ja,azt még hozzátenném hogy mióta sikerült a tömegközlekedést "megreformálni" (=már nem veszteséges),azóta hétvégente többet vársz a megállóban,mintha kocsival elmész a város egyik végéből a másikba :D de ez hétköznap sem sokkal jobb... Utoljára szerkesztette: HTS s3rg1nh00, 2019.06.04. 16:57:40
Egy régebbi tömegközlekedéses szavazáshoz kapcsolódó cikk, kíváncsi leszek mennyire válik be. "MVK bevezeti az Autós bérletet" link Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.06.04. 01:46:17
Fogászati kérdés? Mennyire vagy tájékozott, ha fogorvoshoz kell menned? Olyasmire lennék kíváncsi, hogy mennyire tudja egy átlagember (már ha van itt ilyen ;) ), hogy mi az esztétikus, mi mennyibe kerül, és milyennek kell lennie egy jó pótlásnak. Na, ehhez kellene összerakni pár jó választ.