Csokiból a tejcsokit, kakaóból a kesernyésebb, íztelenebb fajtát szeretem, pedig utálom a keserût. Mindenki azt eszik iszik amit szeret. Azé eszem mert finom nem azért mert vitamin meg minyavaja van benne. Cigi, kóla, zsír stb okosság is szar mégis fogyasztják. Cukortól függetlenül gyümölcsözök, ha nem akkor azért mert lusta vagyok pucolni. Minden fogam egésszéges, átlagos súlyú vagyok, lehet nem fog rajtam a "gonosz" cukor.
Fúj csoki.
Ma voltam boltban, de nem találtam étcsokoládét, csak normált. feladtam.
"A bolti kristálycukor (glükóz) édesebb" Korrigálnám magam, a glükóz a szõlõcukor; a répacukor becsületes neve szacharóz (nem keverendõ a szacharinnal).
Ja, és a legfontosabb, hogy mindenféle gyümölcsöt megeszik, még a fanyarabbakat is (persze abból nem sokat kap, mert savas)!
Ismerõsöknél meg sorra leálltak a kicsik a gyümölcsökrõl, miután elkezdtek nekik édességeket adni, és a lyukak is kezdenek megjelenni. Hát nem végtelen hülyeség?
Ez így helytelen, mert sajnos a cukor teljesen félrevezeti a szervezetet! Évmilliók alatt ahhoz szokott, hogy az édes dolgok a gyümölcsök voltak, amik tele vannak vitaminokkal, egyéb fontos tápanyagokkal, stb. Minnél érettebb a gyümölcs, annál inkább.
A bolti kristálycukor (glükóz) édesebb, mint a gyümölcscukor (fruktóz), vagy akár a szõlõcukor, ezért inkább azt kívánja, ha egyszer jobban megismerte. Csak éppen az agyoncukrozott édességekben nem sok hasznos anyag van (annál több káros adalékanyag)... Ráadásul a cukor éppen hogy kilúgozza a szervezetbõl a vitaminokat.
Megfigyelték, hogy amikor a CocaCola és a Pepsi bevonult különféle szegényebb országokba, és persze megkóstolták az újdonságot a gyerekek, attól kezdve a szegénység ellenére a kólák "megszállottjai" lettek, az ott olcsón elérhetõ gyümölcsök helyett. Ez párosult a szegényes kajával, az alultáplált gyerekek száma megtöbbszörözõdött!
2,3 éves kislányomat sem tömjük édességekkel, így nem hiperkatív, mindent jól megfigyel (ugyanis a sok cukor hiperaktivitást okoz a kicsiknél, amit aztán adott esetben komoly gyógyszerekkel kezelnek, LOL?), a fogai is gyorsan kijöttek, és nagyon szépek. Napi 1-2 kocka jó minõségû étcsokit kap, evés után. A tejcsokit meg nem is szereti. :) (A tehéntejet sem nagyon, de az sem baj. Joghurtot viszont igen.)
Igen, szoktatás. Hozzászoktattam magam a valódi ízekhez, az agyoncukrozás, agyonsózás, agyonfûszerezés, stb. helyett, amiknek mellesleg erõsen negatív testi hatásaik vannak.
De azért én vagyok a hibás, amiért két marék cukrot 5 deka csokiban, vagy másban émelyítõen édesnek érzek. LOL?
Az ne zavarjon, hogy a silány összetételû cuccokkal csinálják ezt, mert azok eredeti íze valóban pocsék lenne. :P (Amellett, hogy egészségtelenek is.)
(Nyilván a Romantika csatornán futó sorozatok is a normális szociális kapcsolatokat mutatják, és az összes többi film a szívtelen és rideg. :) )
Csak egy adalék: Csodálatos az emberi test! Persze, van, amikor téved, de a legtöbbször pontos jelzéseket küld a "megkívánás" révén. Az ember csak annyit érez, hogy úgy kíván valamit, ilyenkor nyilván hiány van abból, amit az a valami tartalmaz. A finomított cukor amúgy épp ezt a mechanizmust borította fel.
Én fiatalabb koromban nagyon szerettem az édességet, meg is romlott emiatt elég sok fogam. Ahogy haladok a korral, azt vettem észre magamon, hogy apránkint átalakulnak a preferenciáim. Régen ki nem állhattam a keserû ízt, ma szeretem. Na, vajon miért? Hát azért, mert a májmûködés a kor elõrehaladtával veszít hatékonyságából, a keserû anyagok azonban ezen javítanak, épp ezért a máj imádja a keserûségeket. Én ebbõl annyit érzek, hogy kívánom az olajbogyót, az unikumot, más ilyen finomságokat. :-)
Sima szoktatás...egyszerûen hozzászoktattad az ízlelõbimbóidat a tea ízéhez...így aztán sokkal édesebbnek érzel minden édes dolgot,mint amilyen..magyarul átestél a ló túloldalára:P(tetszik vagy sem, a tannin keserû:)ezt nem én találtam ki,ebbe az ízcsoportba tartozik) Amúgy bocsesz, hogy kihangsúlyoztam a mennyiséget..te ugyanis csak annyit mondtál hogy a cukor mi csinál és nem azt hogy a SOK cukor....
Most nagyon okosakat mondtál... Evidens, hogy a mennyiségtõl (pontosabban a koncentrációtól v. ppm-tõl) függ. Nem mindegy, hogy egy csipetnyi só, bors, stb., vagy két nagykanálnyi. A legtöbb átlagos dolog olyan szinten túl van cukrozva, mintha egy marék fûszer lenne valamiben. Így aztán bõven elég ahhoz, hogy nagyrészt elnyomja az adott dolog igazi ízét.
Nem is csoda, hogy erre törekednek a legtöbb cuccnál. Mint ahogy más dolgok (nem édességek) meg aromákkal vannak tele.
Tannin ide vagy oda, nekem rég nem keserû egy tea sem. Hoppácska.
Hogy itt is kötözködjek kicsit:) "a cukor elnyomja a dolgok igazi ízét" Nem,inkább megváltoztatja..a cukor -mint a többi ételízesítõ- mennyiségétõl függ,hogy milyen hatást mutat..ugyanezt mondhatnád a sóra,borsra is...Sütésnél-fõzésnél a hozzáadott ízesítõk összhangja adja a végsõ ízharmóniát(jó esetben:D), ha kihagyod valamelyiket vagy túladagolod,borul a bili:) (persze érdemes kipróbálni mindent amit lehet ízesítés nélkül...aztán hoppácska van és kiderül,hogy a hús milyen "szar" só nélkül,stb...nem mintha az lenne,csak már annyira hozzászoktunk az ízesítõk használatához,hogy roppant nehéz megválni tõlük) Másik csacsiság:)A legtöbb tea a benne lévõ tannin miatt érzõdik keserûnek..kis tej és máris semlegesítõdik (á lá angol módi)
Számomra spec. az a legfontosabb, hogy a cukor elnyomja a dolgok igazi ízét. Én már teljesen leszoktam az agyoncukrozott cuccról, így sokkal jobban érzem az igazi ízeket. A cukrosszájúaknak meg keserû, savanyú, stb. az adott dolog, közben nem tudják, mirõl maradnak le...
Következõ láncszem, hogy aki cukrosszájú, az mást is agyoncukrozva eszik-iszik, és mindez összességében már tényleg nem egészséges.
Arról nem beszélve, hogy az olcsóbb bolti tejcsoki az igazi tejcsokitól is távol áll, miközben az utóbbi drágább, mint egy jó minõségû étcsoki.
Mi, az hogy a cukor ellensége a fogaknak? Meg hogy a zsír nem egészséges? Szerintem ezzel mindenki tisztában van, de ha nem visszük túlzásba nem káros. Nem azt mondom, hogy minden nap be kell vágni két tábla tejcsokit, de mértékkel mér ne egyek?
Nem tök mindegy? Jó az íze oszt kész. Ha annyira ki vagytok akadva rajta, hogy az nem csoki, hívhatjuk nyúltrágyának is, akkor is finom lesz, és akkor is fogják enni az emberek. Meg akkor is, ha tudják, hogy mennyi zsír meg a rák tudja mi van benne. Szalonnát is eszek, pedig abban is van zsír.
Ez kb olyan, minthogy a kínai pártelitrõl kiderült, hogy õk a biokajákat eszik, a "nép" meg az iparila szétszennyezet területekrõl ami jut :)
A legfõbb gond a csokival, hogy emiatt (is) brutálisan írtják az õserdõket. Szóval együnk minél kevesebb csokit, hiszen itt van nekünk az alma:) Abból van bõven;)
A teszkóban is vannak normálisabb ételek, csak nem a leértékelt teszkó gazdaságos izék közül kell válogatni.
(Van egy olyan érzésem, hogy nem fõz[/mos/takarít] az asszony otthon egész nap... :) Az éttermek meg nem áruházból hozatják a dolgokat, hanem a nagyker-piacról, stb.)
Hát, igen, ez is igaz lehet. Én egyébként kíváncsi lennék, hogy a nagy áruházláncok - Auchan, Cora, Tesco, Wall Mart, Lidl, Aldi, stb. - tulajdonosai és csúcsvezetõi vajon mit esznek? Azt a kaját, amit a népnek árulnak, vagy külön rendelnek maguknak máshonnan?
Ma már így használják a "nemesítés" kifejezést? :( (Tudom, hogy a "klasszikus" nemesítés is módosítja a DNS-t, de természetes úton, amiben talán vannak olyan elemek, amiket még nem ismerünk, nem pedig durva vágdosással.)
Sajnos rossz híreim vannak, benne van a cikkben a génmódosítás (bár burkoltan):
"David Kuhn molekuláris biológus által vezetett munkacsoportja fogja megvizsgálni azon DNS területek után kutatva, amik az értékes jegyeket hordozzák. Ez nagyban felgyorsíthatja a nemesítést."
Azaz a nemesítés az "értékes jegyeket" hordozó genomok kivágása és átrakása másik kakaó dns-ébe. Magyarán génmódosítják.
A tej-, ét-, fehércsoki ízlés kérdése, abba nem szólok bele, de volt a cikkben egy nagyon szimpatikus mondat:
"...a kész szekvenciák pedig bárki számára szabadon elérhetõk lesznek. "A közös tudás jobb, mint a bezárt tudás, mivel több ember alkalmazhatja. Ez egy lehetõség saját jövõnk biztosítására" - mondta Shapiro."
De, komolyan gondolja. Nem hallottál róla, hogy a fogak legfõbb ellensége a kristálycukor? Vagy hogy a csokoládé pozitív hormonhatása (oxitocin-felszíbídítás) túlzásba víve depressziót okozhat?
Ennyi erõvel le lehetne reszelni a kakaóbabot, és azt enni, de nyilván nem ez a cél. Az átlagos tejcsoki viszont 50-60%-ban szénhidrát (nagyrészt kristálycukor) és 30%-ban zsír (nem feltétlenül kakaóvaj, mert azt külön adják el)... Egy nagykanál cukor, egy kiskanál zsír, egy kávéskanál tej, megszórva egy kis kakaóval. Tõlem aztán eheted, én inkább kihagyom.
Ha az ember nem ilyen cukrosszájú, a 80% körüli étcsoki adja vissza legjobban a csokoládé zamatát, senem túl keserûen, senem túl édesen.
Azt mondanám, a tejcsoki pisiseknek való, de csak mondanám, ha úgy gondolnám, hogy cukorral és zsírral kell õket tömni. :)
Az igazi csokoládé az brutálisan erõs és nem is édes. Kilencven-x százalék felett is már csak kis adagokban és sok folyadékkal fogyasztható :P. Szóval én maradok a tejcsokiknál.
Az is meglepõ egyébként hogy a forró csoki mint olyan alatt mit értenek az emberek. Volt hely ahol sima kakaót akartak így eladni.
Valóban, a tejcsoki, ami nem más, mint kakaó ízû zsíros cukorszirup. Pontosabban már olyan édes, hogy az el is nyomja az ízét. (Ami után egy valódi csoki keserûnek tûnik, pedig ez csak a cukor által meghülyített ízlelõbimbók játéka.) De hát egyes cégek a cukor eladásból élnek, nehogy már felkopjon az álluk...
De olvass csak vissza! Az igazi csoki a valódi csokoládéból álló jobb fajta étcsokik. (Persze a jobb fajta étcsokikat sem táblástól kell benyomni, és nem is állandóan.)
Döglenek tõle a patkányok. De az emberre biztos nem veszélyes, mint tudjuk, ellenállóbb a patkánynál... Vagy mégsem?
Viccet(?) félretéve: 1. A génmódosítás nem a fogyasztók érdekeit szolgálja, hanem a termesztõkét. Jobban bírja a termény a rossz talajt -> silányabb, tápanyaghiányosabb lesz. "Beépített" kémiai védelem a fertõzõ betegségek ellen -> esetenkénti túltermelésbõl fakadó ellenõrízhetetlen (nem tudnak minden darabot egyenként ellenõrízni) méregszint. Stb. 2. Alapos tesztelés mellett is elõfordulhat, hogy évek múlva derül ki valami. (Pl. magzatfejlõdési rendellenességet okozhat, stb.) Ha nem tussolják el...
OFF: ááá semmi... csak fingjuk nincs miket módosítanak... ellenállóbb lesz egy gomba faj ellen, de lehet hogy e beled ellen is ellenállóbb lesz, mit tudod Te? Õk se tudják ne aggódj! Többet ilyen témában nem off-olok,
Én is a génmódosítás-tól tartok és fura volt, hogy nem mondták ki... remélem azért nem, mert nem arról van szó... reménykedjünk... Svájcban lehet király csokikat kapni fillérekért, Migros rulez
Én ha igazi csokit akarok enni akkor csakis "Green Black's Organic"-ot veszek, félelmetesen jó csokit árulnak.
http://www.greenandblacks.com/uk/home.html
amit mi boltban veszünk az nem igazi csoki csak növényi olajban kevert kakaószar csak megsúgom
A fehér csokiba is kell kakaó (konkrétan kakaóvaj). :)
Úgy látom, kifinomult csokoládé-ízlése van a jelenlévõknek . Én is ét-párti vagyok, tejcsokiból talán csak a milka, meg a boci, bár az utóbbit nemrég felvásárolta a nestlé, és azóta nem olyan jó (mellesleg a tõlünk északra kapható orion csokoládét is felvásárolta, következésképpen a kettõnek teljesen azonos a külalakja, és az íze - sajnos). Na de a narancsosétcsoki...
"Tulajdonképpen olyan, mintha bekapnál egy kanál kakaót." Gondolom keserû kakaóra gondoltál, a cukrozott kakaónál kicsit keserûbb a 102%-os csoki :D.
én a Cote d'Or-t, de leginkább a J.D. Gross-t imádom =) el is kezdtem gyûjteni a papírjaikat, szépek :D tejszínes étcsoki, meg karamelldarabos étcsoki.... jobb nincs ezeknél =) tejcsokiból talán a karamelles milka ami nagyon jó, meg a puffasztott rizses táblacsokik...
Én a banánról olvastam olyat, hogy 10 év múlva akár ki is pusztulhat egy betegség miatt. Link Most meg a kakaófával is gondok vannak. Én csak az étcsokit eszem meg, csak sajnos az igazán finomak nagyon drágák. Állítólag egészséges is a magas kakaótartalmú csokoládé.
"Megnézném, milyen a 99-es :D" Nem a legfinomabb, én már kóstoltam. Tulajdonképpen olyan, mintha bekapnál egy kanál kakaót.
Milka és Cadbury rulez:) Bár az itthoni Cadbury-k nem finomak, amiket Írországból hoznak rokonok, az sokkalsokkal finomabb:P
Megnézném, milyen a 99-es :D
Kicsit meglepett, hogy nem volt szó génmódosításról -jobb is-, bár ez a történt még nem ért véget.
Létezik egy európai alternatíva, a szentjánoskenyér. Az íze hasonló, csak kissebb a kalóriatartalma. Ettõl függetlenül kakaó rulez. A legjobbak a 80%-os étcsokik. A 99%-os már nagyon növényízû. :)
Hülye kérdés: Õk csinálják a Mars csokit?:D
Neeeeeeeee csak a csokit neeeee, ti nyomorultak!(jelenet a Majmok bolygója c. film záró részébõl)